Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • exbikfic: @emmausz: Köszönöm, én is ugyanezt kívánom Neked, Mick, aludj jól és eleget! (2018.03.16. 22:04) Nem az a nap, nem az a hold…
 • exbikfic: Kívánom, hogy legyen minden rendben, ha már így esett és elkerülhetetlen a beavatkozás. (2018.02.16. 16:20) Renoválás előtt
 • emmausz: köszönöm, köszönjük. (2018.02.09. 21:48) Rita, Anna
 • emmausz: Ez jó! Köszönöm. Nagy tereh esett le rólam. Hogy miért nem jutott eszembe ez az analógia. (2018.02.03. 11:52) Olvasás közben
 • emmausz: Pl. fantasztikus időrabló. Igen sok az ismétlődő hír. Nagyon sok felesleges közlés rabolja az o... (2018.01.31. 10:24) Összetartoznak

Utolsó kommentek

 • exbikfic: @emmausz: Köszönöm, én is ugyanezt kívánom Neked, Mick, aludj jól és eleget! (2018.03.16. 22:04) Nem az a nap, nem az a hold…
 • emmausz: Jó témájú írásom elég pongyolára sikerült. Tényleg az időjárás miatti alvatlanság, meg saját korom hatásai. Bár, hogy Aranyt is idecitáljam, „osztatlan száll s mindegyikre az egész nagy árvaság”, a... (2018.03.16. 21:16) Nem az a nap, nem az a hold…
 • exbikfic: Mennyire igaz ez az utolsó mondat! Én se az vagyok, aki vót, mert régen semmiféle front nem bántott, ma meg már fél 4 óta fenn vagyok és éjfélkor aludtam el. (2018.03.16. 19:46) Nem az a nap, nem az a hold…
 • exbikfic: Kívánom, hogy legyen minden rendben, ha már így esett és elkerülhetetlen a beavatkozás. (2018.02.16. 16:20) Renoválás előtt
 • emmausz: köszönöm, köszönjük. (2018.02.09. 21:48) Rita, Anna
 • Utolsó 20

2017.11.13. 05:24 emmausz

Zeneguruk

A guru olyan karizmatikus vezető, akinek isszák szavait a köré sereglő tanítványok. Tekintélye kétségbevonhatatlan, és én még hozzátenném, hogy jellemzően jobb féltekés emberekről beszélhetünk. Innen a megfellebbezhetetlenségük. Intuícióik vannak, és amit gondolnak, teljes beleéléssel tolmácsolják. Életem meghatározó élményei ezeknek az embereknek a hallgatása, az általuk elővezetett kérdések holisztikus megközelítése, fejtegetése. Hogy ne csak a levegőbe beszéljek megkísérlem kissé kifejteni.
Fiatal felnőtt koromban volt szerencsém végigélvezni L. Bernstein magyarázatait a muzsikáról. Alig vártam az újabb folytatásokat. Mekkora élményt jelentett, amikor Brahms magyar táncát vezényelte, és csaknem táncolva dirigált. Milyen jól esően nyugtáztam, amikor kifejtette, hogy néha belefárad a kortárs-zenékkel való ismerkedésbe, és bizony kikapcsolódásként Beatles-melódiákat hallgat. Hát persze. Mi is, én is.
Mekkora élmény volt Ferencsiket látni, aki a Strauss-polkát alig észrevehető mozdulatokkal dirigálja, és mekkora élmény volt a rádión Pernye András jazz-történeti sorozatával megismerkedni.
Érdekes módon létezik könyvélményem is. Kodály: Visszatekintés c. háromkötetes munkájával könnyen azonosultam, és nagy örömmel olvastam végig. Ugyanígy Yehudi Menuhin könyvét, Az ember zenéje.
Mekkora felfedezés volt nekem Rácz Aladár hanglemeze, ahogy „csigányosan elővezseti  Stravinskijjel” való kapcsolatfelvételét, vagy ahogyan „besél arról, hogy kell jáccsani a csimbalmon”. Néhány anyaga felkerült az internetre. „Nem győzsök csolálkozsni életteli megfogalmazsásain.

Kár, hogy olyan kevés hanganyag áll rendelkezésünkre abból, ahogyan Rács Aladár ránézs a zseneművésetre.”
Viszont hallatlan nagy örömömre szolgál, hogy Kocsis Zoltánnal viszonylag sok ilyen anyag készült. Előadásai sallangmentesek, kifejezésmódja pontos, együtt éljük át vele azokat a maximákat, amelyekkel az egyes zeneműveket értékeli. Kiderül az is, hogy neki is volt egy zenetörténeti sorozata az akadémián, gondolom erről nincs felvétel, de ami van, az is értékes és láttató. Nagyon szeretem, ahogyan ő Bartókot játszik. Valaki elmondja (Keller), hogy végig vett és magyarázott minden szimfóniát, sokat beszélt Bartókról, Wagnerről stb. A mester nem vitt mindent magával a sírba. Sok anyaga hozzáférhető az interneten, és minden módszeresség nélkül elkezdtem ezeket meghallgatni. Figyelmet szentelek minden egyes résznek, és törekszem maradéktalanul végighallgatni a zenetörténet egyik kétségtelenül legjelentősebb guruját.
Örvendek – mondanám, a góbé volnék.
Ízelítő a Jel 19. f.-ből:
Öröm a mennyben
sokaság a mennyben: Üdv, dicsőség és hatalom legyen a mi Istenünknek, … elítélte a nagy kéjnőt, … a parázna asszony füstje felszáll: „Dicsőítsétek Istenünket, akik szolgáltok neki és félitek…”

A Bárány menyegzője
hatalmas tömeg: … ujjongjunk, mert eljött a Bárány menyegzőjének napja… Boldogok, akik hivatalosak a Bárány menyegzői lakomájára!” Istennek a szavai igazak.

3. A POGÁNY NÉPEK MEGSEMMISÜLÉSE
Az Ige a fehér lovon

…egy fehér ló jelent meg. Aki rajta ült, azt Hűségesnek és Igaznak hívták. szeme, mint a lobogó tűz, fején sok korona, ráírva a név, csak ő tud. nevét Isten Igéjének hívják… a nemzeteket vasvesszővel kormányozza majd... Öltözetén a csípő körül ez a név volt felírva: Királyok Királya és Urak Ura.
Az ellenség leverése
egy angyal ... a madaraknak: „Gyertek, egyétek a királyok, a vezérek, a bajnokok húsát… A vadállat és a föld királyai összegyűltek a seregeikkel együtt, hogy harcra keljenek a Lovassal és seregével… Elevenen bevetették őket a kénköves, tüzes tóba. A többit a Lovas kardja ölte meg, amely a szájából tört elő. És az összes madár jóllakott a húsukból. Közöm. Végül elválik az ocsú a tiszta búzától, végül aratáskor tűzre vetik a konkolyt. Végül a föld élvezeteiben tobzódók vesztükbe rohannak, a gonoszok megsemmisülnek. Mert az igazságnak kell győznie. Az igazságnak, aki egyben irgalmas is.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4913255087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Nincsenek hozzászólások.