Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.02.19. 09:08 emmausz

Nyelvi ínyencségek Tömörkény kötetében

Még mindig szeretem Tömörkényt olvasni, de sajnálom, hogy a most olvasott novellákban (Hajnali sötétben) többnyire komor témákat dolgoz fel. Ír egy szingliről, egy fogyatékosról, egy öregről, aki útközben hal meg a szekerén, egy fiatalról, akit a Tisza jege pusztít el. Ír egy véres betörési kísérletről, kihalt szakmákról, egy szélütött emberről, egy részeg fagyhaláláról, csavargókról, több koldusról, egy kútba esett gulyásbojtárról, a szegénypiacról, egy kadét sorozatos bukásairól. Persze nemcsak kudarcokról és szomorú balladai eseményekről, csak hát túlnyomó többségben. Vajon mi érte a szerzőt 1905 és 10 között? 
Ki tudja.
Most mindenesetre néhány kedves sort idézek a kötetből, mert írni azért nagyon tud T.
Egy özvegyasszony szájába adja ezt a szöveget:
- Mit sirassak öreg páromon? Eleget élt velem együtt, többet is éltünk, mint kellett volna. Elment, én majd megyek utána. Úgy egyeztünk, hogy aki előbb elmegy, a másikunk majd megy utána.
Így, így. Szép az, amikor ilyen csendes és szelíd az egyetértés az öreg párok között.
  

Vagy néhány lappal utóbb:
- Azért indulok, mert ráérök – feleli Engi. A ráér kend-re mindig ezt szokás felelni, mert ezt úgy kell nézni, hogy ez huncutkodás, minélfogva illik is, hogy aki hallja, elmosolyodjon rajta. (Valami játékos eszű ember találhatta ezt ki valamikor régen, mikor még Krisztus urunk a földön járt.)
Vagy ez:
 - Ha tudná az embör, hogy hun esik el, inkább leülne előbb. De az van benne, hogy nem tudja az ember, hogy hol esik el. A légy sem tudta… s most mondhatjuk: Orémusz, vigyétök… Mert akinek vége van, annak vége van, aztán vége van.
Jaj félreolvastam az író csontváz szó helyett alkalmazott szavát, a csontembert: camembert-nek olvastam.

És még egyet ráadásként. Ezt írja: A lopás nem szép szó, ennélfogva annak szelídebb kifejezései is vannak. A paraszti nyelv is sokat tud rá. Azt mondja: kiválasztotta, elhajtotta, öt ujjon szörözte, lába kelt, gazt vetött rá, meg mi egyéb. A katona sem ismeri a maga külön nyelvében a lopást, hanem fogásnak, elfogásnak nevezi. (Megint más meg úgy mondja: találtam)  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1813681202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása