Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?
 • gond/ol/a: de épp a rettenetességek feldolgozása motivációjában látott valami majdnem rettenetest (emberi gya... (2018.05.30. 14:15) Még egyszer GULAG
 • emmausz: :) (2018.05.14. 10:29) Diakónusszentelés
 • emmausz: Köszönöm szépen! (2018.04.18. 21:48) Lábadozva
 • emmausz: Valahogy dönteni jobb, mint sehogyan se dönteni. :) üdv mik (2018.04.05. 14:11) Mostanában…

Utolsó kommentek

 • MGracchus: En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem. (2018.06.11. 08:42) Mi lesz veled, világ?
 • gond/ol/a: de épp a rettenetességek feldolgozása motivációjában látott valami majdnem rettenetest (emberi gyarlóságot Sz részéről (is). Én nem éreztem dagályosnak a stilust, Hemingway jutott eszembe róla, s az... (2018.05.30. 14:15) Még egyszer GULAG
 • emmausz: Szolzsenyicintől én se vagyok elragadtatva. Rettentő dagályos, de lehet, hogy a fordító sincs hivatása magaslatán. Persze ettől a rettenetességek még azok maradnak. (2018.05.30. 10:49) Még egyszer GULAG
 • gond/ol/a: Márai az 1974-1977-es naplójában gyakran ir Szolzsenyicinről (még a közben újraolvasott Dante Pokol-ját is bizonyos szempontsból összefüggésbe hozva vele - ), meg Orwelről ia... elragadtatva azért n... (2018.05.30. 10:17) Még egyszer GULAG
 • emmausz: :) (2018.05.14. 10:29) Diakónusszentelés
 • Utolsó 20

2018.06.03. 05:53 emmausz

Mi lesz veled, világ?

Jó száz évvel ezelőtt élt (adnázsdi zsil-bil) egy öregember, mégpedig eléggé nyomorult körülmények között. Apánk elbeszélése szerint Bacsik volt a vezetékneve. Az öreg egy sok ablakszemes szuterénben lakott, nagyjából egy pincében. A helyiségben néhány tonna szén volt felhalmozva, mert az öreg olvasta valahol, hogy kiapadóban a világ szénkészlete, és ő nem kívánt megfagyni. Így élt hát a szénkupacok és a pókok között míg meg nem halt. Azóta eltelt száz év, és a világ szénkészlete máig sem fogyott el, amivel persze nem akarom azt bizonygatni, hogy soha nem is fog.   
Kicsit így vagyunk az olajjal is. Kapjuk időszakonként a híreket: Fogytán az olaj, mi lesz velünk? Más hírek szerint újabb és újabb olajmezőket találnak a kutatók. Kinek van igaza? Mi lesz, ha tényleg olaj nélkül maradunk. Elég csak a műanyagfelhasználás elterjedtségére gondolni. Se zacskó, se egyszer használatos eszközök az egészségügyben, és így tovább.
Fenyeget még a klímaváltozás, ami a legegyszerűbben úgy fejezhető ki, hogy emelkedik az átlaghőmérséklet. Elgondolom, hogy kedves unokáink milyen sokat fognak szenvedni tőle, és unokáink unokái, ha lesznek, még többet.
Az ember az adott körülmények között teszi, amit tehet, igyekszik ökológiai lábnyomát visszaszorítani, amennyire tőle telik (kellene is, mert kétakkora Föld tudna csak megbirkózni az igényeinkkel, mint amekkora valójában).
Felelősségünk?
Mindenkinek van.
Éljünk egyszerűen, kevés eszközzel, barátságosan másokkal, osztozkodva velük. A többi nem a mi dolgunk.

Hátha megfordulnak a trendek, hátha okosaink ma még nem látott megoldásokat találnak.
Barátunk szokta mondani: Mindnyájan Isten kezében vagyunk.
Csak megerősíthetem. Isten tenyerén vagyunk, és az jó hely.
Onnan nézve a Földünk gyönyörű hely, hatalmas érték, amelyet teljes mellszélességben óvni kell.   

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4414019650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MGracchus 2018.06.11. 08:42:53

En is Isten tenyeren vagyok, es ez a letezo legjobb, ami tortenhet velem.