Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.06.29. 06:34 emmausz

Mellékhatás? Hippodrom.

A Hippolyt a lakáj c. film egyik jelenetében, talán akkor, amikor Schneider úr sértődéssel vegyes érdeklődéssel kérdezi kocsisát, hogy miért bújt maskarába, Tóbiás kocsis csak ennyit mond nagy titokzatosan: „Hippodrom”. (Ugye, megvan a jelenet?)
Eddig kétszer foglalkoztam az állandóan szedendő gyógyszereim mellékhatásaival, mindahányszor azért, hogy megértsem, a magamon tapasztalt különféle és kellemetlen hatásoknak okai-e ezek a drogok, vagy másban kell-e keresnem a kellemetlenség okát. Utóbb kimásoltam egy kutyanyelvre (aki velem egy idős, még tudja, hogy miről beszélek) azokat a mellékhatásokat, amelyeket olykor-olykor, vagy igen sűrűn tapasztalok. Az abc-rendbe szedett tételek huszonhatfélék. (Minden általam szedett gyógyszernek ennél többféle mellékhatása van, közülük csak azokat emeltem ki, amelyeket magamon érzek.)
alvászavar?     mellékhatás
bokaödéma?  mellékhatás
fülcsengés?     mellékhatás
hajhullás?        mellékhatás, de a szituáció kikerülhetetlensége folytán rokon a filmbeli jelenettel, tehát azt is mondhatom a mellékhatásokra, hogy hippodrom. Folytatom hát:
ínyduzzadás?   hippodrom
légszomj?         hippodrom
remegés?         hippodrom
szájszárazság? hippodrom
viszketés?        hipopdrom
hízás?               hippodrom.
Nem is folytatom, gazduram.
***
Hat ventilátorunkat és klímaberendezésünket felváltotta egy bio-hidegfront. Úgy elmosta az áporodott meleg levegőt, hogy nyoma sem maradt. Bezzeg az én időmben ... még jobban toleráltuk a változásokat.  
Ízelítő a Róm 10. f.-ből.
 A zsidó nép hitetlensége
...van bennük buzgóság, de hiányzik a megértés. Mert ... nem vetik alá magukat az Istentől származó megigazulásnak. Márpedig a törvény végső célja Krisztus...  Ha száddal vallod, hogy Jézus az Úr, és szívedben hiszed, hogy Isten feltámasztotta a halálból, üdvözülsz. A szívbeli hit ugyanis megigazulásra, a szájjal való megvallás pedig üdvösségre szolgál. Az Írás: ... mindnyájunknak egy az Ura... Mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül. De amíg nem hisznek benne, akiről nem hallottak, ha nincs, aki hirdesse? S hogyan hirdesse az, akit nem küldtek? ... A hit hallásból fakad, a hallás pedig Krisztus tanításából... a világ végéig elhat szózatuk... Vajon Izrael nem értette meg? Izajás: Aki nem keresett, rám talált, fölismert, aki utánam nem járt. Izraelhez azonban így szólt: „Naphosszat a hitetlen és ellenszegülő nép felé tárom karomat.” Közöm. Megint egy gondolat-meander: ha nincs aki hirdesse... (Ld. a megfelelő fejezetben) Hit és megvallása: üdvösség. A korabeli zsidóság zöme buzgó, de szíve akadályoztatva van. Amikor Pál és Saul volt, ugyanezt élte meg. Valamiért máig ellenérzés van az újszövetséget követők igazságával szemben. Tiszteletben tatom, de kár érte. Lehetne benne előrelépés.  

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5412627269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2017.06.29. 11:18:46

Kicsit sok a jóból. Akarom mondani: kevesebb jobb lenne.

emmausz 2017.06.29. 12:05:26

„Tűrte Miklós tűrte, ameddig tűrhette”
süti beállítások módosítása