Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?
 • gond/ol/a: de épp a rettenetességek feldolgozása motivációjában látott valami majdnem rettenetest (emberi gya... (2018.05.30. 14:15) Még egyszer GULAG
 • emmausz: :) (2018.05.14. 10:29) Diakónusszentelés
 • emmausz: Köszönöm szépen! (2018.04.18. 21:48) Lábadozva
 • emmausz: Valahogy dönteni jobb, mint sehogyan se dönteni. :) üdv mik (2018.04.05. 14:11) Mostanában…

Utolsó kommentek

 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?
 • gond/ol/a: de épp a rettenetességek feldolgozása motivációjában látott valami majdnem rettenetest (emberi gyarlóságot Sz részéről (is). Én nem éreztem dagályosnak a stilust, Hemingway jutott eszembe róla, s az... (2018.05.30. 14:15) Még egyszer GULAG
 • emmausz: Szolzsenyicintől én se vagyok elragadtatva. Rettentő dagályos, de lehet, hogy a fordító sincs hivatása magaslatán. Persze ettől a rettenetességek még azok maradnak. (2018.05.30. 10:49) Még egyszer GULAG
 • gond/ol/a: Márai az 1974-1977-es naplójában gyakran ir Szolzsenyicinről (még a közben újraolvasott Dante Pokol-ját is bizonyos szempontsból összefüggésbe hozva vele - ), meg Orwelről ia... elragadtatva azért n... (2018.05.30. 10:17) Még egyszer GULAG
 • emmausz: :) (2018.05.14. 10:29) Diakónusszentelés
 • Utolsó 20

2018.05.26. 11:21 emmausz

Isten projektje

Ma reggel azt jutott eszembe, hogy ezen a földön egyetlen projekt van, a szentháromságos egy Istené. Már Pál utal rá, amikor azt írja, hogy benne (Krisztus) áll fenn minden. Őérte teremtetett a világegyetem, és mi magunkra reflektáló lények is, akik hozzá fogunk érkezni. Az a furcsaság, hogy ami megvalósul, az valamiképpen az ő akarata. Pedig a  világ tele van ellentétekkel. A szemet gyönyörködtető valóságelemek mellett sok szörnyűség is jelen van. Ezeket ki se tudjuk sokszor védeni. Mivel mi nem látjuk az Isten felől a valóságot, rettenetes dolgoknak is tanúi lehetünk. Persze nem vagyunk istenek. Képtelenek vagyunk felfogni a bűn, a rossz misztériumát, de a halálét se. Belátjuk, hogy egy élőlény születése pozitív, gyönyörű, egyszeri és a gének adta gazdagságot hordozza. Nem értjük, miért kell befejeznünk földi létünket, és azt se tudjuk, hogy elszenderedés a végünk, vagy hatalmas szenvedések között megy-e végbe.
Az Isten (és így Krisztus) terve a mi szegénységünk feloldása, és odaát a „megistenítésünk”, amennyiben egyre inkább megismerjük a szeretetet.
Most még csak töredékesen látunk, mintegy tükör által, homályosan, akkor majd színről színre, most még csak töredékes a tudásunk, akkor majd úgy ismerünk mindent, mint minket ismernek – fogalmazza meg Pál a szeretethimnusza végén.
Pál zseni volt, vagy karizmatikus – vagy mindkettő.   
Tisztán látott, összefüggéseiben szemlélte a világot, s ráébredt arra, amit Pierre Teilhard de Chardin évezredek múltán fedezett fel ismét, hogy a világ Isten egyetlen projektje, amely fejlődést mutat.
Ám Krisztussal kezdődik és vele is végződik, mert ő az alfa és az ómega.   
Hogy mi vitt erre a gondolatsorra? Alighanem az, hogy tegnap befejeztem A csönd ereje c. könyvet, amely valamiképpen a lényeget fogja.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1714004046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.