Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.09.19. 06:21 emmausz

Katasztrófa sújtotta világ

A középkorban élt misztikus Bingeni Hildegard életéről szóló regényt olvasom. Benne ezeket a sorokat: „Kemény idő járnak, de nem Isten büntet minket a veszteségekkel és az éhínséggel. Amikor az emberek egymás ellen fordulnak a háborúban, rettenetben, gyűlöletben és irigységben, akkor az elemek is egymásnak feszülnek és káoszt okoznak. A természet elemei borzalmas üvöltésben törnek ki. Az Istenhez [így] kiáltanak: Az emberek gonosz cselekedeteikkel ide-oda taszigálnak, mint egy darálóban. Ezért az ő hibájuk, hogy a gyümölcsök és a növények és minden, ami zöld, elhervad, ahelyett, hogy táplálna minket. … Az ember bocsát ki természetellenes, egészségtelen nedveket álnok tetteivel, az ember a hibás azért, hogy a levegő tisztátalanságokat köpköd.” 
Szívesen felejteném ezeket a gondolatokat, de a napi hírek inkább erősítik, mint nem az olvasottakat. Az Irma és egyéb nevű hurrikánokra, a tornádókra, a kiszámíthatatlan és pusztító erejű zivatarokra, a meg-megújuló földrengésekre, a föld elsivatagosodására lehet mondani, hogy gyakoriságuk, nagyságuk hasonló a korábbi bármikori időszakokéhoz, csak a hírközlés technikája változott. Ma azonnal mindenről tudunk, és a rossz hírekről kiváltképpen.
Van ebben is valami, de érzésem szerint rosszabb a helyzet. Sokszerű támadás éri a társadalmakat. A megapoliszok kialakulása, az össznépi elvándorlások, az általános elidegenedés, a közösségek hiánya, az igazi értékek helyett a hamis bálványok istenítése mind-mind zsákutcába terelik a népességet. Kevesen mondják, és alig kapnak nyilvánosságot az olyan megfogalmazások, miszerint mindenkinek kijár az emberi méltóság, mind valamiképpen értékesek, szeretetre születtek, sokszerű tehetséggel megáldottak, „Istenre képes” teremtmények.                 
Ízelítő a Timóteusnak írt második levél 1. f.-ből:
Bevezetés
Pál... Timóteusnak: Kegyelem, irgalom és békesség Istentől, az Atyától és Urunktól, Krisztus Jézustól! 

Buzdítás az evangélium hirdetésére
éleszd fel magadban Isten kegyelmét, amely kézföltételem folytán van benned. Isten az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk… vállald az evangéliumért a szenvedéseket velem együtt… Jézus legyőzte a halált, s felragyogtatta előttünk az életet és a halhatatlanságot, az evangéliummal, amelynek hirdetője, apostola és tanítója lettem… Eszményed az a tanítás legyen, amelyet Krisztus Jézus hitében és szeretetében tőlem hallottál. Őrizd meg a rád bízott kincset a Szentlélek erejével… az ázsiaiak mind cserbenhagytak… Oneziforusz családja iránt legyen az Úr irgalmas, mert sokszor vendégül látott… Közöm. – Az első mondat választható misekezdő mondattá lett. – Kézföltétele jelzi, hogy Timóteus püspök lett. Pál szavai kb. azt körvonalazzák, „ha vele szenvedünk, vele feltámadunk”. Az igazsághoz híven leírja, hogy érték őt kudarcok is bőven. De nem támad, hanem közbenjáró imával kéri rájuk Isten irgalmát. Ha minket támadnak, utánozzuk Pál gesztusát.   

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6112877048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása