Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.10.09. 12:49 emmausz

Szárnyas

Átmenetileg véget értek a családi történések, felköszöntések. A virágok vázában, vagy már ott sem. Az ételkupacok eltűnőben, a hangicsálás csendbe váltott. Kettecskén bús(vidám?) öregem(párom)…  Reggel nekiláttam egy korrigálásnak, sikerült a végére járnom. Kint a hajnali hűvösség után derekasan kitesz magáért a nap. Harsányan süt le vidámakra és búslakodókra, fiatalokra és öregekre, magánosokra és párokra. Van, aki az elmúlással néz szembe, van, akit csak megcsapott az elmúlásról szóló hír, van, aki gyermeke megszületése elé néz. Olyanok vagyunk, mint egy élő csokor. A búsakkal búslakodunk, a vidámakkal megpróbálunk azonos hullámhosszra kerülni, a szingliket sajnáljuk, a gyereket váróknak szépséges jövőt kívánunk.
Velünk szemben a gumis. Alig várja, hogy bejöjjön a fagyos idő, és cseréltessük a nyári gumikat télire. Neki is élni kell valamiből. Pedig… Tegnap cserélte a télit nyárira.
Ha igaz valami, akkor Berzsenyi igazsága teljesen való: / Oh, a szárnyas idő hirtelen elrepül, / S minden míve tünő szárnya körül lebeg! / Minden csak jelenés; minden az ég alatt, / Mint a kis nefelejcs, enyész. /
Január végén jöttem rá, hogy az évből elillant egy hónap, valamikor áprilisban, hogy oda a tél… Időről időre bevillant, hogy milyen hirtelen elrepült a szárnyas idő egy-egy darabkája, és nem tehettem ellene semmit. Tűnő szárnya körül lebegő jelenésekké olvadtak a mívei, az ember tettei, melyek mint a kis neflejecs, odalesznek.
„Megállítanám, de nem lehet, mert az idő vonatán fut minden tovább” – hallom Koncz Zs. hangján Bródy J. szövegét.
S mi ülünk a vonaton, háttal a jövőnek, mert ugye előre nem látunk, s robogunk, amíg lehet.
Uram, védj meg a balesetektől, különösen a végzetestől, mert az olyan szamár dolog! Amen.
Ízelítő a Jakab-levél 1. f.-ből:
Jakab…a szórványokban élő tizenkét törzsnek.

A megpróbáltatások
Testvéreim, tartsátok nagy örömnek, ha különféle megpróbáltatások érnek benneteket. Hit, állhatatosság,  …tökéletesség, … feddhetetlenség … bölcsességet Isten szívesen ad mindenkinek, csak hittel kérje, mert a lelkében megosztott ember nem tart ki semmiben sem. Az alacsony rangú és a gazdag … mint a rét virága, semmivé lesz.

A kísértés
aki a kísértésben helytáll, koszorút kap az Úrtól… Isten nem kísért, mert őt nem lehet rosszra csábítani, és ő sem csábít rosszra senkit. Minden embert a saját kívánsága csábítja… a kívánság bűnt szül, a bűn meg halált… Minden jó adomány, tökéletes ajándék felülről van, a világosság Atyjától...

Az igazi jóság
Legyünk … késedelmesek a szólásra, a haragra. Mert haragjában az ember nem azt teszi, ami Isten előtt igazságos… a tanítás képes megmenteni lelketeket. A tanítást váltsátok tettekre… és boldogok lesztek. …az Atya szemében a vallásosság: meglátogatni az árvákat és az özvegyeket, és tisztának maradni a világ szennyétől. Közöm. Jakab is életvezetési tanácsokat ad. Közli, hogy az istenszeretőknek minden a javukra válik. Már pedzi, hogy a hit mellé kell tenni az abból fakadó cselekedeteket, mert a szeretet tettei mindegy hitelesítik a hitet. Különben csak majomfecsegés.  

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8512942989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2017.10.09. 13:22:54

Azóta a zsiráfnyelvet is gyakoroljuk (már aki).

emmausz 2017.10.11. 10:24:24

Eddig kérődztem azon, amit írtál. Igen. elég rosszul állunk.
Más, ha már zsiráf.
Állatkert, benne elefánt. Unokám maga elé képzeli. Mondom neki: Az elefánt magas, de odajön mellé a zsiráf, lenéz az elefántra és azt mondja neki: Kis hülye. Levi jót nevetett rajta, ezt is elképzelte.

Klári Bodó 2017.10.11. 19:37:13

Szenzációs kis unokád van. Ha megérhetném, mi lesz belőle, de jó lenne!

emmausz 2017.10.11. 20:56:34

Köszönöm kommentedet. Kívánom, hogy úgy legyen!
süti beállítások módosítása