Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.12.22. 12:06 emmausz

Közeledik, örvendjünk

A téli napfordulóban az az első és igen vigaszteli valami, hogy ettől kezdve hosszabbodnak a nappalok. Ars longa, vita brevis, mondták a rómaiak, és eltalálták a lényeget. Emlékezetem szerint a Szépművészeti Múzeum falát is ez a szöveg ékesíti. A művészet hosszú, az élet rövid. Mármint az életnek a középső szakasza. Akik ismernek, tudják, hogy három részre osztom az életet. Az első szakasz jószerével kilenc hónapig tart. Az evilági élet általában hosszabb, de százhúsz évnél ritkán hosszabb. (Az én személyim is lejár 119 éves koromban, 2065-ben.) A harmadik szakasz nem is szakasz, hanem félegyenes. A halállal indul és sosincs vége. Nemcsak létmódváltás, hanem dimenzióváltás is. Kiesünk a tér-idő korlátai közül. Hogy mi lesz ott, majd megtudjuk, akik még innen nézzük a naplementét.
Tegnap este eszembe jutott, hogy az év legrövidebb nappalán, immár 57 éve temettük el apánkat. Mintha lovak húzták volna a halottaskocsit a R. keresztúri Köztemetőben. Így emlékezem. Az a dolog érdekessége, hogy ministráns barátaim kérésére magam is ministránsként vettem részt rajta. Az eseményről készült fénykép ezt igazolja. Utóbb a temetést végző fiatal pap vett szárnyai alá minket. Csak sok évre rá derült ki, hogy ő az ellehetetlenítésre szánt Regnum Marianum elkötelezettje, később házfőnöke, még később bebörtönzött papja, és még annál is később pápai engedéllyel nősült valaki. Lám, az ember bizonyos értelemben szereplő, mégpedig saját élete drámájának főszereplője.  
***
Késő este Béri Renátó karmelita beszélt a MR-ban arról, hogy a háromságos Isten gyengítetlenül szeret minket, csak higgyük el. Ingyen szeret, és szeretetének a biztonságában telhet életünk minden pillanata, az elejétől a végéig. Nincs más dolgunk, mint elfogadni ezt a végtelen értékű ajándékot. Ez az evangélium, ez az örömhír, ezt hozta el a megtestesült Ige.
P. Nemeshegyi Péter is hasonlómód fogalmazott. Szeret az Isten közénk jött az Isten, végül hazavár az Isten. Rendtársa, a megboldogult Beöthy Tamás pedig imigyen: egyedülállónak, értékesnek, szépnek teremtett Isten mindnyájunkat. Ő nem teremtett selejtet.  Hát akkor örvendjünk! – mondanák a góbék.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr613518273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása