Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • exbikfic: Az avar engem most még nem zavar, de ha megjön az eső, ahogy ígérik, és ha addigra nem takarítja ... (2017.10.20. 11:57) Lassan fordul az indiánnyár
 • emmausz: A rejtvényfejtés olyasvalami, mintha megcsípném magamat: Biztos, hogy magamnál vagyok még? Jó len... (2017.10.19. 11:23) Kötelező körök?
 • emmausz: hogy igaz legyen a közmondás: Addig takarózz, ameddig a takaród ér. Aki kicsi, azt meghúzzák, hogy... (2017.10.13. 15:04) Utoljára a diétákról
 • emmausz: Köszönöm kommentedet. Kívánom, hogy úgy legyen! (2017.10.11. 20:56) Szárnyas
 • emmausz: Ez jó! (2017.10.11. 10:19) Kerek esszék

Utolsó kommentek

 • exbikfic: Az avar engem most még nem zavar, de ha megjön az eső, ahogy ígérik, és ha addigra nem takarítja el senki a leveleket, akkor már zavarni fog, mert majdnem annyira csúszósak lesznek a járdák, mint t... (2017.10.20. 11:57) Lassan fordul az indiánnyár
 • emmausz: A rejtvényfejtés olyasvalami, mintha megcsípném magamat: Biztos, hogy magamnál vagyok még? Jó lenne szabadulni tőle, mert nagyon öncélú. Elengedni, mint oly sok mást, pl. saját gyerekeinket. Végül... (2017.10.19. 11:23) Kötelező körök?
 • Klári Bodó: A napi rutinra mindenképpen szükség van. Hogy mi tartozik bele, az a te választásod. Ha már nincs kedved az eddigi "körökhöz", akár változtatni is lehet. Csak ne legyen kötelező! (2017.10.19. 10:43) Kötelező körök?
 • emmausz: hogy igaz legyen a közmondás: Addig takarózz, ameddig a takaród ér. Aki kicsi, azt meghúzzák, hogy addig érjen, ameddig a takaró, aki hosszabb, azt meg fejbe vágják ugyanezen okból. Nem tökéletes ez... (2017.10.13. 15:04) Utoljára a diétákról
 • Klári Bodó: Egyensúlyban a szervezet, egyensúlyban a táplálkozás összetevői meg a relatív súly úgy ránézésre: itt az egyen súly (azaz átlagos) érvényes. Aki különbözni merészel, azt diétával büntetik. (2017.10.13. 14:34) Utoljára a diétákról
 • Utolsó 20

2017.10.05. 06:08 emmausz

Gondolatforgácsok

Tegnap traffipaxoztak a rendőrök a Szentendrei úton. Nekem ez ugrott be: LÁThatóság.
***
Egy érdekes poén:
Amíg nem jártam kezelésre, addig azt gondoltam, hogy én egy határozatlan ember vagyok.
- Na és most?
- Most már nem vagyok benne olyan biztos.
Van egy másik megoldása is.
- Most már tudom, hogy határozatlan ember vagyok.
***
Mindig tanul az ember.
Amikor egy madárraj egyként viselkedik, mint a halak a tengerben, murmurációnak hívjuk – olvasom Deskénél. Én azt hittem, hogy az egyfajta gráf. Mindenesetre a világ csodája, hogy mi szabályozza a madarak egymástól való távolság tartását, irányváltoztatásukat, miért csinálják azt, amit, és miért hagyják abba egyszer.
***
Még két li-végű főnév. Jókainál olvashatók: tartufli krumpli és facenétli kendőcske értelemben.
Jókai válogatott művei a Szépirodalmi kiadónál jelentek meg jó ötven éve. E kötetek végén található jegyzetszótárak alapján egy csokorba lehetne rendezni az író által többé-kevésbé tudatosan használt idegen szavak összességét. Érdekes lenne szembesülni azzal, hogy Jókai eme, még részben érthető nyelven képes volt beszélni. Terjedelmes idegen szókincset hagyott könyveiben. Azért is érdekes a téma, mert kiderül, hogy a 19. sz.-ban élt eleinknek mely kifejezések olvasása illeszkedett nyelvükhöz, azaz amit mi jegyzetekből értünk meg, az ő fülüknek még természetes volt. 
Ízelítő a Zsid 10. f.-ből:
A régi és az új áldozat
…a törvény …nem tehette tökéletessé a résztvevőket, …nem kedves előtted az engesztelő és

égőáldozat. Akkor így szóltam: Íme, jövök, Istenem, hogy teljesítsem akaratodat … Krisztus testének feláldozása által egyszer s mindenkorra megszentelődünk. … Ő egy áldozatot mutatott be a bűnökért, s örökre helyet foglalt az Isten jobbján. Már csak arra vár, hogy minden ellensége hódolattal leboruljon lába előtt... a Szentlélek így szól: … Törvényemet szívükbe adom és elméjükbe írom, bűneikre és törvényszegésükre többé nem emlékezem. Ám ahol ezek bocsánatot nyertek, ott nincs szükség bűnért való áldozatra.
IV. HITBELI HŰSÉG
Buzdítás az állhatatosságra

Testvérek, Krisztus véréért megvan tehát a reményünk, hogy beléphetünk a szentélybe… Főpapunk is van… Járuljunk hát hozzá igaz szívvel, hitből fakadó bizalommal, reménységgel…szeretet és jótettek kellenek. Összejöveteleinkről ne maradjunk el, …súlyos büntetést érdemel az, aki lábbal tiporja az Isten Fiát, semmibe veszi a szövetség vérét, és kigúnyolja a kegyelem Lelkét... Ne veszítsétek el bizalmatokat, …az Isten akaratát teljesítsétek... Az igaz ember a hitből él, …akik hisznek, megmentik életüket. Közöm. Krisztus a főpap, az oltár és az igaz áldozat. Szeretetre hív, a szeretet győzelmére int: egy dolgot vagyunk képesek átvinni a halálon, szeretetünk tetteit. Semmi más nem megy át velünk. Ez megér egy megfontolást.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5512929771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.