Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.09.17. 07:16 emmausz

Szemezgetek az Édes anyanyelvünk c. kötetből

Arany János így cikizi a jövő germanizmusoktól hemzsegő stílusát a János vitéz meséjét felidézve (in. Nyelvőr): „Élt egyszer egy juhászbojtár. Ő mindennap hajtotta ki nyáját a faluvégre s ha ajuhok szép csöndesen széledtek el amezőn, ő kényelmesen heverészett le anövényzetre. Fiatal szívét erősen gyújtá fel aszerelemtűz, mert nem messze pillanta meg apatakban egy leányt ruhákat mosni. Ő tüstént mene közelebb és nem nyugvék, mielőtt szépen csalogatta őt a vízből ki. Ő Iluskának neveztetett, ő pedig Kukorica Jancsinak hívatott… Iluskának gonosz mostohája rettenetesen haragudott meg… és megnézni akarta, vajon mit csinál az. De mennyire lepetett ő meg, midőn ő ajuhászbojtárral enyelegni találtatott. Becstelen teremtmény! kiálta, mindjárt ütlek tégedet agyon! erre ő rendkívül ijede meg… ám mennyire csodálkozott el és szeppent meg avégett…”   129. o.
***
Egy példa a bikkfanyelvre. Esterházy Péter is megbecsülné, aki az „asszonyom, még kap fogni egy vajszínű árnyalatot” mondatot alkotta.
„Mérnök úr, kérem, a hirdetés végett jöttünk. Én asztalos vagyok, ez a barátom viszont szintén asztalos.”  137. o.
***
A műfordító slendriánsága: „Csak három szót mondj, angyalom, három édes, boldogító szót, azt, hogy szeretlek!” (Nem gondolta, hogy belesodródik a tévedésbe: A szeretlek csak egy szó. A német eredetiben persze három: Ich liebe dich.)  148. o.
Ízelítő az 1Tim 5. f.-ből:
Lelkipásztori utasítások
Idős férfit ne korholj, csak figyelmeztesd, mint apádat, az ifjakat, mint öcsédet, az idős nőt, mint anyádat, a fiatalt, mint húgodat, egészen tiszta érzülettel. Tiszteld az özvegyeket, … ha valamely özvegynek gyermekei vagy unokái vannak, ezek tanulják meg, hogy elsősorban saját családjuk tagjaira legyen gondjuk, … ez kedves az Isten előtt. Aki … magára maradt, bízzék az Istenben, imádkozzék kitartóan és könyörögjön éjjel-nappal …legyenek feddhetetlenek. Aki övéinek, főleg háza népének nem viseli gondját, az megtagadta hitét, és rosszabb a hitetlennél. Az özvegyek sorába csak olyan kerüljön, aki legalább hatvanesztendős… A fiatalabb özvegyeket utasítsd el, mert ha erőt vesz rajtuk az érzékiség, férjhez akarnak menni. …pletykálkodnak, haszontalanságokat művelnek…menjenek csak férjhez, adjanak gyermekeknek életet, viseljék gondját családjuknak, s ne szolgáltassanak alkalmat az ellenfélnek becsmérlésre … A papok… kétszeres megbecsülést érdemelnek, … Presbiter ellen ne adj hitelt a vádnak… semmit ne tégy részrehajlásból. … ne csak vizet igyál, …hanem egy kevés bort is. Némely ember vétke …csak az ítélet után derül ki. Éppen így a jótett is ... Közöm. Pál óvatosságra inti Timóteust, aki Efezus pp.-e. A klf. korosztályok iránti bánásmódról ír. Érdekes módon a 60-nál fiatalabb özvegyasszonyoknak az újabb házas köteléket, a további szülést javasolja.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5412870376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása