Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.11.02. 20:26 emmausz

A könyvmegállóról

A Római téri könyvmegállóról igazán a hajléktalanok tudnának krónikát írni. Az élelmesebbje már mobillal a kezében kérdezi antikvár ismerősét, hogy ez, és ez van, kell-e. Ha víz volna, olykor apály, olykor dagály, néha teljes kiszáradás máskor meg a túltelítettség képét mutatja. Vannak aztán sztenderdek. Ha valaki kidobja hozzátartozója vagy saját könyvállományát, akkor kifolyik az így-úgy belesuvasztott mennyiség, csaknem áttekinthetetlen módon. Amikor vége a tanévnek, sok tankönyv landol a szekrény polcain. Az új helyesírási szabályok következtében se szeri, se száma a korábbi időszak kiadványainak. feltűnően sok a könyvtárakból kiselejtezett kötet. Szovjetorosz írók művei a kiválóktól a feledhetőkig minden megtalálható. Láttam már Marx Tőkét magyarul oroszul és németül is.  Legújabban a számítógépes keresőprogramok fejlődése és az okos telefonok információgazdagsága folytán sokan menekülnek szótáraiktól. Egyszerre több idegen szavak szótárát találtam, de a legkülönbözőbb nyelvkönyveket is. Kuriózumképp említem a Limba maghiara c. román kiadványt, románoknak, akik magyarul akarnak megtanulni. Az idegen nyelvű kötetek között zömmel orosz, de olykor német kiadványokat lehet fellelni. Tán élnek a lakótelepen vagy környékén ilyen családok.
Érdekességként megemlítem, hogy egyszer az Új Magyar Lexikon sorozatát vitte oda valaki. Elhozhattam volna. De hát a szócikkek egy része fölött elfütyült az idő. Másrészt, ha használnám, ha nem, tekintélyes helyigénye van. Sokan ezért menekülnek a könyvektől. A neten minden lényeges info megvan, az e-könyvtárakban is rengeteg jó könyv.    
Olyan nekem ez a cserelehetőség, mint egykor az antikvárium. Sokszor kutatgattam, hátha találok valami különösen érdekes kötetet. Itt is így van. Érdeklődéssel csemegéztem a hazahozott, a Pécsi család által szerkesztett Ének zene, kultúra c. könyvében. Alig tudom megbocsátani magamnak, hogy egyszer otthagytam egy 19. sz.-ban kiadott német nyelvű Brehm-kötetet, az állatok világa sorozat emlősökről szóló kötetét. Azt hiszem, még gótbetűs volt.    
Akinek van türelme és sok ideje, időnként meglepetésekkel találkozhat. Mint Baradlay Richárd a bécsi Salamon zsibárusnál. Aktualitását vesztett kép helyett egy jófajta kardhoz jutott.
Ízelítő a Jel 7. f.-ből:
Az igazak megjelölése
Ezután négy angyalt láttam, a föld négy sarkán álltak. Feltartóztatták a föld négy szelét, hogy ne fújjanak … Majd … egy angyal: „Ne ártsatok se a földnek, se a tengernek, se a fáknak, míg meg nem jelöljük homlokukon Istenünk szolgáit!” Ekkor hallottam a megjelöltek számát: Száznegyvennégyezren voltak Júda, Ruben, Gád, Áser, Naftali, Manassze, Simeon, Lévi, Isszachár, Zebulun, József és Benjamin törzséből egyformán tizenkétezer fő.

A győztesek serege
Ezután akkora sereget láttam, hogy meg sem lehetett számolni. Minden nemzetből, törzsből, népből és nyelvből álltak… fehér ruhába öltözve, kezükben pálmaág… kiáltották: „Üdv Istenünknek, aki a trónon ül és a Báránynak!” Az angyalok mind … imádták az Istent, mondván: „Ámen, áldás, dicsőség, bölcsesség, hála, tisztelet, hatalom és erő a mi Istenünknek örökkön-örökké! Ámen.”…  egyik a vének közül: „Kik ezek a fehér ruhába öltözöttek, és honnan jöttek? … a nagy szorongatásból jöttek… ruhájukat fehérre mosták a Bárány vérében... A trónon ülő közöttük lakik. Nem éheznek és nem szomjaznak többé, … a Bárány… legelteti, és élő vizek forrásához tereli őket, az Isten pedig letöröl a szemükről minden könnyet.” Közöm. Az ószövetségi 12 törzs mindegyike 12 000 igazat mutat fel. A számmisztika egyértelmű. Az újszövetség serege megszámlálhatatlan szentet nevel. Mind mártírok, mind megváltottak a Bárány vérében, aki egyben pásztorukként viseli gondjukat. Az Atya pedig letöröl szemükről minden könnyet. Öröklét kérdés: Mi közöttük leszünk-e? Ámen, ámen, így legyen.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5213147374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása