Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.11.06. 06:54 emmausz

Féltekék egy más között

Az agy működéséről és az uralkodó baloldali túlsúlyról emlékezett meg Popper P. és az ő nyomán posztomban én is.  Elő-előfordul az, hogy kiegyensúlyozott a két félteke működése. Pl. Freund Tamás agykutató interjújából kiderül, hogy ő vonzódott a fúvósokhoz, ma is kórusokban énekel (jobb félteke), de felhagyott azzal, hogy élete rendezetlen bumlizásokból álljon, és lehorgonyzott a tudományos életnél, agykutató lett (bal félteke).
A téma felajzott, mert önismeretem arról mesél, hogy inkább bal féltekés vagyok, bár van közöm a művészetekhez. Nem emlékszem, hogy Karinthynál olvastam róla, hogy a bal félteke így szól a jobbhoz, és fordítva. Ő arról ír, hogy – idézem „álmomban két macska voltam, és játszottam egymással.
Akikben a bal félteke (BF) dominál, azokból teológus lesz, akikben a jobb azok misztikusok lesznek. A teológus az Istenről beszél, a misztikus az Istennel beszél.
Akikben a BF az úr, azok mérnökök és tudósok lesznek, akiben a JF az úr, azok képzőművészek, mozgás-, tánc-, színművészek stb. lesznek.
A BF-sek problémamegoldókká válnak, a JF-sek esztétikai élvezeteknek hódolnak.
A BF-sek megtervezik a jövőt. A JF-sek örülnek a pillanatnak.
Azonnal hozzá kell tennem a nyilvánvaló igazságot, nincsenek tiszta típusok.  
Amikor a két félteke egymással beszél, az egy érdekes párbeszéd lehet.
Bal félteke (BF): Szép jó reggelt, jobb félteke (JF).
JF: pálinkás jó reggelt, bal félteke, a mindenit nekijje.
BF: Késtem kicsit az ébredéssel, már 5.03 van, és 5.0’-ra terveztem felpattanni az ágyamból.
JF: Mi a fene, már reggel van? Tizenegy óra. Ideje összekapnom magamat.
BF: Reggeli torna öt perc, tusolás, könnyű reggeli, fogmosás, szájzuhany, telefonok, levelezés intézése.
JF: Eszembe jutott egy motívum, slágertéma lehetne. Gyorsan lefirkálom egy papírra, hogy el ne felejtsem. Hova is tettem a zoknimat, be kéne kapni valamit, meg inni rá, aztán irány a próbára…
És így tovább és így tovább.
Igaznak vélem, hogy a konkréttól tartanak a művészetek az absztrakt felé. Mintha a jobb félteke irányából indulva a balnál kötnének ki. Mi indokolná a zene dodekafon irányba történő elmozdulását, az érzékek tobzódására való törekvést, erős impulzusok felvonultatását, mi indokolná a festészetben a kubizmust és a nonfiguratív témákat? Mi a jazz útját a cakewalk-tól a freejazzig. Nem sorolom tovább. A mai zene inkább intelligens befogadókat kíván, mint fülbemászó dallamok élvezőit.
De kérdezhetném azt is, hogy miért nincs dísz a korunkbeli épületeken. Még jelzésszerű nemzeti vonások sincsenek rajtuk. Pedig korábban mindig volt. Elég csak a balatoni sárga-zöld bungalókra gondolni vagy a Lechner Ödön féle hímzésmotívumos épületekre.
***
Levi még karon ülő korában nézi apjával a teliholdat. Na, mit látsz, mi az ott az égen? – kérdi az apja.   Tejeslabda – válaszolta L.
Ízelítő a Jel 11. f.-ből:
A templom felmérése
…mérd fel az Isten templomát az oltárral és a benne imádkozókkal együtt. a templom külső udvarát hagyd ki, mert a pogányoké lesz negyvenkét hónapig.

A két tanú
„Két tanúmnak meghagyom, hogy hirdessenek bűnbánatot.”… Ha valaki ártani akar nekik, tűz elpusztítja ellenségeiket… Hatalmuk van, hogy … annyi csapással sújtsák a földet, amennyivel csak akarják. Amikor befejezik tanúságtételüket, a vadállat …megöli őket. Holttestük ott hever majd, ahol urukat is keresztre feszítették. Holttestüket három és fél napon át nem engedik, hogy sírba tegyék. Ezen a föld lakói ujjonganak és vigadnak, és örömükben ajándékot küldenek egymásnak, hiszen ez a két próféta gyötrelmére volt a föld lakóinak. De ők újra talpra álltak… S ellenségeik szeme láttára egy felhőn fölszálltak az égbe… földrengés következtében hétezer ember meghalt, a többit pedig félelem fogta el... Elmúlt a második jaj, de hamarosan itt a harmadik.

A hetedik harsonaszó
A hetedik angyal is megfújta a harsonát. „Urunk és Fölkentje megszerezte az uralmat a világ felett, és uralkodni fog örökkön-örökké!” Ekkor a huszonnégy vén… arcra borult, és imádta az Istent. … Megnyílt az égben az Isten temploma, és láthatóvá vált a szövetség ládája a templomban. Közöm. A templom isten országa, az udvara a sátán követőié. Az egyház tanítói a két tanú. Az utolsó időkben megölik őket, de a pokol erőinek nincs esélye a győzelemre. Elérkezik az Új Jeruzsálem világa, az örök üdvösségé. Erről szól a fejezet.  Nekünk meg azt mondja, hogy a földön nincs semleges cselekedet. Vagy a szeretet civilizációjához tartozunk, vagy a romboló erőkhöz. Nincs középút.
               

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1713191582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása