Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.09.13. 21:24 emmausz

Fenn a fákon

Fenn a fákon különféle dolgok rejtőzhetnek.
Varga Domokos, talán a Kutyafülűekben írja le, hogy egy lufiért (sárkányért?) hogyan mászott fel egy magas fára. Egy darabig gond nélkül emelkedett, mígnem a vékonyabb ágak következtek … és a még vékonyabbak. A gyerekei lentről nézték produkcióját. Ő két dolgot látott: Ez egyik, hogy nem mászhat vissza a tárgy nélkül, mert milyen ciki volna a megfutamodás. A másik, hogy az életével játszik, mert könnyen leeshet, s halálra zúzhatja magát. Mivel a történetet le tudta írni, evidens, hogy túlélte a fáramászást.
Két élményt hadd osszak meg itt. Az egyik a játszótér mellett történt. Az egyik magas fa alatt sok gyerek, a fa ágvillájában jó tizenöt méter magasan egy focilabda fészkel. Mindez történik késő délután. A sokaság figyelme egy próbálkozó fiatalasszonyra összpontosul, aki talán leigazolt focista, mert kellő rugóerővel bombázza a fenti labdát. Jó néhány próbálkozást megvárok. Utoljára a második labda is fennakad egy még magasabban fekvő ágon. Itt felhagytam a további megfigyeléssel. Csak találgatom a kifejleti lehetőségeket. A rendelkezésére álló idő egyre fogyott, a rendelkezésére álló újabb labdáké úgyszintén. Vajon sikerült-e egyáltalán újabb labdát kapnia? Sikerült-e vele lehoznia az egyik labdát? És a másikat? Csupa megválaszolatlan kérdés. Mi lett a labdák sorsa, ha fennmaradtak este a fán? Visszakerültek-e tulajdonosaikhoz … vagy máshoz? Nem emlékszem, hogy írt róla a helyi újság.
A másik eset a szánkódomb déli oldalán túl esett, ahol nyárfák szegélyezik a bekötőutat. Magam egy délután munkából hazafelé jövet szokás szerint toronyiránt vágtam át a réten. Látom, hogy egy középkorú fickó vakarja a fejét, közben pedig a magas nyárfa lombját szuggerálja. Megszólítottam: Talán keres valamit? Dehogy, hiszen látom … látja maga is? Ott, a fa ágai között fennakadt a motoros repülőgépem – egy magam építette modell. Valahogy le kellene hozni, de semmilyen épkézláb ötletem nincs, hogy hogyan. Tudja – folytatta – ha csak a gép veszne oda, bánja a fene, de a motor több tízezer forintba került. Nagyon sajnálnám odaveszni. A fa nem tűnt megmászhatónak. Se ő, se én nem vállalkozhattam rá. Hogy mi lett a motorka sorsa, nem tudom.
Mindenesetre valahogyan egyszer földet ért, merthogy a fa ma is áll, de nincs a lombjában a repülőgépmodell.
Ízelítő az 1Tim 2. f.-ből:
Az istentiszteletre vonatkozó utasítások
Pál imát kér az emberekért; a királyokért, elöljárókért, hogy békés életet élhessünk, szentségben és tisztességben…Isten azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön… Krisztus váltságul adta magát mindenkiért és tanúságtételül… Azt kívánom, hogy a férfiak imádkozzanak, … az asszonyok tisztességes ruhát viseljenek, szemérmesen és szerényen ékesítsék magukat, jótékonykodjanak… Nem engedem, hogy asszony tanítson s a férfin uralkodjék, hanem maradjon csöndben. Legyen anya, kitartó a hitben, a szeretetben, a szegénységben és a tisztességben, ezáltal üdvözül. Közöm. Férfitől imát, nőktől szerénységet kér Pál. Elég határozottan inti a szebbik nemet az istentiszteleten való elcsendesedésre. Ma ez Európában különösen hangzik. Pál tudja, miért teszi, és miért Timóteusnak írja ezeket.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2312827294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása