Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.11.12. 10:00 emmausz

Előadások erről-arról

Néha kifog az ember egy-egy értelmes tévéműsort. Ilyenféle volt tegnap: egy a Dunán sugárzott interjú Kocsis Zoltánnal. Talán nem is interjú volt, hanem előadás, talán zongorázott is, de attól kezdve, hogy bekapcsolódtam az adásba, nem hallottam zongorázást, csak előadást. Kocsis a zongora mögött ült és mondta-mondta azt, amit kigondolt. Nagyon értékes gondolatai támadtak. Jó hallgatni olyan embert, aki képes megosztani szíve-lelke gazdagságát a széles publikum előtt. Ilyen volt ez a zeneművész, aki nemcsak pianistának volt kiváló, de belekóstolt a karmesteri hivatásba és zeneszerzéssel foglalkozott. Számos zenei átirata is keletkezett.
Arra jöttem rá, hogy csaknem mindegy, miről beszél, mert megnyilvánulásai hitelesek. S mivel a zene volt a mindene, szívesen vettem, ittam minden szavát. Nagyon szépen beszélt pl. Bartókról. Korábbról ismerem azt a fajta vehemenciát, amellyel a Bartók-darabokról szólt, és temperamentumos előadási stílust, amellyel ezeket interpretálta.
Kicsit hiányzottak nekem ezek a gesztusok. De amit kaptunk helyette, az is nagyon nagyszerű volt.
Kocsis elhunyt. „Mindig a jók mennek el” – mondhatnám, de nem igaz. Mindenki elmegy egyszer. Elment pl. Popper Péter is, aki szintén jó előadó. Legutóbb is, mint általában, bedob egy-egy viccet, hogy a hallgatóság érdeklődését szinten tartsa. Utóbb ezt hallottam tőle:
Zenekari próba. A dirigens leállítja néhány taktus után a zenekart. A koncertmesterhez fordul: Valami baj van? Nem szereti a zenét? De, nagyon szeretem. A karmester tovább dirigál. A próba folytatódna, de újra leállítja a zenekart. Újra a koncertmesterhez: Ezt a darabot nem szereti? Miért kérdezi? Nagyon is szeretem. Folytatódik a próba. Egy perc múlva leállítja megint a dirigens. Akkor velem van baja? Más karmestert szeretne? Nem, semmi kifogásom nincs ön ellen. Megint tovább vezényli a zenekart, s mint várható, megint leállítja, mert továbbra se tetszik neki a koncertmester bús képe. Árulja el hát, hogy mi a baja, ha szereti a zenét, ezt a művet és velem is meg van elégedve! – szólítja meg az elsőhegedűst. Mire az fáradtan: Nem szeretek hegedülni.
Hát van ilyen is. Szerencsére nem túl gyakori.                
Ízelítő a Jel 18. f.-ből:
Babilon bukásának meghirdetése
…egy angyal kiáltozott: Elesett a nagy Babilon! Ördögök tanyája lett, …mert erkölcstelensége tüzes borából minden nemzet ivott, vele paráználkodtak a föld királyai, és kereskedői fényűzően éltek.

A keresztények figyelmeztetése
Én népem, vonuljatok ki onnét, nehogy …benneteket is érjenek csapásaik! … egyetlen napon zúdulnak rá a csapások: halál, gyász, éhség, tűz az Úr, az Isten tart ítéletet fölötte.

A királyok gyásza
Siratják és gyászolják majd a föld királyai, amikor látják, hogy füstölögve ég. Egy óra alatt vége lesz.

A kereskedők gyásza
A föld kereskedői is siratják és gyászolják, mert senki sem veszi meg többé áruikat… A kereskedők… siránkoznak: ékes voltál… egy óra alatt elpusztult a gazdagság!” Minden …hajós megállt a távolban, amikor megpillantotta füstölgő tüzét, és … gyászolva siránkoztak: nagy város!  gazdagságodból gazdagodott meg mindenki, akinek hajója járt a tengeren. Egy óra elég volt, hogy elpusztulj …

„Örüljetek neki, te ég, ti szentek, apostolok és próféták! Isten kimondta felette az ítéletet miattatok!”
A tengerbe vetett kő
Egy angyal egy malomkő nagyságú követ dobott a tengerbe: Így vetik el Babilont, és többé nyomát sem találni… Kezéhez tapad a próféták és a szentek vére, és mindenkié, akit csak megöltek a földön.” Közöm. Babilon az ókori Róma. János látomása Róma pusztulását vetíti előre. Siratják, akik nagy hasznot húztak belőle. Kereskedők, hajósok, a tartományok uralkodói stb. A keresztények örülnek megszabadulásuknak. Az angyal megpecsételi város sorsát, mely elsüllyed, mint malomkő a tengerben. Igazából a Római Birodalom sorsát kivetíthetjük minden világuralmi törekvésre törő birodalomra, eddig mind megbukott és így lesz azután is. A hatalmasok bukását saját gőgjük idézi elő. Elég csak a felvilágosodás elistentelenedésére gondolni. Istent elvetették. Szerintük nincs jóságos hatalom felettünk. Az ebből fakadó állandósult káoszt és erkölcsi elszegényedést máig nem sikerült kiheverni.   

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7613245449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása