Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.01.30. 09:06 emmausz

Összetartoznak

Vannak kedvenc sorozataim:
Ilyen Pest Hírlap ötkötetes enciklopédiája, köztük az Egykötetes Lexikon.
Ilyen a Magyar Katolikus Lexikon egésze.
Ilyen a Bernáth Aurél-könyvek sora (egy kivételével mind megvan).
Ilyen a Prohászka 25 kötetes sorozata, amely kissé hiányos.
Vannak kedvenc íróim: 
Ilyen Gárdonyi,
ilyen Szabó Magda,
ilyen Móra (kevés kötete van nekem) és
ilyen Tömörkény is.
Egy időben törekedtem Szabó Magda valamennyi írásművét megvásárolni, elolvasni. Aztán abbahagytam. Az utolsó ezek között Az ajtó c. munka volt. Mórával hasonló terveim volnának, Tömörkényt viszont csakugyan végigolvastam. Nagyon szerettem idillfestését, a balladisztikus történetek mégis emberséges felvázolását, a népi humor megcsillanását és az alkalmazott tájnyelv egyedülálló gazdagságát. Az általam favorizált kritikai kiadás szinte minden novelláját hozta. Valamikor az ötvenes években kezdték kiadogatni a novellafüzéreket, és kb. tíz év alatt be is fejezték.
Az idők során a nyolckötetes anyagból hét lett. Egy évek óta hiányzott. Megpróbáltam utánajárni, hogy melyik kötet hibázik a sorozatból. Megtaláltam: A tengeri város. Ez volt a sorozat első darabja, melyet 1956-ban adtak ki 8000 pld-ban. Utánanéztem, hogy a több mint fél évszázada kiadott munka megvásárolható-e ma. Megtaláltam az Antikvárium.hu weboldalon. Rövid hezitálás után megrendeltem.
Hogy valaha újraolvasom-e a szépséges nyelvezettel megírt köteteket, alig hiszem. De az életmű nagyjából újra egyben van. Hogy mi lesz a házi könyvtárammal életem befejezése után, arról nem sok fogalmam van. De ha figyelik akaratomat, azt szeretném, ha a sorozatoknak közös sorsuk lenne. Pl. a Tömörkény nyolc kötete együtt maradna. Összetartoznak.
Összekössem már most őket erős spárgával? – ez itt a kérdés.
***
Ma hajnalban megosztottam egy videót a
FaceBookon, amelyben a
FaceBook néhány megalkotója arról nyilatkozik, hogy a
FaceBook milyen ártalmas, és hogy őszintén furdalja a lelkiismeret, amiért a
FaceBook létrehozásáben-fenntartásában részt vállalt. Mindenkit óva int a
FaceBook használatától. Ugyanis a
FaceBook manipulálja az embereket, tönkre teszi a természetes kapcsolatokat, és hamis dopamin keletkezését gerjeszti, hiszen állandóan arra törekednek a felhasználók, hogy lájkolják beírását, ismerjék el gyönyörűnek fotójárt, videóját, életvitelét. Ismerjék el virtuálisan, anélkül, hogy meg kellene mutatnia önmagát. Mint sugallják:
Le a FaceBookkal!
***
Most megyek Tömörkényt olvasni, mert Tömörkény (Steingassner) nyelve tömör gyönyör.   

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8413616066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2018.01.31. 09:08:07

Megnéztem azt a videót, megdöbbentő, hogy a megteremtők mennyire tisztában vannak (lettek) azzal, hogy amit létrehoztak, káros. Káros is lehet - teszem hozzá, merthogy csak azt tudja manipulálni a FB, aki hagyja magát. Az viszont tény, hogy nagyon-nagyon vigyázni kell, mert észre se vesszük, és máris manipulálódtunk.

emmausz 2018.01.31. 10:24:39

Pl. fantasztikus időrabló.
Igen sok az ismétlődő hír.
Nagyon sok felesleges közlés rabolja az olvasók idejét.
Sok bombasztikus álhír kering, sokuk feleslegesen borzolja a kedélyeket.
Tippeket ad sokszor a rosszra.
Nem is folytatom.
süti beállítások módosítása