Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • exbikfic: Hát igen, minimum kettő és kétféle külső tárolóra mentés ad némi biztonságot. A kettő és kétfélét ... (2017.09.20. 15:20) Levél – levelek – episztolák
 • emmausz: Együttérzésedet köszönöm. Alighanem ráveszem magamat az újabb cirkálásra. Nincs más alternatíva. (2017.09.13. 10:44) Menjek, vagy maradjak?
 • emmausz: Ez könnyen előfordulhat. Ismeretségemben a le van az már zsírozva járta. Egy biztos, hogy az isten... (2017.08.21. 16:36) Filológusoknak való
 • emmausz: Mindkét kommented megjelent a blgomon. (2017.08.09. 10:57) Azt írja a levelében...
 • emmausz: Tavaly voltak a Pálvölgyiben, azért megkérdezem őket. És köszönöm. (2017.08.03. 11:24) Hajnali órán

Utolsó kommentek

 • exbikfic: Hát igen, minimum kettő és kétféle külső tárolóra mentés ad némi biztonságot. A kettő és kétfélét úgy értem, hogy nem elég mondjuk két pendrive-ra menteni, hanem két különböző fajtájúra kell: pl. dv... (2017.09.20. 15:20) Levél – levelek – episztolák
 • emmausz: Együttérzésedet köszönöm. Alighanem ráveszem magamat az újabb cirkálásra. Nincs más alternatíva. (2017.09.13. 10:44) Menjek, vagy maradjak?
 • exbikfic: Kamerával, kutyával, vagy anélkül, de menni kell, el kell hagyni a szobát - mondom én, aki már egy ideje nap mint nap a legnagyobb erőfeszítéssel veszem rá magam, hogy elinduljak bárhová (végül aztá... (2017.09.13. 10:25) Menjek, vagy maradjak?
 • emmausz: Ez könnyen előfordulhat. Ismeretségemben a le van az már zsírozva járta. Egy biztos, hogy az istennyila is jobban siklik, ha olajozott. Megalapozott véleményedet köszönöm. (2017.08.21. 16:36) Filológusoknak való
 • Klári Bodó: Olajozott istennyila. Bálint Sándor Szegedi szótárában az "olajoz" címszó harmadik jelentése: veszteget. Pl. fináncot. (Olajozni szoktam a fináncot.) Azt már csak szegedi észjárással gondolom, hog... (2017.08.21. 14:04) Filológusoknak való
 • Utolsó 20

2017.09.20. 09:19 emmausz

Levél – levelek – episztolák

Levél, Levelek. A közös bennük, hogy mindkettő egy-egy település neve.
Levele? Mije van a fának? Levele. Hát akkor le vele! – mondják koccintás közben a borozók.

Levelek. Az internet, az okos telefonok, az SMS-ek, az emailek, a skype és egyéb huncutságok világában csaknem teljesen kimúlt az episztola mint irodalmi műfaj, de úgy is, mint hasznos információk továbbítási módja. Még leginkább a hivatalos levelezés maradt meg, no meg az esküvői meghívók küldése.
Szüleim (és valameddig mi is) még leveleztünk. Zsuzsa lányunk elolvasta ezek átmentett töredékét, és az jutott eszébe, hogy az Amerikában élő, magyarul már nem tudó, de az ősök iránt érdeklődő unokatestvéreknek angolra kellene fordítani ezeket a leveleket. Van igazsága. A gyökerek honnan ismerhetők meg, ha eleink nem beszéltek róla nekünk, vagy csak vajmi keveset? Ez a generáció még utolsó esélyt kapott arra, hogy az elődök levelezéséből kitapintsa saját családja múltját, már ha abban a szerencsés helyzetben van, hogy ezek a kézírásos anyagok a rendelkezésére állnak.
Tegnap bele-beleolvastam a levelekbe, és egy letűnt kor körvonalai bontakozódtak ki előttem némi személyes vonatkozásokkal.  
Megtehettem, mert egykor számítógépre vittem az anyagot. Megtehettem, mert ugyan az újratelepítést megúszta az információkupac, mégis valahogyan a lomtárban akadtam rá a legszemélyesebb anyagokat őrző mappákra. Milyen szerencse, hogy észrevettem.
Milyen szamár is az ember!
Tudván tudom, hogy a számítógépen őrzött anyagok nagyon efemerek, sérülékenyek. Elég egy technológiai váltás vagy néhány nem ellenőrzött mozdulat, és elszállnak, mint a győzelmi zászló. Még a külső tárhelyre való mentés se megnyugtató megoldás. Talán a papírra történő másolás, ne adj Isten sokszorosítás a legcélszerűbb. Már ha csakugyan komoly a szándék arra, hogy megőrizzük a múlt egy személyes szeletét, vagy akármit a jövő generációinak.         
Ehhez persze működő nyomtató szükséges.
Na, majd…
Ízelítő a 2Tim 2. f.-ből:
Az apostoli munka jutalma
Légy hát Krisztus kegyelmében erős… Vállald velem együtt a nehézségeket… Aki harcol, nem bonyolódik bele az élet mindennapi dolgaiba… A versenyző csak akkor nyeri el a babérkoszorút, ha szabályszerűen küzd… Ne felejtsd, hogy Jézus Krisztus feltámadt a halálból… bilincsbe is vertek, de az Isten szava nincs megbilincselve. A választottakért tehát mindent eltűrök,… ha meghalunk vele, majd élünk is vele; ha tűrünk vele, uralkodni is fogunk vele. Ha azonban megtagadjuk, ő is megtagad minket, de ha mi hűtlenné válunk, ő hű marad, mert önmagát nem tagadhatja meg.

Az evangélium tanítójának feladatai
…az üres szóharc …nem jó semmire, csak a hallgatók tönkretételére... A haszontalan, üres szócsépléstől óvakodj. Ez ugyanis… úgy terjed, mint a rákos daganat... Kerüld az ifjúkor vágyait, törekedj igaz életre, hitre, szeretetre és békességre… Az … értelmetlen viták elől térj ki… az Úr szolgája ne veszekedjen, legyen mindenkihez barátságos, …ügyes és türelmes. Ellenfeleit szelíden intse, hátha megadja nekik az Isten a megtérést... Közöm. – Olyan ez a fejezet, mint egy paraneisis. Mit tegyél, mit ne, hogy tedd, hogyan ne. – Szállóigévé lettek ezek a mondatok: ha meghalunk vele, majd élünk is vele; ha tűrünk vele, uralkodni is fogunk vele. Ha azonban megtagadjuk, ő is megtagad minket, de ha mi hűtlenné válunk, ő hű marad, mert önmagát nem tagadhatja meg. Hatalmas igazságok. A végét kiemelem külön is. Ellenünkre is hű marad, mert ő olyan. – Köreinkben is dívik az üres szóharc. Mennyire igaz vonatkozó megállapítása: nem jó semmire, csak a hallgatók tönkretételére. Akinek füle van, hallja meg!

1 komment


2017.09.19. 06:21 emmausz

Katasztrófa sújtotta világ

A középkorban élt misztikus Bingeni Hildegard életéről szóló regényt olvasom. Benne ezeket a sorokat: „Kemény idő járnak, de nem Isten büntet minket a veszteségekkel és az éhínséggel. Amikor az emberek egymás ellen fordulnak a háborúban, rettenetben, gyűlöletben és irigységben, akkor az elemek is egymásnak feszülnek és káoszt okoznak. A természet elemei borzalmas üvöltésben törnek ki. Az Istenhez [így] kiáltanak: Az emberek gonosz cselekedeteikkel ide-oda taszigálnak, mint egy darálóban. Ezért az ő hibájuk, hogy a gyümölcsök és a növények és minden, ami zöld, elhervad, ahelyett, hogy táplálna minket. … Az ember bocsát ki természetellenes, egészségtelen nedveket álnok tetteivel, az ember a hibás azért, hogy a levegő tisztátalanságokat köpköd.” 
Szívesen felejteném ezeket a gondolatokat, de a napi hírek inkább erősítik, mint nem az olvasottakat. Az Irma és egyéb nevű hurrikánokra, a tornádókra, a kiszámíthatatlan és pusztító erejű zivatarokra, a meg-megújuló földrengésekre, a föld elsivatagosodására lehet mondani, hogy gyakoriságuk, nagyságuk hasonló a korábbi bármikori időszakokéhoz, csak a hírközlés technikája változott. Ma azonnal mindenről tudunk, és a rossz hírekről kiváltképpen.
Van ebben is valami, de érzésem szerint rosszabb a helyzet. Sokszerű támadás éri a társadalmakat. A megapoliszok kialakulása, az össznépi elvándorlások, az általános elidegenedés, a közösségek hiánya, az igazi értékek helyett a hamis bálványok istenítése mind-mind zsákutcába terelik a népességet. Kevesen mondják, és alig kapnak nyilvánosságot az olyan megfogalmazások, miszerint mindenkinek kijár az emberi méltóság, mind valamiképpen értékesek, szeretetre születtek, sokszerű tehetséggel megáldottak, „Istenre képes” teremtmények.                 
Ízelítő a Timóteusnak írt második levél 1. f.-ből:
Bevezetés
Pál... Timóteusnak: Kegyelem, irgalom és békesség Istentől, az Atyától és Urunktól, Krisztus Jézustól! 

Buzdítás az evangélium hirdetésére
éleszd fel magadban Isten kegyelmét, amely kézföltételem folytán van benned. Isten az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk… vállald az evangéliumért a szenvedéseket velem együtt… Jézus legyőzte a halált, s felragyogtatta előttünk az életet és a halhatatlanságot, az evangéliummal, amelynek hirdetője, apostola és tanítója lettem… Eszményed az a tanítás legyen, amelyet Krisztus Jézus hitében és szeretetében tőlem hallottál. Őrizd meg a rád bízott kincset a Szentlélek erejével… az ázsiaiak mind cserbenhagytak… Oneziforusz családja iránt legyen az Úr irgalmas, mert sokszor vendégül látott… Közöm. – Az első mondat választható misekezdő mondattá lett. – Kézföltétele jelzi, hogy Timóteus püspök lett. Pál szavai kb. azt körvonalazzák, „ha vele szenvedünk, vele feltámadunk”. Az igazsághoz híven leírja, hogy érték őt kudarcok is bőven. De nem támad, hanem közbenjáró imával kéri rájuk Isten irgalmát. Ha minket támadnak, utánozzuk Pál gesztusát.   

Szólj hozzá!


2017.09.18. 11:51 emmausz

Majd meglátjuk...

Inetimologikus li végű igéket szedek abc-rendbe. Mivel az effajta szavak száma véges, egyre ritkábban találkozom velük. Ma pl. szemem elé került egy újabb ritka példány: a tisli. Tisli elvileg asztal (Tisch), de a tisli ennél több. Ebéd utáni asztalnál-maradás, ebéd utáni szabad csevegés, még az asztalnál ülve. Mi tagadás sokszor voltam részese tislinek. Pl. Salgótarjánban évek óta.
Vendégeskedtünk, eszegettünk iszogattunk, részt vettünk a tisliben, diskuráltunk. Jó okunk volt rá, és van is. Születésnapok apropóján találkozunk.
Az évek múlásával az autóvezetéshez való affinitásunk csökkenőben van. Még mindnyájan szoktunk vezetni, városok között is, majdnem azt írtam: interurbán, de többnyire már nem a régi lelkesedéssel.
Idén egyelőre úgy látszik, hárman mennénk, azaz négyen. Tücsi, én és Mica, aki régen találkozott a rokonság eme részével, és még szeret vezetni. Hozná kisebb fiacskáját is, Domit. Ez a pillanatnyi állás. Valószínűsége 80%-os (közben nem betegszik meg senki, működik az Opel, amely, mint tudjuk, sohase kop el, továbbá nem lesz változás az előre eltervezett programban).
Majd meglátjuk.
Remélem, hogy egymást.       
Ízelítő az 1Tim 6. f.-ből:
A rabszolgák magatartása
a rabszolgák adják meg gazdájuknak a teljes tiszteletet… ha hívő gazdája van, … annál szívesebben szolgáljon neki, hogy hívő, így az Isten előtt kedves és törekszik a jóra.

A tanítás tisztasága. Ezt tanítsd, erre buzdíts!
A vallásosság, ha megelégedés társul hozzá, valóban nyereség. Hiszen semmit sem hoztunk erre a világra, s nem is vihetünk el semmit… Minden baj gyökere a pénz utáni sóvárgás.  Te [Timóteus] törekedjél igazságos lelkületre, életszentségre, hitre, szeretetre, türelemre és szelídségre… szerezd meg az örök életet, hiszen erre kaptál hivatást, … teljesítsd megbízatásodat… feddhetetlenül Urunk, Jézus Krisztus eljöveteléig… a Királyok Királya és Urak Ura megközelíthetetlen fényességben lakik, senki nem látta; övé a dicsőség és az örök hatalom! Ámen. A gazdagok … reményüket Istenbe vessék,… ő bőven megad nekünk mindent megélhetésünkhöz… gazdagodjanak jótettekben, szívesen és együttérzéssel adakozzanak. Így biztos alapot gyűjthetnek a jövőre, és elnyerik az igazi életet.
Befejezés
Timóteus, őrizd meg a rád bízott kincset. Közöm. Pál legjobb tudása szerint tanácsol, tanít, mutat szolidaritást mindenki iránt, aki elindult a megtérés útján. Timóteus különösen kedves neki. Körbeveszi gondoskodó szeretetével a püspököt. Búcsúzóul néhány jó tanáccsal látja el.  

Szólj hozzá!


2017.09.17. 07:16 emmausz

Szemezgetek az Édes anyanyelvünk c. kötetből

Arany János így cikizi a jövő germanizmusoktól hemzsegő stílusát a János vitéz meséjét felidézve (in. Nyelvőr): „Élt egyszer egy juhászbojtár. Ő mindennap hajtotta ki nyáját a faluvégre s ha ajuhok szép csöndesen széledtek el amezőn, ő kényelmesen heverészett le anövényzetre. Fiatal szívét erősen gyújtá fel aszerelemtűz, mert nem messze pillanta meg apatakban egy leányt ruhákat mosni. Ő tüstént mene közelebb és nem nyugvék, mielőtt szépen csalogatta őt a vízből ki. Ő Iluskának neveztetett, ő pedig Kukorica Jancsinak hívatott… Iluskának gonosz mostohája rettenetesen haragudott meg… és megnézni akarta, vajon mit csinál az. De mennyire lepetett ő meg, midőn ő ajuhászbojtárral enyelegni találtatott. Becstelen teremtmény! kiálta, mindjárt ütlek tégedet agyon! erre ő rendkívül ijede meg… ám mennyire csodálkozott el és szeppent meg avégett…”   129. o.
***
Egy példa a bikkfanyelvre. Esterházy Péter is megbecsülné, aki az „asszonyom, még kap fogni egy vajszínű árnyalatot” mondatot alkotta.
„Mérnök úr, kérem, a hirdetés végett jöttünk. Én asztalos vagyok, ez a barátom viszont szintén asztalos.”  137. o.
***
A műfordító slendriánsága: „Csak három szót mondj, angyalom, három édes, boldogító szót, azt, hogy szeretlek!” (Nem gondolta, hogy belesodródik a tévedésbe: A szeretlek csak egy szó. A német eredetiben persze három: Ich liebe dich.)  148. o.
Ízelítő az 1Tim 5. f.-ből:
Lelkipásztori utasítások
Idős férfit ne korholj, csak figyelmeztesd, mint apádat, az ifjakat, mint öcsédet, az idős nőt, mint anyádat, a fiatalt, mint húgodat, egészen tiszta érzülettel. Tiszteld az özvegyeket, … ha valamely özvegynek gyermekei vagy unokái vannak, ezek tanulják meg, hogy elsősorban saját családjuk tagjaira legyen gondjuk, … ez kedves az Isten előtt. Aki … magára maradt, bízzék az Istenben, imádkozzék kitartóan és könyörögjön éjjel-nappal …legyenek feddhetetlenek. Aki övéinek, főleg háza népének nem viseli gondját, az megtagadta hitét, és rosszabb a hitetlennél. Az özvegyek sorába csak olyan kerüljön, aki legalább hatvanesztendős… A fiatalabb özvegyeket utasítsd el, mert ha erőt vesz rajtuk az érzékiség, férjhez akarnak menni. …pletykálkodnak, haszontalanságokat művelnek…menjenek csak férjhez, adjanak gyermekeknek életet, viseljék gondját családjuknak, s ne szolgáltassanak alkalmat az ellenfélnek becsmérlésre … A papok… kétszeres megbecsülést érdemelnek, … Presbiter ellen ne adj hitelt a vádnak… semmit ne tégy részrehajlásból. … ne csak vizet igyál, …hanem egy kevés bort is. Némely ember vétke …csak az ítélet után derül ki. Éppen így a jótett is ... Közöm. Pál óvatosságra inti Timóteust, aki Efezus pp.-e. A klf. korosztályok iránti bánásmódról ír. Érdekes módon a 60-nál fiatalabb özvegyasszonyoknak az újabb házas köteléket, a további szülést javasolja.

Szólj hozzá!


2017.09.16. 06:53 emmausz

Változó anyanyelvünk

Olvasom az Édes anyanyelvünk c. munkát, alighanem 1938-ban adták ki. Nyelvhelyességről értekezik és korabeli helyesírással (helyesirással) teszi mindezt. Írja, hogy Vácz z betüjét (sic!) elsöpörte az idő. Sok mindent elsöpört, megváltoztatott, átformált. Tetszik, ahogyan az ikes igékről szól. Kifogásolja a gyónik igealakot mondván, hogy a gyónni nem ikes ige. Elismeri, hogy a gyón alak is suta, a gyónsz helyes, a gyónol hibás. Szerintem a magyar a túl rövid szavakat próbálja hosszabbítani, a túl sokakat egyszerűsíteni. Érdekes felvetése, hogy a fene fenét eszik, ikes, de esz a fene nem. Továbbá az ember dolgozik, de tervezetet dolgoz ki. Az ige igekötő nélkül ikesként, igekötővel iktelenként viselkedik. Érdekes az is, hogy vidékenként eltér az, hogy melyik ige ikes. Helyenként fogyik, fagyik járja. Hozzátehetem, hogy nemcsak helyenként, vidékenként, hanem koronként is változik az ikes-iktelen forma. Éppen a szerző ad rá bizonyságot: Pl. így ír: felbukkanik. Ma csak felbukkan, és kész.
Leírja, hogy az angol Backfish-ből jön a bakfis, és nem a német Backfischből. Az angol a visszadobált kis halacskákat nevezi backfishnek, amelyek méreten aluliak, és nem sülthalak. Mondhatni, hogy tetten ért lejterjakab ez a jelentésferdülés.
Zárásképpen egy olasz turista esete.
A turista senftet kért a pincértől, aki nem értette. Ez a szamár nem ért magyarul, így a turista.
Signore somaro, io non sono somaro (az úr szamár nem én) – válaszol a pincér. Merthogy a szamár szót (olaszul somaro) értette – és sértette.
Kérd tőle a senftet magyarul, kérj mustárt! – szól a turistára társa.
A pincér azonnal hozta a mustarda-t.
„Magyarul” megértette.
Ízelítő az 1Tim 4. f.-ből:

A keresztény élet szabályai
A Lélek világosan állítja, hogy a végső időkben némelyek elpártolnak a hittől, megtévesztő szellemekre és ördögi tanításra hallgatnak. Ezek képmutató hazudozók, akiknek meg van a lelkiismeretük bélyegezve. Tiltják a házasságkötést és bizonyos ételek fogyasztását, jóllehet ezeket azért teremtette az Isten, hogy a hívő és igazságot ismerő ember hálaadással fogyassza. Hiszen Istennek minden teremtménye jó, és semmi sem megvetendő, amit hálaadással veszünk magunkhoz, mert az Isten tanítása és az imádság megszenteli… Utasítsd el a képtelen, ostoba meséket, inkább gyakorold magad az istenfélelemben. A test gyötrésének ugyanis kevés a haszna, de az istenfélő élethez kapcsolódik a jelen és a jövendő élet ígérete…  az élő Isten minden embernek üdvözítője, kivált a hívőnek.  légy a hívek példaképe beszédben, viselkedésben, szeretetben, hitben és tisztaságban... legyen gondod a felolvasásra, a buzdításra és a tanításra… tarts ki, hogy előre haladásodat mindenki lássa…  Légy állhatatos.  Magadat is, hallgatóidat is üdvösségre segíted. Közöm.

Nekem most ezt mondja: a világ tele van megtévesztéssel. Vannak, akik tiltják bizonyos ételek fogyasztását, jóllehet... Inkább az istenfélelemre törekvés jó. Ennek útja a szeretet, hit, tisztaság, kitartás a jóban.   

Szólj hozzá!


2017.09.15. 09:36 emmausz

Ébren és álomban

Az álom hol nagyon nekem való, hol nem. Ma éjjel háromfélét álmodtam, egyet elfelejtettem, egy másik nem jut eszembe, a harmadik így szól: Közeli rokonaim taizéi énekeket énekeltek a fülembe, nem hagytak aludni. Kiabáltam velük, de nem használt. Elkergettem őket, de nem használt. Bezárkóztam a fürdőszobába, ám valami érthetetlen módon átjöttek a falon, a kulcslyukon, mittudoménhol, és szakadatlanul énekeltek, változatlan hangerővel, én pedig továbbra se tudtam elaludni. Ezen annyira feldühödtem, hogy felébredtem, kikapcsoltam a mellettem szóló rádiót … és mély álomba merültem.
Ébren keresem a páli latin szállóigét: Aki nem akar dolgozni, az ne is egyék. Helyette ezt az orvosi axiómát találom: „Qui medice vivit, misere vivit” azaz, aki orvossággal él, nyomorúságosan él. A kérdés csak, hogy így élni több-e, mint nem élni? Minap szóba került, hányféle gyógyszert szedek. Apatársam alig néhányat, igaz, hogy azok kombinált szerek, ő egybesűrítve szedi a többfélét. Én meg úgy látszik, külön-külön. T. szerint 13 félét. Ez így igaz… és nem is igaz. Reggel négyfélét, délelőtt vízhajtót, este nyolcfélét. A reggeli négyfélét szedem este is, így hát csak nyolc-félét, meg vízhajtót, az kilenc. De a vízhajtó mellé a káliumot pótolni kell, mert azt is kihajtja belőlem. Tehát tíz. A kálium egyfajta elem, és nem gyógyszer. Tehát csak kilenc. Valaki azt tanácsolta, hogy igyak galagonya-teát, mert az jó a szívnek és mellesleg vérnyomáscsökkentő. Ezzel tíz. Alkalmilag ráerősíthetek hibiszkuszteával – tizenegy.   
***
Találtam a könyvmegállóban egy régi kiadványt egy Nyugat kiadású Édes anyanyelvünk c,. kötetet (Halász Gyula jegyzi). Tud érdekeset mondani helyenként. Tervezem megidézni.
Ízelítő az 1Tim 3. f.-ből:
 Az egyházi elöljárók
...A püspöknek feddhetetlennek, egyszer nősültnek, józannak, megfontoltnak, mértéktartónak, vendégszeretőnek és a tanításra rátermettnek kell lennie… legyen megértő, békeszerető s nem kapzsi. Saját családját, gyermekeit fegyelemre és teljes tisztességre nevelje. Aki ugyanis saját házát nem tudja rendben tartani, hogyan tudná gondját viselni Isten egyházának? …legyen jó híre a kívülállók körében is... A diakónusok legyenek tisztességesek... A hit titkát őrizzék tiszta lelkiismerettel. Ki kell előbb próbálni őket, s csak akkor szolgáljanak, ha kifogástalanok. Az asszonyok legyenek tisztességesek, …mértéktartók és megbízhatók. A diakónus legyen egyszer nősült, s gyermekeinek és otthonának jó gondviselője. Aki ugyanis jól végzi szolgálatát, megbecsülést, bizalmat szerez magának… Közöm. A viccbeli ember így szemtelenkedik: „Asztán hunnén tuggya mágá, hogy nem én vagyok a pispek.” Pál reméli, hogy nagyon is lehet azt tudni. Meg azt is, hogy milyen a jó diakónus, milyen a keresztény asszony. – Lám, én immár egyszer nősült vagyok. És lassan kikoptam a nyugdíjas kor és a 75 éves limit korszakából is. 60 éves korom után még megfordult a fejemben, hogy mi lenne, ha… aztán semmi.  Most már az is csupán emlék.

Szólj hozzá!


2017.09.13. 21:24 emmausz

Fenn a fákon

Fenn a fákon különféle dolgok rejtőzhetnek.
Varga Domokos, talán a Kutyafülűekben írja le, hogy egy lufiért (sárkányért?) hogyan mászott fel egy magas fára. Egy darabig gond nélkül emelkedett, mígnem a vékonyabb ágak következtek … és a még vékonyabbak. A gyerekei lentről nézték produkcióját. Ő két dolgot látott: Ez egyik, hogy nem mászhat vissza a tárgy nélkül, mert milyen ciki volna a megfutamodás. A másik, hogy az életével játszik, mert könnyen leeshet, s halálra zúzhatja magát. Mivel a történetet le tudta írni, evidens, hogy túlélte a fáramászást.
Két élményt hadd osszak meg itt. Az egyik a játszótér mellett történt. Az egyik magas fa alatt sok gyerek, a fa ágvillájában jó tizenöt méter magasan egy focilabda fészkel. Mindez történik késő délután. A sokaság figyelme egy próbálkozó fiatalasszonyra összpontosul, aki talán leigazolt focista, mert kellő rugóerővel bombázza a fenti labdát. Jó néhány próbálkozást megvárok. Utoljára a második labda is fennakad egy még magasabban fekvő ágon. Itt felhagytam a további megfigyeléssel. Csak találgatom a kifejleti lehetőségeket. A rendelkezésére álló idő egyre fogyott, a rendelkezésére álló újabb labdáké úgyszintén. Vajon sikerült-e egyáltalán újabb labdát kapnia? Sikerült-e vele lehoznia az egyik labdát? És a másikat? Csupa megválaszolatlan kérdés. Mi lett a labdák sorsa, ha fennmaradtak este a fán? Visszakerültek-e tulajdonosaikhoz … vagy máshoz? Nem emlékszem, hogy írt róla a helyi újság.
A másik eset a szánkódomb déli oldalán túl esett, ahol nyárfák szegélyezik a bekötőutat. Magam egy délután munkából hazafelé jövet szokás szerint toronyiránt vágtam át a réten. Látom, hogy egy középkorú fickó vakarja a fejét, közben pedig a magas nyárfa lombját szuggerálja. Megszólítottam: Talán keres valamit? Dehogy, hiszen látom … látja maga is? Ott, a fa ágai között fennakadt a motoros repülőgépem – egy magam építette modell. Valahogy le kellene hozni, de semmilyen épkézláb ötletem nincs, hogy hogyan. Tudja – folytatta – ha csak a gép veszne oda, bánja a fene, de a motor több tízezer forintba került. Nagyon sajnálnám odaveszni. A fa nem tűnt megmászhatónak. Se ő, se én nem vállalkozhattam rá. Hogy mi lett a motorka sorsa, nem tudom.
Mindenesetre valahogyan egyszer földet ért, merthogy a fa ma is áll, de nincs a lombjában a repülőgépmodell.
Ízelítő az 1Tim 2. f.-ből:
Az istentiszteletre vonatkozó utasítások
Pál imát kér az emberekért; a királyokért, elöljárókért, hogy békés életet élhessünk, szentségben és tisztességben…Isten azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön… Krisztus váltságul adta magát mindenkiért és tanúságtételül… Azt kívánom, hogy a férfiak imádkozzanak, … az asszonyok tisztességes ruhát viseljenek, szemérmesen és szerényen ékesítsék magukat, jótékonykodjanak… Nem engedem, hogy asszony tanítson s a férfin uralkodjék, hanem maradjon csöndben. Legyen anya, kitartó a hitben, a szeretetben, a szegénységben és a tisztességben, ezáltal üdvözül. Közöm. Férfitől imát, nőktől szerénységet kér Pál. Elég határozottan inti a szebbik nemet az istentiszteleten való elcsendesedésre. Ma ez Európában különösen hangzik. Pál tudja, miért teszi, és miért Timóteusnak írja ezeket.

Szólj hozzá!


2017.09.13. 09:57 emmausz

Menjek, vagy maradjak?

Minden baj azzal kezdődik, hogy elhagyod a szobádat – mondta, valaki a saját nevéhez fűződő szállóigét.
Ezzel szemben áll egy másik igazság: Ahhoz, hogy valamilyen élmény érjen, egyáltalán új inger, ahhoz el kell hagynunk a lakásunkat.    
Utóbbi mellett érvelt egy szívgyógyász is, akihez vagy tizenöt éve beutalót kaptam. Azt mondta, hogy a szívem olyan, amilyen. Amit megtehetek, az a kiadós napi séta. Ezért azt javasolja, hogy szerezzek be egy kutyát, az majd naponta, esetleg többször is „levisz” sétálni. Nem vettem, de kaptam helyette egy kamerát, hogy azzal sétáljak. Így barangoltam be a kerületet (jó nagy), mindig más és más irányba csillagtúrázva.
Kamerámnak nincs hibája, azonban abbahagytam egy idő óta a sétát. Alighanem meguntam az ismétlődő helyekre való mászkálást. Ha jól utánaszámolok, mára már megdöglött volna az annak idején beszerzett kölyökkutya.
A kérdés már most az, hogy újabbal kísérletezzem-e? Vigyem le magamat, és a kamerát újabb huzamosabb időszakra gyalogolni, azaz felújítsam-e ezt a gyakorlatot?
Majd megbeszélem a vízhajtóval.
Most olvassa T., hogy a sportos VM miniszter eltörte a lábát. Ajjaj!!!
Ízelítő az 1Timóteus levél 1. f.-ből:
Bevezetés
Pál…: Kegyelem, irgalom és békesség Istentől, az Atyától, és Urunktól, Krisztus Jézustól.

A tévtanítók visszautasítása
... A tanítás célja a tiszta szívből, jó lelkiismeretből és őszinte hitből fakadó szeretet. … a törvényt nem az igaz emberért hozták, hanem a gonoszokért, … és mindazért, ami még ellenkezik az igaz tanítással, a boldog Isten dicsőségéről szóló evangéliummal, amelynek hirdetésére megbízást kaptam.

Az isteni irgalom magasztalása
azelőtt …erőszakos ember voltam. De … tudatlanul cselekedtem. … elárasztott az Úr kegyelme Krisztus Jézus azért jött a világba, hogy üdvözítse a bűnösöket, s közöttük én vagyok az első… Az örökkévalóság királyának, a halhatatlan és láthatatlan, egyedülvaló Istennek tisztelet és dicsőség mindörökkön örökké! … Timóteus fiam, … a jó harcot vívd meg bizalommal. Tarts ki a hitben… Közöm. – Tartalmas jó kívánságok… megszívlelendők. – Néhány mondat a „pálfordulásról”. – Imádás szavai. – Buzdítás kitartásra.  Nekem azt mondja, hogy Isten a legalávalóbb embert is képes kifordítani önmagából és „irányba állítani”. 

2 komment


2017.09.12. 09:51 emmausz

Szinergizmus és skanzen

Ma erre a kettőre akarok röviden visszatérni. Az egyik, a szinergizmus az a fajta magatartás, amivel pl. a FB-ra feltett fotóimat kezelem.  Ugyanis a sz. több hatóanyag egymást erősítő hatása jelentésű szakszó. A többféle anyag esetemben a kép és a szöveg (frappáns cím). Ha tényleg ütős a cím, erősíti a képi mondandót. Ha erős a kép, hozzásegít, hogy alkalmas címet-szöveget találjak ki mellé. Így támogatják, erősítik egymást a szöveg és a kép. Ezért foglalkozom olyan szívesen a képek közzétételével. Persze ott lappang a háttérben az is, hogy az elmúlt években körbe csavarogtam a kerületet, és számos fotót készítettem sétáim alkalmával. Ezeket helymegjelöléssel kiegészítve szívesen osztom meg az Óbuda, ahogy mi látjuk FB-oldalon. Kiket érdekelhetnek ezek a helytörténeti fotók, ha nem az itt élőket. A képanyag megosztásával reményem szerint gazdagítom a helytörténeti anyagot.
Másik rövid témám a skanzen. Ötven éve nyílt meg Szentendre felett, és csak most láttam. Oka lehet, hogy annak idején másfél évtizedet töltöttem népművészeti-háziipari termékeket forgalmazó cégnél. Bőven telítődtem a Malonyai-féle néprajzzal, a háziipari szövetkezetek életével, a kereskedelemmel. Már Tömörkény emlegeti, hogy szükség volna a paraszti háziipari termékek forgalmazásával törődő kereskedésekre. Hát álma megvalósult, hogy azután mára elenyésszen. Kicsit hiányzik is mára ez a szín nekem. Mindenesetre én annak idején telítődtem vele. Most viszont érdekes volt szembesülni a paraszti kultúra megannyi megnyilvánulásával, technikákkal, készségekkel, járművekkel, játékokkal, épületekkel. Szépségesnek ítéletem meg, még akkor is, ha az ablakok egyrészét nem szádafüggönyök takarták, hanem valamiféle jellegtelen nyomottmintás vászon. Anyai nagyapám földpadlós-petróleumlámpás világa elevenedett meg itt.            
Ízelítő a 2Tessz 3. f.-ből:
Intelmek
imádkozzatok értünk... Az Úr vezérelje szíveteket Isten szeretetére és krisztusi türelemre!... kerüljetek minden olyan testvért, aki kifogásolható módon él… mi nem éltünk tétlenül közöttetek; senki kenyerét ingyen nem ettük, hanem megdolgoztunk érte, …mert példát akartunk nektek adni …  meghagytuk nektek, hogy aki nem akar dolgozni, ne is egyék…  némelyek nem dolgoznak, hanem haszontalanságra fecsérlik idejüket. Az ilyeneknek megparancsoljuk…, hogy a maguk kenyerét egyék. Ti… ne unjatok bele a jótettekbe. Ha valaki nem engedelmeskednék a tanításnak, azt … feddjétek meg. A békesség Ura adjon nektek …békét! Az Úr legyen mindnyájatokkal! … Közöm. – Ima, szeretet, türelem, munka, jótettek, stb… Kb. ezekben foglalja össze Pál a krisztuskövetés módját. – Aki nem akar dolgozni, ne is egyék. Talán Pál sajátja, talán már az ő korában is ismert mondás volt. Mindenesetre még Sztálin is idézi. Hogyne tenné. Szállóigeként él a nemzetek emlékezetében. 

Szólj hozzá!


2017.09.11. 10:19 emmausz

Hétfő

Tegnap kölcsönkaptam a Bindeni Szent Hildegard életéről szóló regényt. Olvasom. Már csecsemő a pogány névre keresztelt szent.
Tegnap reggel agapé volt. Alig jöttek. Az fogalmazódott meg bennem, hogy kiégett, kiüresedett ez a forma, be kellene fejezni. Aztán mégis jöttek tízen-húszan. Na, jó, még ne fejezzük be.
Tegnap együtt volt három generáció. Jól éreztük magunkat. Levi megorrontotta rajtam a bekapott csokoládészelet aromáját. Jó a szaglása. Persze ő is kapott. Vidáman telt az idő. Levente óra hosszat nézte a Kockás fülű nyúl epizódjait. Domi mesét hallgatott. Ebéd után festettek is. Majd egymásnak estek. Tíz perc múlva a legnagyobb békességben játszottak együtt.
Mivel egy ötévesnek minden játék, elvitték a levelemet kerékpárral a postához, bedobni a levélládába, majd visszakerekeztek, mert L. itt felejtette a gumicukrát kis zacskóban.
M. nekilátott, s  rendet vágott cserbenhagyott képeim között. Az történt ugyanis, hogy megkérdezésem nélkül felbontották a Picasa és a Google között korábban létrejött szerződést. Mi pedig, akik rácuppantunk a szolgáltatásra, hoppon maradtunk. Jelentem, ezentúl megszokott lesz képeim között a piros szemű portrékép, ha nem találok korrigáló programot. Szerettem a „vörös szem” lehetőséget. (Valakinek a szeme bepirosodott. Mondom neki, hogy Picasával eredményesen gyógyítható. Kijelölöd a vörös szemet, ráklikkelsz a programra, és visszaállítja szemed színét természetes színűre.)
Látom, mind a tegnapról írtam. De ma osztom meg, tehát marad a cím. Ma ugyanis még nem történt semmi, csak a hajnali-reggeli rutinok. Öt órakor kidobott az ágy. Egy órát paraliturgiámmal foglalkoztam, majd visszapihentem egy órácskára. Reggeli gyógyszerek, egy zsemle májkrémmel, mise, utána beszélgetés, majd háromnegyed tízórai melegszendviccsel, hogy elfogyjon a száraz sajt is. Vízhajtó teával, szöszmötölés a mai poszton.
Mindenkinek szép napot!   
Ízelítő a 2Tessz 2. f.-ből:
Krisztus eljövetelének előzményei
…Jézus Krisztus eljövetelét… illetően … tőlünk eredő levél ne ijesszen meg benneteket, mintha az Úr napja már küszöbön állna… előbb elpártolás jön, …a kárhozat fia… istennek akar látszani… majd megjelenik a gonosz, … azok vesztére, akik elkárhoznak, …akik nem hittek az igazságban, hanem a gonoszságban telt kedvük, mind ítéletet vonnak magukra.

Buzdítás az állhatatosságra
…testvérek, titeket szeret az Úr, kiválasztott, hogy a Lélek és a hit által megváltást nyerjetek. …hogy részetek legyen Urunk, Jézus Krisztus dicsőségében. Legyetek hát állhatatosak, … Urunk… vigasztalja meg szíveteket, és szilárdítson meg benneteket minden jótettben és szóban. Közöm. – Itt már óvatosan fogalmaz Pál: Az utolsó idők elkezdődtek, de hogy meddig tart (2000 év telt el már)? – Buzdít Lélekben és hitben élésre, állhatatosságra. Mintha nekünk is üzenné. Nemde?

Szólj hozzá!