Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.02.20. 09:34 emmausz

Fényérzékenység

Egyszer, amikor nagyon új volt a lézerfénnyel működő mutatópálca, beültünk a Wartburgba, és a kormányon megállapodott a fény. Nem is akármilyen fény. Egy kb. egy cm átmérőjű fényes pötty, ami ide-oda mozgott. Nem tudtam mire vélni. Égi fény, földi fény? Utóbb kiderült, hogy valaki bevilágított, hogy miért, máig se tudom.
Ma reggel a templomban az ötvös által recésen hagyott kehely aranyozott oldalán megcsillant egy mozgó fény. Nézek hátra, talán a kukásautó jelzőfénye világít be. De hát nem járt arra semmiféle autó. Pislog az egyik hátsó falilámpa? Az se. Aztán esett le a fatantusz: A közeli gyertya imbolygó fénye mozog a kehely palástján. Hol felvillan, hol kihuny. Erre nem gondoltam.          
Ma két fotót teszek fel. Az egyik néhány napja született éjjel. Kifotóztam a külső sötétségbe, hogy mi látszik a szúnyogháló túlsó oldalán. Van a fotóban valami misztikus. Valami világvégi hangulat. A másik ehhez képest a tér és a sík között feszülő összeférhetetlenség. Természetes, de mégse az. Az egyik szobasarkot fotóztam le. A szöglet oldalainak a találkozása a térben 3x90 fokot zár be, akárki megmérheti, a sík fotóábrázoláson természetesen 120 fokosak. Tehát együtt 270, illetve 360 fokos szöget alkotnak-zárnak be. ebben semmi rendkívüli nincsen, és mégis van.
***
Táplálékom e téli napokon Tömörkény prózája.  Két epizódot emelek ide. Az egyiket apai nagyanyám albérlője emlegette, K. Izsák, a góbé pénzügyőr (spenótbakter). Akkor (50-es évek eleje) gyerekfejjel azt hittem, hogy a szófordulat, miszerint „Ez így van, és nincsen másképp.” az övé: Tévedtem. Már a század elején divatos volt. Idézem: „Pedig hát ez így van, és hogy miért van így, arra csak annyit lehet mondani, hogy azért, mert másként nincsen.” 
A másik témát elég alaposan körüljárja az író.
Katonaság. Öregek és kopaszok (nála: regruták).
Száz év alatt se változott igazán a gondolkozás a „ki mikor szerel le” témakörében. Kendtek már sohasem érnek innet haza. Itt maradnak, aztán, ha elfogytak kendtek, nem lössz többet katonaság. …azért csak eljuttok ti is haza, mire a hátatokon ökörré megnyől a bornyú.
Oka: Így tanulták ők is, velük is így kezdték…

a messzi vidéken minden száz esztendőben elmegy a griffmadár egy hegyre, s minden száz esztendőben elvisz egy követ a hegyből. Mire a nagy madár mind elhordja a hegyet, megszabadulnak a regruták
és még: Vége lössz, ha majd a másik oldalrúl gyün föl a nap...
Öregek egymásközt:
Hogy áll kend, röttentő módon vén, szentségös hős atyám?
– Hát kend, hogy van, borzasztó dicsőégteljes aggcsont?
-– Olyan öreg vagyok, hogy már nem is látok… Leszerelésig még csak hat nap, annak is a fele éjszaka. Aztán úgyse járjuk már az elemetöket (emeleteket).

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9713684162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása