Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.02.26. 12:59 emmausz

Mínuszos? Miért?

Bajom van a latin magyarításából fakadó sületlenségekkel. A latinban nincsen hosszú magánhangzó, inkább csak a hangsúlyt jelölik, mert a szó különféle szótagjára esnek. Ezért fura nekem a mínuszos hír, hogy lesz a minus-ból mínusz. Hogy lesz a pro et contra-ból pró és kontra, miért írjuk a rubeolát hosszú ó-val: rubeóla?
A mínuszos hírek két fajtája különböztethető meg. Az egyik az újságírás remeke. Annak a néhány soros rövidhírnek a neve, amely dióhéjban és szűkszavúan csak annyit közöl, hogy kikkel mi történt, hol, mikor, hogyan, hányszor. Pl. Kedden, kilenckor két kínai katona a Károly körút közepén kukoricakását kajált.
Másik értelme roppant konkrét. Mínuszos hír az itt következő: A mai hírek szereplője, hogy országos mínuszos rekord dőlt meg, mert az eddigi leghidegebbet tegnap mérték Kékes-tetőn. Mínusz 11-nél nem „melegedett” fel jobban a levegő nappal se. Ez ezen a napon még egyik évben sem fordult elő.
Mínuszos hírek környezetemben:
- Nálunk is - 4 fok van napsütés mellett.
- Unokáink elkaptak valami nyavalyát, csurog az orruk, itt-ott hőemelkedés.
- Tegnap láttunk egy gulágról megemlékező filmet. Nem túl vidám.
- HMVH-on nem fidesz-tag lett az új polgármester.
- Holnap beborul az ég napokra a meteorológusok szerint.
- Aztán tavasz elejei idő várható.
Jut eszembe, néhány napja láttam a tévében egy műsort Tolcsvayékról.
Megihletett optimizmusuk. Fülemben cseng a télutót zsánerképnek felhasználó slágerük, amely saját bevallásuk szerint némely esküvőn kísérő melódiaként szolgált.
Íme a szövege:
Zöld levelecske, falevelecske
Várlak téged, tavasz lesz már
Szőke leányra, barna legényre
Szerelemtündér rátalál
Refr.
Nem az a jó, ha szeretnek téged
Csak az a jó, ha te is szeretsz. 2x stb.
***
Még egy mínuszos hír: Kilenc éve készült fotókat osztott meg egy barátunk.
Engem elgondolkoztatott. Ezt vetettem képernyőre:
A pillanat és az élet
egy perc gyorsan elszáll, 
egy óra is gyorsan elszáll
egy nap gyorsan elszáll 
egy hét is gyorsan elszáll 
egy hónap gyorsan elszáll 
egy év is gyorsan elszáll 
kilenc év gyorsan elszáll 
a földi lét is gyorsan elszáll 
az „örök” élet időn kívüli.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3913699568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása