Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • emmausz: :) (2018.05.14. 10:29) Diakónusszentelés
 • emmausz: Köszönöm szépen! (2018.04.18. 21:48) Lábadozva
 • emmausz: Valahogy dönteni jobb, mint sehogyan se dönteni. :) üdv mik (2018.04.05. 14:11) Mostanában…
 • exbikfic: A lényeget jól visszaadja a fordítás, tömörebben, mintha szolgaian lefordították volna. (2018.03.30. 22:11) Passió napja, nagypéntek
 • emmausz: Kicsit utal a képzettek távozása nyomán keletkezett űrre. Ha a tendencia felerősödne, jaj volna ne... (2018.03.27. 14:50) Normális???

Utolsó kommentek

 • emmausz: :) (2018.05.14. 10:29) Diakónusszentelés
 • Klári Bodó: "Mérgemben felébredtem" - ez annyira tetszett, persze a többi esemény is.:) (2018.05.13. 12:49) Diakónusszentelés
 • emmausz: Köszönöm szépen! (2018.04.18. 21:48) Lábadozva
 • exbikfic: Mielőbbi teljes felépülést kívánok! (2018.04.18. 20:05) Lábadozva
 • emmausz: Valahogy dönteni jobb, mint sehogyan se dönteni. :) üdv mik (2018.04.05. 14:11) Mostanában…
 • Utolsó 20

2017.12.27. 20:26 emmausz

Analóg könyvek és digitális könyvtárak

Amikor én még kis srác voltam, volt korcsolya és kész. Mióta széles körben elterjedt a görkorcsolya, a korcsolyát kezdték jégkorcsolyának nevezni.
Amikor én még kis srác voltam, volt alma és kész. Ma van alma és van bio alma. Hogy a nem bio miből készül?
Amikor én kis srác voltam, volt könyv és kész. Ma is van könyv, de létezik e-book is, sőt én már nem is tudom, minek hívjam azt a digitális kütyüt, ami 16 gigabájt tárhelyén könyvkötetek ezreit tartalmazza. Kénytelen vagyok elnevezni a Gutenberg-galaxis termékét analóg-könyvnek, esetleg papíralapú könyvnek, szemben a virtuális könyvvel, amelyet ma kaptam Z. -tól, s amely könyvtárnyi kötetet tartalmaz zsebre vágható, néhány grammos formában.
A dolog érdekessége, hogy feleségnél volt hátizsák, ő hozta az egy kötetnyi analóg Mórát, én meg (mondom neki) egy egész könyvtárat cipelek.
Mivel kezdjem? Az elektromos könyvtárban megtaláltam a rég elkallódott Herman Ottó-művet, A madarak hasznárúl és kárárúl, megtaláltam Brehm Emlősök c. kötetét magyarul. Most már elmondhatom, hogy megismertem a stílusát. Örömmel fedeztem fel Hamvas Béla számos munkáját, majd előveszem őket, de Senecát is felfedeztem. Aminek kevéssé örülök: Életem bármilyen hosszúra nyúlik is, képtelenség elolvasni az itt tárolt összes művet, információt. Ez is XXI. század.        
Beleolvastam viszont Móra Ferenc novellaválogatásába (Sohase volt jó az a nagy sietség) 
VP kedvencével (Balázs a bürgével) indul a kötet:
- Nini. Ez meg bürge, igaz?...  Vötte kend?
- Nem.
- Akkor vagy kapta kend, vagy lopta kend.
- Kaptam.
- No, azt mögéri.
És egy másikba is. Mihály folyamatbatétele. Szegény Mihályról szól, akinek az ügyét elővették, és ő úgy értette, hogy most a Tiszába fogják fojtani, merthogy mi mást jelenthetne a folyamatbatétel. Nagy megkönnyebbülésére Móra rendet rak a fejében: Most már csak azt nem érti, hogy van ez az egész? Hiszen ő azt gondolta, hogy tud magyarul.
Egy másik könyv telis-tele van szójátékkal (Kiss Csaba: Játszótárs.)  Ide írom az elsőt: az abcúgolás másképpen levelezés. És az 5218.-ikat: tttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt= sort.
Ezúton üzenem a szerzőnek, hogy a 24 órán át nyitva tartó ételbár másképp szünetmentes tápegység.    
A harmadik kötetet is elkezdtem olvasni. Tótfalusi István: Nyelvészeti ínyencfalatok (Tinta k.) 
Hát nem unatkozom, vagy ha mégis, magamra vessek.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8513528485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.