Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • emmausz: Mindkét kommented megjelent a blgomon. (2017.08.09. 10:57) Azt írja a levelében...
 • emmausz: Tavaly voltak a Pálvölgyiben, azért megkérdezem őket. És köszönöm. (2017.08.03. 11:24) Hajnali órán
 • emmausz: OK. Ugródeszka volt a mai poszt témájához. Most egy hetet én is kihagyok. Pihenek. (2017.07.22. 10:14) Elköszönések
 • emmausz: „Tűrte Miklós tűrte, ameddig tűrhette” (2017.06.29. 12:05) Mellékhatás? Hippodrom.
 • emmausz: :) (2017.06.29. 11:12) Egy ortodox himnusz

Utolsó kommentek

 • emmausz: Mindkét kommented megjelent a blgomon. (2017.08.09. 10:57) Azt írja a levelében...
 • gond/ol/a: és az irásképünk épp úgy változik , mint az arcképünk...jut eszembe, lehet, hogy lassan az arcunk is olvashatatlanná válhat?! én a napokban feltettem bizony a blogomba nagyanyám egy 1952-ben irt le... (2017.08.09. 10:25) Azt írja a levelében...
 • emmausz: Tavaly voltak a Pálvölgyiben, azért megkérdezem őket. És köszönöm. (2017.08.03. 11:24) Hajnali órán
 • Klári Bodó: Meg lehetne nézni a cseppkőbarlangokat. Pusztaszeri út, odáig légkondi a kocsiban. A barlangokban 12 fok van télen-nyáron. A légkondis múzeumok is szóba jöhetnek, meg a cukrászdák. Hm? (2017.08.03. 10:45) Hajnali órán
 • emmausz: OK. Ugródeszka volt a mai poszt témájához. Most egy hetet én is kihagyok. Pihenek. (2017.07.22. 10:14) Elköszönések
 • Utolsó 20

2017.08.18. 10:07 emmausz

Gombok

Úgy átszövik életünket, mint nyaralót a pókok. No, nem gyerekkorom „for gentleman” sliccgombjára gondolok, nem is Gombosnéra, aki a „jövödelmezőségre” tanított, sőt nem is azokra a gombokra, amelyekből focicsapatot lehetett reszelni, de még azokra sem, amelyekből sose volt két egyforma, mert papírra varrt mintakollekció darabjai voltak, ám még anyám gombos dobozának kincseire sem, amelyben mindig rá lehetett akadni az éppen szükséges gombra.
Azok bio-gombok voltak a maiakhoz képest.
Inkább azokra a programozó gombokra gondolok, amelyeket civilizációnkban meg kell megtanulnunk kezelni. Ilyenekre: a személygépkocsi táv-ajtónyitójára, a tévé, a videó és a DVD-lejátszó távkapcsolójára, a bejárati ajtó programozott elektronikus kulcsára, a fizetéskor használt kártyák pin-kódjára, amelyet hibátlanul be kell pötyögtetni, különben megnyomhatod a sárga gombot, és kezdheted elölről (ja, kérem, megmondta Karinthy, hogy az automatán van egy piros gomb, amelynek megnyomása által kiugrik egy zöld gomb, amelyet szintén meg lehet nyomni). Tehát vannak a felsoroltak, de a nótának még koránt sincs vége. A teljesség igénye nélkül sorolom őket: van a sütőn, a mosogatógépen, a mosógépen, a mikrohullámú sütőn, a krumplisütőn, a dagasztógépen, digitális órás-rádión programozásra való gombok, és minden masinán más szisztéma szerint kell őket működtetni.
A mobilokhoz óvatosan kell hozzányúlni, mert élük televan érzékelő gombokkal. Elállítják a hangot, kikapcsolják a telefont, kilökik a memóriakártyát.
Tovább is van. Mondjam még? A digitális fényképezőgépemen annyiféle gomb van, hogy nem győzöm őket megtanulni. Ezek technológiai rendszerbe vannak kapcsolva. Mindent tudnak, nem úgy, mint a gazdájuk.
Aztán a számítógép az F1-F12 ig tartó gombjával és a gombkombinációk: Crtl+C, Ctrl+V és társaik. Aztán amikor a gép megmakacsolja magát, jön az inkvizíciós kérdés: Melyik gombot nyomtad meg? Mittudomén...
A nyomtató sem on-off típusú. Van még rajta karotta- és zöldszínű gomb is. Az egéren klikkelő gomb, a görgő és baloldalt az „előző-következő” gomb.
Belátható, hogy elveszünk a gombok és funkcióik között.
Itt abbahagyom. Elengedem egy enterrel az anyagot és megyek a légkondit átprogramozni, mert kezd hideg lenni. Párhuzamosan megnyomom a közlekedőbe helyezett ventilátor 3-as gombját, hogy a dolgozószobából nyomja át a hűvösséget a nappaliba is.
Ízelítő a Galata-levél utolsó, 6. f.-ből:
Keresztény közösségi szellem
...ha valakit botláson értek, ...intsétek meg szelíden... Hordozzátok egymás terhét... Aki beképzelt, önmagát áltatja...  dicsekvését mindenki tartsa meg magának... engedjen részt tanítójának minden javából... Amit az ember vet, azt is aratja. Aki Lélek szerint vet, a Lélekből arat örök életet. Ne fáradjunk bele tenni a jót, mert ha kitartunk, annak idején aratni is fogunk. Amíg tehát időnk van, tegyünk jót mindenkivel, főképpen hittestvéreinkkel.

Befejezés
Nézzétek, mekkora betűkkel írok nektek a saját kezemmel! ...Én nem akarok mással dicsekedni, mint Urunk, Jézus Krisztus keresztjével. Általa keresztre szegezték nekem a világot, és engem is a világnak... aki Jézus jegyeit viselem testemen. A mi Urunk, Jézus Krisztus kegyelme legyen lelketekkel, testvérek! Ámen. Közöm. Az ember társas lény. Arra vagyunk kitalálva, hogy egymást szolgáljuk, szeressük. Mintha a világ nem ezt mutatná. Az én dolgom persze a magammal való foglalkozás, s kevésbé a világgal. A kellő változtatásokat magamban kell elvégeznem. Ábécédé, rajtam kezdé... – mondja a nóta. A legtöbben másokat bírálnak, és akarnak megjavítani, és magukat szeretik. Fordítva kellene: Magamat féken tartani, és másokat szeretni.  

Szólj hozzá!


2017.08.17. 13:01 emmausz

Mára ennyi

Tegnap megbeszéltük, hogy nehéz nekem naponta újat írni. Nemcsak nekem. Másnak is. Megtudtam, hogy az Amerikában élő Cs. és Co. átruccannak egy hónap múlva Mo.-ra, s a szomszéd országokba kicsit körülnézni. Megtudtam volna magától Cs-tól is, de sikertelenül bombáz a messengerrel. Telefonálnia kellene, de valahogy azt nem akarja. A messengert pedig a gépem nem akarja.
Érdekesen alakult a mai nap.
Kelés fél ötkor, egy jó kávéval, aztán visszaaludtam még egy órácskára.
T.-t meghívta volt munkahelye Szent István-ünnepre. Már jóval a tervezett indulás előtt itt téblábolt, várva, hogy teljen az idő. Mondom neki:
- Indulj el most.
- Nem lehet – így ő –, már nem érem el a buszt.
- De igen, szívesen kiviszlek.
Összekapta magát.
Útközben megjegyezte: – Otthon felejtettem a nekik vett szőlőt.

Kitettem a megállóban, majd irány a könyvmegálló. Tele volt régiségekkel, de kedvemre valót mégse találtam köztük. Azért hoztam egy Dékány-kötetet a vitorláskedvelőknek, és egy Verne-regényt (Tizenöt éves kapitány) Á. unokámnak. Hátha még előtte van az elolvasásának.
A posta előtt jutott eszembe, hogy én meg otthon felejtettem a befizetendő csekket.   

Ma tésztát kellene főzni sajttal, tejföllel. Hanyagolom. Inkább kettőnknek holnapra. Ma hideget eszem, úgyis ködbe vész, hogy mikor étkeztem így utoljára. (Egykor nagyon sűrűn ettem hideget.)
Tobzódom a lehetőségek között.
Ha az írás téma után kiált, a fotózás még inkább. Hiába vittem magammal reggel, meg délelőtt a kamerát, nem találtam jó témát. Akkor pedig felesleges. Közepes minőségű képekkel tele van a FB. Nem akarom szaporítani a számukat.
***
A határozatlan számnevekkel űzött vicc poénját magamra alkalmazom.
13 óra van? Tényleg már ennyi az idő? Akkó mennyi kő, magamnak ennyi annyi.
Ízelítő a Gal 5. f.-ből:
III. ERKÖLCSI KÖTELESSÉGEK
Isten gyermekeinek szabadsága
A szabadságot Krisztus szerezte meg nekünk... Jézusnak... csak a hit számít, amely a szeretetben teljesedik ki... Aki zavart kelt köztetek, viseli majd büntetését, bárki legyen is... a meghívásotok szabadságra szól, csak ne éljetek vissza a szabadsággal a test javára, hanem szeretettel szolgáljatok egymásnak. Mert az egész törvény ebben a mondatban teljesedik be: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat,... vigyázzatok, nehogy felfaljátok egymást! Kérlek, hogy Lélek szerint éljetek... A test a Lélek ellen tusakodik, a Lélek meg a test ellen... A test cselekedetei: kicsapongás, tisztátalanság, fajtalanság, bálványimádás, babonaság, ellenségeskedés, viszálykodás, vetélkedés, harag, veszekedés, szakadás, pártoskodás, irigykedés, gyilkosság, részegeskedés, tobzódás és ezekhez hasonlók. A Lélek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.... Akik Krisztus Jézushoz tartoznak, keresztre feszítették testüket szenvedélyeikkel és kívánságaikkal együtt. Ha a Lélek szerint élünk, viselkedjünk is a Léleknek megfelelően. Közöm. Nemeshegyi P. írását veszem kölcsön: „A Lélek gyümölcse a szeretet. A szeretet uralmának jelei: Öröm, béke; megnyilvánulásai türelem, kedvesség, jóság, születésének, kiteljesedésének feltételei a hűség, szelídség, önmegtartóztatás (A TOB nyomán).” A szeretet alá van a többi rendelve oksági rendben. Nem mellérendeltek a felsorolás elemei.

Szólj hozzá!


2017.08.16. 10:26 emmausz

Az uborkaszezon mínuszos hírei

M. fut.
Egyre többet fut.
Tegnapelőtt 12 km-t futott.
Fáj tőle a térde.
Mert fut.
...
Jövünk fel a lépcsőházban.
Fáj a térdem.
Na igen, mert nem futok.
Ekkora súllyal.
Az örömmel végzett futás a test imája” – vallja Balczó András a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok öttusázó, 12 gyermek édesapja. A Nemzet Sportolója augusztus 16-án töltötte be 79. életévét!
Isten éltesse!

***
Marik M. halálára:
Egy osztrák karizmatikus gyógyító pap:  „Az Úr imádság által, az orvosok által és a halál által gyógyít.” Utóbbit nevezték két méteres iszappakolásnak – teszem hozzá. Vagyis hát, ha Isten is úgy akarja, meggyógyulsz, meggyógyítanak, vagy nem gyógyítanak meg és nem gyógyulsz meg. Ha melléveszem a tegnap emlegetett Gyökössy Endre megfogalmazást: „egyik tenyeréből áttesz a másikba”, akkor kiszedtem a halál fullánkját.

***
Tegnap este zárt a  25. Sziget. Ennek örömére hazaengedték a hangerőt szabályozó mérnököket, és megdöngették a dobokat, megdöngették Észak-Budát. Jött rendesen a basszus, és mellé néha egy-egy artikulálatlan felkiáltás. Olyan hatású volt a dörömbölés, mint a halálra sebzett sárkányé, amelyik hét fejéből tüzet okádik (itt tűzijáték), miközben eszeveszetten csapod a farkával. Mint aki érzi a vesztét.
Szép, mint a Guernica.

Lehet, hogy Európa legnagyobbja a műfajon belül.
Továbbra is úgy vélem, hogy nem ebben kellene jeleskednünk.
***

Levi levelet írt T. nagyinak. Ezt írta: leaoetmeélkmweoifgmsydlégfáűefésádgískdgorgísédlgmaéserlkgaprsogaérslgm...
Nekem erről egy szakállas vicc ugrott be: Két hal beszélget. Az egyik ezt mondja: o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-oooo
A másik azonnal reagál: -o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-oo-o-oo-o-ooo-- 
Tudod, miről beszélgettek? Nem tudod? Hát erről:o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o--... 
Ízelítő a Gal 4. f.-ből:
Isten gyermekei vagyunk
...amikor elérkezett az idők teljessége, az Isten elküldte Fiát, aki asszonytól született, és ő alávetette magát a törvénynek, hogy kiváltson minket a törvény szolgaságából, hogy a fogadott fiúságot elnyerjük. Mivel az Isten fiai vagytok, a Fia Lelkét árasztotta szívünkbe az Isten, aki kiáltja: Abba, Atya! Tehát nem vagy többé szolga, hanem fiú, s ha fiú, akkor Isten kegyelméből örökös is. ... most ismeritek az Istent, ... hogyan térhettek vissza az erőtlen elemekhez..., újra a szülés fájdalmait szenvedem értetek, amíg Krisztus ki nem alakul bennetek...

A két szövetség szembeállítása
...Ábrahámnak két fia volt, az egyik a szolgálótól, a másik a szabad asszonytól... A két asszony a két szövetséget jelenti. Az egyik ...szolgaságra szül: ez Hágár... A szabad asszony ellenben a fenti Jeruzsálemet jelenti... írva van: Örülj te magtalan, aki nem szülsz, fejezd ki örömöd és ujjongj, aki nem vajúdol. Mert több a gyermeke a magányosnak, mint annak, akinek férje van. Ti tehát az ígéret fiai vagytok, mint Izsák... a szolgáló fia nem örököl a szabad asszony fiával. Mi, testvérek, nem a szolgáló fiai vagyunk, hanem a szabad asszonyéi. Közöm. Ha kronoszban gondolkodunk, ha kairoszban, van abban valami titokzatos, hogy miért éppen 2000 éve jött el az idők teljessége. Nem tudom. – Csak a Lélek által mondhatjuk, Abba, és hogy Krisztus a megváltó. – Két szövetség váltja egymást, az ó és az új. Ennek előképét látja Pál Izmaelben és Izsákban, Hágárban és Sárában.

Szólj hozzá!


2017.08.15. 06:31 emmausz

Apróságok

A pelyva (polyva) gabonamag külső kemény levélburka, amit leszednek, és amely elszáll a széllel. A pozdorja len- és kendertörek neve. Jól ég a pozdorjakályhában, bár kevés meleget ad. A miszlik apróra vágott akármi, a szecska viszont ugyanilyenre vágott takarmány. Álljon itt néhány miszlik, vagy szecska, apró, mint a pozdorja vagy a pelyva. Esetleg még apróbb, mint a Federweiss, ami viszont nem szagosított hintőpor.
***
Találtam egy jó megfogalmazást, melyet Gyökössy Endre neve fémjelez:
„Az Atya a tenyerén tart minket. A halál áttesz bennünket a másik tenyerébe. Ennyi az egész.”

***
Többé senki ne mondja nekem, hogy a kutya se jár misére. Igenis jár. Ma másodszor jött be egy foxikölyök a templomba mise előtt barátkozni. Mikor bejött a pap, felment vele a szentélybe, az ambóhoz. Onnan kellett kiédesgetni.  
 
***
Az idei közös nyaralás során azt vettem észre, hogy túl sok már nekem elgyalogolni a strandig a kánikulában. Szerencsére észrevettem a hozott kerékpárokat is, és nyeregbe pattantam tizenöt év kihagyás után. Nagyon örültem, hogy képes vagyok újra kerekezni.
***
Van egy új fotó-közzétételi lehetőség a FB-on: Ilyennek látom Óbudát. Mivel évekig cirkáltam sétálgatva, fotózgatva a kerületben, elég sok képet készítettem a városrészről. Ezekből csepegtetek most naponta néhányat. Egyre sűrűbben találkozom azzal, hogy a feltett képek lényegesen színesebbek, mint a valóságban látszanak. Ez azért baj, mert a reklámokból ismert harsogás miatt a környezetünket porosnak, fakónak, unalmasnak érzékeljük, ha túl sokat nézzük a harsányra színezett fotókat. Persze a színek manipulálásával bizonyos hatások érhetők el, de vajon érdemes-e annyira felerősíteni ezeket az érdekesség fokozása miatt, hogy már teljességgel hihetetlennek látszanak a képek.
Ebben is talán a kevesebb a több.
Ízelítő a Gal 3. f.-ből:
 AZ ÍRÁSOK TANÚSÁGA
A megigazulás a hitből fakad
Ti ostoba galaták! Ki babonázott meg benneteket, hogy ne engedelmeskedjetek az igazságnak, amikor szinte a szemetek elé állítottuk a megfeszített Jézus Krisztust? ...Ugyanaz történik, mint Ábrahám esetében: „Hitt Istennek, és ez megigazulására szolgált.” ... Isten Ábrahámnak: „Benned nyer áldást minden nép.” ...

A törvény rendeltetése
...Mielőtt a hit elérkezett, a törvény fogott össze és őrzött meg minket a hitnek,...  a hit eljövetelével azonban kikerültünk a nevelő keze alól... Nincs többé zsidó vagy görög, rabszolga vagy szabad, férfi vagy nő, mert mindannyian eggyé lettetek Krisztus Jézusban. Ha azonban Krisztuséi vagytok, akkor Ábrahám utódai is, s az ígéret szerint örökösök. Közöm. Pál nagyon hangsúlyozza: a Krisztusban való hit szolgál üdvösségre. Isten Ábrahámmal közölte: minden nép benne nyer áldást. Krisztus által.
– Meglepő, hogy Pál milyen élesen fogalmaz, ostobának nevezve a galatákat.  – Itt is egy szállóigévé lett kijelentés: Nincs többé zsidó vagy görög, rabszolga vagy szabad, férfi vagy nő, mert mindannyian eggyé lettetek Krisztus Jézusban.

Szólj hozzá!


2017.08.14. 09:55 emmausz

Renoir

Egyszer már megírtam, hogy nekünk az év könyve lett az egyik karácsony előtt piacra dobott könyv: a Jaan Renoir által írt kötet: Apám, Renoir. Olyannyira megtetszett, hogy ketten is megvettük titokban. Aztán valahogy elkallódott mindkettő.
Mindenesetre nekem tetszett az impresszionista művész életfilozófiája, benne a parafadugó-elmélet (a dugó a patakban sodródik, elakad, majd továbblibben, egyszer csak elér a folyóba, onnan meg a tengerbe. Pusztán idő kérdése a dolog. Amolyan laissez-faire-magatartás ez, fia nem is kultiválta, nekem azonban tetszett. Miként az is, ahogy az öreg bürokrata tanítja famulusát: Fiam, a dolgok 90%-a magától megoldódik, a maradék 10%-ot pedig te sem tudod megoldani.).
Hol is hagytam abba?
A parafadugó-elméletnél.
Nos, tegnap este az idős Renoirról és fiáról, Jeanról, továbbá utolsó modelljéről Andrée Hesslingről készült filmet adtak az M5-ön. Csak felében-harmadában láttam, mert későn kapcsolódtam a vetítésbe. Tetszett a film hangvétele, visszahozta a könyvből már ismert mester portréját. Visszahozta az életről való örömteli felfogását. Azért festett, mert örömét lelte benne. Kiegyensúlyozott alkotóművész lévén festményei harmonikusak, visszaidézik az elveszett Paradicsomot.
Élmény az az ember, élmény volt a róla készült film is.
Festményének hangulatát (Moulin de la Galette) hányszor kerestem már a Rómain, sétáim során.
Ízelítő a Gal 2. f.-ből:
Tanítása megegyezik Péterével és az apostolokéval

...én éppúgy megbízatást kaptam az evangélium hirdetésére a körülmetéletlenek, mint ahogy Péter a körülmetéltek körében. Aki ugyanis Péternek erőt adott..., velem is együtt munkálkodott a pogányok között. Amikor Jakab, Kéfás és János, akiket oszlopoknak tekintettek, fölismerték az osztályrészemül jutott kegyelmet, az egyetértés jeléül kezüket nyújtották nekem és Barnabásnak: Mi apostolkodjunk a pogányok, ők meg a körülmetéltek körében... Amikor Péter Antiochiába érkezett, szembeszálltam vele, mert okot adott rá... megmondtam Péternek: Ha te zsidó létedre pogány módon, és nem zsidó szokás szerint élsz, hogyan kényszerítheted a pogányokat, hogy zsidó szokásokat kövessenek? Mi születésünknél fogva zsidók vagyunk, ...azonban az embert nem a törvény szerinti tettek teszik igazzá, hanem a Jézus Krisztusba vetett hit... Ha újra fölépítem azt, amit leromboltam, törvényszegőnek bizonyulok... az Istennek élek, mert Krisztussal engem is keresztre feszítettek. Élek, de már nem én, hanem Krisztus él énbennem. Minthogy azonban most még testben élek, Isten Fiának hitében élek, aki szeretett engem és feláldozta magát értem... ha a törvény útján igazzá válhat az ember, Krisztus hiába halt meg. Közöm. Újszövetség: nem a törvény, hanem a Krisztusba vetett hit üdvözít. Péter ingadozását Pál bírálja. Jézus mondta: Aki az eke szarvára tette a kezét, ne nézzen hátra. A hit erősítése ezért a legfontosabb. Feltétlen bizalom az Abszolútumban, aki Van.
– Szállóigévé lett páli mondások a fejezetből: Krisztussal engem is keresztre feszítettek. És még:  Élek, de már nem én, hanem Krisztus él énbennem. Jó lenne, ha felelősséggel utánamondhatnánk.

Szólj hozzá!


2017.08.13. 09:57 emmausz

Mi? Ma?

A háziasszony visszatérő kérdése: Mit főzzek ma? Az íróé:
Miről írjak ma? S tényleg jönnek a kérdések.
Miről írjak?
Mi a fenéről írjak?
Mi a nehézségről írjak?
Mi a pokolról írjak?
Mi a túróról írjak?
Mi a menykőről írjak?
Mi a francról írjak?
Mi a rossebről írjak?
Mi az anyám kínjáról írjak?
Mi a izéről írjak?
Mi a franckarikáról írjak?
Mi a nyavalyáról írjak?
Mi a kutyafüléről írjak?
Mi a répáról írjak?
Mi az ördögről írjak?
Mi a halálról írjak?
Mi a kutyagumiról írjak?
Mi a rohadalomról írjak?
Mi a manóról írjak?

Ki maradt valami?
S tényleg, miről írjak?  
Látom már! Semmiről, hisz ez önmagában egy poszt.
***
Pedig a semmit lehet fokozni is. P.-né tudta, amikor kb. 50 évvel ezelőtt, a kongó lépcsőházban kiabált:

Ki dobál?
Ki a rosseb dobál?
A rosseb egye meg, ki dobál? 
***
Ma jó rossz-idő van. Hűvös, esőre álló, szeles, mégis dunsztos.
Ma megjegyezte a plébánosunk (Schunk), tapasztalván, hogy valaki rosszul lett: Olyan szélsőséges az időjárás.
Ma  mindenki pihenjen. A szervezetünket ugyanis nagyon megviselik a frontok.   

Magam azon gondolkoztam, hogyan fokozható még a pihenés. Lefeküdjek aludni? Hisz megpróbáltam minimális mozgással, a legszükségesebbekre való összpontosítással túlélni a kánikulát.
Ma érdeklődéssel olvasom egyik bloggerinától, hogy ellentétben a nagy többséggel, most, a kánikula alatt jött el az ő ideje. Kitűnően érezte magát a hosszas időszakban a napon sütkérezve. Hááát? Van ilyen is!

Úgy látszik.
Ízelítő A galatáknak írt levél 1.f.-ből
Címzés és személyes kapcsolat
... átpártoltatok egy más evangéliumhoz, jóllehet nincs más; legföljebb néhány ember akad, aki megzavar titeket, és igyekszik elferdíteni Krisztus evangéliumát. De ...ha valaki más evangéliumot hirdetne nektek, mint amit tőlünk hallottatok: átkozott legyen! ... Ha emberek tetszését keresném, nem volnék Krisztus szolgája.

I. AZ APOSTOL SZEMÉLYE KÖRÜLI VITÁK
Apostoli meghívása
...testvérek, az általam hirdetett evangélium nem embertől való, hanem Jézus Krisztus kinyilatkoztatásából...  azelőtt... könyörtelenül üldöztem az Isten egyházát és a romlására törtem... De amikor úgy tetszett annak, aki már születésemtől fogva kiválasztott és kegyelmével meghívott, hogy kinyilatkoztassa bennem Fiát, hogy hirdessem a pogányoknak..., elmentem Arábiába, majd ismét visszatértem Damaszkuszba. Három év múltán azután fölmentem Jeruzsálembe, hogy megismerkedjem Péterrel, s nála maradtam tizenöt napig. Más apostolt nem is láttam, csak Jakabot, az Úr testvérét. Amit itt írok, Isten előtt mondom, nem hazugság... Júdea Krisztusban hívő egyházai tehát személyesen nem ismertek meg. Csak hallomásból tudták: Aki üldözött bennünket, most hirdeti a hitet, amelynek azelőtt a romlására tört.  És magasztalták értem az Istent! Közöm. Pál tudja, hogy csak egyféle evangélium van, a többi hiteltelen. Itt mesél magáról, és hivatásáról. A lényeg: Hallgat(ott) az Istenre, és próbált mindenben megfelelni az ő ösztönzéseinek. Bár sok Pál volna, bár Mi is pálok volnánk.  Rajtunk is múlik!?

Szólj hozzá!


2017.08.12. 10:55 emmausz

Lélegezz!


Fiunk egykor egy újrainduló középiskola diákja volt, az intézmény indulásához sebtében mindenhonnan összekapart diákok voltak osztálytársai. Nem voltak gazember népség, de felettébb vásottak. Ha valaki miatt büntetést kellett írniuk, az illetőt a szünetben a katedraasztalon megcsiklandozták. Négyen lefogták, a többi csikizte. Vezényszóra abbahagyták, rákiabálva: Lélegezz!!! A delikvens lélegzett, majd a csikizés folytatódott a következő „állj!”-ig. Lélegezz!!! S az áldozat lélegzett, mert különben könnyen megfulladhatott volna. Alighanem elgondolkozott azon, hogy vajon érdemes-e az osztályra kellemetlenséget hoznia. Nekem ez jutott eszembe tegnap este, amikor megérkezett a hidegfront szele. Kimentem az erkélyre lélegezni. Lélegeztem, majd újra lélegeztem az egyre frissebb mozgó levegőből. Érdekes a frontbetörés. Nem tudni, hogy egy-egy pöff után erősebb széllökés jön, marad az erőssége vagy lanyhul. Nem mindegy. Mostanában szinte minden frontról ijesztő adatokat közöl a tévé. Ekkora kár, ennyi halott, ennyi sebesült. Megértem: a halálos szerencsétlenség önmagában tragédia.  Az is igaz, hogy a hatalmas orkánok okozta károk egyre tetemesebbek. Mégis két gondolat foglalkoztatott. Az egyik: Ha nem csillapodik a vihar kedve, mi lesz a Sziget-fesztivál több tízezer sátorlakó emberével? Úgy vélem, hogy – hála Istennek – nem lett semmi, mert csillapodott a szél ereje, amely előző napon még a Pécs mellett tartandó kisrepülő bajnokságra érkezett és lenyűgözött 52 repülőből 22-t tönkretett. A másik visszatérő gondolatomat illetékes elvtárstól kölcsönzöm: Miért mindig a rosszat, elvtársak! A szél kipucolta az ország levegőjét, megszüntette az extrém forróságot, visszaadta sokunk életkedvét, rendezte közérzetünket, és ezeknek a hasznát senki nem számolta ki. Van egy karizmatikus ének, amely agy kezdődik: Az Úr irgalma, hogy még élünk a földön... Igen. Ingyen lát el hatalmas, pénzben aligha kiszámítható értékekkel, friss levegővel, ivóvízzel, jóakaratú emberekkel. Éljünk vele, velük. Már nem kell sóhajtozni a legközelebbi hőségriadóig: Használd ki az időt és LÉLEGEZZ! Én is azt teszem.     
Ízelítő a 2Kor 13. f.-ből:
Befejező intelmek
..
.Bizonyítékot akartok, hogy belőlem Krisztus szól? ... Őt gyöngeségében megfeszítették, de Isten erejéből él. Mi is gyöngék vagyunk benne, de vele együtt élünk ... Vizsgáljátok meg magatokat, hogy a hitben éltek-e. Tegyétek csak próbára magatokat. Felismeritek-e, hogy bennetek él Jézus Krisztus? Ha nem, akkor nem álltátok ki a próbát. De ... mi kiálltuk... Az igazság ellen nem tehetünk semmit, csak az igazságért. Örülünk, hogy gyöngék vagyunk, csak ti legyetek erősek. Imádkozunk is tökéletesedésetekért... testvérek, örüljetek, tökéletesedjetek, buzdítsátok egymást, éljetek egyetértésben és békében! Akkor veletek lesz a szeretet és a béke Istene. Köszöntsétek egymást szent csókkal! A szentek mind köszöntenek titeket. Urunk, Jézus Krisztus kegyelme, Isten szeretete és a Szentlélek közössége legyen mindnyájatokkal! Közöm. – Feltehetjük magunknak a kérdést, amit a Korinthosziaknak tett fel Pál: Tegyétek csak próbára magatokat. Felismeritek-e, hogy bennetek él Jézus Krisztus? Mi hitelesíti feltételezésünket? Valami nem volt gömbölyű Pál és hívei között. Pál közeledni próbál a levelét záró fordulattal, amely ma is a mise egyik lehetséges kezdő mondata, köszöntése.

Szólj hozzá!


2017.08.11. 06:08 emmausz

Ördögök és angyalok?

Történelmi leírást (naplót) olvastam. Láttatott, és elfogultnak tapasztaltam. Ezért próbálok néhány gondolatot megosztani a történelemről.
A história kényes és szubjektív tudomány. Alighanem képtelen objektív módon tárgyalni egy család, egy törzs, egy nép, vagy az emberiség nagy családjának a történetét.
A család klán, törzs, tájegység, nép, nemzet, nyelvcsaládok, koncentrikus körökkel jellemezhetők bővülő–szűkülő módon iránytól függően.
Kezdjük a legkisebb elemmel a családdal. Ödön bácsiról nem beszélünk, mert ő megjárta a börtönt, mert sikkasztó volt, mert nem tudni, kitől való, mert más pártot választott. Bezzeg a Zsóka néni. Az feláldozta mindenét a családjáért, kitűnő asszony, sikeres szakember, elismert nevelő, s ki tudja, még miféle pozitív tulajdonság hordozója. Ha ez követhető nyomon egy családban, ugyanez megtalálható a törzsi múlt históriájában. A gazemberségekről nem beszélünk, vagy csak eufémizmusokban, mi mind okék vagyunk. Továbbmenve a népek, népszövetségek felé felüti a fejét a politikailag korrektség blődlije. Egyes dolgok kiemelendők és folyamatosan azt kell duruzsolni. Mások nem azok, s nem beszélünk róla. A semlegességet megőrizni akarván a példát Orwell Állatfarmjából veszem: Négy láb jó, két láb rossz. De vehetném az 1984-ből is. Az újbeszél a nyelv jelentéstanát meghamisítva mindent kiforgat, elbizonytalanít, és ember meg nem mondja, hogy a fekete szó létezik-e egyáltalán, vagy csak sötétfehér.
Ember emberről, embercsoportról, népekről, népcsoportokról ítélkezik. Jóllehet nincs joga hozzá, nincs felhatalmazása rá, mert nem lát rá tárgyilagosan saját magára. Ezért torz minden történelem. Vannak kultúrák, vannak többé-kevésbé plasztikus nyelvek, vannak kifejezési formák és szokások. Ezek eltérnek egymástól. Mind megérdemli azt, hogy elismerjék a méltóságát. Ha nincs az ember felett igazságos-irgalmas hatalom, akkor sérül a népek, embercsoportok megítélése. Mégpedig azért, mert az ítélkező nem abszolút, nem is lehet hiteles, hanem elfogult. Nem képes objektíven megítélni cselekedeteket, nézeteket.
Legalább odáig el kellene jutni, hogy minden nép ostoba cselekedeteit ostobának kellene minősíteni, párhuzamosan hozzátéve kultúrájának kiválóságait, a hozzá tartozó kiváló emberek tartását. A jó és rossz egyaránt jelen van, közöttünk. Így vagyunk kitalálva. Mindezt azért írom, mert nincs jó nemzet, meg alja nép, nincs jó bomba meg rossz bomba, nincs jó erőszak, meg rossz erőszak. 
Le a demagógiával!              
Ízelítő a 2Kor 12. f.-ből:
Különleges kegyelmi adományok
...rátérek a látomásokra. Tudok egy emberről Krisztusban, aki elragadtatott a harmadik égig,... és titokzatos szavakat hallott, amelyeket embernek nem szabad kimondania. Ilyen dolgokkal dicsekszem,  meg gyöngeségeimmel. Pedig ha (valóban) dicsekedni akarnék, nem volnék balga kérkedő, hiszen igazat mondanék... hogy a nagyszerű kinyilatkoztatás elbizakodottá ne tegyen, tövist kaptam testembe,... Háromszor kértem ezért az Urat, hogy szabadítson meg tőle, de nem: „Elég neked az én kegyelmem. Mert az erő a gyöngeségben nyilvánul meg a maga teljességében.” Ezért a legszívesebben a gyöngeségeimmel dicsekszem, hogy Krisztus ereje költözzön belém. ... amikor gyönge vagyok, akkor vagyok erős. ... semmivel sem maradok el a „fő-fő apostolok” mögött, ... küldetésem bizonyítékai voltak: türelem, a jelek, csodák és erőmegnyilvánulások...

Az újabb látogatás gondjai
...nem a tiéteket keresem, hanem titeket kereslek... magamat feláldozom lelketekért... Fölkértem Tituszt és elküldtem vele azt a munkatársat...  Nem teljes egyetértésben munkálkodtunk s ugyanegy nyomon? ... Bárcsak ne fordulna elő köztetek civódás, irigység, harag, egyenetlenség, rágalom, árulkodás, kevélység, pártoskodás, ... ne kelljen siratnom azokat, akik vétkeztek, s nem tartottak bűnbánatot. Közöm. Pál Isten kegyelméből látta az örök boldogság szeletét. (3. ég), titkolni való szavak. – Isten e semminek látszókat választotta ki, hogy megszégyenítse azokat, akik valaminek látszanak. (Elég neked az én kegyelmem). Hányszor gondolok arra, hogy rám is érvényes lehet. Pál kiteszi a lelkét híveiért. Páter S. Sanyi mondta egyszer, ha nem akarod, hogy a hívek lerágják a húsodat, ne menj papnak. Volt igazsága. 
 

Szólj hozzá!


2017.08.10. 06:44 emmausz

Újra sziget

Már tart a fesztivál.
Fiunk írja:
Eléggé ide hallatszik a Sziget. Levi este közeledvén: „és akkor ezek most erre a zenére fognak elaludni?” Domi pedig a Nagyszínpad idehallatszó melódiájában a Tűzoltó Sam-et véli kihallani. Vicces felismerések és következtetések hete elé nézünk.
Magam is megjegyeztem, hogy az ilyeneket egy külön szigetre kellene költöztetni.
Hát igen.
Szerintem lehetne máshol is a sziget: pl. Pusztavacson.
***
Meg kell emlékeznem két szolgáltatóról. Az egyik tegnapelőtt járt nálunk. Telefoni egyeztetés után jöttek ketten, klímaszerelők, akik néhány éve felszerelték a légkondicionálót. Múködik is, szorgalmasan szórja a hűvösséget, kifelé pedig köpködi a meleget és a párát. A kondenzvizet elvezető cső eltűnt. Lehet, hogy szél fújta el, lehet, hogy más, mindenesetre a víz a panelon csurgott idén. A két szerelő tíz perces munkával új műanyagbotot applikált a korábbi helyére. Ezután nem a falra, hanem a lent haladókra köpködi a vizet a masina. Kérdeztem, mennyit fizetek. Mosolyogva nyújtotta a kezét a főnök. Semmit. Csaknem elképedtem, s a mai világban hatalmas erkölcsi tettnek tekintem hozzáállásukat.
A másik szolgáltató a szódás. Múlt héten nehezen találtak ide, hogy cseréljék a rekesz palackot. Ezen a héten is kellett volna jönniük, de vagy eltévedtek, vagy el se indultak, vagy... Pedig már nem kézikocsival szállítanak, nem is lovas kocsival (vö. Elveri, mint szódás a lovát), hanem autóval. Talán nem futja nekik GPS-re.
Ízelítő a 2Kor 11. f.-ből:
Az apostol kikényszerített védekezése
...Én Isten féltékenységével féltelek titeket... nem vagyok kisebb a „fő-fő apostoloknál”. Mert ha az ékesszóláshoz nem értek is, a tudásom megvan... ingyen hirdettem köztetek az Isten evangéliumát ... nem voltam senkinek terhére, akkor sem, ha szükséget szenvedtem...

A kikényszerített „dicsekvés”
... ha valaki dicsekedni mer, merek

én is. Zsidók ők?
Én is. Izrael fiai?
Én is. Ábrahám leszármazottai?
Én is. Krisztus szolgái? Balgaság mondani, de mondom:
én még inkább.
...többször voltam börtönben, sok verésben volt részem, voltam halálveszélyben... öt ízben kaptam egy híján negyvenet, háromszor megbotoztak, egyszer megköveztek. Háromszor szenvedtem hajótörést, a nyílt tengeren hányódtam. Veszélyben forogtam folyóvizeken, rablók miatt; népem körében, a pogányok között; a városokban, a pusztaságban; a tengeren, az áltestvérek közt. Fáradtam és gyötrődtem, virrasztottam, éheztem és szomjaztam, koplaltam, fagyoskodtam... Ha dicsekednem kell, gyöngeségeimmel dicsekszem. Isten ... tudja, hogy nem hazudom. Közöm. Újfent nyelvi szerkezetek. Felsorolások, egymást erősítő megnyilvánulások. Pál statisztikázza sanyargatásait, megaláztatásait, elviselt szenvedéseit. Hangsúlyt kap, hogy gyengeségében mutatkozott meg az ereje. (Vö. elég neked az én kegyelmem). Meglepő, hogy bizonygatnia kell: nem hazudik.

Szólj hozzá!


2017.08.09. 09:19 emmausz

Azt írja a levelében...

Fama est, hogy Amerikában tervezik a kézírásra való tanítás befejezését egyszer s mindenkorra. Ugyancsak lehet tudni, hogy a kínai képszerű írás a távol-keletiek gondolkozására milyen jótékony hatással volt és van.
Jelenleg Európában még tanítják a kézírást, ha nem is a több ezer jelet, csak mintegy 30 félét. Ez a harminc is ad éppen elég problémát, amikor a hang betűvé alakításával bíbelődünk, azaz a helyesírást gyakoroljuk.
Van azonban egy még érdekesebb vetülete is az írásnak. Ez padig az, amit a grafológia próbál megfejteni. A cizellált írástól a fegyelmezett hangsúlyos íráson át a macskakaparásig mindenféle írás létezik. (Az én írásom az írás és a nem írás közötti határon egyensúlyoz, amennyiben írásnak csupán azt tekintem, amelyet el lehet olvasni, vagy legalább megfejteni.) Az íráskép ugyanis felér egy portréval, sőt talán mélyebb összefüggéseket is mutat.
Abbahagyása hasonló lenne azzal, mintha abbahagynánk a fényképezést. Minek az? Billentyűzetet elő, és leverjük, hogy mit látnánk a képen.
Nos, a kézzel író akaratlanul is felfedi személyiségét azzal, ahogyan papírra veti mondanivalóját. Szüleink, nagyszüleink leveleit megőrizték eleink, őrizzük mi is. Megérné megmutatni a fb-on, de mégse. Nem tartozik a sokadalomra az írásképük, főleg nem magánlevelezésük.
Ma már alig készül kézírásos levél. Évente egy-két kézzel írt levelezőlapot kapok. Ezeket próbálom megőrizni, mert kihalófélben ez a szokás is.    
Ízelítő a 2Kor 10. f.-ből:
III. AZ APOSTOLI VÉDEKEZÉS
Leszámolás az ellenfelekkel
Krisztus szelídségére ... kérlek titeket, hogy ottlétemkor ne kelljen majd erélyesen föllépnem ...olyanokkal szemben, akik azt tartják rólunk, hogy a test szerint élünk. Igaz ugyan, hogy testben élünk, de harcunkat nem a test szerint vívjuk, mert harci fegyvereink nem földiek, hanem isteni eredetűek, amelyek várakat is lerombolnak. ... ha valaki azzal kérkedik, hogy Krisztusé, ne felejtse el, ahogy ő, úgy mi is Krisztusé vagyunk. ... nem dicsekszünk a mértéken túl, hanem csak hatáskörünk mértéke szerint,... reméljük, hogy hitetek gyarapodásával ... mind nagyobb megbecsülésben lesz köztetek részünk. Akkor határaitokon túl is hirdethetjük az evangéliumot ... „aki dicsekszik, az Úrban dicsekedjék.” Nem az a megbízható, aki magát ajánlja, hanem akit az Úr ajánl. Közöm. Csak abba lehet belekötni, aki tevékeny. Valamelyik francia méltóság mondta: Írj le öt sort, és én felakasztatlak. Minden idők használja ezt az aljasságot. – A levél eme Jeremiástól kölcsönzött mondata szállóigévé lett: aki dicsekszik, az Úrban dicsekedjék (Jer 9,23). Az ember egyetlen méltó hitelesítője az Isten, mert ő a vesék vizsgálója.   

2 komment