Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.09.27. 09:35 emmausz

De viszont nem vagyok breteg

Többnyire dallamok cirkálnak a fejemben, néha kifejezések is. Ilyen a redundáns, ezért kerülendő „de viszont…” Nyelvtanilag helytelen, de viszont stílusértéke van. Hogy ne mondjam, olyan pocsék, hogy már-már szép. Ez a de viszont magyar tanárom hangján szólal meg bennem, aki nyilván ironikus célzattal alkalmazta ezt a kettős kötőszót. A de viszont valamiképpen ráerősít az ellentétességre. Jobb, mint a tréfás hangzású „ellenberger” (Jól írtam? Ki tudja? Ilyen szó nincs is). Hogy a szavak torzítása stíluseszköz, arra példaként emlegetem és idecitálom Kosztolányi termékét, aki felveti: nehéz dolga lehet a műfordítónak, aki idegen nyelvre kívánja áttenni a kérdést: Öregem, breteg vagy?
Soha nem agyaltam ezen a mesterségesen elfajzatott szón. Most úgy vélem, hogy maga a szó is kínban van, tényleg breteg. Ezzel a ráerősítéssel nyomatékosítja, hogy akitől azt kérdezik, hogy breteg vagy? az tényleg beteg.
Kicsit olyan ez, mint a felkötött karú ember látványa. Mielőtt megszólal, tudjuk, hogy óvatosan kell hozzá közelíteni, mert baj van a karjával. Lehet, hogy megrándult, lehet, hogy kificamodott vállban, lehet, hogy eltört, lehet, hogy tenisz könyöke van, uram bocsá’ az is előfordulhat, hogy csak színészkedik, hogy kihúzhassa magát valamilyen megerőltető feladat alól, stb., stb.         
Mindent összevetve én leborulok e nemzet nyelvének nagysága előtt.
Továbbá turgudorgok irgigy bergeszérgélnirgi.
Ízelítő a zsidóknak írt levél 1. f.-ből:
Bevezetés
…Isten a próféták, majd a  Fia által szólt hozzánk, aki dicsőségének kisugárzása és lényegének képmása, ő tartja fenn szavával a mindenséget. A megváltást elvégezve helyet foglalt az isteni Fölség jobbján…

I. A FIÚ ÉS AZ ANGYALOK
Krisztus fönségesebb az angyaloknál
Isten Jézusról: „A fiam vagy, ma szültelek?” Vagy: „Én atyja leszek, ő meg a fiam.”… és még: „Imádja őt Isten minden angyala.” …Isten, trónod áll örökre… Az igazságot szereted, a gonoszságot gyűlölöd, azért kent föl Isten, a te Istened, a vigasság olajával minden társad felett. Továbbá…: Jobbom felől foglalj helyet, és lábad alá teszem zsámolyul minden ellenségedet? … Azok szolgálatára vannak küldve, akik majd örökölik az üdvösséget. Közöm. Elöljáróban. Tudni illik, hogy nem Pál írta ezt a levelet, mert stílusa nem rá vall. Hihetőleg az ő köréhez tartozó valaki a szerzője. A fejezet Krisztus isteni méltóságát igazolja bibliai kitételekkel, amelyeket az Isten nyilatkoztatott ki róla. csaknem himnusz, azaz ünnepélyes hangvételű hódolat a Fiú előtt. Ő az alfa és az ómega, a kezdet és a vég. Aki az Atával egy tisztelet – imádás illeti.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3412899980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2017.09.27. 10:30:04

A mi magyartanárunk ilyenkor mindig ráfelelt emígyen: "deviszontámbárnohamégis..." :-)
süti beállítások módosítása