Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

Utolsó kommentek

 • Klári Bodó: De örülök, hogy rátaláltál! Fantasztikus élmény volt a pravoszláv istentisztelet, talán éppen a tiszta, átszellemült kórus révén. (Szluzsba=szolgálat az ottani mise neve.) (2017.06.13. 21:37) Egy ortodox himnusz
 • emmausz: Egyértelmű, hogy cikizi K.F-t. Örkény nemcsak tehetséges volt, hanem a humora is vetélkedik barátjáéval. Azért is idéztem. Cini párttitkár is volt, ha jól emlékszem. (2017.06.11. 16:44) Cini, Örkény és Lénárd Sándor
 • Klári Bodó: Mick, Örkénynek nem voltak kétségei a tehetségét illetően. Minthogy többször volt szilencium alatt, sőt, termelési riportregények írására kényszerült, ez a kis fönti megjegyzése oldalvágás Cini felé... (2017.06.11. 14:37) Cini, Örkény és Lénárd Sándor
 • emmausz: Na igen! Olykor az ember csak néz maga elé... Ezt is KF írta az Ugyanaz nőben c. krokiban, mint a Kínai verset. Nekem az tetszik, hogy Örkénynek kétségei voltak íráskészségét tekintve, meg aztán hog... (2017.06.11. 10:23) Cini, Örkény és Lénárd Sándor
 • Klári Bodó: F=Frigyes! (2017.06.11. 09:38) Cini, Örkény és Lénárd Sándor
 • Utolsó 20

2017.06.23. 06:59 emmausz

Ítéletidő

Szent Ágostont megkérdezték, hogy mi az idő. Azt mondta, ha nem kérdezed, akkor nyilvánvaló, az az érzésem, hogy pontosan tudom. De ha azt kéred, hogy magyarázzam meg, akkor be kell vallanom, hogy fogalmam sincs róla. Nos, nekem sincs, különösen akkor, ha elkezdik magyarázni, hogy kétféle idő van minimum: az egyiket a görög kronosznak hívja, a történések egymásutánját regisztrálja valamiképpen. Az eseményeknek kronológiája, időbeli sorrendje van. A másik fogalmuk a kairosz, az üdvös cselekedetek ideje. Ez csak az istenhit fényében értelmezhető. Adva az életünk, s annak időkerete, amelyben lehetőségünk van jót tenni, vagy éppen ellenkezőleg. Mindenesetre annyi állítható a tapasztalatok alapján, hogy az idő egyirányú utca. Amelyben nincs visszafelé haladásra lehetőség. Ez azt jelenti, hogy a kronoszt nem tudom megállítani, csak a kronométert., de azt is, hogy az időnk értelmes, hogy ne mondjam,  szeretetteli kihasználása hatalmas felelősségünk. A legtöbb ember arról panaszkodik élete alkonyán, hogy mennyi dolgot mulasztott el, amelyet többé nincs módja pótolni.
Mindezt azért foglalkoztat, mert megfigyeltem, hogy a napkelte során az ablak képe hogyan jelenik meg a bútorokon, és hogyan lép tovább egyre lejjebb megvilágítva a síkot. Fel is vettem kamerával egy rövid videót róla, mert érdekes látni, milyen tempósan mászik a fény pillanatról pillanatra tovább és tovább.
A másik egy ma reggeli tapasztalat. Medárd ideje van, ma nem sütött reggel a nap, hatalmas felhők borították el az eget felettünk, zúg a szél, szürke minden talán már esik is.
Átmenetileg alábbhagyott a forróság, amely most már éjjel sem tudott a kedvezó szintre visszahűlni.               
Ízelítő a Róm 5. f.-ből:
II. A MEGIGAZULÁS GYÜMÖLCSEI
Békesség Istennel
ha megigazultunk, békében élünk az Istennel, Krisztus által. Általa jutottunk hozzá a hitben a kegyelemhez, amelyben élünk, és ...dicsekszünk a reménységgel, ... szenvedéseinkkel is dicsekszünk, ...a szenvedésből türelem, a türelemből kipróbált erény, a kipróbált erényből reménység. A remény pedig nem csal meg, mert a nekünk ajándékozott Szentlélekkel kiáradt szívünkbe az Isten szeretete...  Krisztus meghalt a bűnösökért, noha az igazért is alig hal meg valaki, Isten szeretetéről Krisztus halála tanúskodik... vére árán igazzá váltunk, s megment bennünket Isten haragjától... Krisztus megszerezte nekünk a kiengesztelődést.

A bűn és a kegyelem szembeállítása
...ha egy embernek a bukása miatt sokan meghaltak, Isten kegyelme, a Jézus Krisztus irgalmából nyert ajándék még inkább kiárad sokakra... a kegyelem sok vétekből megigazulásra vezet... egynek vétke minden emberre kárhozatot hozott, egynek üdvösséget szerző tette pedig minden emberre kiárasztotta a megigazulást. Ahogy egy embernek engedetlensége miatt sokan bűnössé váltak, egynek engedelmességéért sokan meg is igazultak ... Ahol elhatalmasodott a bűn, túláradt a kegyelem Urunk, Jézus Krisztus által. Közöm. Ádám elvesztette a kegyelmet, Krisztus visszahozta

megigazulásunk reményét. A szakasz szállóigévé vált mondatai: Ahogy egy embernek engedetlensége miatt sokan bűnössé váltak, egynek engedelmességéért sokan meg is igazultak ... Ahol elhatalmasodott a bűn, túláradt a kegyelem. Különösen az utóbbi figyelemre méltó jelen korunkban. Mert mintha elhatalmasodott volna a bűn. Kérjük, hogy most is áradjon túl a kegyelem, mert tán sose volt ekkora szükség rá, mint a cudar jelenben.

.

Szólj hozzá!


2017.06.22. 06:23 emmausz

Mindennapi kenyerünk

A mindennapi kenyér alapkérdése mindenkinek, aki nem kíván paleo-ketogén étkezést folytatni. (Ők ugyanis a vicc poénja szerint választanak: Köszönöm, nem kérem, mondják szerényen a főzelékre tekintve, jó nekünk a hús is.)
Mindenesetre mindmáig az az alapkérdés globálisan, hogy van-e, vagy nincs.
A francia anekdota így szól: Nincs a népnek kenyere? Egyenek kalácsot. De ez nagyon nem így van. Nem véletlenül került a Miatyánkba: mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.
Az én korosztályom idehaza jószerével zsíros kenyéren nevelkedett.
Milyen is volt a kenyerünk?
Ma azt mondom, hogy jó volt a maiakhoz képest is. Nem tartalmazott adalékanyagokat, és a nyál enzimeivel keveredve cukorrá oldódott benne a keményítő, maradéktalanul feloldódott a szánkban. (Ma ezt a kenyerek nem tudják. Olyan érzetem van, mintha papírt kevernének a masszába, valamit, ami nem tud oldódni.)
Mindenesetre a választékot a kétkilós vekni és az orosz mintájú tepsi kenyér alkotta. Fülemben cseng még mindig az eladó hangja: Jó a tepsi kenyér, Krausz kartárs is azt viszi.
Mi a veknit vittük. Lehetett kevesebbet is kapni, mint két kilót. Félbevágva egy kilót, azt is ketté szelve fél kilót. Az öregasszonyok egy része szerette volna, ha a vekni végéről csap le egy félkilós darabot a pék, merthogy a kétszer kettészelt kenyér hamarabb kiszárad. Örökös vita témája volt ez annak idején. (A pék igazsága győzött.)
1956-ban sorba álltunk kenyérért, akkor is, ha lőttek (valakik az Angol u.-pékség környékén), akkor is, ha hosszú sort kellett végigállni. Megettük a vöröskereszttől kapott barna kenyeret is szárazon, csaknem penészesen.
1957-ben az NDK-ban nagyon kedveltem az ottani iskolában osztott vajas-lekváros zsemlét. Tálcáról kínálta egy Fraulein, lehet, hogy rácsodálkozott kielégíthetetlen étvágyamra.          
A kenyér mindmáig meghatározó élelmiszerem. Zsírral, sóval, mustárral, szalonnával, fokhagymával, lila hagymával, lekvárral, mézzel, tepertővel, sajttal, olajos hallal, pecsenye szaftjával jöhet bármikor.
***
Jézus mondja: Én vagyok az élet kenyere...  
Ízelítő a Róm 4. f.-ből:
Ábrahám is a hitből igazult meg
Ábrahám hitt az Istennek, és ez megigazulására szolgált ...aki tetteket mutat fel, annak a bér ... tartozás címén jár. Aki hisz abban, aki a bűnöst igazzá teszi, annak a hite számítódik be megigazulására. Dávid: Boldog, akinek a bűne megbocsátva, akinek be van födve gonoszsága. Boldog ember, akinek az Úr vétkeit fel nem rója. Ábrahámnak a hite szolgált megigazulására ... körülmetéletlen állapotban. Az az ígéret, hogy Ábrahám és utódai öröklik a világot, nem a törvénnyel, hanem a hitbeli megigazulással kapcsolatban hangzott el. Mert ha a törvény alá rendeltek az örökösök, akkor a hit hiábavaló, az ígéret pedig érdektelen... azért hitből, hogy ugyanakkor kegyelemből is legyen... Ábrahám, „Sok nép atyjává rendeltelek.”... Ő a remény ellenére is reménykedve hitte, hogy sok nép atyja lesz, ... nem kételkedett Isten ígéretében, ... ez szolgált megigazulására. De ...nekünk is üdvösségünkre van, ha hiszünk abban, aki a halottak közül feltámasztotta Urunkat, Jézust, aki vétkeinkért halált szenvedett, és megigazulásunkért feltámadt. Közöm. Pál igazát Krisztus is kinyilvánította: „Azt akarom, hogy ott legyenek, ahol én vagyok” és még: „aki hisz énbennem, annak örök élete van”. Ez persze nem mentesít a hitből fakadó cselekedek végzése alól, csakhogy immár a szeretet lesz a mozgatója Krisztus követéseként. 

Szólj hozzá!


2017.06.21. 09:58 emmausz

Nyár van, nyár

Június 21. Az év leghosszabb nappala, csaknem 16 órán át fent van a nap az égen. Budapesten ma a napkelte 4.50 napnyugta 20.40.
Eddig meteorológiai nyár volt.
A nyári napforduló idején kezdődik csillagászati értelemben a nyár.
Ma reggel 06:25 perckor vált a Nap, hogy megkezdje féléves vándorlását déli irányban. (Éppen most e hajnali órán.) A nyári napforduló idején a Nap a Ráktérítő fölött delel. Ekkor ér a legintenzívebb sugárzás bennünket, hiszen csaknem merőlegesen érkeznek a sugarak.
Na ebből elég – volna –, de hogy lenne elég, amikor Kaliforniában 53 C-fokot mutat a hőmérő. Las Vegasban két légkondis hely között az emberek 45 fokban kénytelenek pörkölődni. Fájt, amikor azt hallottam, hogy Indiában 50 fokot mutat a hőmérő, de az is fáj, hogy az USA-ban most ugyanennyi van.

Mi jön még?
Ki tudja.

Valahogyan mégis reményteli bizalommal tekintek a közeljövőre. Élünk, ahogy lehet.
Eszembe jut a cigány ács Pápáról. Együtt dolgoztunk vele, velük a laktanya átépítésén. Ő emlegette:
„Ha nem fájna a bal csuklóm tíz ilyennel elbánnák, mint tik vattok.” Nem sok erőt nézhetett ki belőlünk.
Ha bírnám erővel, felbicikliznék Visegrádra – mondom én.
Ha bírnám a hőséget, kifeküdnék a rétre napozni.
Ha bírnám a kánikulát, nem kapcsolnám be a klímaberendezést.
Ha húsz évvel fiatalabb volnék, főállásban dolgoznék valamelyik szerkesztőségben.
Ha, ha, ha – írom komoly pofával.
Ha-ha-ha – próbálok humoromnál maradni.
Minden pont így jó, ahogy van. Mert semmi sincs véletlenül. A Gondviselés kifürkészhetetlen útjai vannak az 50 fokos hőségben, saját életkorom állapotában, a világ geopolitikai helyzetében, minden földek politikai hovatartozásában. Muszáj azt hinnem, hiszen Szent Fausztina szerint a földön minden Krisztus akarata szerint történik, valósul meg a lehetőségek közül.
Ő tudja, hogy miért éppen így a legjobb.   
Ízelítő a Róm 3. f.-ből:
Isten a zsidókra bízta tanítását. De hogyan? Ha vannak, akik hűtlenek lettek, vajon nem teszi hitetlenségük Isten hűségét hatástalanná? Egyáltalán nem, ...

A zsidók és a pogányok egyformán bűnösök
...
a zsidók és a pogányok mind alá vannak vetve a bűnnek, ahogy meg van írva...: Tátongó sír a torkuk, nyelvük csalárdságot beszél, kígyók mérge van ajkukon. Szájuk telve átokkal és keserűséggel, lábuk gyors a vérontásra. Ösvényeiken baj és nyomor, a béke útját nem ismerik, Isten félelme nincs szemük előtt. ... némuljon el minden száj: az egész világ vallja magát Isten előtt bűnösnek. 

Megigazulás a Jézus Krisztusba vetett hitből
... az az Isten előtti megigazulás, amely a Jézus Krisztusban való hitből ered, és amely minden hívőnek szól. ... Megigazulásukat ingyen kapják, Isten kegyelmének erejéből, Jézus Krisztus megváltása árán. Isten igaz, és igazzá akar tenni mindenkit, aki Jézusban hisz. ... az ember a hit által válik igazzá, a ...az Isten a pogányoké is. Közöm. Sok korabeli ellenvetésről polemizál Pál. Azt hiszem, bennünket az érdekel jobban, hogy a pogányságból megtértek ugyanúgy részesednek a megváltásban, és az ingyenes megigazulásban Krisztus jóvoltából. Az Atya szeretettel fordul teremtményeihez, hazavárva őket az örök hazába.  

Szólj hozzá!


2017.06.20. 11:42 emmausz

Elégia

Blogos-fotózós életemben vannak hullámhegyek, és hullámvölgyek. Hullámhegyek akkor keletkeznek, amikor kivonulok szobám magányából, és kiteszem magamat hatásoknak, élményeknek. Bár egyre inkább a szemlélődésre hasonlít az eseményeken való részvételem, mégis érdekes témákra találok írásaimhoz és a fotózáshoz is. Ilyen pl. ahogy elnézem unokáim mozgásigényét. Tudván tudom, hogy egy óvodáskorú gyerek mozgásmennyiségét arányaiban rávetítve a felnőttre, utóbbi nem győzné huzamosan. Magam pedig nem hogy huzamosan, még részlegesen is alig. Be kell látnom, hogy a szívem régi, mert szívem már nem a régi.
A régebbi kávé-kvantumokat már nem tudom lenyelni,
a szeszfélékkel is óvatosan kell bánnom,
az ételekről hadd ne is szóljak.
Nézem a természetet, felfedezem eredendő báját, elemi örömeit.
Örülök a hajnalhasadásnak,
a reggeli hűvösségnek,
a jótékony szélnek,  
az optimizmust előmozdító napsugárnak,  
a strandon a simogató hullámoknak,
a minden játékban szívesen részt vevő unokáknak,
a felnőttek által feldobott különféle témáknak, amiket
vagy értek vagy nem,
vagy egyet értek velük vagy nem,
vagy elmondom különvéleményemet, vagy nem.
Próbálom fenntartani a „semmi bajom sincs” látszatát. Nincs is, hacsaknem korom, a maga kortüneteivel.
Tegnap írtam arról, hogy hazamegyünk. A napokban „hazament” Komáromi Jancsi (74), csaknem vele egy időben Helmut Kohl, kiérdemesült német kancellár. Ezeket a látszólagos veszteségeket ellensúlyozzák az olyan csendes örömhírek, mint amikor az ember értesül arról, hogy ember születik a világra. Úgy van ez, mint a hírességek esetében. Bánkódunk, mert meghalt Kocsis Zoltán, akit szerettünk, tiszteltünk. De jönnek a ma még ismeretlenek, a holnap művészei, a holnapután zsenijei. Nonstop zajlik a körforgás.
Ízelítő a Róm 2. f.-ből:
ÜDVÖSSÉG A HITBEN
Isten a zsidókat is megítéli
...amikor mást elítélsz, magadat marasztalod el hiszen ... semmibe veszed, hogy Isten végtelenül jó, türelmes és elnéző, s nem jut eszedbe, hogy irgalma bűnbánatra akar vezetni? ... Ő kinek-kinek tettei szerint fizet: annak is, aki jót tesz, s annak is, aki ... a gonoszsággal tart. aki gonoszat művel, utolér a kín...s dicsőség, tisztelet és békesség vár mindenkire, aki jót tesz... Isten személyválogatás nélkül ítél. ... Isten szemében a törvénynek nem a hallgatója válik igazzá, hanem a megtartója igazul meg. ...Azt hirdeted: ne lopj, s magad lopsz? Azt mondod: ne törj házasságot, s magad házasságot törsz? Utálod a bálványokat, és templomrablást követsz el? Kérkedsz a törvénnyel, és törvényszegéssel gyalázod az Istent? Valójában miattatok káromolják Isten nevét a pogányok...

A zsidók vallási kiváltságai
A körülmetélés hasznodra válik, ha megtartod a törvényt, de ha áthágod a törvényt, körülmetéltből körülmetéletlenné válsz... az a zsidó, aki bensőleg az, s lélek szerint körülmetélt. Az ilyen nem embertől, hanem Istentől kapja a dicséretet. Közöm. Arról levelez Pál, hogy a zsidók kapták a kinyilatkoztatást, ezért szigorúbb ítéletre számíthatnak. Nem az ószövetség jele üdvözíti őket, hanem igaz mivoltuk. Ír a farizeusi képmutatásról. elítélve a lopást, a házasságtörést, a gyalázkodást, a bálványimádást. Joggal állapítja meg, amit kétezer év után is megállapíthatna: hogy a vallásosak nem egészen példaértékű magatartása okozza a pogányok botránkozását.
  

Szólj hozzá!


2017.06.19. 12:27 emmausz

Hazafelé

Az ember mindig hazafelé tart – ideig tartó és örök hazájába egyaránt.
Hazafelé tart,
mert előtte messzire ment,
mert előtte dolgozni ment,
mert előtte elhagyta otthonát,
mert kikapcsolódást keresett másutt. Esetünkben egy édeni fekvésű házban, kertben a hegy és a tó között. Ahhoz, hogy valaki a napkelte látványát és csendjét, majd madárhangjait felfedezze, idejekorán ki kell kecmeregnie az ágyából. Kivéve, ha akkora szerencséje van, mint nekem: Hajnali félöt és félhat között valamikor kidob magából az ágyam. Ebben a kegyelmi időszakban együtt lélegzem a természettel, megfigyelhetem rezdüléseit, a pókok rendületlen szorgalmát, a hangyák illatanyagukban való járását-kelését, megfigyelhettem olyan fajokat, amelyek a városban ritkán mutatkoznak.

Majd a négy nap elteltével vissza saját otthonunkba. Mivel mi nyitottuk a balatoni házat, elgondoltam, hogy a természet erői miképpen veszik ezt a gesztust:
Megjöttek a két lábon járók, és azt hiszik, hogy övéké, amit eddig kulcsra zártak. Mi pedig tudjuk, hogy itt tartózkodásuk múló valami, néhány nap, és visszavesszük birodalmunkat. S folytatjuk állati-növényi életünket ott, ahol egy rövid zavargás idejére abbahagytuk. A pókok szövik hálócsapdájukat, a gyíkok lesben állnak a szúnyogokra, egyebekre várva, a rigók fakopácsok, galambok és egyéb égi madarak költéshez készülődnek, fiókákat nevelnek. A hangyákat persze mindez nem érdekli, az foglalkoztatja őket: kihozzák-e a bábokat, vagy dombot építsenek-e földből, mert esőzés közeleg. A kőtörőfű élete még ennél is szimplább. Talál egy kis repedést, és gyökeret ereszt. Él, ahogy tud, él ott, ahol lehet.     

Mi pedig vándorolunk.
Hazafelé.
Ízelítő a Rómaiakhoz írt levél 1. f.-ből:
Címzés, köszöntés, hálaadás
Pál, Krisztus Jézus szolgája, meghívott apostol, akit az Isten kiválasztott evangéliumának hirdetésére, amelyet prófétái által a szent iratokban előre megígért, Fiáról, Jézus Krisztusról, a mi Urunkról. Ő test szerint Dávid nemzetségéből született, a szentség Lelke szerint azonban a halálból való feltámadásával az Isten hatalmas Fiának bizonyult. Általa nyertük a kegyelmet és az apostoli küldetést, hogy neve dicsőségére munkálkodjunk a hitért minden nép között. ... akiket az Isten szeret, és a szentségre meghívott. Kegyelem és békesség nektek Atyánktól, az Istentől és Urunktól, Jézus Krisztustól! Először is hálát adok Istenemnek mindnyájatokért Jézus Krisztus által, ... nagyon szeretnélek látni benneteket, hogy ... kölcsönösen megvigasztaljuk egymást... Adósa vagyok görögnek és barbárnak, tudósnak és tudatlannak. Ezért készen vagyok, hogy nektek is hirdessem az evangéliumot. Az evangélium Isten üdvösséget hozó ereje minden hívőnek: először is a zsidónak, azután a görögnek. Isten igazsága nyilvánul meg benne, amelyet a hívő a hittel nyer el írva van: „Az igaz a hitből él.”

A pogányok rászorulnak a megigazulásra
A pogányok az igazságot elnyomják igazságtalansággal... Isten mivoltára műveiből következtethetünk. Nincs hát mentségük, mert fölismerték az Istent, mégsem dicsőítették, hanem belevesztek okoskodásaikba ... és oktalanná váltak. Isten fölségét fölcserélték a madarak, a négylábúak és a csúszómászók képmásával... Asszonyaik a természetes szokást természetellenessel váltották fel. A férfiak ... egymás iránt gerjedtek vágyra ... meg is kapták tévelygésük megszolgált bérét... Tele vannak gonoszsággal, hitványsággal, kapzsisággal, ravaszsággal, irigységgel, gyilkossággal, vetélkedéssel, ármánykodással, rosszindulattal. Megszólók, rágalmazók, istengyűlölők, gyalázkodók, fennhéjázók, kérkedők, agyafúrtak, szüleik iránt engedetlenek,értetlenek, hitszegők, lelketlenek, könyörtelenek... Közöm. Pál valószínűleg Korinthoszból írta ezt a levelet. Rövid krisztológiát rögtönöz levele elejére.  Okadatolja levelezését. Úgy érzékeli, hogy adósa a pogányoknak, adósa a görögöknek, belső indíttatás nyomán kezdeményez kapcsolatot a rómaiakkal. Tanítja őket, de minket is: Az igaz a hitből él. Persze nem akármilyen hitből, nem hiszékeny, csak a „szegletkő” hiteles tanításának hisz. Mi is ezt tesszük, mert Péter tudomásunkra adta, hogy nem adatott más név az ég alatt, melyben üdvösségünk volna. A Felségest viszont észre kell venni teremtése alapján.

Szólj hozzá!


2017.06.15. 10:28 emmausz

Kinek mi tetszik?

Hogy kinek mi jó, arra leginkább mindenki maga tud válaszolni. Ró&Ka duónak ez idő szerint mintha az utazás volna kedvükre, no meg a találkozások, vidámságban eltöltött szabadidős elfoglaltságok. Kitüntetett figyelmet kap életükben a vitorlázás, mint a béke és szabadság megvalósulásának a helye.  
Más a fotózásban leli örömét, akad, aki drónt használ légi videók készítésére.
Megint mások a veszélyes sziklamászásnak hódolnak.
A zenehallgatásnak is megvannak a maga kedvelői.
Akad, aki alig fejezi be egy nyelv megtanulását, máris másikba kezd, mert minden nyelv saját kultúrájának, történetének, küzdelmeinek, életének a hordozója, és lehet-e izgalmasabb, mint ezeket megismerni.
Teljesen megértek mindenkit, aki nagyon szeret táncolni.  
Van, aki rávágja, hogy lehet, de egy-egy jól összeszerkesztett életrajzból kiszürcsölhető gazdagságnál nehéz jobbat elképzelni.
Van aztán misztikára hajlamos szent, aki, bár a világ fonák oldalán él, több-kevesebb eredményt tud felmutatni abbeli törekvésében, hogy megismerje a világot színéről.
Sorolhatnám még, de nem teszem. Mindenki hozzáteheti egy vagy több hobbiját, kedvenc időtöltését, azt, amibe belemerülve úgy érzi, hogy életét teljesebé teszik.  
Ízelítő az ApCsel 28. f.-ből.
Málta szigetén
Máltán egy vipera Pál kezébe harapott... bennszülöttek: Ez az ember egész biztos gyilkos! Kimenekült ugyan a tengerből, de az igazságosság azonban nem hagyja életben... Pálnak semmi baja nem történt... erre azt mondták, hogy isten.

Pál máltai működése
A sziget első emberének, Publiusznak apja vérhastól gyötörten feküdt. Pál meggyógyította. Erre a többi beteg is odasereglett a szigetről, és gyógyulást talált

A hajóút Rómába
Három hónap múlva tovább Szirakuzába. Onnét Régiumba... másnap Puteoliba futottunk be. Itt testvéreket találtunk, aztán Róma felé vettük az irányt. A testvérek ... elénk siettek egészen a Forum Appii és a Tres Tabernae tájáig.

Pál Rómában
Rómában Pál magához kérette a zsidókat: Testvérek! a rómaiak szabadon akartak engedni, mert semmi okot nem találtak, amiért halálra ítéljenek. A zsidók miatt kénytelen voltam a császárhoz föllebbezni... egy nap sokan elmentek a szállására. Reggeltől estig igyekezett őket ...megnyerni Jézusnak. Némelyek hittek szavainak, mások nem hittek. Mivel egymás közt nem értettek egyet, szétoszlottak. Pál: Jól beszélt a Szentlélek Izajás próféta által, amikor ezt mondta: Menj el ahhoz a néphez és mondd: Hallván halljátok, de nem értitek, nézvén nézitek, de nem látjátok, mert megkérgesedett ennek a népnek a szíve. Fülükre nagyot hallanak, szemüket behunyják, nehogy lássanak a szemükkel, halljanak a fülükkel, értsenek a szívükkel, és megtérjenek, hogy meggyógyítsam őket... Isten üdvössége a pogányoknak jut majd osztályrészül. Ők meghallgatják.” Két esztendeig ott maradt bérbe vett szállásán... Hirdette az Isten országát, és bátran és akadálytalanul tanított Urunkról, Jézus Krisztusról. Közöm. Az Apostolok cselekedetei utolsó fejezetét kivonatoltam immár. Közben eszembe jutott, hogy a sokféle ima és csodatétel, hálaadás és dicsőítés, liturgia stb. kimaradt, merthogy a cselekedeteikről szó. Utazások ide-oda, találkozások. A kérdés csupán, hogy mely cselekedetek a fontosabbak, az imádságok, a liturgikus cselekedetek vagy az utazások, gyógyítások találkozások? Alighanem mindkettő. Pálra igaz, hogy a kígyómarás nem árt nekik, mérget ihatnak büntetlenül. Aki élete teljességét Krisztusnak adta, azt Krisztus is megajándékozza rendíthetetlenséggel, vaserős természettel. Még érdekes lehet, hogy Pál éveket tölt Rómában, s ez idő alatt hatalmas térítőmunkát végez. Továbbá megírja leveleit, amelyek éppen most fognak következni.  

Szólj hozzá!


2017.06.14. 11:53 emmausz

Na és... Mi van akkor?

Sokszor elgondolkoztam rajta, hogy az úgynevezett fejlődés hova vezet. Talán nézzünk rá néhány példát. Vas Gereben, de Gárdonyi is ír a nemzet napszámosairól. Terményekért, ingyen lakásért, kosztosként mindennap másutt ebédelve tengették magukat a tanítók, tanárok. Ma nem így van. Az állam hírcsatornái folyamatosan tájékoztatnak arról, hogy hogyan emelkednek a tanári fizetések, a tanárok pedig próbálnak sztrájkkal még több bért elérni. De a közlekedési dolgozók is. Szeretném megkérdezni tőlük, hogy mikor lennének elégedettek, mekkora bér esetén fejeznék be a morgást. Röhögő görcsöt kapok, amikor a légitársaságok folyamodnak sztrájkhoz. Kevés az illetményük: Mekkora vagyon volna elég, amikor teljes megelégedésükre lébecolhatnának. És mi lenne akkor?
Szüleim koldusai élete a lét és nemlét határmezsgyéjén helyezkedett el. Koldusaikat a kistelepülés jóindulata mentette meg az éhhaláltól, a megfagyástól. A mai koldus helyzete, úgy vélem különb, és az amerikai koldus öltönyben koldul. Egyes nyugat-európai államok azon gondolkoznak, hogy mindenki kaphasson a megélhetését biztosító jövedelmet, ha dolgozik, ha nem. Na és? Hogyan tovább? Teszem azt, megkapják és egyre többen, mert a robottechnika tömegek kezéből fogja kivenni megélhetésüket. Na és? Mi lesz akkor? Az emberek tömegesen feleslegesnek fogják magukat érezni? Vagy rájönnek arra, hogy elmeélesítő játékokkal, egymással való törődéssel, szeretetben való élettel reagáljanak erre a pimasz kihívásra? Vagy egymás ellen fognak fordulni, az ilyeneket és az olyanokat hibáztatva amiatt, hogy életük nem egy innen oda vezető úthoz, hanem a sehonnan sehová nem vezető utcához hasonlít.
Milliárdokért felújították az előttünk húzódó vaspályát. A töltést megemelték, állomásokat cseréltek, átereszeket képeztek, az úthálózatot korszerűsítették. Na és?  Az menetidő maradt nagyjából a régi. Most dolgoznak a vasútvonal villamosításán. Már feszül helyenként a vöröses színű felsővezeték. Elektromos mozdonyok fogják húzni a kocsikat a dieselek helyett. Na és?
Azt hiszem, mindezek kellenek és mindezek másodlagos kérdések. A lényeg, hogy az ember méltósággal élhesse le életét tisztes szegénységben vagy tisztes gazdagságban, mindenféle körülmények között vagy ellenére egymásra figyelve.
Ízelítő az ApCsel 27. f.-ből:
Hajón Rómába
...kifutottunk a tengerre. Szidónban Pál meglátogatta barátait. Innét Ciprus, majd a liciai Mírába értek. ott egy alexandriai hajóra szálltak, s jutottak Knidoszig, majd Kréta alá hajóztunk... végül a Jókikötőhöz értek.

Pál figyelmeztetése
Pál: a hajózás az életünkre veszélyessé kezd válni. A százados: mégis elhajózunk Főnixbe.

A hajó viharba kerül
...a vihar elsodorta őket. Klauda után Szirtisznél  ...sodródtak tovább. A rettenetes viharban ... a hajósok kidobálták a hajó fölszerelését. Több napon át sem a napot, sem a csillagokat nem lehetett látni. A vihar csak dühöngött, végül már minden reményünk odavolt, hogy megmenekülhetünk.

Pál bátorító szavai
...csak a hajó vész oda, emberekben nem esik kár. Az éjszaka megjelent előttem annak az Istennek az angyala: „Ne félj, Pál! Neked a császár elé kell állnod! Nézd, neked ajándékoz az Isten mindenkit, aki veled hajózik.”

 A hajósok menekülési kísérlete
2 hete Adriai-tengeren hányódtak... 

Utolsó órák a hajón
Pál: egyetek valamit. Senkinek a haja szála nem görbül meg. Aztán a kenyeret megtörte és hozzáfogott enni. Erre mind a kétszázhetvenhatan ettek, ... a búzát a tengerbe vetették.

A hajótörés
Amikor megvirradt, ... egy földnyelvhez jutottak, és ráfuttatták a hajót...  mindenki épségben kijutott a partra. Közöm. Pál kalandos úton érkezik Rómába. Hajójuk összetörik, de 276 utasa megmenekül. Pálnak alkalma van felkeresni szidóni híveit, és az utasok körében is feltűnt igaznak mutatkozó próféciáival, bölcs tanácsaival. Ha Isten akar valamit, az meg is valósul, akár a természeti körülmények segítségével, akár ellenükre. Bölcs dolog rá hagyatkozni: Legyen meg a te akaratod!  
   

Szólj hozzá!


2017.06.13. 10:34 emmausz

Egy ortodox himnusz

Tegnap a Mária-rádióban hallottam egy kifejezetten nagy méltósággal elővezetett négyszólamú ortodox dallamot. Reméltem, hogy valahol ráakadok a nóta szövegére, és reményem alapos volt: a google-on megtaláltam.
Amit a képzőművészetben az ikonfestészet képvisel, nagyjából ugyanazt a végtelenre nyitottságot találjuk meg az ortodox énekekben, imákban. Hódolatot az élő Isten előtt, tiszta hangzásokkal visszaadni valamit a tökéletesből. Rájöttem hallgatás közben, hogy az ortodox kórus két pillére egyaránt hangsúlyos. A tiszta akkordokat megszólaltató dallamvezetés, és a tökéletesen egyszerre artikulált szöveg. Csak akkor erősítik egymást, ha a harmonikus hangzás megtámogatja az ima szövegét, a szöveg pedig az egyszerre való kiejtés miatt teljesen érthető és ilyenként válaszol a hangzás méltóságteljességére.
Ez nagyjából megvalósult a tegnap hallgatott zeneszám folyamán. Ezért is akartam a nyomára bukkanni ennek a szépséges Istenhez-fordulásnak. Lám sikerült, mutatom. A dallamot nem, de kis fantáziával hozzágondolhatjátok annak a szépségét is.          

Refrén: Örömteli fény, örök Atya szép ragyogása,
szent és áldott Krisztus!

 1. Méltó, hogy minden időben dicsérjen
  a szentek kórusa.
  Isten Fia, ki életet adsz, és a világ téged dicsér:
  Refr.
 2. Énekelünk neked, Mária Fia,
  Egyházunk szeplőtlen jegyese,
  Te, aki testet öltöttél, Te a fények forrása.
  Refr.
 3. Szállj le ránk, Szentlélek,
  aki által szólítjuk az Atyát,
  hogy legyen imáink tüze, megváltásunk ereje.
  Refr.
 4. Énekeljük feltámadásodat,
  Te, aki feltámadtál a sír homályából,
  ragyogó hajnalcsillagunk, új világnak szent jele.
  Refr.

Dicsőség az Atyának és a Fiúnak,
és a Szentléleknek,
Miképpen kezdetben most és mindörökké. Ámen..
Ízelítő az ApCsel 26. f.-ből:
Pál beszéde Agrippa király előtt
...
Életem Jeruzsálemben folyt, ...vallásunk  szerint éltem mint farizeus. És most bíróság előtt állok, mert reméltem az ígéretben, amelyet az Isten atyáinknak tett... Eleinte a hívők közül sokakat börtönbe juttattam... Damaszkuszban megtértem Jézushoz. Jézus: A pogányokhoz küldelek, hogy nyisd meg a szemüket, s visszatérjenek a sötétségből a világosságra, a sátán hatalmából az Istenhez, hogy a bennem való hit révén elnyerjék bűneik bocsánatát, és részt kapjanak a megszenteltek között. Agrippa király, ...nem lehettem engedetlen a mennyei látomás iránt, hirdettem Damaszkuszban, Jeruzsálemben, Júdeában, a pogányoknak, hogy tartsanak bűnbánatot és forduljanak az Istenhez igaz bűnbánatból fakadó tettek útján. Ezért fogtak el a zsidók a templomban, és ezért voltak rajta, hogy megöljenek. De az Isten megoltalmazott mind a mai napig, s tanúságot teszek kicsik és nagyok előtt egyaránt. ...Agrippa: kis híja, hogy rá nem veszel: legyek keresztény. Pál: Kérem az Istentől, akár kicsi, akár nagy áron, hogy nemcsak te, hanem egész mai hallgatóságom olyan legyen, mint én vagyok... Agrippa király Fesztusznak: Ezt az embert el lehetne bocsátani, ha nem föllebbezett volna a császárhoz. Közöm. Még egyszer halljuk Páltól saját megtérését, küldetését. Hirdeti zsidóknak, pogányoknak, szegényeknek és a királynak, hogy Jézus a fölkent, a Krisztus, akivel eljött a próféták jövendölte Messiás. Szép tanúságtétel ez. Világos, érthető, elgondolkoztató. Különösen is hiteles Pál szájából, aki korábban teljes testbedobással dolgozott a keresztények kiirtásán.
 

1 komment


2017.06.12. 06:40 emmausz

Mi sem könnyebb annál

Mi sem könnyebb annál... Hajnalban eszembe jutottak azok a régi diákévek, amikor a piarista Szoboszlay András tanította a matematikát nekünk. Egyszer mesélt egy zsenigyerekről, akinek a kedvenc szavajárása volt: Mi sem könnyebb annál. Tanárát ez a magabiztosság rettenetesen zavarta, ezért fogós kérdést intézett hozzá. A gyerek kapásból megválaszolta, mondván szokása szerint: Mi sem könnyebb annál...
De hogy mi volt a szellemes kérdés, és mi a tanítvány még szellemesebb válasza, ötven év elteltével bizony már rég elfelejtettem, és P. Szoboszlayt se kérdezhetem meg immár.   
Ezért gondoltam egy merészet, hátha a google tudja. Beírtam hát, a bűvös szavakat, mert ugye (mi sem könnyebb annál, mint beírni néhány szót): majd rájöttem, hogy van, amit a google sem tud. Ilyen pl. a fenti történet folytatása. Adott viszont jó néhány találatot a szófordulatra. Úgy látszik, az írott sajtó és az irodalom tele van velük. Ollóztam hát közülük néhányat, mert mi sem könnyebb annál.    
- which is best proven by, , , Translation, human translation, automatic translation. ... Hungarian. Mi sem könnyebb annál. (fordító)
- Hogyan kell fiúzni? Mi sem könnyebb annál! (Éva magazin)
- Bár sokan úgy vélik, mi sem könnyebb annál, mint szeretni, a szeretet valójában – művészet. Ha nem készülünk fel rá, ha nem öltöztetjük ünneplőbe a szívünket... (Szt. Kereszt Pléb.)
- A galuskával semmi esetre sem tudsz megbirkózni; ez titok. – Mi sem könnyebb annál – felelte általános csodálkozásra a törpe. Mókuskorában ugyanis gyakran csinált ilyet. (Hauff)
-Mikor belekezdtem a cikkbe, úgy gondoltam mi sem könnyebb annál, hogy bemutassam az embereknek az én szenvedélyemet, a GrandUP-t. (edzésfajta)
- Mi sem könnyebb annál! Egyszerre viseljünk hadat Giskra ellen, Cillei ellen, Frigyes ellen, meg a török ellen is, mi? Így képzeled? Vitéz a feje búbját vakargatta. (Hunyadi: A hit harcosa)
- De ki nem mondta volna egyikük sem, mert ami igaz, igaz, más láthatatlan darazsak is .... És mi meg hagytuk itt vakon szenvedni! .... Ó, mi sem könnyebb annál. (Virágkoldusok. In memoriam Lázár E.)
- De mi lenne, ha mi a nép tapsához igazodnánk? Nekünk, Krisztus és a tudományok ... Mi sem könnyebb annál – felelte a házigazda. (Szathmári Sándor: Gépvilág)
- És mi jut eszembe, ha most lehunyom a szemem? Semmi ... Mi sem könnyebb annál, mint kiszakítani egy füzetlapot, a munkatervet megint csak nem tartjuk be (Christa Wolf: Ki volt Christa T.)
- Mi sem könnyebb annál, mint letaszítani onnan valakit – azon az oldalon még korlát sincs. – Az már biztos, hogy ott történt a tragédia? – Igen. Van itt egy kisfiú... (A. Christie: Miss Marple)
- Pedig, kedvesem, ma már mi sem könnyebb annál – ellenkezett Dobrev. – Régen művészet volt mozdonyt vezetni, jártasság és érzék is kellett hozzá. (CH. Kuznevski: A Vadászok)
- S a tengerész elmondta, mi minden történt velük. A mérnök derűsen hallgatta ...Vegyileg! – Hisz mi sem könnyebb annál! – kiáltotta az újságíró (J. Verne: A rejtelmes sziget)
- ...bullákat árulnak, diszpenziumok mennek át bankjukon, és ha a Fuggerek barátaid, mi sem könnyebb annál, mint hogy papi hivatalhoz juss.(J. Fugger halála. Rubicon)
Belátható, hogy mi sem könnyebb annál, minthogy a posztomat megíratom a googleval, miközben az idézetekkel bennetek is reminiszcenciákat ébreszthetek szembesítve egy-egy korábbi olvasmányélményetekkel.
Ízelítő az ApCsel 25. f.-ből:
Pál Fesztusz előtt
Fesztusz elé járultak az előkelő zsidók, és előadták panaszukat Pál ellen... Fesztusz: ...meghatalmazottaitok jöjjenek velem, és ha van valami bűne ennek az embernek, emeljetek ellene vádat... a Jeruzsálemből jött zsidók súlyos vádat hoztak fel ellene. De bizonyítani nem tudták őket. Pál így védekezett: „Sem a zsidók törvénye ellen, sem a templom ellen, sem a császár ellen nem vétettem.” Fesztusz: „Beleegyezel, hogy fölmenj Jeruzsálembe, s ott ezek ítélkezzenek fölötted ebben az ügyben?” Pál tiltakozott: „...A császárhoz föllebbezek! Fesztusz: „A császár elé mész.”

Agrippa király Fesztusznál
Amikor Agrippa király és Berniké Cezáreába érkezett..., Fesztusz előhozta a királynak Pál ügyét. Jeruzsálemben a főpapok  vádat emeltek Pál ...ellen... a vallásukkal kapcsolatban volt vele valami vitájuk, meg egy bizonyos halott Jézust illetően, akiről Pál azt állította, hogy él; ezzel hozakodtak elő... Pál föllebbezett a császárhoz.” Agrippa: „Meg szeretném magam is hallgatni ezt az embert.”

Pál Agrippa király előtt
... Fesztusz... Elétek hozattam, Agrippa király, hogy majd a kihallgatás után tudjak mit írni. Mert ostobaságnak tartom elküldeni a foglyot anélkül, hogy az ellene felhozott vádakat közölném.” Közöm. Pál sorsa a népszerűség. Akik ki akarják oltani életét, azoknak nincsenek védhető vádpontjaik. Félixtől Festus veszi át, Festus Agrippa segítségét kéri, mert nem igazán látja, mit vétett Pál. Egyik helytartó, de maguk a zsidók se tudják, hogy Pál sorsa az Isten kezében van, akinek gondja van rá, hogy a rá bízott feladatokat maradéktalanul véghezvigye. Másképpen fogalmazva, hogy megfussa azt az utat, amelyre kapacitáltatott onnan felülről. 

Szólj hozzá!


2017.06.11. 11:23 emmausz

Uncle Joe

Egyszer megvettem Karinthy Cini Naplójának első kötetét. Beleszerettem. Nem is annyira az események miatt, mint inkább a stílusába. Ahogy a sportos-indulatos nyelvész, humorral átitatva mesél élete fordulatairól, epizódjairól, mindennapjairól. A könyvmegállóban talált Ezredvég c. kötete is tartogatott kedves meglepetéseket. Különösen az olasz útirajza tetszett,
ahogyan összefut fűvel-fával,
ahogyan elébe megy a kalandoknak és beleveti magát,
ahogyan fél Olaszországot beutazzák harmad áron,
ahogyan lebukik, majd még inkább,
ahogyan kivágja magát a lebukásból.
Ott élek velük, ott izgulok velük, mert előre látom, mint egy krimiben, hogy egyszer egy értelmes kalauzzal hozza össze őket sorsuk.
Az is leköt, ahogyan írótársakról beszél, ismerem őket műveikből, elképzelem mozgásukat viselkedésüket. Csak néhány név: Örkény, Weöres, Déry, Lénárd Ö., Kosztolányi, K. Frigyes, etc.
Megrendítő a Frici öccsének, Józsefnek hányatott életéről írt hosszú megemlékezés. A menny és a pokol között őrlődő öcs,
aki Frici zsenijét nem képes tolerálni,
aki hasonlóképpen intelligens, és
aki nem találja meg műfaját, nem képes rendezni sorait élete végéig se, és
akit a Parkinson-kór emészt el 82 évesen,
aki hontalanul vegetál Franciaországban,
akinek sosincs tisztességes szállása, s
aki folyamatosan  agyal valamin, mi több rendre be is akar számolni róla a körülötte élőknek függetlenül attól, hogy érdekli-e őket, s egyáltalán képesek-e figyelni a sokszor nehezen követhető okfejtéseit, és
aki végül bolondok házában végzi teljes magatehetetlenségben.
Mindezekről nagyon emberien, a rokon iránti köteles tisztelet hangján számol be Cini.   
Ízelítő az ApCsel 24. f.-ből:
Pált vádolják Félix előtt
Ananiás főpap: kegyelmes Félix,... ez a hitvány ember (Pál) ...viszályt szít a zsidók között, ... ezért elfogtuk, s törvényünk szerint akartunk ítéletet tartani fölötte. Liziász ezredes kiragadta a kezünkből, hogy te hallgasd ki.

Pál védekezése
Pál: Semmit sem tudnak bizonyítani abból, amivel előtted vádolnak. A szerint a tanítás szerint szolgálok, amelyet ők eretnekségnek mondanak, ...lényegében a halottak feltámadása miatt állok ma bírói széketek előtt.

Pál cezáreai fogsága
Félix elodázta az ügyet... Néhány nap múlva megjelent Félix, zsidó feleségével, Druzillával együtt, aki zsidó nő volt, hívatta Pált és meghallgatta a Krisztus Jézusra vonatkozó hit felől. Amikor azonban az igazságosságról, az önmegtartóztatásról és az eljövendő ítéletről beszélt, Félix megrettenve félbeszakította: „Most elég, mehetsz. Majd alkalomadtán hívatlak... remélte, hogy pénzt tud majd Páltól kizsarolni. Ezért gyakrabban hívatta, hogy elbeszélgessen vele. Két év múlva Fesztusz lett az utódja... Addig Pált fogságban tartotta. Közöm. Megy a huza-vona a főpap, Pál és a helytartó között. A főpapok nem találnak fogást Pálon, a helytartó nem tud pénzt kicsikarni Páltól és fél is a tanításától. Ügyében majd csak Fesztusz (Festus?) idején áll be változás. Az apostolok cselekedeteit soroló leírás mutatja, hogy az ősegyház terjedése pulzál. Hol felgyorsul, hol pedig csendben érik, csaknem stagnál. Isten a tudója, hogy a kegyelem mikor, hányakat érint meg. Krisztus tanítása hol viharos tempóban, hol csendes érésben folytatódik. Nemcsak egykor. Ma is. Annak ellenére, hogy genocídium zajlik ma is ellenük a világ sok részén. Ellenségei nem hajlandók elfogadni, hogy az egyházon a pokol kapui sem vesznek erőt. Tévednek.  

Szólj hozzá!