Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • exbikfic: Az avar engem most még nem zavar, de ha megjön az eső, ahogy ígérik, és ha addigra nem takarítja ... (2017.10.20. 11:57) Lassan fordul az indiánnyár
 • emmausz: A rejtvényfejtés olyasvalami, mintha megcsípném magamat: Biztos, hogy magamnál vagyok még? Jó len... (2017.10.19. 11:23) Kötelező körök?
 • emmausz: hogy igaz legyen a közmondás: Addig takarózz, ameddig a takaród ér. Aki kicsi, azt meghúzzák, hogy... (2017.10.13. 15:04) Utoljára a diétákról
 • emmausz: Köszönöm kommentedet. Kívánom, hogy úgy legyen! (2017.10.11. 20:56) Szárnyas
 • emmausz: Ez jó! (2017.10.11. 10:19) Kerek esszék

Utolsó kommentek

 • exbikfic: Az avar engem most még nem zavar, de ha megjön az eső, ahogy ígérik, és ha addigra nem takarítja el senki a leveleket, akkor már zavarni fog, mert majdnem annyira csúszósak lesznek a járdák, mint t... (2017.10.20. 11:57) Lassan fordul az indiánnyár
 • emmausz: A rejtvényfejtés olyasvalami, mintha megcsípném magamat: Biztos, hogy magamnál vagyok még? Jó lenne szabadulni tőle, mert nagyon öncélú. Elengedni, mint oly sok mást, pl. saját gyerekeinket. Végül... (2017.10.19. 11:23) Kötelező körök?
 • Klári Bodó: A napi rutinra mindenképpen szükség van. Hogy mi tartozik bele, az a te választásod. Ha már nincs kedved az eddigi "körökhöz", akár változtatni is lehet. Csak ne legyen kötelező! (2017.10.19. 10:43) Kötelező körök?
 • emmausz: hogy igaz legyen a közmondás: Addig takarózz, ameddig a takaród ér. Aki kicsi, azt meghúzzák, hogy addig érjen, ameddig a takaró, aki hosszabb, azt meg fejbe vágják ugyanezen okból. Nem tökéletes ez... (2017.10.13. 15:04) Utoljára a diétákról
 • Klári Bodó: Egyensúlyban a szervezet, egyensúlyban a táplálkozás összetevői meg a relatív súly úgy ránézésre: itt az egyen súly (azaz átlagos) érvényes. Aki különbözni merészel, azt diétával büntetik. (2017.10.13. 14:34) Utoljára a diétákról
 • Utolsó 20

2017.10.02. 07:20 emmausz

Városfejlesztés

Évek óta folyik a csatározás a Római-part sorsát illetően. Hogy lehetett építeni a hullámtérbe, hogy lehet megvédeni az árvizeknek kitett településrészt, mi lesz a fákkal, mi a vendégváró bódékkal, mi a hol poros, hol sáros sétánnyal, stb, stb. Nem akarok érzelmileg sehova se állni, de azt valószínűsítem, hogy a városfejlesztés minden érvet egyszer maga alá fog gyűrni. Elég arra gondolni, hogy valaha a parlament előtti Duna-part is természetes állapotában volt, aztán a városiasodás kitermelte a maga kőrakpartját. A prosperáló városok egyik jellemzője, hogy területeket hódít el a természettől. A folyamat ellen fel lehet lépni, de tartósan megakadályozni aligha. Olvasom, hogy Óbudán is újabb és újabb területekre épülnek lakóparkok. Pedig a maga természetességében milyen szép pl. Mocsárosdűlő, stb.
Persze hogy szép. De lakni kell, és ez azzal jár, hogy elhódít az ember ugar területeket a természettől. Megértek minden ellenérzést, de a folyamat nem állítható meg. Betelepült a Hármashatár-hegy oldala, kacsalábon forgó 30 m2-es szerszámos kamrák épültek, egyszer csak azt lehetett látni, hogy építési tilalom ide vagy oda, tele van a hegy oldala lakóházakkal, fittyet hányva annak, hogy az erdő a város tüdeje.
Mindenesetre a tudatos várostervezés emberléptékű fejlesztéseket feltételez. Tegnap egy ilyet látogattunk meg a kerületi Mészkő utcában. A park széles körű összefogással készült el önkormányzati támogatással (380 millió) a környék gyermekeinek fiatal házaspárjainak, felnőttjeinek örömére, szolgálatára. Van itt hatalmas homokozó, focizásra alkalmas hely, jól felszerelt játszótér, felnőtteknek szánt tornaeszközök, friss ivóvíz, padok és asztalok a lepihenéshez, és sok-sok jó levegő a hegyoldalban. Érdemes kilátogatni.
Ízelítő a Zsid 7. f.-ből:
Jézus főpap Melkizedek rendje szerint
Melkizedek – Sálem királya Ábrahámot megáldotta... A neve azt jelenti, hogy az igazságosság királya. Sálem (békesség) királya. Ábrahám tizedet adott neki. Lévi fiainak szintén joguk van, hogy a néptől …tizedet szedjenek. Ő viszont… Ábrahámtól kapta a tizedet… Kétségtelen, hogy a magasabb rangú áldja meg az alacsonyabb rangút...

Krisztus papsága magasabb rendű az ószövetséginél
Ha a levita papság… elvezetett volna a tökéletességre, mi szükség lett volna még rá, hogy más főpap jöjjön…? A mi Urunk… nem a testi leszármazás törvénye alapján lett azzá, hanem a halhatatlan élet erejéből: „Te pap vagy mindörökké Melkizedek rendje szerint.” a korábbi törvény megszűnt…, csak előkészítője volt egy jobb reménynek, amely közelebb visz az Istenhez… Jézus egy kiválóbb szövetség kezese lett. Ő örökre megmarad, s így papsága is örökké tart… üdvözítheti is azokat, akik általa járulnak az Isten elé, hiszen örökké él, hogy közbenjárjon értünk. Ilyen főpap kellett nekünk: szent, ártatlan, feddhetetlen, a bűnösöktől elkülönített, aki fölségesebb az egeknél. Ő nem szorul rá…, hogy naponként vétkeiért mutasson be áldozatot... Egyszer s mindenkorra megtette ezt, amikor magát feláldozta. Közöm. Ez a fejezet meghúzás után kb. fele lett az eredeti hosszának. A meghúzás nem jelenti, hogy a kihúzott részek nem fontosak, de csak ízelítőt ígérek. Ez nem teszi lehetővé, hogy minden szón el-elgondolkodjak. Csak azokon, amelyek valamennyire megszólítanak. Elemzéskor ezekre reflektálok. Itt – mint oly sok helyütt – Pál okfejtése vonul végig, azt igazolandó, hogy Jézus a főpap, aki méltóságát Ábrahámnál sokkal nagyobbtól kapta, így a Lévi fiaiból lett papoknál nagyobb. Jézus él, és így örök főpapja mindenkinek.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8812917781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Klári Bodó 2017.10.02. 21:25:07

Régebben szerettünk volna az Aranyhegyre költözni, de nem volt elérhető árú ingatlan. A Mészkő most gyönyörű lehet. Akkor még vityillók közé, járhatatlan ösvényre kirándultunk az unokákkal, de azért jó volt.

emmausz 2017.10.02. 21:34:54

Ma is elérhetetlenek az ottani árak nekem. A közelmúltig hanyagolt terület volt kóbor kutyákkal. Tudom, mert kísértek egy darabon.
Minden elismerésem a helyi összefogásból és az önkormányzat 380 mó-jából megépült térkialakításáé.