Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.09.08. 11:23 emmausz

Pótlás. A kiesett blogbejegyzések összevont gyűjteménye

szeptember 6.
Megtalálták a kincset?
Megtalálták a kincset? – kérdezte anyai öreganyám, ha látta, hogy befejeztem egy könyvet. Hedvig nagyanya szemében az a regény számított valamirevalónak, amelyiknek a végén megtalálták. Két olvasmányélményem igazolta, hogy létezett a megtalált kincset megrajzoló séma. Ez a két olvasmányélményem egy harmadikra, meg egy negyedikre hajaz. Dékány András Kalózok, bálnák, tengerek végén ugyan nem találják meg a kincset, de halálnak halálával halnak a kalózok. Verne Két évi vakációja ugyancsak hemzseg a valószínűtlen fordulatokban, de a végén minden jóra fordul. A szerző Grant kapitány gyermekei és a most olvasott Tizenöt éves kapitány hasonlósága is szembetűnő. Kalandok és kalandok, a sorstársak között egy idétlen tudós: az előbbiben Paganel, utóbbiban a habókos bogarász, Benedek bácsi hozza a formáját. Verne Tizenöt éves kapitányát az teszi kiegyensúlyozottá, hogy a teljesen valószínűtlen véletlenek sorozatát természettudományos igényességű leírások tarkítják. Egyébként a rossz emberek elveszítik életüket is és lopott pénzüket is, a jók meg megnyerik ezeket. A könyv hősei és „hősei ” élesen elkülönülnek két táborra. Az ördögök nagyon ördögök, az angyalok nagyon angyalok, és nincs átjárás a két távbor között.
Így hát egyértelmű, hogy a J. Verne virtigli romantikus regényeket alkotott. 
PS. Egyszer apánk megvette gyönyörű, díszes francia kiadásban a most általam olvasott kötetet: Un capitaine de quinze ans. Említette, hogy majd nyugdíjas korában... 
Már csak ezért is el kellett olvasnom az ő emlékének adózva. 
Hozzám a könyvmegállóból került a regény, mivelhogy Á. unoka rákapott a Verne-regényekre.
*** 
Ízelítő az 1Tessz 3. f.-ből:
Timóteus küldetése
Már … amikor körötökben voltunk, megmondtuk nektek előre, hogy megpróbáltatás vár ránk. Így is történt, … ezért … elküldtem hozzátok Timóteust, aki …jó hírt hozott nekünk hitetek, szeretetetek felől, …ez szenvedésünkben megvigasztalt minket, testvérek, s újjáéledünk, ha kitartotok az Úrban. Hogyan is róhatnánk le a hálánkat Istennek ezért az örömért… Buzgón imádkozunk éjjel-nappal, hogy újra láthassunk benneteket személyesen, … gyarapítson és gazdagítson az Úr szeretetben egymás és mindenki iránt, mint ahogy mi is szeretünk titeket! Tegye állhatatossá szíveteket, hogy feddhetetlen szentségben állhassatok elé, amikor a mi Urunk, Jézus majd eljön, összes szentjének a kíséretében! 
Közöm.
Jó, jó a levél, ha nem adódik a személyes találkozás lehetősége. Pál is inkább a közösségben szeretne lenni. Az Istent kéri, hogy sikerüljön neki. Gondoljátok, hogy eljutott hozzájuk végül? Isten megadja, amit kérünk, és ha nem, akkor jobbat ad.

szept. 5.

A hegedűt majd megreparálom…
Elment az internetem, megjött a szerelő. 
Elment a szerelő magával vitte a gépemet. Majd megreparálja. Szoftverhiba.
Röviden beszélgettünk arról, hogy a vírusokat alkalmasint azok terjesztik, akik a vírusirtókat gyártják. Lehet, hogy így van, lehet, hogy nincs, vagy nem mindig. A dolog nem új.
Ja, egykor az üveges felbérelt néhány suhancot, hogy csúzlizzák ki az utcában az üvegeket. Majd órákkal később éppen arra járt.
A pénzmágnás, a hadiipar fellendítése érdekében provokatőrökkel egymásnak ugrasztja az ilyeneket és az olyanokat. Aztán mindkét felet megkérdezi, kívánnak-e megbízható fegyvereket? 
Az autótervező mérnökök egy részének a megbízása arra szól, hogy a lehetséges mértékig gyengítsék le az alkatrészeket. Ha a kocsi karambolozik, legyen azonnal totálkáros. 
Tovább is van, mondjam még?
Talán nem. 
Most nem. 
Gyerekkoromban a szomszéd férfi egy eternitcsőről azt mondta: ez príma minőség, még békebeli. Nem értettem ezt az ötvenes évek elején. Miért mondja, hogy békebeli? Hiszen nincs háború – gondoltam magamban. Háború csakugyan nem volt, de a bóvli-gyártás már alighanem akkortájt dívott. Nálunk kényszerűségből, a világ gazdagabb felén profitkergetés céljából.
Az iparűzés, a profitűzés és a fényűzés máig tart, és mintha nem is akarna csillapodni.
Ízelítő az 1Tessz 2. f.-ből:
A tesszalonikai egyház alapítása
...Filippiben bántalom ért, mégis ...hirdetjük nektek az Isten evangéliumát... Annyira közel álltatok szívünkhöz, hogy nemcsak Isten evangéliumát, hanem életünket is nektek akartuk adni. Ennyire megszerettünk benneteket! ... mint apa a gyermekeit, egyenként intettünk, buzdítottunk és kértünk benneteket, éljetek méltóan ahhoz az Istenhez, aki meghívott titeket dicsőséges országába. 
A hívek buzgósága
...követői lettetek Krisztus Jézus egyházainak... a zsidók Jézust és a prófétákat megölték, minket pedig üldöznek... Akadályoznak, hogy a pogányoknak ne hirdessük az evangéliumot az üdvösségükre. ...vágyunk rá, hogy viszontlássunk benneteket,...de a sátán megakadályozott... ti vagytok dicsőségünk és örömünk.Közöm. Pál keresi a jó szót, az igaz és pozitív felütést. S meg is találja. A tesszalonikaiakat is üldözik, miként Pált is a zsidók, közös hát a sorsuk. Pál rab, és ezen nem tud változtatni, viszont keze nincs megkötve, írhat, ameddig ügyében döntés nem születik. Nem sikerül szabadulnia, de levelet írhat. Él a rendelkezésére álló lehetőségekkel. Összesen 14 levele került bele az Újszövetségbe, és ez nem kevés. Mi meg örülhetünk minden levelének 2000 év távlatából.

szept. 4.

Óbuda, ahogyan mi látjuk
A FB-on nyílt egy ilyen című és témájú közösségi oldal. 
Megragadtam a lehetőséget és sebtében feliratkoztam rá, nem azért, hogy művészfotókkal kápráztassam el a nagyérdeműt, nem is értek annyira hozzá, de azért, hogy ha igen esetleges módon, de dokumentáljam azokat a környékbeli helyeket, amelyeket megjártam sétáim alkalmával. Nem állítom, hogy ma is sétálok, bár néha igen. Ezért esetemben inkább igaz az, hogy Óbuda, ahogyan mi láttuk. 
A címet mások is tágan értelmezik, láttam már nyáron feltett téli képeket, és főleg túlszínezetteket. Engem is megkísért a szaturálás ördöge, mégha törekszem is ellenállni neki. Utóbbi képekhez ez a cím dukálna, Óbuda, ahogyan szeretném látni. Azért áll tőlem távol a plakátszerű megjelenítés, mert az érzékek srófolása nem fokozható a végtelenségig, de meg aztán nincs is sok értelme. A valóság nem mértéktelenül színes. Másképp mondom: Ránézek a képekre, aztán úgy tapasztalom, hogy a fotókhoz képest a természet szürke, sápadt, fakó és unalmas. 
Ami pedig a fokozást illeti. Mi a vége? A polgárpukkasztással felérő torzítás, megvezetve érzékeinket. 
Nem az én stílusom. Szerintem, rendben lévő a képek széppé tétele, ha gyengébbre sikerültek, de csak módjával. 
Itt a kevesebb több. 
Ízelítő A tesszalonikaiaknak írt első levél 1. f.-ből:
Pál, Szilvánusz és Timóteus a tesszalonikaiak egyháza az Atyaistenben és Urunkban, Jézus Krisztusban áll fenn. ...testvéreim, választottak vagytok... az Úr és a mi követőink lettetek. ...minden hívőnek példaképévé lettetek... Istenbe vetett hitetek mindenütt ismeretes lett, hogy hogyan fordultatok a bálványoktól az Istenhez, hogy az élő és igaz Istennek szolgáljatok, és várjátok a mennyből Fiát, Jézust, akit a halálból feltámasztott, s aki megment bennünket az eljövendő haragtól.Közöm. Más a sorunk (nekünk), akik beleszülettünk a hitbe. Életünknek a szeretet megélése mentén kell valósulnia. Hogy valósul-e, az azon múlik, mennyire működünk együtt a szeretet forrásával, a kegyelemmel.

szept. 3.
Föld – nyelv
Szabó Magdát olvasva rádöbbenek újra, hogy milyen értékes az ember artikulációs készsége. Olyan, mint a jó föld. Milliárdnyi ember használta, építkezett belőle, termelt vagy gyűjtögetett enni- és innivalókat, elfogyasztotta, de a tápláléklánc vége, hogy a szerves test lebomlik és kezdődik a körfolyamat elölről. Ám a televény, az öntésföld, a csernozjom, a tajga talaja, a földön található valamennyi talajféléje több és több lesz, új és új ásványok bekerülésével, beforgatásával az élővilág szolgálatára.
A nyelv nem ugyanilyen? Dehogynem. Embercsoportok használják, fejlesztik, állandóan bővítik azt a szó- és kifejezéskészletet, amely időközben átalakul, kopik, jelentésmódosulást szenved.
Kollégám Nyugatról tért haza. Valamelyikünk cikkében találkozott a persze szóval. Mivel ő kint használta és más összefüggésben ugyanezt a szót, említette, hogy soha nem jutna eszébe, hogy beleszője a magyarban már meghonosodott jelentésben. Neki idegen maradt. Nekem is, amikor Francois azt fogalmazta meg, hogy furcsák a magyarok. Túl gyakran emlegetnek problémákat. Kint egész másra használják a szót. Ugyancsak fura volt, amikor valaki, aki régóta kint él, azt találta mondani, hogy „cserélnek” fejében a szavak. Arra gondolt, hogy keveri a szavakat. 
Van tehát egy használható anyanyelvünk (másoknak is van), amely olyan is, mint egy cipő. Lehet fényes, lehet ékes, többnyire azonban csak a folyamatos használatban megkopott, hogy ne mondjam, jól kitaposott, kényelmes jószág. Túrázni csak jól kitaposott cipőben érdemes. Az új cipő óhatatlanul feltöri a lábat. 
Hosszas, mindennapi használatra nagyon is alkalmas ez a jól kitaposott nyelv, talán konyhanyelv, talán kicsit slampos, de nagyon alkalmas arra, hogy megértessük magunkat környezetünkkel. Lehet, hogy nem is az a legnagyobb érték, ami ritka. Mi lenne velünk föld nélkül, amiből jó sok van, vagy levegő nélkül, víz nélkül? Mit vennénk az aranyainkon? Mi lenne velünk nyelv nélkül. Meg se tudnánk fogalmazni igényeinket, ki se tudnánk mondani saját magunkat, egyenes út vezetne elmagányosodásunkhoz.
Ízelítő a Kol 4. f.-ből:
Gazdák, adjátok meg szolgáitoknak, ami jogos és méltányos. Gondoljátok meg, 
nektek is van Uratok a mennyben... Beszédetek legyen mindig szíves, sóval ízes, akkor majd helyesen meg tudtok felelni mindenkinek. 
Befejezés
Helyzetemről a kedves testvér, Tichikusz majd beszámol ... Vele megy Onezimusz is, aki földitek...Köszönt titeket fogolytársam, Arisztarchusz és Márk, Barnabás unokaöccse...meg Jézus, aliasJustus. Köszönt Epafrász, Jézus szolgája... Lukács, a kedves orvos és Démász...Archippusznak mondjátok meg: Legyen gondod az Úrtól kapott szolgálat betöltésére! Itt a saját kezű köszöntésem: Pál. Emlékezzetek meg bilincseimről! Kegyelem veletek!Közöm. – Gazdák, gondoljátok meg, hogy odafönt is laknak – fogalmazná Tömörkény. – Pál Rómában házi őrizetben és bilincsei ellenére iskapcsolatot tart az általa megtérített közösségek tagjaival. Erre mutat a sok névre való utalása levele végén. – A szentek egyessége, közössége a kölcsönös törődést feltételezi, kívánja. Pál, aki közbenjár övéiért,maga is kéri hívei imáit. És ez így van jól.

szept. 2.

Szabó Magda: Kívül a körön
Itt ragyogó sorait szeretném megmutatni. Ezt írja pl. a 479–480. oldalon: „Ami nem előírt, azt nem tanulja meg senki. Ki vállalja a felelősséget azért, ha a nemzeti tudat kialakításában legnagyobb szerepet játszó irodalmi oktatás tervezete csupa foghíj, ...ha felmerülhetett annak a gondolata, hogy lehessen olyan iktatási intézmény, ahol nem kap megfelelő óraszámot vagy nem kötelező vizsgatárgy a történelem? Az iskola taníthat fizikát is, de csak akkor, ha kötelező érvénnyel átadja a tanulónak mindazt, amit első ajándékként kaptak Magyarországtól a születésük jogán: hazájuk tiszta nyelvét, jellemformáló irodalmát, ...s a politikus gondolkozásra szoktató történelmet.” Másutt megjegyzi, hogy történelmünknek nemcsak a kudarcosságát kellene megmutatni, hanem hazánk boldogulását, sikeres harcait is. Alighanem máig adósai vagyunk az ifjúságnak tisztánlátással ez ügyben. 
Hogy miért szeretem Szabó Magda könyveit? Mert szép magyarsággal írta őket, mert világos a szerkezetük, mert fegyelmezett a stílusuk, mégis költői, nemegyszer időmértékes az írónő prózája. És mert az általa sugallt eszmény közel jár ahhoz, amit magam is gondolok a világról. 
Még sorolhatnám... 
Ízelítő a Kol 3. f.-ből:
III. ERKÖLCSI KÖTELESSÉGEK 
A régi és az új ember
...keressétek, ami fönt van, ahol Krisztus ül az Isten jobbján,...életetek Krisztussal el van rejtve az Istenben. Amikor majd Krisztus, a mi életünk megjelenik, vele együtt ti is megjelentek dicsőségesen. Öljétek meg tagjaitokban azt, ami földies..., ami bálványimádás... hagyjátok el a haragot, a gyűlölködést, a rosszindulatot, az átkozódást és az ocsmány beszédet. Ne hazudjatok egymásnak... már nincs görög vagy zsidó, körülmetélt vagy körülmetéletlen, barbár vagy szittya, szolga vagy szabad, hanem Krisztus minden mindenben...öltsétek magatokra az irgalmasságot, a jóságot, a szelídséget és a türelmet. Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak... szeressétek egymást, mert ez a tökéletesség köteléke. S Krisztus békéje töltse be szíveteket... bölcsességgel tanítsátok és intsétek egymást. Énekeljetek Istennek ...szent énekeket. 
Állapotbeli kötelességek
Asszonyok, engedelmeskedjetek férjeteknek ... férfiak, szeressétek feleségeteket, gyermekek, fogadjatok szót szüleiteknek... Apák, ne keserítsétek gyermekeiteket... Szolgák, engedelmeskedjetek uraitoknak... Urunknak, Krisztusnak szolgáljatok, ...aki nem ismer személyválogatást. Közöm. – Pál óva int a léha élettől, s elénk vetíti egy szent képét. – A patriarchátus idejében született páli megfogalmazás annak a kornak az ideálját tükrözi. Ma sokan kételkednek igazában. Bármiféle családmodell csak szeretetben megélve működik helyesen. Vajon olyan-e a házasság, mint a páros tánc, vagy mint a diszkóbeli – leginkább szólótánc. A páros táncot nem vezethetik ketten, mert abból csak keveredés lesz. Szóló tánc esetén ilyen probléma fel sem merül.

szept. 1.

Mi lesz veletek emberkék?
Akikkel együtt töltöttük az időt tegnap délelőtt a jó kis árnyékos játszótéren, azok egy részével ugyancsak együtt töltöttük az iskola- és óvodamegnyitó forgatagban. Nem buli, nem is fesztivál, nem is évnyitó. Inkább olyan szabad rendezvény, amelyet Gryllus Vilmos vezényel le kihangosított zenéjével, éneklésével. Tavaly előtt is ő volt, tavaly és idén is ő volt, jövőre is ő lesz. Immár a megnyitó ünnepségnek azikonjává lett. Nincs feljegyzésem róla, hogy egy éve milyen meleg volt. Idén tombolt a hőség, kivált az UV sugárzás. Úgy perzselt, hogy viszkettem tőle. 
Mi lesz veletek emberkék, ha ez így megy tovább? 
Nem hallottam egy gyereket se a melegről panaszkodni, ám ez nem jelenti, hogy vég nélkül feljebb srófolható a hőmérséklet anélkül, hogy az emberek meg ne sínylenék. 
Levi és Domi éltek a kicsiknek szánt lehetőségekkel. Nézzük a felhozatalt: Lehetett műanyag szívószálból nyakláncot, karperecet készíteni ceruzafaragó segítségével, lehetett hajócskázni asztalra varázsolt mini mesterséges tavon, lehetett fára mászni, a csörgőfára,gólyalábon járni, papírkoronát színezni, ugróiskolát járni, különféle ügyességi gyakorlatokat végezni, betűkockákból szavakat kirakni, hideg vizet, bodzaszörpöt, jaffát inni. Lehetett sakkozni, ollókkal vagdosni. Állni és futkosni.
Nagy volt a zsibongás. Mára ez elcsitult, hogy másféle hangoknak adjon teret. Péntek van, csend és némaság. Az ország fiatalsága benyomult az iskolákba, óvodákba, bölcsődékbe. Elindult Domi is papával, hogy beszokjon. Hogy ez némán, vagy csak hangicsálás árán sikerül, még nem tudom. Végül is Domi nem úttörő ez ügyben. Levi évek óta óvodás. Akár ki is húzhatja magát az öccse, meggondolván, hogy végre felnőtt annyira, hogy sorsközösségben él bátyjával. Igaz, hogy nem torta a jele a Katica-csoportban, hanem csigabiga az Elefánt-csoportban. Bár ez alighanem mindegy. 
Bizonyos idő elteltével pedig egész biztosan. 
Ízelítő a Kol 2. f.-ből:
...küzdök értetek,... hogy ismerjétekmeg Isten titkát, Krisztust. Benne rejlik a tudomány és a bölcsesség minden kincse. 
II. A TÉVTANÍTÓK ELLEN 
Megváltásunk Krisztusban
...Mivel elismertétek Krisztus Jézust uratoknak, éljetek is benne... Mert benne lakik testi formában az istenség egész teljessége, s benne lettetek ennek a teljességnek részesei. Ő minden fejedelemségnek és hatalmasságnak feje. Benne ...temetkeztetek el a keresztségben, és benne támadtatok fel, annak a hite által, aki Őt a halálból feltámasztotta. Titeket vele együtt életre keltett. Megbocsátotta minden bűnünket...
Helytelen vallási gyakorlatok.
...a valóság Krisztusban van... ne mondjon benneteket méltatlannak, aki alázatoskodásban s az angyalok tiszteletében tetszeleg magának, aki látomásokkal dicsekszik, érzékies gondolkodásában ostobán felfuvalkodik, s elutasítja a Főt... Ha Krisztussal meghaltatok a világnak, miért vállaltok magatokra olyan kötöttségeket, mintha még a világban élnétek. Vannak, akik a bölcsesség látszatát keltik az önkényes vallási gyakorlatokkal, önsanyargatással, de valójában nincs értékük. Közöm. A kiüresedett vallási gyakorlatok mindenkinek mások és mások. De léteznek. Jó szabadulni tőlük, hogy valós értékek mentén éljük az életünket.Krisztusban rejlik ugyanis a tudomány és a bölcsesség minden kincse – így Pál.
Így én is.

Aug. 31.
A játszótéren
Van annak tíz éve, hogy a jezsuitákkal és kollégákkal többnapos buszkiránduláson vettünk részt. Ott váltam doyenné, amikor kisütötték, hogy én vagyok a társaság legidősebb tagja. Megdöbbentett, mert nem szoktam én semmilyen társaságban a legidősebb tag lenni. A múlt héten Balatonnál ugyanígy. Most a játszótéren pedig kiváltképpen. Sok dolgom nem akadt, Levi és Domi elsaraztak-homokoztak. Ráértem körülnézni, kik is járnak még ide. Csupa fiatal mamák, óvónők az összevont csoport gyerekkel. Mind szépek, ígéretesek, életerősek. Az óvónők tették a dolgukat, figyeltek, etettek, figyelmeztettek, beleavatkoztak a játékok menetébe, vigasztaltak és rendre utasítottak szükség szerint. Úgy láttam, hogy helyükön vannak tekintély dolgában. 
A gyerekeket figyeltem meg alaposabban. A szép, tiszta tekintetűt, a figyelmest, a segítségkérőt, a sebzett arcút, a butácskát, a félrevonulót, a kapcsolatkeresőt, az önérdek-érvényesítőt, az önöst, az erőszakost, az együttműködőt, a másik tetszését keresőt, a jól neveltet, a nagyfejűt, a bandázókat, a készségest, a nemtörődömöt, a sírót, a vigasztalót. Kellemes meglepetésként egyik nagyobbacska lányka T.-hez fordult azzal, hogy kér egy zsebkendőt, ha van. Megköszönte. Bint bonta: dem dáthás, de valamire allergiás. 
Egyben közösek voltak az óvodások. Folyamatosan kiabáltak. Ők beszélgetésnek mondták volna, de nem az volt. Egyszerű az oka. Nem hiszik el, hogy bárki odafigyelne rájuk, ha nem ordítva (egymást túlkiabálva) adnák elő mondókájukat.
Tehát csendben megfigyeltem mentalitásukat. És arra gondoltam, hogy nekik hagyjuk ezt a lepukkant földet, és arra, hogy ők, a jövő felnőttjei már most felmutatják azokat a tulajdonságokat, amelyek kijelölik életútjukat. 
Isten segítse őket!
Ízelítő a kolosszeieknek írt levél 1. f.-ből:
Az apostol és az egyházközség kapcsolata
...Kegyelem nektek és békesség Atyánktól... imádkozunk értetek. ...az evangélium ...hozzátok is eljutott, ...Epafrász...beszélt...szeretetetekről is... az Úr ...szilárdítson meg titeket, hogy ...állhatatosak legyetek. adjatok hálát az Atyának, aki ...a sötétség hatalmából áthelyezett Fia országába. 
I. HITTÉTELEK 
Krisztus isteni méltósága
Benne nyertük el a megváltást, bűneink bocsánatát. Ő a láthatatlan Isten képmása, minden teremtmény elsőszülötte. Mert benne teremtett mindent a mennyben és a földön: a láthatókat és a láthatatlanokat, a trónusokat, uralmakat, fejedelemségeket és hatalmasságokat. Mindent általa és érte teremtetett. Ő előbb van mindennél, és minden benne áll fenn. Ő a testnek, az Egyháznak a feje. Ő a kezdet, az elsőszülött a halottak közül, hogy övé legyen az elsőség mindenben. Úgy tetszett (az Atyának), hogy benne lakjék az egész teljesség, s hogy általa békítsen ki magával mindent a földön és a mennyben, minthogy Ő a kereszten vérével békességet szerzett...
Az apostol hivatása
Örömmel szenvedek értetek, és testemben kiegészítem, ami Krisztus szenvedéséből hiányzik, testének, az Egyháznak javára... Krisztust hirdetjük, amikor intünk és tanítunk mindenkit.Közöm. – Figyelmesen érdemes végiggondolni a dőlttel szedett Krisztus dicsőítést. Himnikus krisztológia. – Sokat idézik Pál szállóigévé lett mondatát kompassiójáról: testemben kiegészítem, ami Krisztus szenvedéséből hiányzik. Képzetes beszéd, Krisztus megváltása egyszeri és tökéletes volt. Itt arra lehet gondolni, hogy Pál szeretetből vállalja a szenvedés sorsközösségét Krisztussal. (Felveszi keresztjét.)

aug. 30.

MA
Ma még mindig rongálja a Harvey-hurrikán a texasi Houstont, kisebb vízözönt zúdítva a településre. 
Ma még mindig nincs internetem illesztési programhiba miatt.
Ma még nem ér rá a szakember, csak majd a jövő héten.
Ma megnéznek a fiatalok egy házat Mányban. 
Ma még a Torma K. utcában laknak. 
Ma még mindig téma Észtak-Korea rakétafenyegetése.
Ma még mindig számon kérik Vona G.-tól, hogy nem kért bocsánatot a nyuggerektől.
Ma megvédte Puzsér R. a győri püspököt kijelentése miatt.
Ma még mindig tart a mesterséges megtermékenyítés körül kialakult vita.
Ma még nem járnak a gyerekek iskolába, de pár nap múlva...
Ma még tart a kánikula, de már érződik, hogy rövidebbek a nappalok. 
Ma még tart a nyár, de néhány hét, és vége. 
Emlékszem, gyerekként utáltam augusztus 20.-át, mert nyomasztó közelségbe hozta az iskolakezdést. Nem az iskola fájt nekem, hanem az, hogy vége a vakációnak. 
Ma már se az iskola, se a vakáció nem fájnak. 
Ízelítő a Fil 4. f.-ből:
...álljatok helyt az Úrban, szeretteim! 
Befejező intelmek
...Örüljetek az Úrban szüntelenül! Újra csak azt mondom, örüljetek... Az Úr közel van. ...imádságotokban terjesszétek kéréseteket az Úr elé, hálaadástokkal együtt. Akkor Isten békéje, amely minden értelmet meghalad, megőrzi szíveteket és értelmeteket Krisztus Jézusban...arra irányuljanak gondolataitok, ami igaz, tisztességes, igazságos, ártatlan, kedves, dicséretre méltó, erényes és magasztos,...s veletek lesz a béke Istene... Tudok nélkülözni, de tudok bőségben is élni. ...Mindent elviselek abban, aki erőt ad. Mégis jól tettétek, hogy szükségemben segítségemre voltatok... Nem az adomány fontos nekem, hanem a gyümölcse, amelyet majd javatokra írnak. ... Az én Istenem ... ellát majd benneteket Jézus Krisztus által mindennel, amire szükségetek van... 
Befejezés
Köszöntsetek minden szentet Jézus Krisztusban! Köszöntenek titeket az itteni testvérek. Köszönt titeket valamennyi szent, főképp a császár házából valók. Urunk, Jézus Krisztus kegyelme legyen lelketekkel!Közöm. Ima, öröm, az Isten békéje, igaz gondolatok és cselekedetek. Ezeket kívánja a filippieknek Pál, s gondolom odaföntről nekünk is. Köszöni anyagi támogatásukat. Pál buzdítása kétezer éven át is hat minden olvasójára. Szavai nem évülnek el, örömöt sugároznak. Jó nekünk.

aug. 29.
A csend hangjai
Négy napot töltöttünk Badacsonyban, Lábdihegyen, naponta a strandon, a nyaralóban, lilaakác hűvösében, rokonok közt, unokákkal körülvéve.
Aztán hazaérkeztünk. Kiszellőztettük az elmúlt napok kánikulája által generált áporodott forróságot a lakásból. Hamarjában kitettem a fotókat a számítógép megfelelő albumába. Meghallgattuk a világ történéseit a tévében (merényletek, hurrikán, rakétafenyegetés, politikai hazugságok, cselgáncs-világbajnokság itt). Alapos zuhanyozás után kicserélődve átadtuk magunkat a pihenésnek. 
Ami jelenleg körülvesz, az a csend (kettecskén, bús öregem...).
Nekem minden napom csenddel indul. Kirúg az ágyam félöt és félhat között, mikor hogy, és együtt ébredek a természettel. Sőt előbb. Együtt ébredek a világossággal, sőt előbb. együtt az 5,37-es szerelvénnyel, sőt előbb. Békés élmény átöblíteni magamat a hajnali kávéval.
Néha visszafekszem, máskor meg nem.
A reggeli csendet megtörik a találkozások, ha vannak.
Most még nincsenek. 
Most csend van.
Csend, még akkor is, ha folyamatosan zúg a fülem. 
Az a folytonos zúgó hang immár a csendem része, miként az a zene, amely éppen bennem szól (ma hajnalban pl. a Monty-csárdás). 
Ízelítő a Fil 3. f.-ből:
Óvás a téves tanítástól
...mi ...nem a testben bízunk, bár a testben is bizakodhatnék: körülmetéltek, Benjamin törzséből származom, zsidó vagyok, farizeus ...jámborságban feddhetetlen. Ám Krisztus Jézus ismeretéhez mérten mindent szemétnek tartok...csakhogy Krisztushoztartozzam...aJézus Krisztusba vetett hit révénváltam igazzá... hozzá hasonulok a halálban, hogy ezáltal eljuthassak a halálból a feltámadásra is...futok a kitűzött cél felé... mi gondolkodjunk így! ...amit már elértünk, abban tartsunk ki. 
Kitartás a reményben
Testvérek...sokan úgy élnek, hogy végük a pusztulás, istenük a hasuk, azzal dicsekszenek, ami gyalázatukra válik, s eszüket földi dolgokon járatják. A mi hazánk azonban a mennyben van. Onnan várjuk az Üdvözítőt is, Urunkat, Jézus Krisztust. Ő azzal az erővel, amellyel mindent hatalma alá vethet, átalakítja gyarló testünket, és hasonlóvá teszi megdicsőült testéhez. Közöm. – Rövid önvallomással kezd Pál. Az egyházüldöző farizeusból vált krisztushívővé, buzgósággal üldözte a keresztényeket... „pálfordulásáig”. – Sokan idézik a filipPI 3,14-et. Futok a kitűzött cél után. Egy pontosításom van: tudnom kell, hogy jó a kitűzött célom. Lám, Pál is futott a krisztushívőket irtani. Óvatosság!!! – Idézik azt is, hogy istenük a hasuk. Ma már ennél is bonyolultabb a helyzet. Elég arra gondolni, meddig bírnánk okos-telefon nélkül, amelyet kiteszünk a szélvédőre, és vezet az úton. Amiből értesülünk róla, hogy milyen időre számítsunk, amely szolgáltatás folytán hangolhatjuk gitárunkat, fotózhatunk, videózhatunk, írhatunk, postázhatunk stb., stb. Nem is folytatom: a kérdés halálosan komoly, ki a mi Istenünk.

Aug. 24.
Olvasnivaló

Szekrénykémről elpakoltam néhány kinyitott és félbehagyott könyvet. Mert érdektelen, mert nincs „közepe”, mert hiányzik belőle az élmény, mert száraz, mert visszaköszön más hasonló hangvételű könyvből. Voltam a könyvtár olvasója. De zavart, hogy akárhány kötetet hozok ki három hét múlva újra mennem kell, ha tetszik, ha nem. (Megtudtam, hogy már interneten is lehet hosszabbítani. ) Voltam a könyvmegállónál. Nem mondhatom, hogy nincs tele könyvvel. De hát ahhoz, hogy olyanra akadjak, amely le is köt, vajmi kevés esélyem van. A guberálók körüllebzselik a szekrényt, és azt tapasztalom, hogy rendesen kiismerték magukat abban, mit érdemes kiemelni belőle, mit keres az antikvár, ha keres egyáltalán valamit. Tanúja voltam annak, hogy a lefölöző emberek egyike mobilján diktálta a címeket, hátha igent bólint valamelyikre a kereskedő. Bevallom, hogy nemegyszer találtam mindezek ellenére magamnak való olvasmányt. 
Utoljára a kanadai magyarok irodalmi tevékenységéről szóló esszégyűjteményt olvasgattam azzal az érdeklődéssel, hogy megismerjem, mi élteti, mi porlasztja a magyarokat odakint. A kötetkeazért is érdekelt, mert ismereteim szerint jelentős magyar jezsuita jelenlét volt a tárgyalt időszakban odakint. Mindössze azt tudtam meg, hogy indult egy magyar egyetem, a Loyola-egyetem, de egyetlen jezsuita nevét se említia szerző, a sajátját annál többször. Mégpedig némileg sértődött hangnemben amiatt, hogy a magyar kiadó nem foglalkozik az őáltala fordított kanadai anyaggal, hanem itthoni műfordításokkal operál. Ajjaj. Ismerős ez a muzsika. Miért azoknak a fércműveit teszik a kirakatba, miért nem az enyémet. Persze, azért nem fogy, mert nem látszik.
Nincs új a nap alatt.
Ízelítő A Filippieknek írt levél 1. f.-ből:
Köszöntés és kegyelmi kapcsolat
...Kegyelem nektek és békesség Atyánktól, az Istentől és Urunktól, Jézus Krisztustól! ...aki megkezdte bennetek a jót, Krisztus Jézus napjára be is fejezi...szívembe zártalak titeket, aki bilincsekben vagyok, Könyörgök, hogy ...tudjátok dönteni, mi a helyes. Akkor tiszták és feddhetetlenek lesztek Krisztus napjára, s bővelkedni fogtok az igaz élet gyümölcsében, amelyet Jézus Krisztus szerzett, Isten dicsőségére és tiszteletére. 
A nehézségek növelik az apostol bizalmát
... Krisztus, mint mindig, most is megdicsőül testemben, akkor is, ha élek, akkor is, ha meghalok. Hiszen számomra az élet Krisztus, a halál pedig nyereség. Szeretnék elköltözni, hogy Krisztussal egyesüljek... De hogy értetek életben maradjak, arra nagyobb szükség van... Éljetek hát Krisztus evangéliumához méltóan. ...ugyanazt a harcot kell megvívnotok, amit nálam láttatok, és amiről most hallotok. Közöm. – Íme megint egy Páltól idézett mondat a mise elejéről. Kegyelem nektek és békesség Atyánktól, az Istentől és Urunktól, Jézus Krisztustól!– Akinek megadatott, hogy lássa a harmadik eget, az teljes emberségével vágyakozik az örök életre. Mégis marad, mert még sok munka vár rá. - Számomra az élet Krisztus, a halál pedig nyereség, íme, egy újabb szállóige, amelyet sok pap (és talán nem pap is) jelmondatául választ a szentírásból. Reményünk szerint mi is elmondhatjuk Pállal.

Aug. 23.

Megelőztem koromat?
Kérem szépen, amikor a Pályázatfigyelőnek elkezdtem korrektúrázni, rákérdeztek, hogy miért írom egybe azt, hogy munkaerőpiaci, amikor az kötőjeles, mert az -i képző beleszámít a szótagszámba. Égtem, mint a Reichstag. Ma, kérem, az új szabályok szerint nem tartozik bele a szótagszámba, tehát én már ezelőtt tizenöt évvel ráéreztem, hogy nem helyes a magyar helyesírás. És lám. 
Ugyancsak megkérdőjelezték azt is, hogy a nyitvatartást miért írom egybe, amikor két szó. (Lám a helyesírás-ellenőrző program most is veressel jelöli, hogy tévesen írtam. Mais non!!! De nem. Jól van írva. Az új szabályok szerint lám, egybe kell írni. És én ezt már tizenöt évvel ezelőtt is így véltem. 
És az a –szerű toldalékot egyszerűsítve kell írni. Pl. ésszerű. Ajajaj... Ma időrabló módon kettőzött sz-t kell használni. Észszerű. Nahát, ez egyáltalán nem ésszerű. És a frizsidert eztán angolosan fridzsidernek. Jaj, jajajaj. És a fejbelövést egybe, és a házinyulat külön, és hájastésztát egybe, és a copf stílust külön,és a vízbe fúlást külön és a vegyesúszást egybe, a vajaskiflit egybe, a sós kiflit külön kell írni.
De borzasztó, de borzasztó.
Régen legalább annyi logika volt az egybe- meg a különírásnak, hogy a szakál páratlan évben egy páros évben kettő l betűvel (szakáll) volt írandó. A szőlő és a szöllő írásmód egyaránt elfogadott volt. Ma meg teljes a kaosz. Merthogy a talján egy szó, értem, de a hogy a tajszám mitől az, eléggé obskúrus előttem. 
Mostantól fokozottan ügyelek helyesírásomra. Mert az a gyanús, ami nem gyanús.
Ízelítő az Ef 5. f.-ből:
A világosság fiai
...éljetek szeretetben, ahogy Krisztus is szeretett minket, ..., ahogy a szentekhez illik... Éljetek úgy, mint a világosság fiai: jóságban, egyenességben...keressétek, ami kedves az Úr szemében... Ébredj, aki alszol,...és Krisztus rád ragyog. Bölcsen használjátok fel az időt, mert rossz napok járnak... Ne részegeskedjetek, ...teljetek el Lélekkel. énekeljetek zsoltárt... Énekeljetek és ujjongjatok...Adjatok hálát mindig mindenért Urunk, Jézus Krisztus nevében az Istennek, az Atyának.
Hivatásbeli kötelességek
Legyetek egymásnak alárendeltjei... Az asszony engedelmeskedjék férjének, ...Férfiak, szeressétek feleségeteket, ahogy Krisztus is szerette az Egyházat, és feláldozta magát érte,... a férj köteles szeretni feleségét, mint saját testét. Aki feleségét szereti, önmagát szereti. Krisztus testének ...tagjai vagyunk. „Ezért az ember elhagyja apját, anyját, feleségével tart, és a kettő egy test lesz.” Nagy titok ez, én Krisztusra és az Egyházra vonatkoztatom. Szeresse hát mindegyiktek a feleségét, mint önmagát, az asszonyok meg tiszteljék férjüket.Közöm. A páli levél darázsfészek. A feministák elutasítják nyers megfogalmazása miatt és tartalmilag is. Megvágtama szöveget, hogy próbáljam a lényeget kihámozni belőle. Jó szívvel vállalható a tisztelet (kölcsönösen is), a szeretet (kölcsönösen is), hisz tényleg ketten lesznek egy testté (házasság). A férfiaknak Krisztus önfeláldozó szeretete a mércéjük. A totális odaadás. Azért ez sem kevés. Nem rég olvastam egy könyvet. Ez volt a címe: Vedd feleségül és halj meg érte.Összefüggött tartalmilag Pál mondandójával. – Szállóigévé lett: Rossz napok járnak. – Ma kevesen és keveset énekelnek, kevés családban zingölnek. Pedig van néhány jóízű gitáros ének, igaz és szép tartalommal. Lehetne nagyobb a választék.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr412811548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása