Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • exbikfic: Az avar engem most még nem zavar, de ha megjön az eső, ahogy ígérik, és ha addigra nem takarítja ... (2017.10.20. 11:57) Lassan fordul az indiánnyár
 • emmausz: A rejtvényfejtés olyasvalami, mintha megcsípném magamat: Biztos, hogy magamnál vagyok még? Jó len... (2017.10.19. 11:23) Kötelező körök?
 • emmausz: hogy igaz legyen a közmondás: Addig takarózz, ameddig a takaród ér. Aki kicsi, azt meghúzzák, hogy... (2017.10.13. 15:04) Utoljára a diétákról
 • emmausz: Köszönöm kommentedet. Kívánom, hogy úgy legyen! (2017.10.11. 20:56) Szárnyas
 • emmausz: Ez jó! (2017.10.11. 10:19) Kerek esszék

Utolsó kommentek

 • exbikfic: Az avar engem most még nem zavar, de ha megjön az eső, ahogy ígérik, és ha addigra nem takarítja el senki a leveleket, akkor már zavarni fog, mert majdnem annyira csúszósak lesznek a járdák, mint t... (2017.10.20. 11:57) Lassan fordul az indiánnyár
 • emmausz: A rejtvényfejtés olyasvalami, mintha megcsípném magamat: Biztos, hogy magamnál vagyok még? Jó lenne szabadulni tőle, mert nagyon öncélú. Elengedni, mint oly sok mást, pl. saját gyerekeinket. Végül... (2017.10.19. 11:23) Kötelező körök?
 • Klári Bodó: A napi rutinra mindenképpen szükség van. Hogy mi tartozik bele, az a te választásod. Ha már nincs kedved az eddigi "körökhöz", akár változtatni is lehet. Csak ne legyen kötelező! (2017.10.19. 10:43) Kötelező körök?
 • emmausz: hogy igaz legyen a közmondás: Addig takarózz, ameddig a takaród ér. Aki kicsi, azt meghúzzák, hogy addig érjen, ameddig a takaró, aki hosszabb, azt meg fejbe vágják ugyanezen okból. Nem tökéletes ez... (2017.10.13. 15:04) Utoljára a diétákról
 • Klári Bodó: Egyensúlyban a szervezet, egyensúlyban a táplálkozás összetevői meg a relatív súly úgy ránézésre: itt az egyen súly (azaz átlagos) érvényes. Aki különbözni merészel, azt diétával büntetik. (2017.10.13. 14:34) Utoljára a diétákról
 • Utolsó 20

2017.10.10. 10:40 emmausz

Figyu!

Korábban úgy hívták, hogy alkalmi süket, ma pedig szelektív hallásról beszélnek, beszélünk.
Ha teszem azt, az unokák a képernyő előtt merednek egy mesére, kérhetem, hogy figyeljenek rám, nem hallják. Ám ha megkérdezem őket, kértek egy csokit, azonnal felkapják a fejüket. (Vagy nem, és akkor tényleg nincsenek itt.) Ha az idős ember rosszul érti, amit mondanak neki, halláskárosultságával magyarázzuk. Hogy lehet, hogy mégis megért egyes mondatokat? A Jean-viccek egyike ezt figurázza ki. Jean: Megjöttél a városból vén süket kecske? Úr: Megjöttem, Jean. Vásárolni voltam. Vettem magamnak egy hallókészüléket.    
***
Játékos a nyelv. Egyik lehetséges nyelvi játékra a google-fordító adott alkalmat. A magyar szóragasztás indított arra, hogy egyre hosszabb szavakat adagoljak a fordítónak Arra figyeltem, hogy hogyan reagál az adott nyelv programja a változtatásokra. Rávilágít az eltérő nyelvi struktúrákra és bővíti szókincsünket is.
Példaként három sorozatot mutatok.     
lé, leve – juice; leves soup; máj – liver; gombóc – scoop; májgombócleves – liverdumplingsoup.
szer – agent; szeret – love szeretett – lovely; szerette – loved; szeretetetek – love you; szerettetek – have loved, stb.   
ha – if; hal – fish; hallja – hears; hallás – hearing; kár – demage; káros – harmful; károsul – be impaired; károsult – harmed; halláskárosult – hearing impaired.
Ízelítő a Jak 2. f.-ből:
Személyválogatás
…Isten azokat választotta ki, akik a világ szemében szegények, hogy a hitben gazdagok legyenek, és örököljék az országot, amelyet azoknak ígért, akik őt szeretik. Ti mégis lenézitek a szegényt… „Szeresd embertársadat, mint saját magadat” ... Úgy beszéljetek és úgy cselekedjetek, mint akik fölött majd a szabadság törvénye szerint ítélkeznek… az irgalom győzelmet arat az ítélet fölött.

Tett nélkül a hit nem élő
Testvéreim, mit használ, ha valaki azt állítja, hogy van hite, tettei azonban nincsenek? … a hit, ha tettei nincsenek, magában holt dolog. … Hiszed, hogy csak egy Isten van? jól teszed. Ám ezt a gonosz lelkek is hiszik, mégis remegnek. … ahogy lélek nélkül halott a test, a hit is halott tettek nélkül. Közöm. A fejezet erről szól: Isten nem személyválogató, és Tettek nélkül halott a hit. azt hiszem no comment. Legfeljebb azt említem, hogy igyekszem nem személyválogató lenni, és megtenni, amire még képes vagyok.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2812947409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.