Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.08.09. 09:19 emmausz

Azt írja a levelében...

Fama est, hogy Amerikában tervezik a kézírásra való tanítás befejezését egyszer s mindenkorra. Ugyancsak lehet tudni, hogy a kínai képszerű írás a távol-keletiek gondolkozására milyen jótékony hatással volt és van.
Jelenleg Európában még tanítják a kézírást, ha nem is a több ezer jelet, csak mintegy 30 félét. Ez a harminc is ad éppen elég problémát, amikor a hang betűvé alakításával bíbelődünk, azaz a helyesírást gyakoroljuk.
Van azonban egy még érdekesebb vetülete is az írásnak. Ez padig az, amit a grafológia próbál megfejteni. A cizellált írástól a fegyelmezett hangsúlyos íráson át a macskakaparásig mindenféle írás létezik. (Az én írásom az írás és a nem írás közötti határon egyensúlyoz, amennyiben írásnak csupán azt tekintem, amelyet el lehet olvasni, vagy legalább megfejteni.) Az íráskép ugyanis felér egy portréval, sőt talán mélyebb összefüggéseket is mutat.
Abbahagyása hasonló lenne azzal, mintha abbahagynánk a fényképezést. Minek az? Billentyűzetet elő, és leverjük, hogy mit látnánk a képen.
Nos, a kézzel író akaratlanul is felfedi személyiségét azzal, ahogyan papírra veti mondanivalóját. Szüleink, nagyszüleink leveleit megőrizték eleink, őrizzük mi is. Megérné megmutatni a fb-on, de mégse. Nem tartozik a sokadalomra az írásképük, főleg nem magánlevelezésük.
Ma már alig készül kézírásos levél. Évente egy-két kézzel írt levelezőlapot kapok. Ezeket próbálom megőrizni, mert kihalófélben ez a szokás is.    
Ízelítő a 2Kor 10. f.-ből:
III. AZ APOSTOLI VÉDEKEZÉS
Leszámolás az ellenfelekkel
Krisztus szelídségére ... kérlek titeket, hogy ottlétemkor ne kelljen majd erélyesen föllépnem ...olyanokkal szemben, akik azt tartják rólunk, hogy a test szerint élünk. Igaz ugyan, hogy testben élünk, de harcunkat nem a test szerint vívjuk, mert harci fegyvereink nem földiek, hanem isteni eredetűek, amelyek várakat is lerombolnak. ... ha valaki azzal kérkedik, hogy Krisztusé, ne felejtse el, ahogy ő, úgy mi is Krisztusé vagyunk. ... nem dicsekszünk a mértéken túl, hanem csak hatáskörünk mértéke szerint,... reméljük, hogy hitetek gyarapodásával ... mind nagyobb megbecsülésben lesz köztetek részünk. Akkor határaitokon túl is hirdethetjük az evangéliumot ... „aki dicsekszik, az Úrban dicsekedjék.” Nem az a megbízható, aki magát ajánlja, hanem akit az Úr ajánl. Közöm. Csak abba lehet belekötni, aki tevékeny. Valamelyik francia méltóság mondta: Írj le öt sort, és én felakasztatlak. Minden idők használja ezt az aljasságot. – A levél eme Jeremiástól kölcsönzött mondata szállóigévé lett: aki dicsekszik, az Úrban dicsekedjék (Jer 9,23). Az ember egyetlen méltó hitelesítője az Isten, mert ő a vesék vizsgálója.   

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7012730038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2017.08.09. 10:25:41

és az irásképünk épp úgy változik , mint az arcképünk...jut eszembe, lehet, hogy lassan az arcunk is olvashatatlanná válhat?!

én a napokban feltettem bizony a blogomba nagyanyám egy 1952-ben irt levelét!

(melyik az érvényes kommenthelyed?)

emmausz 2017.08.09. 10:57:48

Mindkét kommented megjelent a blgomon.
süti beállítások módosítása