Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.06.22. 06:23 emmausz

Mindennapi kenyerünk

A mindennapi kenyér alapkérdése mindenkinek, aki nem kíván paleo-ketogén étkezést folytatni. (Ők ugyanis a vicc poénja szerint választanak: Köszönöm, nem kérem, mondják szerényen a főzelékre tekintve, jó nekünk a hús is.)
Mindenesetre mindmáig az az alapkérdés globálisan, hogy van-e, vagy nincs.
A francia anekdota így szól: Nincs a népnek kenyere? Egyenek kalácsot. De ez nagyon nem így van. Nem véletlenül került a Miatyánkba: mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.
Az én korosztályom idehaza jószerével zsíros kenyéren nevelkedett.
Milyen is volt a kenyerünk?
Ma azt mondom, hogy jó volt a maiakhoz képest is. Nem tartalmazott adalékanyagokat, és a nyál enzimeivel keveredve cukorrá oldódott benne a keményítő, maradéktalanul feloldódott a szánkban. (Ma ezt a kenyerek nem tudják. Olyan érzetem van, mintha papírt kevernének a masszába, valamit, ami nem tud oldódni.)
Mindenesetre a választékot a kétkilós vekni és az orosz mintájú tepsi kenyér alkotta. Fülemben cseng még mindig az eladó hangja: Jó a tepsi kenyér, Krausz kartárs is azt viszi.
Mi a veknit vittük. Lehetett kevesebbet is kapni, mint két kilót. Félbevágva egy kilót, azt is ketté szelve fél kilót. Az öregasszonyok egy része szerette volna, ha a vekni végéről csap le egy félkilós darabot a pék, merthogy a kétszer kettészelt kenyér hamarabb kiszárad. Örökös vita témája volt ez annak idején. (A pék igazsága győzött.)
1956-ban sorba álltunk kenyérért, akkor is, ha lőttek (valakik az Angol u.-pékség környékén), akkor is, ha hosszú sort kellett végigállni. Megettük a vöröskereszttől kapott barna kenyeret is szárazon, csaknem penészesen.
1957-ben az NDK-ban nagyon kedveltem az ottani iskolában osztott vajas-lekváros zsemlét. Tálcáról kínálta egy Fraulein, lehet, hogy rácsodálkozott kielégíthetetlen étvágyamra.          
A kenyér mindmáig meghatározó élelmiszerem. Zsírral, sóval, mustárral, szalonnával, fokhagymával, lila hagymával, lekvárral, mézzel, tepertővel, sajttal, olajos hallal, pecsenye szaftjával jöhet bármikor.
***
Jézus mondja: Én vagyok az élet kenyere...  
Ízelítő a Róm 4. f.-ből:
Ábrahám is a hitből igazult meg
Ábrahám hitt az Istennek, és ez megigazulására szolgált ...aki tetteket mutat fel, annak a bér ... tartozás címén jár. Aki hisz abban, aki a bűnöst igazzá teszi, annak a hite számítódik be megigazulására. Dávid: Boldog, akinek a bűne megbocsátva, akinek be van födve gonoszsága. Boldog ember, akinek az Úr vétkeit fel nem rója. Ábrahámnak a hite szolgált megigazulására ... körülmetéletlen állapotban. Az az ígéret, hogy Ábrahám és utódai öröklik a világot, nem a törvénnyel, hanem a hitbeli megigazulással kapcsolatban hangzott el. Mert ha a törvény alá rendeltek az örökösök, akkor a hit hiábavaló, az ígéret pedig érdektelen... azért hitből, hogy ugyanakkor kegyelemből is legyen... Ábrahám, „Sok nép atyjává rendeltelek.”... Ő a remény ellenére is reménykedve hitte, hogy sok nép atyja lesz, ... nem kételkedett Isten ígéretében, ... ez szolgált megigazulására. De ...nekünk is üdvösségünkre van, ha hiszünk abban, aki a halottak közül feltámasztotta Urunkat, Jézust, aki vétkeinkért halált szenvedett, és megigazulásunkért feltámadt. Közöm. Pál igazát Krisztus is kinyilvánította: „Azt akarom, hogy ott legyenek, ahol én vagyok” és még: „aki hisz énbennem, annak örök élete van”. Ez persze nem mentesít a hitből fakadó cselekedek végzése alól, csakhogy immár a szeretet lesz a mozgatója Krisztus követéseként. 

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7112612535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása