Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.10.08. 14:39 emmausz

Ünnep

Feleség születésnapját ünnepeltük tegnap mi ketten, Zs.-ék négyen,  M.-ék négyen és Bl. keresztanyja. Á. szerint nálunk jó a kajafelhozatal, és máskülönben is szeret itt lenni. Hát hogyne, amikor ebéd előtt fél órával bevághat két vajas szendvicset, és nem szól rá a házmester (neki legyen mondva, becsülettel helyt állt ebédkor is). És ha félóráig áll a zuhany alatt, akkor se szól rá a házmester. Egyébként is csecsemőkorában már belakta kies otthonunkat. Így némileg hazajár. 
De ha már ebéd. Akkora volt a mennyiség, hogy két napra elegendő lett, és még maradt is. Ugyancsak tegnap történt, hogy másodszor is megtámadtuk a komfortos Mészkő parkot. Most is működött minden. Tetszett a gyerekeknek a csodavilág. Kattintgattam. Egyszer csak elém fordul egy menyecske, és azt mondja, hogy ő a Sz. Zsuzsi. Mondom, persze, megismerlek, látlak a FB-on. Illedelmesen üdvözöltük egymást, majd a három unokatestvér találkozott. M. innen helyből, Zs. Móvárról, Sz. Zs. pedig D.kesziről. Randevút nem lehet alkalmasabban megszervezni.     

***
Ma reggel agapé. Egy idős néni elhalad a vasvirágok mellett és megjegyzi: De gyönyörű vagy. És megsimogatja a szirmokat.
***
François csaknem minden nyáron megmosolyogja énekünket, úgymond: „Ne félédkezzél el, széngén magyarokról.” Valahogyan zavarja az állandó(vá lett) jelző: szegény magyarok. A mesék elején ugyanígy: Egyszer volt egy szegény ember…
D. válasza mai blogbejegyzésében:
„Magyarok Nagyasszonya, Mária-ünnep. Énekeljük korábbi himnuszunkat, amibe hiba csúszott.
"..édes hazánkról, ne feledkezzél meg szegény magyarokról..."
Vagy az önsajnálat-, vagy a megkülönböztetés bűne.
Tehát: ne feledkezzél meg szegény és gazdag magyarokról...”
Persze, mondanám én, de akkor nem jön ki a szótagszám, hacsaknem triolákban szaporázva.
***
Olvasom a norvég politikusnő, Janne Haaland Matláry könyvét (Akit az igazság megtalált. Helikon), és benne ezt a gyönyörű mondatot „A megbecsülés egyszerűen azért jár minden embernek, mert él, nem pedig azért, mert hasznos.” (42.) Vannak további világító mondatok is. Itt nincsenek szabályok, kivéve egyetlen elvárást, a toleranciát.  Ezt azonban „zsarnoki módon gyakorolják: csak az tolerálható, ami politikailag korrekt”. Vagy helyre tesz egy fogalmat: a büszkeség és hiúság ellenében megjelenik az alázat. (43.) A büszkeség olykor bennem is felhorgad, de tudván tudom, hogy hiúság ez az érzés.  
Ízelítő a Zsid 13. f.-ből:
Erkölcsi intelmek
…testvéri szeretet, vendégszeretet, … foglyok, üldözöttek, házaséletet tisztasága, megelégedettség elöljáróitok tisztelete…. Jézus Krisztus ugyanaz tegnap, ma és mindörökké… Jézus a kapun kívül szenvedett, hogy vérével megszentelje a népet…  vállaljuk gyalázatát,… nincs itt maradandó hazánk, Istent dicsérjük…  jótékonyság, az adakozás… engedelmesség elöljáróknak…

Befejezés
Imádkozzatok értünk! … A békesség Istene, aki Jézust feltámasztotta a halálból, tegyen készségessé titeket minden jóra, hogy teljesítsétek akaratát… Kegyelem mindnyájatokkal! Ámen. Közöm. A levél írója az által megszólított zsidóknak életvezetési tanácsokat ad, majd búcsúzik a viszontlátás reményével. Tanácsai általános érvényűek, megfontolásra érdemesek.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1312939953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása