Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • emmausz: :) (2018.05.14. 10:29) Diakónusszentelés
 • emmausz: Köszönöm szépen! (2018.04.18. 21:48) Lábadozva
 • emmausz: Valahogy dönteni jobb, mint sehogyan se dönteni. :) üdv mik (2018.04.05. 14:11) Mostanában…
 • exbikfic: A lényeget jól visszaadja a fordítás, tömörebben, mintha szolgaian lefordították volna. (2018.03.30. 22:11) Passió napja, nagypéntek
 • emmausz: Kicsit utal a képzettek távozása nyomán keletkezett űrre. Ha a tendencia felerősödne, jaj volna ne... (2018.03.27. 14:50) Normális???

Utolsó kommentek

 • emmausz: :) (2018.05.14. 10:29) Diakónusszentelés
 • Klári Bodó: "Mérgemben felébredtem" - ez annyira tetszett, persze a többi esemény is.:) (2018.05.13. 12:49) Diakónusszentelés
 • emmausz: Köszönöm szépen! (2018.04.18. 21:48) Lábadozva
 • exbikfic: Mielőbbi teljes felépülést kívánok! (2018.04.18. 20:05) Lábadozva
 • emmausz: Valahogy dönteni jobb, mint sehogyan se dönteni. :) üdv mik (2018.04.05. 14:11) Mostanában…
 • Utolsó 20

2018.05.08. 04:59 emmausz

Urbánusok a XX. sz. elején

Végére értem a Kellér Andor: Bal négyes páholy c. kötete olvasásának. A bőséges életrajz Beöthy László pályájának hallatlanul szélsőséges amplitúdók között zajló életén kalauzol végig. Párhuzamosan részletező korrajzot produkál a XX. sz. elejei polgárosodó főváros értelmiségéről. Ha Tömörkény megmutatta ugyanannak a kornak a plebejus rétegét, Kellér az urbánusokról szól érdekes történeteket felvillantva. Arról nem tudok, hogy személyiségi jogokra hivatkozva valaki feljelentette volna a szerzőt, mindenesetre sok pikáns részletet hoz a figurái életéből. Szokásom szerint szemezgetek az olvasottakból.
- Az író közreadja pl. az itt következő történetet. „A bácsi kaftánban ült be a kávéházba, és reggelit kért, de a pincér, a kávés utasítására, nem szolgálta ki. Az öreg erre fél óra alatt megvásárolta a házat, és a kávést kitette ezüsttükrös üzletéből. A kupléénekes [akkoriban] így dalolt: »Akinek pénze van, annak telik malagára, akinek pénze nincs, az üljön a foteljába…«”  
- Az idős primadonna köszöntőjére, ajándékának átadásához rögtönözte a zseniális Beöthy:
A te múlhatatlan fiatalságodnak, a mi hervadó ifjúságunk. ”
- A sznobok világába csöppent Sebestyént kérdezi a megyei úr, akinek az apja villamoskalauz volt: Te melyik Sebestyén családból származol, és mi a címeretek? Mire S. G.: A Sternek közül, a címerünk: zöld mezőben egy szakaszjegy.
- Beöthy tiltakozik, mondván, hogy ő nem optimista. Szerinte csak az az ember optimista, aki a keresztrejtvénybe tintával írja be a megoldást [ezek szerint én az ő kritériuma szerint optimista vagyok].
- A szellemi javakkal szerényen megáldott Bruki egyik híres mondása: Olyan az élet, mint a lavina, hol föl, hol le… [Volt egy másik poénlövő idős úr, az ő írásbeli  gyöngyszeme: maga alatt vágja a fejszét.]
***
Végül egy összetett szó, ami közelkerült a szívemhez. Mivel még mindig diétán vagyok, többször éltem a tejbegríz fogyasztásával. A kötetben találtam erre a szóra: színdarabírás. Bennem ez így alakult át: Szín dara-bírás. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6813898960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.