Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?
 • gond/ol/a: de épp a rettenetességek feldolgozása motivációjában látott valami majdnem rettenetest (emberi gya... (2018.05.30. 14:15) Még egyszer GULAG
 • emmausz: :) (2018.05.14. 10:29) Diakónusszentelés
 • emmausz: Köszönöm szépen! (2018.04.18. 21:48) Lábadozva
 • emmausz: Valahogy dönteni jobb, mint sehogyan se dönteni. :) üdv mik (2018.04.05. 14:11) Mostanában…

Utolsó kommentek

 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?
 • gond/ol/a: de épp a rettenetességek feldolgozása motivációjában látott valami majdnem rettenetest (emberi gyarlóságot Sz részéről (is). Én nem éreztem dagályosnak a stilust, Hemingway jutott eszembe róla, s az... (2018.05.30. 14:15) Még egyszer GULAG
 • emmausz: Szolzsenyicintől én se vagyok elragadtatva. Rettentő dagályos, de lehet, hogy a fordító sincs hivatása magaslatán. Persze ettől a rettenetességek még azok maradnak. (2018.05.30. 10:49) Még egyszer GULAG
 • gond/ol/a: Márai az 1974-1977-es naplójában gyakran ir Szolzsenyicinről (még a közben újraolvasott Dante Pokol-ját is bizonyos szempontsból összefüggésbe hozva vele - ), meg Orwelről ia... elragadtatva azért n... (2018.05.30. 10:17) Még egyszer GULAG
 • emmausz: :) (2018.05.14. 10:29) Diakónusszentelés
 • Utolsó 20

2018.06.02. 06:00 emmausz

Ki az első?

Szoktam nézni, vagy legalábbis belenézek a VIRTUÓZOK adásába. Ugye ez egy olyan vetélkedő műsor, ahol fiatalok három kategóriában mérik össze komolyzenei tudásukat (kicsik, tinik, nagyok). Mivel ez a negyedik merítés, azt gondolná az ember, hogy a krémje már lefutott (és befutott), maradtak a kimaradtak egy második halászásban mérik össze erejüket, de az ő teljesítményük már nem olyan egyértelműen kitűnő. Hatalmasat csalódtam. Az induló fiatalok 100%-os teljesítményt nyújtottak, vagy jobbat. Komoly komolyzenei élményt nyújtottak azoknak, akik a nézték a műsort. Zenéjükkel a tévé elé szögeztek bennünket.
Ha jobb volna a memóriám, most idesorakoztatnám a kilenc gyerek (? van köztük 27 éves is) nevét azzal hogy
XY, te vagy a legjobb,
NN, te vagy a legjobb
… – így kilencszer.
És hogy ki a nyertes közülük? A zsűri hármukat kiemelte, én viszont azt mondom, hogy a nyertesek azok, akik nyitott szívvel befogadták a produkciókat.
A Virtuózok műsor iránt van érdeklődés a világban, mert éppen olyan felépítésű, mint a világ. Versenyezzetek gyerekek, mert a bank nagy pénzeket oszt ki a győzteseknek. Rendesen helyet is kap ennek a reklámja az adásokban. A díszlet korunknak megfelelő színorgia, a zsűri értelmesen elemez, és nehéz helyzetben van.
A versenyző gyerekek közül az igazi nyertesek azok, akik meg is fogalmazzák, hogy szeretnek zenélni, és az esélytelenek magabiztosságával lépnek fel, élvezve a jelen gyönyörűségét. Nos, érettebbek a felnőttvilágnál.
Megkönnyebbülve vettem tudomásul, hogy a zsűri nem örül egyértelműen a gyerekek leszalámizásának. Egyikük egy adás utáni interjúban Bartókot idézte, aki azt mondta, „a versenyzés a lovaknak való”. Kodály hasonló véleményen volt, ellenezte a kórusversenyeket. Kórustalálkozókat javasolt helyettük. Igaza volt, ám ő is magára maradt közösségi indíttatású elképzelésével. Az individualista nyugati civilizáció mindenkit versenyzésre késztet, és bedarálja a más javaslatokat. Jó esetben ad fair play-díjat azoknak, akikben a közösségi érzés übereli a magánérdeket.
***
Megjegyzem még, hogy a műsornak volt egy akart-akaratlan spirituális vonatkozása is. Jó érzéssel töltött el, hogy ilyenek hangzanak el: „A jó Isten küldött téged Magyarországra, hogy felébreszd bennünk a nemzeti öntudatunkat!... Te egy tiszta ember vagy.”... 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8114018148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.