Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • exbikfic: Kívánom, hogy legyen minden rendben, ha már így esett és elkerülhetetlen a beavatkozás. (2018.02.16. 16:20) Renoválás előtt
 • emmausz: köszönöm, köszönjük. (2018.02.09. 21:48) Rita, Anna
 • emmausz: Ez jó! Köszönöm. Nagy tereh esett le rólam. Hogy miért nem jutott eszembe ez az analógia. (2018.02.03. 11:52) Olvasás közben
 • emmausz: Pl. fantasztikus időrabló. Igen sok az ismétlődő hír. Nagyon sok felesleges közlés rabolja az o... (2018.01.31. 10:24) Összetartoznak
 • exbikfic: Már 6 éves? Isten éltesse sokáig! (2018.01.29. 11:49) Isten éltessen, L!

Utolsó kommentek

 • exbikfic: Kívánom, hogy legyen minden rendben, ha már így esett és elkerülhetetlen a beavatkozás. (2018.02.16. 16:20) Renoválás előtt
 • emmausz: köszönöm, köszönjük. (2018.02.09. 21:48) Rita, Anna
 • exbikfic: Isten hozta a pici lányt! Jó egészséget, sok boldogságot! (2018.02.09. 21:37) Rita, Anna
 • emmausz: Ez jó! Köszönöm. Nagy tereh esett le rólam. Hogy miért nem jutott eszembe ez az analógia. (2018.02.03. 11:52) Olvasás közben
 • exbikfic: Nem elírás, hanem kebel. Tömörkény gyakran használja, de kortárs, főleg bácskai íróknál és bácskai népzenei gyűjtésekben is sokszor előfordul. (2018.02.03. 11:22) Olvasás közben
 • Utolsó 20

2018.02.13. 06:06 emmausz

Változnak az idők

XXI. sz.
M. eddig minden gyermekét más-más autóval hozta haza a kórházból. L.-t egy Ford Scorpióval, D.-t Mazda Demióval, R.-t Opel Zafirával. Ha lesz negyedik egyszer? Én Chryslerre tippelek.

1900-as évek eleje:
„Tömörkényiádák”
- T. stílusa: A káplár szerint „a fődolog mindig az, hogy lehetőleg a lehetetlent kell követelni, amely esetben a lehető lehetőleg megtörténik” – adja a káplár szájába e szavakat, de lehet, hogy maga alkotta e megfogalmazást. T. szeret játszani a nyelvi formákkal.

- Egy T. által használt szófordulat: Sohasem lesz belőle prédikációs halott. Ma énekes halottat mondunk.
- T. ismeri Daudet-t. Tőle idézi, hogy „minden író leginkább villatulajdonos szeretne lenni, de mégsem az írók lesznek azok, hanem a posztókereskedők”.
- T. által említett -li végűek: fásli (kötöző pólya, teszli-vas (szekér alkatrésze), kitli (vászonkötény).
Egy maxima T.-hősétől: „Fogatlan koromtúl fogatlan koromig az egész élet: munka.” Lehet, hogy ez is T. sajátja.
- Korabeli szóhasználat lehetett Szeged környékén: a bikanyál. Bp-en ökörnyál: A szelek szárnyán egy szál pókfonal, ezen vitorlázik az apró pók.
- T. által említett meteorológiai megfigyelés: „annak előtte (1901) halottak napján nyári idők jártak, sétálásképpen mentek a temetőbe az emberek, míg mostanában téliruhás, szomorú csapatok bandukolnak ki a földben lakókhoz…” Lám-lám, bezzeg az ő idejükben is szélesőséges volt a klíma.  
- Az általa említett népi táncoknak vajon van-e mai megfelelője? „Áll a tánc: …a lassú, a friss, a lippentős, a toppantós, a mártogatós, a röszketős, a hátravágós…”  A táncházak tudnák megmondani.
- Némi népi gyógyászat: A mellfájásra mézespálinka hasznos szokásosan. „Bodónénak, mikor a torka fájt, a pálinkát ajánlották, hogy azzal kenegesse, hát Bodóné megitta a pálinkát, és az üveggel kenegette a torkát, de hát az mindegy, mikor így is csak meggyógyult. A torma levét is szokták használni, van továbbá, aki a petróleumot issza mellfájásról. Azt mondják, hogy eleinte kellemetlen az, később megszokja. Móra meg úgy tudja, hogy fogfájás ellen mindenkinek van egy jó tippje.
- A tatart (kezdetleges mécses) a fazekasok, vagyis a gölöncsérek, gúnynéven sárvargák árulják. A tatar-ba szatying(szaténvászon)-madzagot, szövétneket alkalmaznak kanócként. A gyertya kanócát koppantóval (speciális olló) igazítják méretesre. Mára kihalt technikák.
- Érdekes természeti kép: „A hold a túlsó parton haladni kezd szép nagy piros tökfejével fölfelé. Olyan mérges tekintete van neki. És látható benne Szent Dávid, amint hegedül. Most meg nevet.” T. hanyagolja a nyelvi sablonokat és merész képet használ az érzékletesség kedvéért.
- Tanyasiak egymásközt: „Mikor a városi ifijúr cifrán kiöltözködik: páca a kezibe, niksz a zsebibe.” Jó példa az ellenérzések kifejezésére, amely nyilván adódott a társadalmi különbségek miatt.
És még egy: „Mihály tisztára türüli a tányért a kenyérbéllel, hogy holnap jó idő legyen.” A maga módján szellemes mellébeszélés a gazda zavarát így leplezi.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2913661332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.