Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • exbikfic: Az avar engem most még nem zavar, de ha megjön az eső, ahogy ígérik, és ha addigra nem takarítja ... (2017.10.20. 11:57) Lassan fordul az indiánnyár
 • emmausz: A rejtvényfejtés olyasvalami, mintha megcsípném magamat: Biztos, hogy magamnál vagyok még? Jó len... (2017.10.19. 11:23) Kötelező körök?
 • emmausz: hogy igaz legyen a közmondás: Addig takarózz, ameddig a takaród ér. Aki kicsi, azt meghúzzák, hogy... (2017.10.13. 15:04) Utoljára a diétákról
 • emmausz: Köszönöm kommentedet. Kívánom, hogy úgy legyen! (2017.10.11. 20:56) Szárnyas
 • emmausz: Ez jó! (2017.10.11. 10:19) Kerek esszék

Utolsó kommentek

 • exbikfic: Az avar engem most még nem zavar, de ha megjön az eső, ahogy ígérik, és ha addigra nem takarítja el senki a leveleket, akkor már zavarni fog, mert majdnem annyira csúszósak lesznek a járdák, mint t... (2017.10.20. 11:57) Lassan fordul az indiánnyár
 • emmausz: A rejtvényfejtés olyasvalami, mintha megcsípném magamat: Biztos, hogy magamnál vagyok még? Jó lenne szabadulni tőle, mert nagyon öncélú. Elengedni, mint oly sok mást, pl. saját gyerekeinket. Végül... (2017.10.19. 11:23) Kötelező körök?
 • Klári Bodó: A napi rutinra mindenképpen szükség van. Hogy mi tartozik bele, az a te választásod. Ha már nincs kedved az eddigi "körökhöz", akár változtatni is lehet. Csak ne legyen kötelező! (2017.10.19. 10:43) Kötelező körök?
 • emmausz: hogy igaz legyen a közmondás: Addig takarózz, ameddig a takaród ér. Aki kicsi, azt meghúzzák, hogy addig érjen, ameddig a takaró, aki hosszabb, azt meg fejbe vágják ugyanezen okból. Nem tökéletes ez... (2017.10.13. 15:04) Utoljára a diétákról
 • Klári Bodó: Egyensúlyban a szervezet, egyensúlyban a táplálkozás összetevői meg a relatív súly úgy ránézésre: itt az egyen súly (azaz átlagos) érvényes. Aki különbözni merészel, azt diétával büntetik. (2017.10.13. 14:34) Utoljára a diétákról
 • Utolsó 20

2017.10.09. 12:49 emmausz

Szárnyas

Átmenetileg véget értek a családi történések, felköszöntések. A virágok vázában, vagy már ott sem. Az ételkupacok eltűnőben, a hangicsálás csendbe váltott. Kettecskén bús(vidám?) öregem(párom)…  Reggel nekiláttam egy korrigálásnak, sikerült a végére járnom. Kint a hajnali hűvösség után derekasan kitesz magáért a nap. Harsányan süt le vidámakra és búslakodókra, fiatalokra és öregekre, magánosokra és párokra. Van, aki az elmúlással néz szembe, van, akit csak megcsapott az elmúlásról szóló hír, van, aki gyermeke megszületése elé néz. Olyanok vagyunk, mint egy élő csokor. A búsakkal búslakodunk, a vidámakkal megpróbálunk azonos hullámhosszra kerülni, a szingliket sajnáljuk, a gyereket váróknak szépséges jövőt kívánunk.
Velünk szemben a gumis. Alig várja, hogy bejöjjön a fagyos idő, és cseréltessük a nyári gumikat télire. Neki is élni kell valamiből. Pedig… Tegnap cserélte a télit nyárira.
Ha igaz valami, akkor Berzsenyi igazsága teljesen való: / Oh, a szárnyas idő hirtelen elrepül, / S minden míve tünő szárnya körül lebeg! / Minden csak jelenés; minden az ég alatt, / Mint a kis nefelejcs, enyész. /
Január végén jöttem rá, hogy az évből elillant egy hónap, valamikor áprilisban, hogy oda a tél… Időről időre bevillant, hogy milyen hirtelen elrepült a szárnyas idő egy-egy darabkája, és nem tehettem ellene semmit. Tűnő szárnya körül lebegő jelenésekké olvadtak a mívei, az ember tettei, melyek mint a kis neflejecs, odalesznek.
„Megállítanám, de nem lehet, mert az idő vonatán fut minden tovább” – hallom Koncz Zs. hangján Bródy J. szövegét.
S mi ülünk a vonaton, háttal a jövőnek, mert ugye előre nem látunk, s robogunk, amíg lehet.
Uram, védj meg a balesetektől, különösen a végzetestől, mert az olyan szamár dolog! Amen.
Ízelítő a Jakab-levél 1. f.-ből:
Jakab…a szórványokban élő tizenkét törzsnek.

A megpróbáltatások
Testvéreim, tartsátok nagy örömnek, ha különféle megpróbáltatások érnek benneteket. Hit, állhatatosság,  …tökéletesség, … feddhetetlenség … bölcsességet Isten szívesen ad mindenkinek, csak hittel kérje, mert a lelkében megosztott ember nem tart ki semmiben sem. Az alacsony rangú és a gazdag … mint a rét virága, semmivé lesz.

A kísértés
aki a kísértésben helytáll, koszorút kap az Úrtól… Isten nem kísért, mert őt nem lehet rosszra csábítani, és ő sem csábít rosszra senkit. Minden embert a saját kívánsága csábítja… a kívánság bűnt szül, a bűn meg halált… Minden jó adomány, tökéletes ajándék felülről van, a világosság Atyjától...

Az igazi jóság
Legyünk … késedelmesek a szólásra, a haragra. Mert haragjában az ember nem azt teszi, ami Isten előtt igazságos… a tanítás képes megmenteni lelketeket. A tanítást váltsátok tettekre… és boldogok lesztek. …az Atya szemében a vallásosság: meglátogatni az árvákat és az özvegyeket, és tisztának maradni a világ szennyétől. Közöm. Jakab is életvezetési tanácsokat ad. Közli, hogy az istenszeretőknek minden a javukra válik. Már pedzi, hogy a hit mellé kell tenni az abból fakadó cselekedeteket, mert a szeretet tettei mindegy hitelesítik a hitet. Különben csak majomfecsegés.  

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr10012942989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Klári Bodó 2017.10.09. 13:22:54

Azóta a zsiráfnyelvet is gyakoroljuk (már aki).

emmausz 2017.10.11. 10:24:24

Eddig kérődztem azon, amit írtál. Igen. elég rosszul állunk.
Más, ha már zsiráf.
Állatkert, benne elefánt. Unokám maga elé képzeli. Mondom neki: Az elefánt magas, de odajön mellé a zsiráf, lenéz az elefántra és azt mondja neki: Kis hülye. Levi jót nevetett rajta, ezt is elképzelte.

Klári Bodó 2017.10.11. 19:37:13

Szenzációs kis unokád van. Ha megérhetném, mi lesz belőle, de jó lenne!

emmausz 2017.10.11. 20:56:34

Köszönöm kommentedet. Kívánom, hogy úgy legyen!