Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • emmausz: :) (2018.05.14. 10:29) Diakónusszentelés
 • emmausz: Köszönöm szépen! (2018.04.18. 21:48) Lábadozva
 • emmausz: Valahogy dönteni jobb, mint sehogyan se dönteni. :) üdv mik (2018.04.05. 14:11) Mostanában…
 • exbikfic: A lényeget jól visszaadja a fordítás, tömörebben, mintha szolgaian lefordították volna. (2018.03.30. 22:11) Passió napja, nagypéntek
 • emmausz: Kicsit utal a képzettek távozása nyomán keletkezett űrre. Ha a tendencia felerősödne, jaj volna ne... (2018.03.27. 14:50) Normális???

Utolsó kommentek

 • emmausz: :) (2018.05.14. 10:29) Diakónusszentelés
 • Klári Bodó: "Mérgemben felébredtem" - ez annyira tetszett, persze a többi esemény is.:) (2018.05.13. 12:49) Diakónusszentelés
 • emmausz: Köszönöm szépen! (2018.04.18. 21:48) Lábadozva
 • exbikfic: Mielőbbi teljes felépülést kívánok! (2018.04.18. 20:05) Lábadozva
 • emmausz: Valahogy dönteni jobb, mint sehogyan se dönteni. :) üdv mik (2018.04.05. 14:11) Mostanában…
 • Utolsó 20

2017.12.31. 07:27 emmausz

Szellemi értékek

Karácsony előtt volt olvasnivalóm, de alatta és utána még sokkal több olvasnivalóm lett. Móránál kötöttem ki, mert vigasztalók idilljei, érdekesek a fordulatai, erőteljesek az őző nyelvjárásban megírt párbeszédei. Mivel a kapott kötet novellaválogatás, és mivel elég sok Móra-elbeszélést olvastam már, most a párbeszédes részekre figyelek. Elég gyorsan kiderül a szereplők beszélgetéséből, hogy olvastam-e már korábban. Általában igen, de akad üdítő kivétel is. A módszer előnye, hogy látványos gyorsasággal lehet haladni a kötetben.
***
Nem vagyok a tévézés nagy híve, mégis elég gyakran elé ülök, és esetenként tartalmas beszélgetések tanúja lehetek és szemnyitogató előadásoké is. Tegnap az Echo tévében egy író, egy űrkutató és egy politológus elemezte földünk szellemi és anyagi állapotát. Láttató volt, ha nem is szívderítő. Szeretem a Duna World Minden tudás c. adás epizódjait is ugyanezért.
De ezt tapasztalom egyes blogokat olvasva is. Tájékoztatnak, és elsősorban az derül ki a posztokból, hogy íróik hogyan néznek a világra, és benne az egyes valóságelemekre. SzZs blogbejegyzéséből például levonható az a tanulság, hogy
aki PET-palackokat vesz, és szeret mindent műanyagzacskóban vásárolni, az ne írjon alá petíciót a környezetvédelem ügyében, mert magatartása ellentétes azzal, ami ellen tiltakozik.
Aki nem becsüli még használható tárgyait, ne tiltakozzon a fogyasztói társadalom nyomása ellen.
Aki kókuszzsírt használ, az ne tiltakozzék az őserdők kipusztítása ellen hasonló okokból.    
***
Körülvesz az Isten. Próbálom megélni. Nem könnyű, mert nem látszik.
***
Deskénél olvasom: „Schaár Erzsébet egyszer éjjel baráti társaságban odafordult ismerőséhez, aki kászáló­dott, kocsijával indulni készült Bécsbe: ’ne utazzon most, menjen inkább haza, jobb lenne.’ (Te figyelnél egy ilyen mondatra?) A férfi elbúcsúzott. A szobrásznő ettől kezdve órákon át hallgatott. Majd éjfél után megszólalt: ’Késve érkeztek a mentők.’
Vaszkó Erzsébet fiatalon a Kárpátokban festett, mikor fölriadt: ’Nem tudok így dolgozni. Valaki Pesten az íróasztalomban keresgél.’ Boszorkányok pedig nincsenek. Rendkívüli képességek vannak. Milyen titkos életük lehetett ilyen tudásokkal?! Beszélgetéseink alkalmával iszonyú élességgel a probléma morális gyökerére kérdezett rá.”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr813535659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.