Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.10.10. 10:40 emmausz

Figyu!

Korábban úgy hívták, hogy alkalmi süket, ma pedig szelektív hallásról beszélnek, beszélünk.
Ha teszem azt, az unokák a képernyő előtt merednek egy mesére, kérhetem, hogy figyeljenek rám, nem hallják. Ám ha megkérdezem őket, kértek egy csokit, azonnal felkapják a fejüket. (Vagy nem, és akkor tényleg nincsenek itt.) Ha az idős ember rosszul érti, amit mondanak neki, halláskárosultságával magyarázzuk. Hogy lehet, hogy mégis megért egyes mondatokat? A Jean-viccek egyike ezt figurázza ki. Jean: Megjöttél a városból vén süket kecske? Úr: Megjöttem, Jean. Vásárolni voltam. Vettem magamnak egy hallókészüléket.    
***
Játékos a nyelv. Egyik lehetséges nyelvi játékra a google-fordító adott alkalmat. A magyar szóragasztás indított arra, hogy egyre hosszabb szavakat adagoljak a fordítónak Arra figyeltem, hogy hogyan reagál az adott nyelv programja a változtatásokra. Rávilágít az eltérő nyelvi struktúrákra és bővíti szókincsünket is.
Példaként három sorozatot mutatok.     
lé, leve – juice; leves soup; máj – liver; gombóc – scoop; májgombócleves – liverdumplingsoup.
szer – agent; szeret – love szeretett – lovely; szerette – loved; szeretetetek – love you; szerettetek – have loved, stb.   
ha – if; hal – fish; hallja – hears; hallás – hearing; kár – demage; káros – harmful; károsul – be impaired; károsult – harmed; halláskárosult – hearing impaired.
Ízelítő a Jak 2. f.-ből:
Személyválogatás
…Isten azokat választotta ki, akik a világ szemében szegények, hogy a hitben gazdagok legyenek, és örököljék az országot, amelyet azoknak ígért, akik őt szeretik. Ti mégis lenézitek a szegényt… „Szeresd embertársadat, mint saját magadat” ... Úgy beszéljetek és úgy cselekedjetek, mint akik fölött majd a szabadság törvénye szerint ítélkeznek… az irgalom győzelmet arat az ítélet fölött.

Tett nélkül a hit nem élő
Testvéreim, mit használ, ha valaki azt állítja, hogy van hite, tettei azonban nincsenek? … a hit, ha tettei nincsenek, magában holt dolog. … Hiszed, hogy csak egy Isten van? jól teszed. Ám ezt a gonosz lelkek is hiszik, mégis remegnek. … ahogy lélek nélkül halott a test, a hit is halott tettek nélkül. Közöm. A fejezet erről szól: Isten nem személyválogató, és Tettek nélkül halott a hit. azt hiszem no comment. Legfeljebb azt említem, hogy igyekszem nem személyválogató lenni, és megtenni, amire még képes vagyok.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3012947409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása