Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.04.25. 06:11 emmausz

Írók és témák

Tömörkény írja a magyarokról szóló megfigyelései között:
- Múló régi szokás… A kápolnába vitték az újszülöttet. Avatás. Mikor a szülő asszony újszülött gyermekével legelőbb a házból kilép, a templomba megy, s gyermekét az Istennek fölajánlja, gondjaiba s védelme alá terjeszti. A bibliai időkre emlékeztet: Jézust is bemutatta Mária a templomban.
- …a játékok egyszerűek voltak és természetesek… a vezetők idegen játékot hoztak: futball… „pedig biz ez még csak nem is mérkőzhet meg a régi magyar labdajátékokkal, mint amilyen a kisméta, nagyméta volt. S mégis elmaradnak ezek. Nincsen már csűr, picsúr[?], adogató, kifutó, kapó… A métát életben tartja a Regnum és a Szentjánosbogár közösség. Utóbbi bajnokságot is rendez belőle. Ám a futball valóban arat mindenekfelett.
- T.I. a nyelvjárás szó helyett a dialektust szójárásnak nevezi az alföldi nyelv használóival közösen. (Ugyanígy kifogásolja a „csirkepaprikás”-t is, amely helyesen paprikás csirke. T.I. megemlíti, hogy az alföldi tanyai magyar nem sebzi meg a lovait bőre elváltozásáig az ostorral, s nem is káromkodik. Ez a nép szereti az Istent, és az állatot is – jegyzi meg a szerző.
- Nálunk a népnél van a szavaknak a nagy tömege – írja. Volt eset rá, hogy mint egy évi gyűjtés eredményét, harmadfélezren felül való olyan szavat küldtem fel az Akadémiának, amelyeket egyetlen magyar szótár sem ismert. Kései utódja Czakó Gábor is gyűjt szóbokrokat, pl. a menést kifejezők számát ezren felül jegyzi.
- Az embertelen erőfeszítései ellenére is az időből kifutó házépítő nincstelen segítségére jönnek az emberek ingyen napszámoskodni. Emberünk szabódva mondja nekik, hogy „csak paszulyt bír főzetni estére, de az emberek azt felelték neki, hogy nem kell az, mert ez a munka egyedül csak a fölöttünk élő szent Isten nevében történik.” Lám a kaláka sem mai találmány, bár nem kommunista szombat, nem társadalmi munka, nem is 72 óra önkéntesség volt a neve.
- A divatos fényűzési cikkek ára leginkább az ország határain kívül levő zsebekbe folyik. Az író megfigyelése mára sokkal igazabb. Mekkora összeg folyik ma a multik zsebébe. Ki tudja?

***
Egy bejövő email:          
Hálásan köszönjük a POMPÁS jellemzést Prokop Péter atya munkásságáról!
Örülnénk, ha ismerősei közül továbbiakat is biztatna a megszólalásra!
Hálás köszönettel:
XY,
a Béke Királynője hírlevélben a medjugorje-i üzenetek tolmácsolásának hűséges olvasója...

Persze örömmel olvas az ember ilyeneket.
Aztán mellé tolakodik egy másik idézet, amelyet Sárközi Márta, Molnár F. lánya vetett egykor papírra a balatonfüredi illetőségű Lipták Gáborról, akinek a lakása tele volt szűrökkel, „népi szir-szarral” és táblákkal: Hálás köszönet Gabusnak; Hálával Gabusnak: Leonardo da Vinci…

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr113868836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása