Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • exbikfic: Kívánom, hogy legyen minden rendben, ha már így esett és elkerülhetetlen a beavatkozás. (2018.02.16. 16:20) Renoválás előtt
 • emmausz: köszönöm, köszönjük. (2018.02.09. 21:48) Rita, Anna
 • emmausz: Ez jó! Köszönöm. Nagy tereh esett le rólam. Hogy miért nem jutott eszembe ez az analógia. (2018.02.03. 11:52) Olvasás közben
 • emmausz: Pl. fantasztikus időrabló. Igen sok az ismétlődő hír. Nagyon sok felesleges közlés rabolja az o... (2018.01.31. 10:24) Összetartoznak
 • exbikfic: Már 6 éves? Isten éltesse sokáig! (2018.01.29. 11:49) Isten éltessen, L!

Utolsó kommentek

 • exbikfic: Kívánom, hogy legyen minden rendben, ha már így esett és elkerülhetetlen a beavatkozás. (2018.02.16. 16:20) Renoválás előtt
 • emmausz: köszönöm, köszönjük. (2018.02.09. 21:48) Rita, Anna
 • exbikfic: Isten hozta a pici lányt! Jó egészséget, sok boldogságot! (2018.02.09. 21:37) Rita, Anna
 • emmausz: Ez jó! Köszönöm. Nagy tereh esett le rólam. Hogy miért nem jutott eszembe ez az analógia. (2018.02.03. 11:52) Olvasás közben
 • exbikfic: Nem elírás, hanem kebel. Tömörkény gyakran használja, de kortárs, főleg bácskai íróknál és bácskai népzenei gyűjtésekben is sokszor előfordul. (2018.02.03. 11:22) Olvasás közben
 • Utolsó 20

2017.08.21. 11:37 emmausz

Filológusoknak való

„Gyors is ez a verda mint a Coltból kilőtt pisztolygolyó, vagy ahogyan az angolszász közhely tartja, mint az olajozott istennyila” írtam volt idén május 25-én.
Lehet, hogy igazam volt, és az is lehet, hogy tévedtem.
Mert mit olvasok Tömörkény novellájában (Mihály szóbelizik): „bejön Várakozó Mihály tanú az ajtón. Barátságos és mosolygó képű magyar, orcája rózsaszínű virulásán látszik, hogy nem éppen most ért be a tanyákról, hanem korábban, minélfogva evett már egy kis paprikás húst a Pávában, és imitt-amott alighanem ivott is hozzá valamit. 
– Tessék velem parancsolni – mondja Várakozó Mihály haptákban, mivelhogy tudja, mi az illendőség a tekintetes törvény előtt. 
A bíró megkérdezi tőle, hogy kiféle, miféle, hány esztendős, mert ezek a dologra tartoznak. Mihály mindezen kérdésekre oly gyorsan felel, mintha ő volna az olajozott istennyila.”
Én azt gondoltam, hogy tán valamiféle angol fenomén „fene mén” mozgáskultúrájának az ecsetelését szolgálta ez a tódító jellegű kifejezés.  Még azt is elgondoltam, hogy talán a novellista O’Henry találmánya, aki a Borús bölény váltságdíja végén megjegyzi kb. így: Míg az atya vállalta, hogy kölykét öt percre lefogja, a két haver útra kerekedett, és úgy futottak, hogy a negyedik államban se érte volna őket utol a kanyarban a puskagolyó. Sajnos nem tudom idézni, mert hiányzik a ronggyá olvasott O’Henry novellásból ez a néhány lap, és csak a szóhasználat tódító jellege utal arra, hogy ilyesfajta kifejezésekkel is élt William Sidney Porter, akinek az említett csak művészneve volt.  
Egyelőre tehát a feldobott labda a levegőben marad, amíg szakavatott filológusok hiteles módon fel nem tárják az olajozott istennyila keletkezéstörténetét.
Ízelítő az Ef 4. f.-ből:
II. ERKÖLCSI KÖTELESSÉGEK
Intés egyetértésre
Kérlek benneteket, ..., hogy alázatban, szelídségben és türelemben viseljétek el egymást.

Egy a Test és egy a Lélek. 
Egy az Úr,
egy a hit,
egy a keresztség. 
Egy az Isten, mindnyájunk Atyja, aki mindennek fölötte áll, mindent áthat és mindenben benne van. 
Mindegyikünk Krisztus ajándékozásának mértéke szerint részesült a kegyelemben... Ő némelyeket apostollá, másokat prófétává, ismét másokat evangélistává, pásztorrá és tanítóvá tett, hogy szolgálatuk betöltésére neveljék a szenteket... igazságban kell élnünk és szeretetben, hogy egyre inkább összeforrjunk a Fővel: Krisztussal. Ő az, aki az egész testet egybefogja... Így növekszik a test, és építi fel saját magát a szeretetben.
Buzdítás a megújhodásra
...a pogányok hiúságokon járatják az eszüket... elidegenednek az istenes élettől ...megátalkodottak... Ti ...újuljatok meg gondolkodástok szellemében, s öltsétek magatokra az új embert, aki az Isten szerint igazságosságban... alkotott teremtmény... A nap ne nyugodjék le haragotok fölött. Ne lopjatok... rossz szó ne hagyja el ajkatokat... Legyen távol tőletek minden keserűség, indulat, haragtartás, szóváltás, káromkodás, és inkább legyetek egymás iránt jóindulatúak, könyörületesek, és bocsássatok meg egymásnak, amint Isten is megbocsátott nektek Krisztusban. Közöm. – A bevezető utal a szeretethimnusz kitételeire. – Jön egy általam csak „páli szekvenciá”-nak nevezett rész: egy a test... stb. – Kifejti, hogy különfélék az adományok, amelyből kinek-kinek mást oszt a Lélek. Egy szállóigévé lett kitétel: A nap ne nyugodjék le haragotok fölött. Minden házaspár lelkére szokták kötni, bár hadd tegyem hozzá, ez mindenkinek szól. A harag nem csupán a pároknak szóló nyomorúság. – Megfontolásra érdemes a két felsorolás: milyenek ne legyünk és milyenek legyünk. Rám is vonatkozik, hajjaj.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9812768852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Klári Bodó 2017.08.21. 14:04:12

Olajozott istennyila.
Bálint Sándor Szegedi szótárában az "olajoz" címszó harmadik jelentése: veszteget. Pl. fináncot. (Olajozni szoktam a fináncot.)
Azt már csak szegedi észjárással gondolom, hogy az istennyila megolajozva jobban csúszik, illetve hatékonyabb. Ez lehet Tömörkény kiszólásának eredete, érződik rajta a nép humora.

emmausz 2017.08.21. 16:36:21

Ez könnyen előfordulhat. Ismeretségemben a le van az már zsírozva járta. Egy biztos, hogy az istennyila is jobban siklik, ha olajozott.
Megalapozott véleményedet köszönöm.