Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.10.03. 11:56 emmausz

Írások terjedelmi és a tartalmi összefüggéseinek az esetei

Vannak rövid, de tartalmatlan könyvek.
Vannak hosszú és tartalmas könyvek.
Vannak hosszú, de tartalmatlan könyvek.
Vannak rövid és tartalmas könyvek.
A tartalmatlanok akár hosszúak, akár rövidek, csigahéjhoz hasonlók. Nincs bennük élet, élmény.
A tartalmasak ütősek, akár rövidek, akár hosszúak.
Mást kerestem a könyvespolcon, de egy füzetkére találtam (Szítsátok fel a lángot!), amit sebtében el is olvastam. Közli Ignatios of Latakia metropolita összegezését a Szentlélek működéséről. (Forrás, Uppsala Report, 1968)

Szentlélek nélkül
az Isten távoli

Krisztus a múlté,
Az evangélium holt betű,
Az Egyház csupán szervezet,
a tekintély uralkodás,
a misszió propagandatevékenység
a szentmise emlékek felidézése
a keresztény élet rabszolgamorál.

Szentlélekben viszont
a kozmosz feltámad és nyögi az Isten Országa szülési fájdalmait,

a feltámadt Krisztus velünk van,
az Evangélium életünk ereje,
az egyház elénk éli a Szentháromság életét,
a tekintély felszabadító szolgálat,
a misszió pünkösd,
a liturgia emlékezés és elővételezés
az emberi cselekvés átistenül.”
No comment.
Ízelítő a Zsid 8. f.-ből:
Krisztus a mennyben is főpapunk
Olyan főpapunk van, aki a Fölség trónjának jobbján ül a mennyben, mint papi szolgája a szentélynek… Minden főpapnak az ugyanis a kötelessége, hogy ajándékot és áldozatot mutasson be, ezért neki is kellett lennie áldozati adományának… Ha az első (szövetség) kifogástalan lett volna, nem volna szükség a másodikra. Így feddte meg őket: Íme, jönnek napok – mondja az Úr –, s új szövetségre lépek Izrael házával és Júda házával... De mivel nem tartották meg a szövetséget, én sem törődöm velük – mondja az Úr... Elméjükbe vésem és szívükbe írom törvényemet. Istenük leszek és ők a népem lesznek. Akkor majd senkinek sem kell társát vagy testvérét tanítania: Ismerd meg az Urat! Hiszen mindenki ismerni fog a legkisebbtől a legnagyobbig. Irgalmas leszek bűneik iránt, és vétkükre többé nem emlékezem. Ha tehát itt új szövetségről beszél, a régit elévültnek tekinti. Ami pedig elévült és idejét múlta, az közel van a megszűnéshez. Közöm. Pál megvilágosodik, szakít tehát farizeusi múltjával és Krisztus követőjévé lesz. Hirdeti tanítását legjobb belátása szerint, és szakadatlan szorgalommal, ameddig teheti. Hirdeti szóban, tettekben és írásban. Szárazon és vízen, szeretetből, akár viszonozzák érzését, akár nem. Akár elfogadják tanítását, akár megkövezik érte.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3812923955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása