Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.09.20. 09:19 emmausz

Levél – levelek – episztolák

Levél, Levelek. A közös bennük, hogy mindkettő egy-egy település neve.
Levele? Mije van a fának? Levele. Hát akkor le vele! – mondják koccintás közben a borozók.

Levelek. Az internet, az okos telefonok, az SMS-ek, az emailek, a skype és egyéb huncutságok világában csaknem teljesen kimúlt az episztola mint irodalmi műfaj, de úgy is, mint hasznos információk továbbítási módja. Még leginkább a hivatalos levelezés maradt meg, no meg az esküvői meghívók küldése.
Szüleim (és valameddig mi is) még leveleztünk. Zsuzsa lányunk elolvasta ezek átmentett töredékét, és az jutott eszébe, hogy az Amerikában élő, magyarul már nem tudó, de az ősök iránt érdeklődő unokatestvéreknek angolra kellene fordítani ezeket a leveleket. Van igazsága. A gyökerek honnan ismerhetők meg, ha eleink nem beszéltek róla nekünk, vagy csak vajmi keveset? Ez a generáció még utolsó esélyt kapott arra, hogy az elődök levelezéséből kitapintsa saját családja múltját, már ha abban a szerencsés helyzetben van, hogy ezek a kézírásos anyagok a rendelkezésére állnak.
Tegnap bele-beleolvastam a levelekbe, és egy letűnt kor körvonalai bontakozódtak ki előttem némi személyes vonatkozásokkal.  
Megtehettem, mert egykor számítógépre vittem az anyagot. Megtehettem, mert ugyan az újratelepítést megúszta az információkupac, mégis valahogyan a lomtárban akadtam rá a legszemélyesebb anyagokat őrző mappákra. Milyen szerencse, hogy észrevettem.
Milyen szamár is az ember!
Tudván tudom, hogy a számítógépen őrzött anyagok nagyon efemerek, sérülékenyek. Elég egy technológiai váltás vagy néhány nem ellenőrzött mozdulat, és elszállnak, mint a győzelmi zászló. Még a külső tárhelyre való mentés se megnyugtató megoldás. Talán a papírra történő másolás, ne adj Isten sokszorosítás a legcélszerűbb. Már ha csakugyan komoly a szándék arra, hogy megőrizzük a múlt egy személyes szeletét, vagy akármit a jövő generációinak.         
Ehhez persze működő nyomtató szükséges.
Na, majd…
Ízelítő a 2Tim 2. f.-ből:
Az apostoli munka jutalma
Légy hát Krisztus kegyelmében erős… Vállald velem együtt a nehézségeket… Aki harcol, nem bonyolódik bele az élet mindennapi dolgaiba… A versenyző csak akkor nyeri el a babérkoszorút, ha szabályszerűen küzd… Ne felejtsd, hogy Jézus Krisztus feltámadt a halálból… bilincsbe is vertek, de az Isten szava nincs megbilincselve. A választottakért tehát mindent eltűrök,… ha meghalunk vele, majd élünk is vele; ha tűrünk vele, uralkodni is fogunk vele. Ha azonban megtagadjuk, ő is megtagad minket, de ha mi hűtlenné válunk, ő hű marad, mert önmagát nem tagadhatja meg.

Az evangélium tanítójának feladatai
…az üres szóharc …nem jó semmire, csak a hallgatók tönkretételére... A haszontalan, üres szócsépléstől óvakodj. Ez ugyanis… úgy terjed, mint a rákos daganat... Kerüld az ifjúkor vágyait, törekedj igaz életre, hitre, szeretetre és békességre… Az … értelmetlen viták elől térj ki… az Úr szolgája ne veszekedjen, legyen mindenkihez barátságos, …ügyes és türelmes. Ellenfeleit szelíden intse, hátha megadja nekik az Isten a megtérést... Közöm. – Olyan ez a fejezet, mint egy paraneisis. Mit tegyél, mit ne, hogy tedd, hogyan ne. – Szállóigévé lettek ezek a mondatok: ha meghalunk vele, majd élünk is vele; ha tűrünk vele, uralkodni is fogunk vele. Ha azonban megtagadjuk, ő is megtagad minket, de ha mi hűtlenné válunk, ő hű marad, mert önmagát nem tagadhatja meg. Hatalmas igazságok. A végét kiemelem külön is. Ellenünkre is hű marad, mert ő olyan. – Köreinkben is dívik az üres szóharc. Mennyire igaz vonatkozó megállapítása: nem jó semmire, csak a hallgatók tönkretételére. Akinek füle van, hallja meg!

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9912879644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2017.09.20. 15:20:18

Hát igen, minimum kettő és kétféle külső tárolóra mentés ad némi biztonságot. A kettő és kétfélét úgy értem, hogy nem elég mondjuk két pendrive-ra menteni, hanem két különböző fajtájúra kell: pl. dvd-lemez és külső merevlemez, vagy pendrive és dvd, vagy memóriakártya és dvd, illetve ezek tetszőleges kombinációja. Mert ment már nekem tönkre pendrive-om minden ok nélkül és halt már meg winchesterem is áramingadozás miatt. Szóval, muszáj kimenteni a fontosabb dokumentumokat, mert ugyebár ami elromolhat, az el is romlik, ezt nagyon jól tudjuk.

emmausz 2017.09.20. 19:35:13

Egyetértünk. A PC nagyon instabil rendszer. Olyan is van, hogy a régi fájlokat az új hardver nem tudja értelmezni.
Máris léptem a mentés ügyében. Mégis meglepett, hogy ennyire fáj az általam létrehozott anyag megsemmisülése. Talán nem magam miatt, hiszen nincstelenül fogok távozni innen, ha tetszik, ha nem. De úgy véltem, fontos családi infók vesznének oda.
süti beállítások módosítása