Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • emmausz: Köszönöm szépen! (2018.04.18. 21:48) Lábadozva
 • emmausz: Valahogy dönteni jobb, mint sehogyan se dönteni. :) üdv mik (2018.04.05. 14:11) Mostanában…
 • exbikfic: A lényeget jól visszaadja a fordítás, tömörebben, mintha szolgaian lefordították volna. (2018.03.30. 22:11) Passió napja, nagypéntek
 • emmausz: Kicsit utal a képzettek távozása nyomán keletkezett űrre. Ha a tendencia felerősödne, jaj volna ne... (2018.03.27. 14:50) Normális???
 • emmausz: Holnap kolonoszkópos jelölés. Csüt. műtét. Üdv mik (2018.03.25. 17:39) ...ha már a témák nem keresnek engem

Utolsó kommentek

 • emmausz: Köszönöm szépen! (2018.04.18. 21:48) Lábadozva
 • exbikfic: Mielőbbi teljes felépülést kívánok! (2018.04.18. 20:05) Lábadozva
 • emmausz: Valahogy dönteni jobb, mint sehogyan se dönteni. :) üdv mik (2018.04.05. 14:11) Mostanában…
 • gond/ol/a: hát képzeld, én még mindig nem tudom, hogy ki(k)re fogok (fogjak?) szavazni...csak azt , hogy fogok... de a gyülölködésből nekem is abszolút elegem van, de minden oldalról! úgyhogy ez csak megnehezi... (2018.04.05. 12:58) Mostanában…
 • exbikfic: A lényeget jól visszaadja a fordítás, tömörebben, mintha szolgaian lefordították volna. (2018.03.30. 22:11) Passió napja, nagypéntek
 • Utolsó 20

2018.03.16. 18:27 emmausz

Nem az a nap, nem az a hold…

Tegnap cseréltem a könyvmegállóban. A nekem nem kellő 15 éves kapitány helyett a Panoráma-sorozatból a Kanadáról szólót, és a Minerva gondozásában sokszor kiadott Felső-Tiszavidéki keresztszemes hímzés mintafüzetét hoztam el. Az előzőt céllal, mert K&R gyűjtik. Az utóbbiról egyelőre nem tudom, hogy kinek a számára lesz értékes. Amit tudok, anyánk meglehetősen sokféle terítőt, párnát készített az ott található formakincsből szemezgetve.
A Kanada c. kötetbe belenéztem, és néhány érdekességre lettem figyelmes. Emlékezetem szerint azt írja, hogy 76 db nagyobb kiterjedésű tó található Kanadában, mint a Balaton. A föld második legnagyobb kiterjedésű államának a lakossága csupán néhány tízmillió. Földjének megművelt része nem éri el a terület 10%-át. Hatalmas lehetőségek országa ez, alighanem teljes mértékben egy ember életében kifürkészhetetlen, mert olyan sok.  
Tanuljunk inuitul!
Köszönés: Akszunáj! = Légy erős!
Maga az inuit szó az eszkimó nép neve
inuk = ember, eszkimó
iglu = jégkunyhó
kajak = fókabőr csónak
Vagy inkább ne is tanuljunk inuitul, tanuljunk régi magyarul. Tömörkény pl ilyet ír: karszügye = v.-kinek a hónalja.
Újra megereszt egy népi bölcsességet írván, hogy Megkapáltuk szőlőinket három ízben is… s azután: »Isszuk a levét«… Hiszen még a nóta is mondja, hogy nem az a nap süt az égen, nem az a nap, nem az a hold…
 Másutt: a barack magját föltörette mandulának. A keseréje úgyis jó, ha mádrája van valakinek. De mi az a mádra? A Dunántúli Napló jóvoltából arra is fény derült. Ezt írja: Ha valaki nagyon köhögött, arra azt mondták, „főgyütt a módrója, mádrája van". Van aztán, amit Tömörkény megmagyaráz: a duttyán sátor, amiben paprikás húst főznek, leveles cigánypecsenyét sütnek, és olyan „egynapra való” italt mérnek. De hogy miért telektálódnak ott a surbankók, azt már nem részletezi.
***
Itt abbahagyom. Erős fronthatások miatt-e, az eltelt éveim miatt-e, nem tudom, keveset aludtam az éjjel. Lehet, hogy ma is igaz: nem az a nap, nem az a hód… (nem az vagyok én se, ki vót).

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7113744174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2018.03.16. 19:46:38

Mennyire igaz ez az utolsó mondat! Én se az vagyok, aki vót, mert régen semmiféle front nem bántott, ma meg már fél 4 óta fenn vagyok és éjfélkor aludtam el.

emmausz 2018.03.16. 21:16:18

Jó témájú írásom elég pongyolára sikerült. Tényleg az időjárás miatti alvatlanság, meg saját korom hatásai.
Bár, hogy Aranyt is idecitáljam, „osztatlan száll s mindegyikre az egész nagy árvaság”, a sorsközösség valamiféleképpen vigasztaló is. Nem vagyok egyedül, más is hasonlóképpen reagál a frontbetörésekre.
Kedves Ági! Pihentetőbb éjszakát az előttünk álló időben.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2018.03.16. 22:04:48

@emmausz: Köszönöm, én is ugyanezt kívánom Neked, Mick, aludj jól és eleget!