Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.10.02. 07:20 emmausz

Városfejlesztés

Évek óta folyik a csatározás a Római-part sorsát illetően. Hogy lehetett építeni a hullámtérbe, hogy lehet megvédeni az árvizeknek kitett településrészt, mi lesz a fákkal, mi a vendégváró bódékkal, mi a hol poros, hol sáros sétánnyal, stb, stb. Nem akarok érzelmileg sehova se állni, de azt valószínűsítem, hogy a városfejlesztés minden érvet egyszer maga alá fog gyűrni. Elég arra gondolni, hogy valaha a parlament előtti Duna-part is természetes állapotában volt, aztán a városiasodás kitermelte a maga kőrakpartját. A prosperáló városok egyik jellemzője, hogy területeket hódít el a természettől. A folyamat ellen fel lehet lépni, de tartósan megakadályozni aligha. Olvasom, hogy Óbudán is újabb és újabb területekre épülnek lakóparkok. Pedig a maga természetességében milyen szép pl. Mocsárosdűlő, stb.
Persze hogy szép. De lakni kell, és ez azzal jár, hogy elhódít az ember ugar területeket a természettől. Megértek minden ellenérzést, de a folyamat nem állítható meg. Betelepült a Hármashatár-hegy oldala, kacsalábon forgó 30 m2-es szerszámos kamrák épültek, egyszer csak azt lehetett látni, hogy építési tilalom ide vagy oda, tele van a hegy oldala lakóházakkal, fittyet hányva annak, hogy az erdő a város tüdeje.
Mindenesetre a tudatos várostervezés emberléptékű fejlesztéseket feltételez. Tegnap egy ilyet látogattunk meg a kerületi Mészkő utcában. A park széles körű összefogással készült el önkormányzati támogatással (380 millió) a környék gyermekeinek fiatal házaspárjainak, felnőttjeinek örömére, szolgálatára. Van itt hatalmas homokozó, focizásra alkalmas hely, jól felszerelt játszótér, felnőtteknek szánt tornaeszközök, friss ivóvíz, padok és asztalok a lepihenéshez, és sok-sok jó levegő a hegyoldalban. Érdemes kilátogatni.
Ízelítő a Zsid 7. f.-ből:
Jézus főpap Melkizedek rendje szerint
Melkizedek – Sálem királya Ábrahámot megáldotta... A neve azt jelenti, hogy az igazságosság királya. Sálem (békesség) királya. Ábrahám tizedet adott neki. Lévi fiainak szintén joguk van, hogy a néptől …tizedet szedjenek. Ő viszont… Ábrahámtól kapta a tizedet… Kétségtelen, hogy a magasabb rangú áldja meg az alacsonyabb rangút...

Krisztus papsága magasabb rendű az ószövetséginél
Ha a levita papság… elvezetett volna a tökéletességre, mi szükség lett volna még rá, hogy más főpap jöjjön…? A mi Urunk… nem a testi leszármazás törvénye alapján lett azzá, hanem a halhatatlan élet erejéből: „Te pap vagy mindörökké Melkizedek rendje szerint.” a korábbi törvény megszűnt…, csak előkészítője volt egy jobb reménynek, amely közelebb visz az Istenhez… Jézus egy kiválóbb szövetség kezese lett. Ő örökre megmarad, s így papsága is örökké tart… üdvözítheti is azokat, akik általa járulnak az Isten elé, hiszen örökké él, hogy közbenjárjon értünk. Ilyen főpap kellett nekünk: szent, ártatlan, feddhetetlen, a bűnösöktől elkülönített, aki fölségesebb az egeknél. Ő nem szorul rá…, hogy naponként vétkeiért mutasson be áldozatot... Egyszer s mindenkorra megtette ezt, amikor magát feláldozta. Közöm. Ez a fejezet meghúzás után kb. fele lett az eredeti hosszának. A meghúzás nem jelenti, hogy a kihúzott részek nem fontosak, de csak ízelítőt ígérek. Ez nem teszi lehetővé, hogy minden szón el-elgondolkodjak. Csak azokon, amelyek valamennyire megszólítanak. Elemzéskor ezekre reflektálok. Itt – mint oly sok helyütt – Pál okfejtése vonul végig, azt igazolandó, hogy Jézus a főpap, aki méltóságát Ábrahámnál sokkal nagyobbtól kapta, így a Lévi fiaiból lett papoknál nagyobb. Jézus él, és így örök főpapja mindenkinek.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3112917781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2017.10.02. 21:25:07

Régebben szerettünk volna az Aranyhegyre költözni, de nem volt elérhető árú ingatlan. A Mészkő most gyönyörű lehet. Akkor még vityillók közé, járhatatlan ösvényre kirándultunk az unokákkal, de azért jó volt.

emmausz 2017.10.02. 21:34:54

Ma is elérhetetlenek az ottani árak nekem. A közelmúltig hanyagolt terület volt kóbor kutyákkal. Tudom, mert kísértek egy darabon.
Minden elismerésem a helyi összefogásból és az önkormányzat 380 mó-jából megépült térkialakításáé.
süti beállítások módosítása