Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • emmausz: :) (2018.05.14. 10:29) Diakónusszentelés
 • emmausz: Köszönöm szépen! (2018.04.18. 21:48) Lábadozva
 • emmausz: Valahogy dönteni jobb, mint sehogyan se dönteni. :) üdv mik (2018.04.05. 14:11) Mostanában…
 • exbikfic: A lényeget jól visszaadja a fordítás, tömörebben, mintha szolgaian lefordították volna. (2018.03.30. 22:11) Passió napja, nagypéntek
 • emmausz: Kicsit utal a képzettek távozása nyomán keletkezett űrre. Ha a tendencia felerősödne, jaj volna ne... (2018.03.27. 14:50) Normális???

Utolsó kommentek

 • emmausz: :) (2018.05.14. 10:29) Diakónusszentelés
 • Klári Bodó: "Mérgemben felébredtem" - ez annyira tetszett, persze a többi esemény is.:) (2018.05.13. 12:49) Diakónusszentelés
 • emmausz: Köszönöm szépen! (2018.04.18. 21:48) Lábadozva
 • exbikfic: Mielőbbi teljes felépülést kívánok! (2018.04.18. 20:05) Lábadozva
 • emmausz: Valahogy dönteni jobb, mint sehogyan se dönteni. :) üdv mik (2018.04.05. 14:11) Mostanában…
 • Utolsó 20

2018.05.11. 07:32 emmausz

Régi kor fénye felé

Régi kor árnya felé, visszamerengni, mit ér? – kérdezi Kölcsey epigrammájában (Huszt). Ez az árny olykor nem annyira árny, mint inkább fény. Ezért is tettem a címbe a fény szót az árny helyébe, amire a német azt kiáltaná, hogy Falsch!!! No, igen.
Néha a múlt nem baljóslatú: fényt hozhat életünkbe.
KÖlcsey egyike azoknak, akikből a jövőre nézve fény árad. Tegnap a posztomban megemlítettem a költő intelmeit, amelyet Kálmán unokaöcséhez intézett.    
A Parainesis hatvan évvel ezelőtt (a kommunista hatalmaskodás idején!) még szerepelt általános iskolai tankönyvünkben, és épülésére szolgált mindazoknak, akik hajlandók voltak komolyan venni a régi, de velős megfogalmazásokat.
Az ugyancsak Kölcseytől származó nemzeti imánk, a Himnusz szintén olyan gondolatokat tartalmaz, amelyek korunkban éppúgy aktuálisak, mint megírásuk idején voltak. Nem részletezem. Aki akarja végigolvassa, s nem fog velem vitatkozni. Itt legyen elég megjegyezni, hogy Rákosi Mátyás felvetette Kodálynak, hogy korszerű himnuszt kellene már írni. A komponista hárította: Ami van, az jó, jobbat ő se tudna írni.
Tegnap OV megkezdte 4. ciklusát. Azt olvassa nyitóbeszédéről a feleség, hogy beszéde sokkolta az ellenzéket, mert a min. elnök 10 évre megkísérelte vázolni a várható jövőt. Mondom neki, hogy a sokkolást nem Orbán kezdte, hanem már korábban Áder János, aki Ferenc pápát idézte a parlamentben elmondott beszédében. Majd Orbán is sokkolhatta őket, de nem azért, amit írnak, hanem amit le sem mernek írni. Ilyenekre gondolok: A parlament felett angyal szállt át… majd egy kijelentése: „kormányunknak kimondatlanul is érvényes jelszava a Soli Deo gloria (egyedül Istené a dicsőség), ez egy nemzet- és országépítő kormány…”, és még: Isten kegyelme… Ezekkel végképp nem tud mit kezdeni az, aki babonás félelemmel tekint a megfoghatatlanra.        
Visszatérve az előzőekre ki kell mondani, hogy régen is tudtak valamit. Ha a Parainesis benne van valamelyik tankönyvben, jó, ha nincs, bele kellene tenni. A Himnuszt pedig ma is fel kell adni memoriterként, hogy mélyen elüljön a fiatalok lelkében.
Mert Tamási Áronnak igaza volt, aki imigyen fogalmazott: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Nos a Himnusz segít az otthonlevésben, a meggyökerezésben.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7713907168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.