Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.03.29. 07:01 emmausz

Nagycsütörtök

Tudvalevő, hogy Mel Gibson Passió c. filmjét Emmerick Katalin Krisztus szenvedéséről szóló könyve alapján készítette. Mivel korábban végigolvastam a könyvet, már eléggé fel voltam készülve arra a szörnyű sok kegyetlenségre, amit a film láttat. A film mindenképpen sötét. Egyelőre félkarú óriás a Passió. Jézus feltámadására van némi utalás, de csak nagyon röviden és sejtető módon. Ha jól emlékszem, tervezik a folytatást, ami végül arról fog szólni. Viszont pontos. Nem hiába állapította meg II. János Pál pápa róla, miután megtekintette, hogy Pontosan így történt.
Délután a tévé elé ültem, és megint hallatlan vehemenciával híreszteli egyik párt a másikról, a másik az egyikről, hogy milyen bűnei vannak. Vannak, ha vannak, de miért kell ekkora feneket keríteni az ideig való életnek, akár a meggazdagodásnak, a hatalomszerzésnek?
Jön a húsvét. Azon kellene elgondolkozni, ami nem efemer, nem talmi, amit nem emészt meg a rozsda, hanem örök érték. Azt kellene gőzerővel propagálni, támogatni és főleg cselekedni.
Ez a nap hozott egyéb kellemetlenséget is. Már amennyire egy kórházi kezelés az tud lenni. Túl vagyok a bélfestésen.
Olvasom a másik szörnyű könyvet. Szolzsenyicin Gulag-könyve feketekönyv, fekete napokról, fekete évekről fekete történésekről. Itt-ott megvillan benne a feketehumor is. A Kihallgatás c. fejezetben a szörnyűségek között üdítő kivételként olvasom: Úgy hírlik, hogy R. Ralov Richelieu bíborost nevezte meg mint cinkosát, be is vezették a jegyzőkönyvbe, s 1956-ig, a rehabilitációs kivizsgálásig senki sem csodálkozott ezen.
Ilyen nálunk is előfordult, pl. a Kádár-korszakban a regnumi perek során egy kihallgatás alkalmával. P.C.-t csoporttársairól faggatták (még nem létezett a facebook). Ő nem volt hajlandó sorolni neveket. De így, de úgy… Végül PC ráunt, és legalább egy tucat nevet lediktált. A vallató tiszt örömmel pattant fel, hogy azonosítsa az „államellenes összeesküvés” egyik sejtjét. Nem tudta, hogy a lány egy turistaszakosztály tagja, s mivel neveket akartak hallani tőle, felsorolta sporttársait. A lóvá tett nyomozó tiszt nem nagyon örült ennek a poénnak.

És még egy gondolat. A hatalom méreg – évezredek óta tudjuk... De az olyan ember számára, aki hisz valami mindnyájunkban uralkodó magasabb erőben [Isten. Gy. M.], s aki ezért tudatában van saját kicsinységének, a hatalom még nem halálos méreg. Csak akiknek nincs kapcsolatuk a magasabb szférákkal, azok számára olyan a hatalom, mint a hullaméreg: ha egyszer megfertőzi őket, menthetetlenek! A továbbiakban Szolzsenyicin a cári börtönviszonyokat hasonlítja a sztálini idők Gulágjához, mondanom se kell, hogy melyiket tartja emberibbnek.
Tömörkény parasztjai is ismerik a függés értelmét. Az igazat mondja, mert odafönt is laknak – idézi hősei szavajárását.
Választás előtt óhatatlanul felmerül a tény: OV istenes ember, Harrach P. teológiavégzett, Varga Mihály szintén hívő református, Semjén Zs. katolikus,...és még biztosan vannak páran. Tehát ők függnek valakitől, aki „fönt” lakik, aki számukra megfellebbezhetetlen és kikerülhetetlen tekintély. 

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8413787404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása