Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • Klári Bodó: Egy másik kereskedőnél 6400-ért láttam. Ez a teljes kiadás jó fordítókkal. Még gondolkodom. Kösz a... (2017.02.16. 20:57) Napi megkeresések
 • emmausz: A mai poszt kicsit reflektál arra, hogy mit tehetek én. Mindenkinek akkor kell lépnie, amikor fáj ... (2017.02.11. 16:12) „Szegények mindig lesznek veletek”
 • emmausz: A dolognak lehet egy „nem tudom, mit főzzek ma” íze. De annál azért több. Ami körülvesz, valamikép... (2017.02.08. 15:55) Témák variációk nélkül
 • emmausz: Bizonyos fokig egészséges is tán. (2017.02.03. 14:10) 18
 • emmausz: :) :( (2017.01.27. 12:52) Ez a Pista

Utolsó kommentek

 • Klári Bodó: Egy másik kereskedőnél 6400-ért láttam. Ez a teljes kiadás jó fordítókkal. Még gondolkodom. Kösz a tippet. :) (2017.02.16. 20:57) Napi megkeresések
 • emmausz: 1993-as Európa kiadás. Most a licit 3000 ft-nál tart és még 10 napig lehet rá licitálni. (2017.02.16. 18:22) Napi megkeresések
 • Klári Bodó: Tocqueville-tól melyik kiadást árverezik és mennyi a kikiáltási ára? (2017.02.16. 16:56) Napi megkeresések
 • emmausz: A mai poszt kicsit reflektál arra, hogy mit tehetek én. Mindenkinek akkor kell lépnie, amikor fáj az ínség süketsége. (2017.02.11. 16:12) „Szegények mindig lesznek veletek”
 • Klári Bodó: "Ami téve van, az kevés". Távlatos gondolat. (2017.02.11. 10:37) „Szegények mindig lesznek veletek”
 • Utolsó 20

2017.02.23. 10:19 emmausz

Polikárp

Polikárp a fülbetegek segítője. Ma van az emléknapja. Szent János tanítványa, püspök Kis-Ázsiában. Markionnal (aki azt tanította, hogy két isten van, az ószövetségi és a Krisztus által bemutatott irgalmas) találkozik Rómában, aki megkérdezte tőle: ismersz-e? P. válasza: Valóban megismerlek, Sátán elsőszülöttje.
 A szmirnai püspököt, Polikárpot hitéért felelősségre vonták. Rá akarták beszélni a hittagadásra. Rá akarták beszélni a hittagadásra. P.: „Hogy tagadhatnám meg Krisztust, akit 86 élve szolgálok, s aki sohasem bántott meg. Hogy mondhatnék átkot Királyomra és Üdvözítőmre?”  Máglyán égették meg.  De amikor oda is akarták szögezni, azt mondotta: „Hagyjatok így, aki ugyanis megadja majd nekem, hogy elbírjam a tüzet, az megadja azt is, hogy a máglyán nyugodtan rajta maradjak akkor is, ha ezt szegekkel nem biztosítjátok.” Azért tehát nem szögezték oda, hanem csak rákötözték a máglyára. Ez Kr. után 155-ben esett február 23-án. Elég régi múltra tekint hát vissza a keresztényüldözés.
A módja sem új.
***
Ma van Szemere-nap is. 2014-ben említem egyik posztomban, hogy Utassy Józsefnek van egy négysorosa:
Szemere
szomorú
szamara
számára
Ámde nem találom igazolva állításomat, és eleve gyanús, mivel Romhányi Józsefnek csakugyan van egy szamaras verse, amelyben ebben a sorrendben következnek eme esz-szel induló szavak.
Ha így, ha úgy, a
Szemere szomorú szamara számára olyan, mint egy erőteljes Art Blakey dobszóló.

Ízelítő a Márk 4. f.-ből. 1. rész:
Jézus a hajóról tanít
... a tó partján...bárkába szállt, és tanította őket sok mindenre... ezt mondta nekik:

A magvető
„Halljátok! Íme, kiment a magvető vetni... némely szem az út szélére ...más szemek köves ...s voltak szemek, amelyek bogáncsok közé hullottak... volt mag, amely jó földbe hullott. Ez amikor kikelt és kifejlődött, termést hozott, az egyik harminc-, a másik hatvan-, a harmadik százszorost...

Miért beszél Jézus példabeszédekben?
...a kívülállók mindent példabeszédben kapnak, hogy: Nézzenek, de ne lássanak, halljanak, de ne értsenek, nehogy megtérjenek, s bocsánatot nyerjenek.”

A magvető példabeszéd magyarázata
Aztán így folytatta: „Nem értitek ezt a példabeszédet. Hogy értitek meg akkor majd az összes példabeszédet? A magvető a tanítást veti. Akikben útszélre hull a tanítás, meghallgatják ugyan, de rögtön jön a sátán, s kitépi szívükből az elvetett igét. Ugyanígy, akikben köves talajra hull a mag, amikor hallják a tanítást, szívesen fogadják, de nem ver bennük gyökeret, mert csak a pillanatnak élnek. Ezért ha szorongatás vagy üldözés éri őket az ige miatt, hamarosan megbotránkoznak. És mások, akikben a bogáncsok közé hullik, hallják ugyan a tanítást, de a világ gondjai, a csalóka gazdagság és a többi vágy szívükbe hatol, elfojtja az igét, úgyhogy terméketlen marad. Végül, akikben jó földbe hull, azok hallják a tanítást, magukévá is teszik, és az egyik harminc-, a másik hatvan-, a harmadik százszoros termést hoz. Közöm: Érdemes alaposan elelmélkedni a teljes példabeszéd értelmén. Jézus a magvető, és mi a tanítványai. Milyen talajt fogott a tanítás bennem/bennünk? Alapvetően fontos kérdés. Van választék: Útszéle, köves, bogáncsos és jó föld. Egy kitérő: Nézzenek, de ne lássanak, halljanak, de ne értsenek, nehogy megtérjenek, s bocsánatot nyerjenek. Izajás megjövendölte, hogy a keményszívűek ellenállnak Jézus tanításának. Azért jövendölte, mert tudta, hogy ellenállnak majd. Itt nincs mit tenni. Magam azt gondolom, hogy a keményszívűek is számíthattak Isten irgalmára, de csak földi életük befejeztével. Vö. bocsájtsd meg vétkeiket, mert nem tudják, mit cselekednek.

Szólj hozzá!


2017.02.22. 13:39 emmausz

Akció és aukció, árverés vagy átverés

Semmiképpen sem akció, épp az ellentéte: aukció. Mondhatnám azt is, hogy árfelszállítás, de hát van neki egy kifinomultabb neve is: árverés, ahol az érdeklődők licitálnak egymásra, a kereskedő pedig karba tett kézzel várja, hogy a sült galamb a szájába repüljön. Az antikvárium.hu hirdeti magáról, hogy „megszerezzük önnek”. Íme, egy a magyar könyvklub kiadásában megjelent könyv megtetszett (Ros i Frigola, Dolors: Agyagművességkerámia), és mintegy hét éve előjegyeztettem náluk. Elvileg örömmel kellene látnom, hogy a könyv megérkezett. Annyira megérkezett, hogy aukcióra viszik. Lelkük rajta, miközben az én előjegyzésemre fittyet hánynak. Valahogyan nem esik jól. Az az első nekik, aki többet fizet, nem az, aki régóta várakozik a kötetre. A könyv 1 ft-ról indult, a minimális licit 100 ft, és amikor tudomást szereztem róla, 1600 ft-nál tartott. Jelenleg 3100 az utolsó ajánlat, és még négy nap van hátra. Figyelni fogom, hogy ki veszi meg kincsértéken a kétségtelenül figyelemre méltó és gyakorlati tanácsokban bővelkedő kötetet. Igyekszem hozzátenni, hogy nem én leszek az. Nem nekem kellett volna, hanem Zs-nak. Ám ő nagyon más pályán kötött ki, noha van végett fazekasként némi keramikus múltja is. Tegnap megbeszéltük, hogy őt már nem érdekli. Hát akkor engem se, mert engem csak miatta...
Annyit azonban megjegyzek, hogy jól ki van ez találva. Az akció  felirat az üzletközpontok csaknem minden termékének ártábláján szerepel. Többnyire egy felé írt és áthúzott fiktív árról van „leértékelve” az akciós tétel. Magyarán kész átverés.
Másképpen átverés az árverés, ami arról szól, hogy a mániákusok szemében kincset érő ritkaságokat nagy nyilvánosság előtt licitálásra bocsátják azzal a reménnyel, hogy csillagászati értékre tornásszák fel a tétel árát az egymással vetélkedő reménybeli tulajdonosok.
Szerényen félreállok.
Ízelítő a Márk 3. f.-ből:
A bénakezű meggyógyítása
... a zsinagógában ... megkérdezte: „Szabad szombaton jót vagy rosszat tenni, életet megmenteni vagy veszni hagyni?” Hallgattak. ...ő meggyógyította. A farizeusok tanakodtak, hogy okozhatnák vesztét.

Jézus betegeket gyógyít
...a tó partján ... sokakat meggyógyított, ... A tisztátalan lelkek pedig... kiáltoztak: Isten Fia vagy!” 

A tizenkét apostol kiválasztása
 Tizenkettőt rendelt, akiket apostoloknak nevezett, hogy vele legyenek, s hogy elküldje őket hirdetni az igét. Hatalmat adott nekik, hogy kiűzhessék az ördögöket. ...

A farizeusok vádjai
...az írástudók így nyilatkoztak róla: ...: „Az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket... Jézus: „Hogy űzhetné ki sátán a sátánt? Ha valamely ország meghasonlik magával, az az ország nem állhat tovább fenn. ... aki a Szentlelket káromolja, ...bűne örökre megmarad.”Mert ezt mondták róla: „Tisztátalan lélek van benne.”

Jézus rokonai
...szóltak neki: „Anyád és testvéreid ... keresnek.” ...Jézus: „Ki az én anyám és kik az én testvéreim...: „Aki teljesíti az Isten akaratát, az az én testvérem, nővérem és anyám.” Közöm. 1. Az emberfia ura a szombatnak. A törvénytudókat zavarta Jézus szellemi fölénye. 2. A démonok is tudják, hogy Jézus az Isten Fia. Ám ez kevés. Nem tudni kell, hanem követni. 3. A 12 apostol tanításával, és küldésével felgyorsítja a keresztény közösségek csíráinak a kialakulását. 4. Jézushoz azok tartoznak, akik a szeretetparancs szerint élnek. Ez különösen forradalmi kijelentés.

Szólj hozzá!


2017.02.21. 12:55 emmausz

Élünk és ...

Nézem a vázába helyezett krizantémokat. Vágott virágok. Tartósak. Olyanok, mint mi. Volt nekik száruk (nekünk valaha köldökzsinórunk), de hát jött a kertész és ollójával a tőhöz közel elmetszette a szárat. Majd sebtében vázába rakta. A tiszta vízben huzamosan elél a krizantém. Él, szívja az ásványokat és a vizet, és tudja, hogy életének napjai meg vannak számlálva. Mert kell a hely az újaknak, mert elfogy az éltető víz, mert vágott virág lévén mintegy kitépetett a létét biztosító gyökeréből.
Minekünk is elvágták a köldökzsinórunkat. Élünk életünk második állapotában. Majd egyszer elvágatik életünk fonala. Tehát
Mi most élünk.
Mások meg haltak.
S. néni éppen mostanság. 100 éves alig múlt.
Előtte O. nyolcvanon felül. A kardiológián találkoztunk egyszer. Speedo szerelése volt.
Mégis.
Kl. kijött a kardiológiáról, ritmusadót kapott.
Ká. tegnap ment a kardiológiára kontrollra. Negyedélvenként megy.
Isten éltessen minket, később meg nyugosztaljon.
...akár élünk, akár halunk, Krisztuséi vagyunk. (Szt. Pál)
***
Megint találtam egy Jókai-kötetet. Szójegyzékében ezek a -li végű szavak szerepelnek:     
Schneckli (csiga), szimándli hős (papucs-hős), heilige Stircli (mindenszenteki kalács), jódli (svájci énekstílus), cvangszjakli (kényszerzubbony). Micsoda szókincse van ennek a palinak!
Ízelítő a Márk 2. f.-ből:
A béna meggyógyítása...

kibontották fölötte a tetőt, és a nyíláson át engedték le a hordágyat, amelyen a béna feküdt. : „Fiam, bűneid bocsánatot nyertek.” Néhány írástudó: Káromkodik. Ki bocsáthatja meg a bűnt más, mint az Isten?” Jézus: Mi könnyebb? Azt mondani a bénának: Bűneid bocsánatot nyertek vagy azt mondani: Kelj föl, fogd az ágyadat és menj?... az Emberfiának van hatalma a földön a bűnök megbocsátására... Mindnyájan ámultak, dicsőítették az Istent
Lévi meghívása
... a vámnál látta, hogy ott ül Lévi, Alfeus fia. Így szólt hozzá: „Kövess engem!” Az felállt és követte. ... a farizeusok ... látták, hogy bűnösökkel és vámosokkal eszik, megszólították tanítványait: „Miért eszik és iszik együtt a vámosokkal és a bűnösökkel?” Jézus meghallotta és így válaszolt: „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket.”

A böjt
...megkérdezték: „Miért van az, hogy János tanítványai és a farizeusok tanítványai böjtölnek, a tieid meg nem böjtölnek?” Jézus: „... Amíg velük a vőlegény, nem böjtölhetnek. De eljön az idő, amikor ... majd böjtölnek. Senki sem varr régi ruhára új szövetből foltot. ...és még... Az új bor új tömlőbe való.”

A szombati kalászszedés
farizeusok: „Nézd, olyat tesznek szombaton, amilyet nem szabad!” Jézus: „...„A szombat van az emberért. Az Emberfia Ura a szombatnak is.” Közöm. Valamiképpen a bűnök és a betegségek összefüggenek. Áteredő bűnök, áteredő betegségek. A dolog így áll, de nem egészen. Maga Jézus mondja a vakon született meggyógyításakor, hogy sem ő, sem a szülei nem vétkesek. Azért viselte betegségét, hogy megmutatkozzék rajta Isten dicsősége... Amíg velük a vőlegény, nem böjtölhetnek. A kérdés, hogy most velünk van-e ilyen értelemben. Hisz ezt mondja: Veletek vagyok mindennap a világ végezetéig. Betegeknek kel az orvos. Nem az igazakat jöttem hívni... És ma? A misszió el tud-e vegyülni a társadalomban, vagy a helyi egyháznál kopogtathat, aki nem érzi egészségesnek magát?

Szólj hozzá!


2017.02.20. 09:49 emmausz

ÉPít, vagy ROMbol?

Tegnap beszélgettünk az alkotókról és a kritikusokról. Hatalmas a különbség közöttük. Az alkotó valamit létrehoz, de mivel nem tökéletes, munkája is valamelyest tökéletlen marad. Ekkor lép fel a kritikus. Igaz, hogy nem hoz létre semmit és ennél fogva a felelőssége is a nullához közelít, viszont képes ízekre szedni az alkotó teremtményét.
Olyan ez, mint a szállóige: Írj le öt sort, és én felakaszttatlak. Aki ír, az alkot, s kell, hogy feleljen soraiért. A kritikus csak értelmezi, ha kell, félreértelmezi a sorokat, és nekitámad az alkotónak.
Egyszer magam is ilyen kritika részese lettem. Anyagomban volt ezer kétszáz igaz állítás és szép megfogalmazás, s sajnos két hiba is. Kritikusom e két hibát igyekezett a potenciális olvasó előtt nyilvánvalóvá tenni, miközben egy hangot sem írt az 1200 szépségről, jóságról, értékről.
A magyar az alkotót Építőnek, az ellendrukkert ROMbolónak nevezi.
Mindenki tudja, hogy építeni fáradságos szellemi és kétkezi munka. Rombolni lényegesen könnyebb.    
Ám amit az alkotó teremt, az ép az egészséges, az szép, amit a kritikus összedönt, az rom, az szemét, az mihaszna, az semmire se jó amorf massza lesz.
Az építő alkotása pozitív, amitől az embernek élni támad kedve, a kritikus rombolásától viszont az élettől is elmegy a kedve annak, akit méltatlan kritika ér.
Karinthy üzent a kritikusnak: Kb. ezt írta. Uram, itt ülök lakásom legkisebb helyiségében és előtte az ön kritikája, amelyet krokimról írt. De nemsokára a hátam mögött lesz.  
Ízelítő a Máté 1. f.-ből: 2. rész.
Az ördögűzés
A tisztátalan lélek ilyeneket kiabált: „Mi közünk egymáshoz, názáreti Jézus! A vesztünkre jöttél? Tudom, ki vagy: Az Isten Szentje.” Jézus ráparancsolt, így szólva: „Hallgass és menj ki belőle!” A tisztátalan lélek erre össze-vissza rángatta az embert, aztán nagy kiabálás közepette kiment belőle. ... Péter anyósának meggyógyítása
... Simon anyósa lázas betegen feküdt. Jézus kézen fogva fölsegítette. Erre megszűnt a láza...

A betegek meggyógyítása
...amikor beesteledett,...Sok beteget meggyógyított különféle betegségekből, és sok ördögöt kiűzött, Jézus imádkozik
...Simon: „Mindenki téged keres.” De ő így válaszolt: „Menjünk máshová, hogy hirdessem az evangéliumot, ... s bejárta egész Galileát, tanított a zsinagógákban, és ördögöket űzött ki.

A leprás
Egy leprás...: „Ha akarod, megtisztíthatsz.” Jézus megesett rajta a szíve ...: „Akarom, tisztulj meg!” Erre rögtön elmúlt a leprája... Jézus: „ne szólj róla egy szót sem senkinek, hanem menj, mutasd meg magadat a papnak.” Ám az híresztelni kezdte a dolgot. Emiatt Jézus nem mehetett be a városba... Közöm: Jézus nyilvános működésének 3 éve alatt igen sokakat tanított és gyógyított csodákat tett. Előkészítette a sokaságot az újszövetség fogadására. 3 évre volt szüksége ahhoz, hogy felnevelje azt a magot, amely elégséges volt ahhoz, hogy eszméi rekord sebességgel az akkor ismert világban elterjedjenek.  

Szólj hozzá!


2017.02.19. 21:04 emmausz

A csend szava

Antonio de Mellón kívül ugyanezen címmel Thomas Merton műveiből is megjelent egy válogatás. Nekem nagyon sok gondolatot közvetített. Ezekből egy paradoxonsort idézek ide mára. Ezt írja: »Az „üdvözülés” első pillantásra igen egyszerű. De ha belegondolunk, látszólagos ellentmondások szövevénye. Úgy válunk önmagunkká, ha meghalunk önmagunknak, csak az lesz a mienk, amiről lemondunk, és ha mindenről lemondunk, minden a miénk lesz. Nem találhatjuk meg önmagunkat önmagunkban, csak másokban, viszont mielőtt másokhoz fordulnánk, önmagunkat kell megtalálnunk. Meg kell feledkezni önmagunkról, hogy tökéletesen tudatára ébredjünk annak, kik is vagyunk. Az önszeretet legjobb módja, a mások iránti szeretet, viszont nem szerethetünk másokat csak akkor, ha magunkat szeretjük, hiszen írva van: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Ha azonban helytelenül szeretjük magunkat, képtelenek leszünk bárki mást szeretni.«  És így tovább, és így tovább. Mint írja: „Az üdvösség problémájának egyetlen kielégítő megoldása: egyszerre kell elfogadnunk az ellentmondás mindkét pólusát. Ez pedig egyedül a természetfölöttiben jöhet létre. Ezért aztán minden nem természetfölötti megoldás tökéletlen is: vagyis mindig csak az ellentétes fogalmak egyikét állítja, a másikat viszont figyelmen kívül hagyja.” Mindezzel a gondolatözönnel a kötet 14.–15. o.-án meglepi az olvasót ez a könyv. Nagyon megtetszett az érvelése.
Ízelítő a Márk 1. f.-ből. 1. rész.
Bevezetés
I. ELŐKÉSZÜLET A NYILVÁNOS MŰKÖDÉSRE
Jézus Krisztus, Isten Fia evangéliumának kezdete
Keresztelő János prédikációja
Izajás: Íme, elküldöm követemet színed előtt, hogy előkészítse utadat. A pusztában kiáltónak szava: Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit! K. Szt. János: „Aki utánam jön, hatalmasabb nálam. Arra sem vagyok méltó, hogy lehajoljak és megoldjam saruszíját. Én vízzel keresztellek titeket, ő majd Szentlélekkel keresztel benneteket.”

Jézus megkeresztelése
János látta, hogy megnyílik az ég, és a Lélek galamb alakjában leszáll rá. Szózat is hallatszott az égből: „Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem.”

Jézus megkísértése
A Lélek nyomban arra ösztönözte, hogy menjen ki a pusztába. Negyven napig kinn maradt a pusztában, közben megkísértette a sátán. Vadállatokkal volt együtt, de angyalok szolgáltak neki.

II. JÉZUS NYILVÁNOS MŰKÖDÉSE GALILEÁBAN
Jézus megkezdi működését
János elfogatása után Jézus Galileába ment, s ott hirdette az Isten evangéliumát: „Beteljesedett az idő, és már közel van az Isten országa. Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az evangéliumban.”

Az első apostolok
...a Galileai-tó partján Jézus: „Gyertek, kövessetek, és emberek halászává teszlek benneteket.” Rögtön otthagyták hálójukat Simon és András és követték. majd Jakab és János.

Jézus Kafarnaumban
Betértek Kafarnaumba. Itt szombaton mindjárt elment a zsinagógába és tanított. Tanításával ámulatba ejtett mindenkit, mert úgy tanított, mint akinek hatalma van, nem úgy, mint az írástudók. Közöm. Márké a legrégebbi evangélium, a szinoptikusok (Máté, Márk Lukács) közül is. Márké a legrövidebb is. Mindössze 16 fejezet. Ha valaki ismerkedni kíván Jézus tanításával, a legegyszerűbb formában, annak a lelkipásztorok a Márk evangélium végigolvasását ajánlják. A lényeg röviden benne van. Mi, akik már megismerkedhettünk Máté evangéliumával is e lapokon keresztül, igazolhatjuk, hogy így van. A rövid fejezetek (Ker. János, Jézus keresztsége, és a pusztai megkísértése, tanítása, tanítványai, kafarnaumi tartózkodása) mindegyikéről olvashattunk Máténál. Itt csak azt szeretném kifejezni, hogy nemcsak a hallgatóságát ejtette ámulatba, hanem engem is, mert tényleg úgy tanított, mint akinek hatalma van, nem úgy, mint az írástudók.   

Szólj hozzá!


2017.02.17. 19:32 emmausz

Az idő hangtalan múlásáról

Mivel alapjában véve és elsősorban fiataloknak szánt közösségben nőttem fel, magam is közéjük tartozván állandóan fiatalnak éreztem magamat. Ifjúsági kórusban énekeltünk, fiatal házasok csoportjának a tagjai voltunk, fiatal gyerekeinket neveltük, a fiatal szülők lelkigyakorlatain vettünk részt, a „fiatal” jelző valahogyan rajtunk maradt. Persze úgy is éreztük magunkat.
Telt-mált az idő. egyszer csak megfogalmazódott bennem: a fiatalok rendezvényeiből mintha kikoptunk volna.
Utolsó munkahelyem szerkesztőségében hárman voltunk fiúk. Közülük kettő mintegy elém élte az idősödő kort megannyi megpróbáltatásaival együtt. Fejenként 16 évvel voltak idősebbek nálam. Tehát már 50 éven felül voltam és még mindig „fiatal”.
Egyszer aztán történt, hogy több napos kiránduláson vettünk részt a munkatársakkal. Valaki kitalálta, hogy a fiatal tartományfőnököt születése napján köszöntenünk kellene. Ki köszöntse? Hát a társaság doyenje... és minden tekintet rám meredt. Hápogni se tudtam, pedig szerettem volna elmondani, hogy én – kérem szépen – nem szoktam a társaság legöregebb tagja lenni. Lehet, hogy korábban nem szoktam, de az adott szituációban ez történt.
Nagyon nem is tiltakozhattam ellene, mert akkoriban már többszörös nagypapa voltam.
A tévé előtt üldögélünk feleséggel. Mondom neki, hogy csak-csak feltűnik, hogy a tévében szereplők az üdítő kivételtől eltekintve valamennyien fiatalabbak nálam.
Tetszik, nem tetszik, jobb, ha tudomásul vesszük a tagadhatatlan tényeket.
...és figyeljétek meg, most volt szilveszter. Nemde? Nos ma már február 17-t írunk.
Meri valaki mondani, hogy az idő nem hangtalanul surran el a jövőből érkezve a múltba?                 
Ízelítő a Máté 28. f.-ből:
Jézus feltámadása
a hét első napjának hajnalán ... nagy földrengés támadt. Az Úr angyala ... elhengerítette a követ a sírról ... Az angyal. „Ne féljetek! Tudom, hogy ti Jézust keresitek. ...Nincs itt. ... Feltámadt a halálból.”

Jézus megjelenik az asszonyoknak
...Egyszerre csak Jézus jött velük szemben, s így köszöntötte őket: „Üdv nektek... Menjetek, vigyétek hírül testvéreimnek, hogy térjenek vissza Galileába, ott majd viszontlátnak.”

Az őrség kioktatása
...a főpapok azt határozták, hogy adnak egy csomó pénzt a katonáknak, és meghagyták: „Mondjátok, hogy éjnek idején, amíg mi aludtunk, odajöttek a tanítványai és ellopták. ...Azok elfogadták a pénzt, és úgy jártak el, ahogy meghagyták nekik. Ez a szóbeszéd mind a mai napig elterjedt a zsidók közt.

Az apostolok küldetése
A tizenegy tanítvány elment Galileába, arra a hegyre, ahova Jézus rendelte őket. ... Jézus így szólt: „Én kaptam minden hatalmat égen és földön. Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket! Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevére, és tanítsátok meg őket mindannak a megtartására, amit parancsoltam nektek. S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig.” Közöm. Nincs itt, föltámadt – mondta az angyal. Itt van, mert föltámadt, és él. Ránk hagyta az Eucharisztiát. Köztünk van: én veletek vagyok mindennap, a világ végéig. Nem hagyott hát magunkra. Sőt megerősítette övéit pünkösdkor és attól kezdve mindmáig. 

Szólj hozzá!


2017.02.17. 10:27 emmausz

A magas labdát röptében lecsapni

Januárban (17.) felidéztem egy régen nekem feldobott magas labdát. Emlékeztetőül: „Anyag nem jött át, küldd újra, ne add fel.” Azonnal válaszoltam: „Ha nem adom fel, akkor továbbra sem fogod megkapni a szöveget. Dehogy adom  fel, inkább feladom.”
***
Évtizedekkel ez előtt történt. Annak idején egy lány barátjával többnapos kirándulásról tért haza. Mivel egy szobát béreltek, ráncoltam a szemöldökömet, mondván, hogy nem igazán bölcs dolog egy szobában aludniuk, merthogy a nemek mágnese kitartóan vonzza egymás felé a testeket. „De hát igazán nem volt semmi köztünk” – érveltek. A labdát azon nyomban visszaküldtem.  „Éppen ez az, amitől tartok. Szeretném, ha mindig lenne köztetek valami, ameddig meg nem esküdtök.” Mert ahogyan lányos szülők szoktak fogalmazni: alkalom szüli a tolvajt... stb.
Amikor lázasan fekvő menyasszonyomat meglátogattam, bátyja asztalkát állított közénk, „nehogy elkapjam a betegségét”.
Ízelítő a Máté 27. f. -ből. 2. rész.
Jézus keresztre feszítése
egy Simon nevű cirenei embert kényszerítettek, hogy vigye a keresztet. ... keresztre feszítették, és sorsot vetve megosztoztak ruháján...Feje fölé táblát tettek: „Ez Jézus, a zsidók királya.” Vele együtt két gonosztevőt is keresztre feszítettek, az arra menők káromolták, ... gúnyolódtak az írástudók, a vének, a főpapok: „Másokat megmentett, de magát nem tudja megmenteni”. ... gyalázták a vele együtt megfeszített gonosztevők is.

Jézus halála
A hatodik órától a kilencedik óráig sötétség borult az egész földre. Kilenc óra tájban Jézus felkiáltott, hangosan mondva: „Éli, Éli, lamma szabaktani?” (zsoltár szavai ezek)... Jézus még egyszer hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.

Csodák Jézus halálakor
Erre a templom függönye kettéhasadt..., a föld megrendült..., sok elhunyt szent feltámadt... A százados: „Ez valóban Isten Fia volt”. Messziről több asszony figyelte: Mária Magdolna, Mária...

Jézus temetése
...arimateai József Pilátustól elkérte Jézus testét. ... levette a testet, tiszta gyolcsba göngyölte, s sziklába vájt új sírboltjába helyezte. A sír bejáratához nagy követ hengerített, és elment...a főpapok Pilátust figyelmeztették: „Uram, ... az a csaló azt állította: Harmadnapra feltámadok. Rendeld hát el, hogy harmadnapig őrizzék a sírt, ... Pilátus: menjetek, őrizzétek!” Erre ...őrséget állítottak a sírhoz. Közöm. Nem lehet megrendülés nélkül olvasni a történteket. Jézust haláláig megvetés övezi. Legalábbis a gúnyolódók a hangadók. Aztán jönnek a rendkívüli események. Földrengés. Valamitől szétreped a templom függönye. Sírok nyílnak meg, halottak támadnak életre. Maga a százados is rádöbben a válóságra. Itt nem közönséges dolgok valósulnak meg. A szeretet totális áldozata. Néhányan szolidárisak vele, szinte mindnyájan nők, asszonyok. Illő feleleveníteni a keresztút visszatérő antifonáját:

 Imádunk téged, Krisztus és áldunk téged.

Mert szent kereszted által megváltottad a világot.

Szólj hozzá!


2017.02.16. 10:34 emmausz

Napi megkeresések

Az Antikvárium.hu rendszeresen tájékoztat arról, hogy milyen kötetek érkeztek az engem érdeklő témákban. Már nagyon régen arról is tájékoztatott, hogy megérkezett egy-egy előjegyzett könyvem. Most pedig könyvaukciója választékát szellőzteti meg azzal, hogy lehet licitálni. Nos, nem fogok jegyezni egyetlen kötetet sem, de mivel átnéztem, ide írom, hogy melyek ragadták meg leginkább figyelmemet. Anélkül, hogy indokolnám, eligazító lehet a tekintetben, hogy mi felé vagyok leginkább nyitott.
Röhrig Géza: Éj (versek)
D. Sosztakovics: Testamentum
Szentmihályi Szabó P: Kapisztrán és Hunyadi
Tertullianus: T. művei
Tocqueville: Az amerikai demokrácia
Hamvas Béla: Scientia sacra
Szun-Ce: A háború művészete
Sáry László: Kreatív zenei gyakorlatok.       
Buberen is gondolkoztam, meg még néhány érdekesebbnek tűnő köteten, de minek soroljam őket is, amikor a listámon szereplőkre sem fogok licitálni.
A megkereséseknek még nincs vége:
Óbuda újabb fotókiállítást rendez, és lehet rá képekkel benevezni. Lesz zsűri, amely élet s halál ura, és ami neki nem tetszik, az nem fog szerepelni a kiállítás képei között. Egyszer már kigolyózták mind a tíz fotómat. Nem állítom, hogy telitalálatok voltak, de azt igen, hogy a kiállítottak közül nem egyet én is kigolyóztam volna, mert szerintem pocsékoknak ítéltem őket.
Akit érdekelnek a képeim, szinte naponta láthatnak a FB-on belőlük. Még egy darabig. Aztán ott se. Ha valamiből ma sok van, az nem a bélyeg, sem a gyufacímke, hanem a digitális fotó és videó.
(Hiába vagyok lektor és korrektor, évtizedek óta se tudok leszokni róla, hogy a címkét rövid i-vel írjam. Fülem és nyelvérzékem diktálja így. A szó két szomszédos mássalhangzója int rá, hogy itt helye van a rövidülésnek, mert így arányosabb a szó ritmusa. Nem elég magamat meggyőzni ról,a még a MTA-t is meg kellene győzni, de aligha sikerül. Könnyű riposztozniuk: a cím hosszú, kicsinyítve is hosszú.)             
Ízelítő a Máté 27. f.-ből. 1. rész.
Jézus Pilátus előtt
 a főpapok és a nép vénei elhatározták, hogy halálra adják.  átadták Pilátus helytartónak.

Júdás kétségbeesése
Amikor Júdás, az áruló látta, hogy elítélték, megbánta tettét, ... és felakasztotta magát. A főpapok tanácsot tartottak, és megvették rajta a fazekas telkét az idegenek számára temetőnek. ... Így beteljesedett, amit Jeremiás jövendölése: a harminc ezüstöt, annak árát, akit ennyire becsültek, akit Izrael fiai becsültek ennyire, s a fazekas telkéért adták...

Pilátus ítélete
P: „Te vagy a zsidók királya?” J:Te mondod. P: „Nem hallod, mi mindennel vádolnak?” Csönd. P: „Mit akartok, melyiket bocsássam el a kettő közül, Barabást vagy Jézust, akit Krisztusnak mondanak?” P.né: „Ne legyen közöd annak az embernek a dolgához! Az éjjel álmomban sokat szenvedtem miatta. ...P: „Mit akartok, melyiket bocsássam el a kettő közül?” Nép: „Barabást!” – . P: „Hát Jézussal, akit Krisztusnak mondanak, mit tegyek?” Mind: „Keresztre vele!” P: „De hát mi rosszat tett?” Mind:  „Keresztre vele!” P (megmossa kezét): „Ennek az igaz embernek vére ontásában én ártatlan vagyok Ti lássátok!” Mind: „Vére rajtunk és fiainkon!” Akkor átadta, hogy feszítsék keresztre.

Jézus kigúnyolása
Jézust megfosztották ruhájától, töviskoszorút fontak a fejére, kezébe pedig nádszálat adtak. Aztán ... gúnyolták: „Üdvözlégy, zsidók királya!” leköpdösték,  a náddal a fejét verték... Aztán elvezették, hogy keresztre feszítsék. Közöm. Két képszerű prófécia uralja a szörnyű jelenetsort. Mindkettő Izajástól való: „Arcomat megkeményítem, mint a kőszikla” (Iz 50), és „Megkínozták, és ő alázattal viselte el,  ...amint a juh elnémul nyírója előtt, ő sem nyitotta ki a száját” (Iz 53,7). Gondolatai ebben a halálos szorongattatásban az Atyánál járnak: „Bocsásd meg, mert nem tudják, hogy mit cselekednek.” Muszáj rögzíteni: Mind Izajás, mind Jeremiás jövendölései sorra beteljesülnek Jézus haláltusájának idején.

3 komment


2017.02.15. 11:34 emmausz

Pia.. pia... olimpia

A nincsbe nem lehet belekötni. A világ helyzete... az olajválság... begyűrűzött... még három nehéz év van hátra elvtársak...
A vanba viszont bőven bele lehet kötni. Miért ebben a formában, miért ezt, miért így, miért ennyiért, mikor kevesebből is, miért őket bízták meg, miért mindent a főváros kap, miért kell az utakra annyi pénz, minek nekünk az olimpia, miért kerül annyiba?
És tényleg, miért kell nekünk olimpia? Miféle szaldóval számolhatunk? Létezik-e normális hatástanulmány? Mit mutat az előrejelzés? Mit teszünk azokkal a sportlétesítményekkel, amelyeknek itthon még csak hagyományuk sincsen? Mit azokkal, amelyeknek van hagyományuk?
Megannyi kérdés, megannyi válasz a totális melléállástól a totális ellenzésig.
Én nem tudom megadni a felmerült kérdésekre a választ. De gondolkodnom szabad az olimpiáról. Az első gondolatom az, hogy az állandó kihívás, a mindenáron versenyzés, és taktikázás nem hiszem, hogy magyar sajátság. Miért kellene mindenkit legyőzni, kivált a sportokban, ahol borítékolni lehet, hogy minden győzelem pirruszi győzelem.
A világversenyeken dobogóra kerülni óvatos doppingolás nélkül nem lehet – vélik egyes sportemberek. Nincs okom kétségbe vonni.
Ha már... A lelátókat könnyűszerkezetes megoldásúra kellene tervezni, hogy gond nélkül elbonthatók legyenek. Olimpia után nem lehet értelmesen használni őket. A pályákat még talán igen. Az olimpiai falu – a tervek szerint – campus részeként kollégiumi célokat szolgálna. Az infrastruktúra észszerű fejlesztése pedig értelmes cél lehet önmagában. A kérdés, hogy a tervezett költségeket lehet-e tartani? Nagyon irritáló, ha tetemesen túllépik. Eleve tartalékokat kell beállítani a kalkulációba, hogy beleférjen minden. A kiírás takarékos olimpia rendezéséről szól. Talán nem reménytelen.          
Máté 26 f. 2. rész.
Péter tagadásának megjövendölése
... kimentek az Olajfák hegyére. Jézus: „Ma éjszaka megbotránkoztok bennem. Írva van: Megverem a pásztort, és szétszélednek a nyáj juhai. De feltámadásom után majd előttetek megyek Galileába.”Péter fogadkozott: „Ha mindnyájan megbotránkoznak is, én nem ...” Jézus csak ennyit mondott: „Bizony mondom neked, még az éjjel, mielőtt a kakas szól, háromszor megtagadsz.” ...

Jézus halálküzdelme
a Getszemáni nevű majorban? „Üljetek le, én imádkozom.” ...Maradjatok itt és virrasszatok velem!” ...imádkozott: „Atyám, ha lehetséges, kerüljön el ez a kehely, de ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogyan te!” Aztán alva találta őket. ... A lélek ugyan kész, a test azonban erőtlen.” Másodszor is ... alva találta őket... Aztán visszament tanítványaihoz...: Keljetek föl, menjünk! Jézus elfogatása
... „Akit megcsókolok – mondta –, Júdás az, fogjátok el!” Azzal mindjárt Jézushoz lépett. „Üdvözöllek, Mester!” – mondta, és megcsókolta. Jézus megkérdezte: „Barátom, miért jöttél?” Erre körülfogták Jézust, kezet emeltek rá, és foglyul ejtették. ...Jézus azt mondta a tömegnek: „Mint valami rabló ellen, úgy vonultatok ki, hogy elfogjatok. Naponta ott voltam a templomban, és tanítottam, mégsem fogtatok el. Ez mind azért történt, hogy beteljesedjenek a próféták írásai.” Erre a tanítványok mind elhagyták és elmenekültek.

Jézus Kaifás előtt
Akik elfogták Jézust, Kaifás főpap elé hurcolták. ... A főpap felállt és megkérdezte: „Nem felelsz semmit arra, amivel ezek vádolnak?” Jézus hallgatott. A főpap folytatta: „Esküvel kényszerítlek az élő Istenre, mondd meg, te vagy-e a Messiás, az Isten Fia?” „Magad mondtad – felelte Jézus. – De mondom nektek, mostantól látni fogjátok az Emberfiát, amint a Hatalom jobbján ül, és amint majd eljön az ég felhőin.” A főpap erre megszaggatta ruháját s felkiáltott: „Káromkodott! Mi szükségünk van még tanúkra? ... „Méltó a halálra!” – kiabálták. Aztán szembeköpdösték, és ököllel verték, mások arcul ütötték, és közben kérdezgették: „Találd ki, Messiás, ki ütött meg!”

Péter megtagadja Jézust
Péterhez  odament egy szolgáló: „Te is a galileai Jézussal voltál.” De ő tagadta... egy másik szolgáló is észrevette: „Ez is a názáreti Jézussal volt. Megint tagadta. Röviddel ezután az ott állók bizonygatták: „De bizony, közéjük tartozol te is.” Erre ő: „Nem ismerem azt az embert!” Azon nyomban megszólalt a kakas. Péternek akkor eszébe jutott Jézus szava: Kiment, és keserves sírásra fakadt. Közöm. Mindszentyre is alkalmazták: Megverem a pásztort és szétszéled a nyáj. Jézus egész passióját az ő irántunk és az Atya iránti szeretete szempontjából lehet csak felfogni. Tanítványai cserben hagyták. (És mi?) Az áldott Istenre esküdtetnék, ő nem esküszik, csak ráhagyja a főpapra. A nép azonnal elpártol tőle. Megalázzák, ahogy csak lehet. A vallási türelem ma is hatalmas fontosságú (volna).

Szólj hozzá!


2017.02.14. 11:39 emmausz

Izsák

Tegnap megemlékeztünk grószi egykori albérlőjéről. Grószi (nagyi) saját gyerekei mindvégig ellenségesen viselkedtek góbé lakójával, s nem minden ok nélkül. Izsák megörökölte grószi lakását – a rokonok elől. Vezetékneve után K. I.-ot kecskerágónak és bogyó-f.-ónak titulálták. No, meg spenótbakternak is, merthogy Izsák bácsi a Horthy időkben pénzügyőr volt. A bácsi otthagyta a családját, bár talán helyesebb, ha úgy fogalmazok: Kirúgták otthonról.
Minket kedvelt a magányosan élő jó ember. Szívesen vitt a Dagály strandra, és az ötvenes években még pehelysúlyú valónkat szorgalmasan „bele-belesürített” a langyos vízbe. Nem kerültünk sok pénzébe, mert korunknál fogva még ingyen utazhattunk a villamoson.
A labilis idegrendszerű bácsi nagyon utálta a kommunistákat. Azzal együtt minden délben szorgalmasan meghallgatta néprádión a híreket. Alig várta, hogy bemondják: Déli krónikánk véget ért. Azonnal rávágta: Az életetek tért volna véget!
Az amerikaiak teljesítményével sem volt megelégedve. Nem értette, hogy miért nem támadják meg a Szovjetuniót. Mint mondta: „Éjjel oda kellene menni az amerikaiaknak és Moszkvát az éj leple alatt leatomozni.” Mi akkor csak röhögtünk rajta. Pedig évtizedekkel később egy Cessna fényes nappal leszállt a Vörös réten – brahiból.
Egy dologban azonban nem tévedett az öregúr. Grószink csakugyan előbb halt meg, mint ő, és ő örökölte a lakást. Feltehetően elmesélte a szerencsés leletet övéinek, mert ezt követően a családja tüntetőleg mindent megbocsátott Izsák bácsinak és visszavette. Ő pedig a lakást valamelyik lemenőjének átpasszolta, amit egy szóval értékelhetünk:
Ügyes.      
Ízelítő a Máté 26. f.-ből. 1. rész.
Elhatározzák Jézus halálát. Jézus megjövendöli szenvedését
Jézus ...így szólt tanítványaihoz: „... két nap múlva itt a húsvét. Az Emberfiát kereszthalálra adják.” 

A betániai vacsora
Amikor Jézus Betániában a leprás Simon házában tartózkodott, odament hozzá egy asszony. Alabástrom edényben drága illatos olajat hozott, ... a fejére öntötte. Ennek láttára a tanítványok bosszankodtak: ...: „Miért bántjátok ezt az asszonyt? Hisz jót tett velem. Szegények mindig lesznek veletek, de én nem maradok mindig veletek. Amikor az illatos olajat testemre öntötte, a temetésemre tette. Bizony mondom nektek, ahol a világon csak hirdetni fogják az evangéliumot, mindenütt megemlékeznek majd arról is, amit ez az asszony tett.”

Júdás árulása
...a karióti Júdás... a főpapoktól megkérdezte: „Mit adtok nekem, ha kezetekre adom?” - Harminc ezüstöt ....

Az utolsó vacsora
A kovásztalan kenyér ünnepének első napján ...mikor beesteledett, asztalhoz ült a tizenkét tanítvánnyal. Vacsora közben megszólalt: „Bizony mondom nektek, egyiketek elárul.” mind: „Csak nem én vagyok az, Uram?” „Aki velem egyszerre nyúl a tálba, az árul el” – felelte. „...Júdás, az árulója is megkérdezte: „Csak nem én vagyok az, mester?” „Magad mondtad” – válaszolta. Vacsora közben Jézus kezébe vette a kenyeret, megáldotta, megtörte s odanyújtotta tanítványainak, ezekkel a szavakkal: „Vegyétek és egyétek, ez az én testem!” Aztán ... a kelyhet...: „Igyatok ebből mindnyájan, mert ez az én vérem, a szövetségé, amelyet sokakért kiontanak a bűnök bocsánatára. Mondom nektek, mostantól nem iszom a szőlő terméséből addig, amíg majd az újat nem iszom veletek Atyám országában.” Közöm. Ez már a passió. Jézus jobban szereti az embert, mint saját életét. Viszonozzuk? Hogyan? Jézus tudja, hogy mikor kell meghalnia. Az asszony cselekedete mondatja Jézussal: Szegények mindig lesznek veletek. Ez éppúgy valósul 2000 év óta, mint egy hasonló szállóige: Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak. Tudja, azt is, hogy Júdás árulja el. Elgondolkodtató, hogy Júdást is „megáldoztatja”, mi több, majd elfogásakor barátjának nevezi (Barátom, mi végre jöttél?)

Szólj hozzá!