Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.10.06. 07:40 emmausz

Az aradi 13.

Az aradi 13. Vajon mindegyikükről neveztek el utcát?   
Lázár Vilmos főtiszt (ezredes), Dessewffy Arisztid tábornok, Kiss Ernő tábornok, Schweidel József tábornok, Lovag Poeltenberg Ernő tábornok, Török Ignác tábornok, Lahner György tábornok, Knezić Károly tábornok, Nagysándor József tábornok, Gróf Leiningen-Westerburg Károly tábornok, Aulich Lajos tábornok, Damjanich János tábornok, Gróf Vécsey Károly tábornok.
Egy álom vége, a brutalitás ideje, az elfojtódásé, a lappangásé, a passzív rezisztenciáé, a Bach-korszaké, a suttogó propagandáé, az elnemzetietlenítés kísérletéé, a megtorlásoké, a költők elnémulásáé, a családok ellehetetlenítéséé, a bujdosásé, a koldusok felszaporodásának is az ideje. Tanulhatunk a történelemből. Mit üzennek nekünk?   
Ízelítő a Zsid 11. f.-ből:
A hit példaképei

A hit a remélt dolgok biztosítéka, a nem látható dolgok bizonyítéka. Őseink ebből merítettek bizonyosságot. A hitből ismerjük meg, hogy a világot az Isten szava alkotta, vagyis a látható a láthatatlanból lett. Ábel, Hénoch…Noé … Ábrahám … Izsák, Jákob… Sára… József … Mózes … …, de Gedeon, Bárák, Sámson, Jiftach, Dávid, Sámuel és a próféták, mind a hit erejével győztek le országokat, osztottak igazságot, …gyengeségükben erőre kaptak, hősök voltak a háborúban, és megfutamították az ellenség sorait. Asszonyok … halottaikat. Némelyek kínt, gúnyt és megostorozást, sőt bilincseket és börtönt tűrtek el, megkövezték, kettéfűrészelték, agyonkínozták, kardélre hányták őket, juhbőrbe és kecskebőrbe öltözve bujdostak, nélkülözés, üldözés és zaklatás közepette… Bár ezek a hitükről mind bizonyságot kaptak, mégsem nyerték el az ígéretet, mert az Isten nekünk valami jobbat tervezett, nélkülünk nem juthatnak hát el az üdvösségre. Közöm. Az ószövetség valamennyi erőfeszítése előtörténete volt a Krisztussal bekövetkező eseményeknek. A jövőt prófétálják, ami Jézussal be is következett. Mert nem adatott név az ég alatt, akiben üdvösségünk volna – jegyzi meg róla tanúskodva Péter. Hogy is lehetne másképp, mikor másutt a Saulból megtért Pál hangsúlyosan nyilatkozza: „érte teremtetett minden, ő az alfa és az ómega, a kezdet és a vég”. Szeretném belekiáltani a világba… Merthogy szembesülök a Fülesbagoly egyik rejtvényében a köv. meghatározással: Természetfölötti erőkben való hit. És akármennyire nem szeretném, ez jön ki megoldásként rejtvényben: BABONASÁG. Elfogadni persze nem lehet. Nem is akarom. Freund Tamás, neves agykutató is említette, hogy természettudományi módszerekkel nem vizsgálhatók a természetfeletti dolgok, személyek. Biztos, hogy kell nekem ez a bosszantó magazin?   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2812932827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása