Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.02.06. 11:57 emmausz

Borúra derű?

Ma Miki Szent Pál és társai emléknapja van. Japánban haltak vértanúhalált.
Ma mindenki azt kérdezi, megszületett-e a 10. unokánk. Mindenkinek elmondjuk, hogy még nem, de majd fogunk szólni, ha igen.
Ma reggel szemereg a hó. Leginkább dara. Nincs meleg, de igazán hideg sincs. Télnek enyhe, tavasznak pocsék volna.
Általános a szürkeség. Olyan kifejező a nyelvünk. A szürkeségre azt mondja: ború. Mély magánhangzókkal. A derű viszont magas magánhangzókból építkezik. 
Nem akarom, hogy rám telepedjen a borús kedély, a borús ég láttán.
Tudván tudom, hogy a felhők fölött éppúgy ragyog a nap, éppúgy kék az ég, mint nyáron.   
Olvasom Tömörkényt, s néha már sok. Idilli elbeszélésekre emlékezem vissza, s a most olvasottak inkább azt mutatják, hogy a világ komisz volt az ő korában is. Civódtak egymással az emberek, visszaéltek a hatalmukkal, elnyomták az élhetetlenebbjét, kitoltak egymással, pofozták a sorkatonákat a KuK seregben, korrupt volt a közigazgatás, sokan nyomorogtak. Stb, stb.  
Tömörkényt precíz írónak, pontos megfigyelőnek ismerem. Annál inkább meglepett, hogy egyik történetben nagyapó elhatározza, hogy farag az unokájának egy fakanalat és egy fakést… Egyet lapozok, ahol ezt írja: „…kifaragta a kanalat, és most mán az ág másik feleközetibűl villát csinál”.  (Öreg embör napáldozatja)
***

Mint emlegettem, várok hát a derült időre, amit viszont olyan szépen ír le Tömörkény: „Az ég már egészen kék színű, s csak néha futkosnak rajta Isten kicsi bárányai, haladván egyrésze keletről nyugatnak, másrésze pedig nyugatról keletnek, már ahogy sorsukat intézi, ki őket is kezeiben tartja. A fű is növekszik keményen. Azt mondja egy ember, aki a szőlőszélben fákat nyeseget:
 – Valami rissz-rossz lovat, ha ebbe az árokba beleeresztenének, megélne benne holtig.
Tudniillik, hogy annyi benne a fű. Biz az növendő, s igazság szerint nincs is sok túlzás abban a mesében, amelyben olyan táltos foglaltatik, aki hallgatni tudja a fű növését. Oly gyorsan előbújik a földből, hogy csoda. Hamar végigterül vele a határ, és mihelyt fű van, előjön a zöld gyík is. Addig nem, mert nincs olyan szín, amiben az ő színe elveszne. A fű azért jó neki, abban bátor azonnal, és ha pókot lát, bekapja.” (Útszélén)
Hát nőjön az a fű mihamarabb.

 

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5713639136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása