Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • Klári Bodó: Nahát, nem is tudtam. Isten éltessen, Mick! (2016.09.24. 11:57) A barátságról
 • gond/ol/a: a napokban elromlott a tévém! azóta döbbenettel tapasztalom, hogy mennyivel több saját egyedi gon... (2016.09.23. 11:44) 135 csatorna
 • gond/ol/a: hát, ránk is jár(t) a rúd, mostanában különösen..de mi ez a kishitűség? 110? (bis) 120-ra vagyunk... (2016.09.22. 13:57) Régen és most
 • gond/ol/a: @emmausz: ezért (is) kell fotózni azaz megörökitani! Amig lehet. (2016.09.17. 15:26) Játszom
 • gond/ol/a: www.port.hu/lourdes_-_szent_bernadett_legendaja_lourdes/pls/w/films.film_page?i_film_id=97136 (2016.09.17. 08:52) Lourdes szentje

Utolsó kommentek

 • Klári Bodó: Nahát, nem is tudtam. Isten éltessen, Mick! (2016.09.24. 11:57) A barátságról
 • flora/ro: Boldog születésnapot, Mick! (2016.09.24. 10:21) A barátságról
 • gond/ol/a: a napokban elromlott a tévém! azóta döbbenettel tapasztalom, hogy mennyivel több saját egyedi gondolat kerül a fejembe:) (pedig azért olyan nagyon eddig se voltam, hijával, de úgy látszik így jobb... (2016.09.23. 11:44) 135 csatorna
 • gond/ol/a: hát, ránk is jár(t) a rúd, mostanában különösen..de mi ez a kishitűség? 110? (bis) 120-ra vagyunk programozva! (2016.09.22. 13:57) Régen és most
 • flora/ro: Egyetértek veled a Tv-radio összehasonlitàsban. Magam is nappal inkàbb ràdiozom: beszéd, ha kézi munkàt végzek, zene (de nem könnyü!), ha irogatok, olvasgatok. Esetleg mély csönd, söt, többnyire. (2016.09.20. 13:36) 135 csatorna
 • Utolsó 20

2016.09.23. 18:09 emmausz

A barátságról

A barátságról írunk többen közös témákat feldobó blogunkba. A barátság roppant gazdag fogalom, és kimeríthetetlen. Szűkebb csoportomban történt, hogy egyikünk azt mondta: YX már majdnem a barátom volt. Meghallgattuk, és nem igazán értettük, hogy miért nem tudott egészen baráttá lenni? Ugyanott, ugyanakkor elhangzott a másik véglet: Ti, akikkel egy közösséget alkotok, mind a barátaim vagytok.
Most kicsit a nemek felől vizsgálom. Két férfi és két nő hamarabb lesz barát, mint a vegyes párosok. Utóbbiak vagy elhidegülnek, vagy intim kapcsolatba kerülnek, így kevésbé valószínű, hogy barátság marad a viszonyuk. Szoktam mondani: egy ilyen vegyes páros barátság olyan, mint két mágnes, amely természeténél fogva össze akar csapódni. Sok felesleges energiát emészt, hogy az intimitás fokát ne közelítsék a szokásosnál jobban, azaz intimszférájukba ne engedjék a másikat.
A barátságról gondolkozva idehozok egy képet az olajfák hegyén történtekről. Jézus elfogásakor a csapatot vezető Júdáshoz intézi szavait: Barátom, mi végre jöttél? Tudván tudja, hogy barátja elárulta. Mégis így szólítja: barátom.
A barátok félszavakból értik egymást. Tűzbe teszik egymásért a kezüket, kitartanak egymás mellett jóban, rosszban, sőt sok esetben nyilvánvaló világnézeti és politikai véleménykülönbségük ellenére is kitartanak egymás mellett. Semmi sem számít, mert barátok. Kitartanak, mint Róbert Gida Micimackó mellett, amikor így szól: Csacsi öreg medvém.
Szép leírást ad a barátságról A kis herceg írója: A. de Saint Exupéry. Nem ragozom tovább. Inkább megjegyzem, hogy a barátság nem fordulhat senki ellen, pusztán arról szól, hogy erőink végesek, és képtelenség mindenkivel a barátság kötelékét létrehozni. A többiek viszont a bibliai felebarát (atyafi) kategóriába esnek, és személyválogatás nélkül mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Célszerű meghallgatni mindenkit, és erőnk szerint segíteni emberségük kiteljesedésében.
Ezekiel 15. fejezet
Példabeszéd a szőlőről
Az Úr szózatot intézett hozzám: Emberfia, mennyivel különb a szőlőtőke fája, mint a többi fa ága az erdőben? Vesznek-e belőle fát, hogy valamilyen tárgyat készítsenek belőle? Készítenek-e belőle karót, hogy bármit is ráakasszanak? Nézd, a tűzre vetik, hadd égjen el. A két végét már elhamvasztotta a tűz, és a közepe is lángot fogott. Alkalmas-e hát arra, hogy megmunkálják? Még amikor ép volt, akkor sem lehetett használni semmire, hát még akkor, amikor a tűz belekapott és megemésztette. Ezt mondja ezért az Úr, az Isten: Amint az erdő fái közül a szőlővesszőt tűzbe vetem, hadd eméssze meg, ugyanúgy bánok Jeruzsálem lakóival is. Ellenük fordítom arcomat. Kimenekültek a tűzből, de a tűz megemészti őket. Akkor megtudjátok, hogy én vagyok az Úr, amikor majd ellenük fordítom arcomat. Az országot pusztasággá teszem, mert hűtlenek lettek hozzám – mondja az Úr, az Isten. Közöm. Isten találékonysága végtelen, mert ő maga is az. Újabb képet használ arra, hogy Jeruzsálem elpusztul, mert olyan hasznavehetetlen, mint az elszáradt szőlőtőke. Érdemes a végtelenre nyitni, érdemes figyelni intő szavára, érdemes vele összhangban cselekedni.  

2 komment


2016.09.23. 16:28 emmausz

Találkozások

Ma itt van Domi, de jön később Tomi és Zsuzsi, Anzsi, Kükü és Kakua is. Nehéz kitalálni, kire gondol Domi, amikor ilyesmit artikulál.
Minap egy tövétől kezdődően elágazó nyárfa új játékra adott alkalmat. Enyém a vár, tied a lekvár – harsogtuk a réten egymásnak, miközben rövid ágacskával próbáltam kipiszkálni a várvédőt. Dominak ma nagyon tetszett a faágra szerelt hinta is, és az, hogy őt lökdösve skandáltam a Levinek már korábban mondott szöveget: Menj innen!
Nagyokat kacagott.
Levi kitüntetésben részesült az orvosi kezelés alatt tanúsított következetesen vitéz magatartása miatt. Egy hímzett keep smiling kitűzőt kapott a kis vasgyúró, aki nagyanyjának levágott 19 fekvőtámaszt. Ja kérem, jelenleg rendőrnek készül.
Reggel meglepett Sch. J. egy fémfeszülettel, amely hű másolata egy 9.sz.-i honi síreban találtnak. Az eredeti egy kislány nyakában lóghatott, annak a sírjában találták.
Mutatom.      
Ízelítő az Ezekiel 14. f.-ből:
Jövendölés a bálványimádás ellen
Eljöttek hozzám néhányan Izrael vénei közül és leültek elém. ... mondd meg nekik: Ezt mondja az Úr, az Isten: ... hagyjátok el bálványaitokat, ...Az ilyen embert ...kiirtom népemből, ...Ha a próféta megtéved és kijelent valamit, ... kiirtom népemnek, Izraelnek köréből. Majd viselik bűnük terhét...a próféta is a maga bűnét. 

A személyes felelősség
... Emberfia, ha egy ország hűtlenséggel vétkeznék ellenem, ... s ha ebben az országban ott volna ez a három férfi: Noé, Dániel és Jób, ezek az emberek igaz voltukkal csak magukat mentenék ...sem fiaikat, sem lányaikat nem tudnák megmenteni, csak magukat ...Ha pestist küldenék erre az országra ..., ha ebben a városban ott volna Noé, Dániel és Jób ...csak a maguk életét mentenék meg igaz voltukkal. ... Ha elküldöm Jeruzsálem ellen négy félelmetes büntetésemet, a kardot, az éhínséget, a vadállatokat és a pestist, ... egy maradék túléli ezt, s kivezetik fiaikat és lányaikat. Ezek elmennek majd hozzátok, ... megvigasztalnak benneteket, ... Közöm. Világos beszéd: A történelem befolyásolásának eszköze a háború (kard), az élelmiszerhiány; a rossz termés miatti kínzó éhínség; a túlszaporodott vadállatok pusztítását nem kell magyarázni és az időnként hatalmas méreteket öltő járványokat se, amelyek tizedelték a népet. Ezekielnek értésére adja az Úr, hogy nincs protekció. Az igaz megmarad, a hamis bukik.  

Szólj hozzá!


2016.09.22. 12:27 emmausz

Régen és most

Korábban nem érdekelt, ki hány éves,
korábban nem érdekelt, melyik híres irodalmár, zeneszerző, festő, tudós hány évet élt meg,
korábban nem foglalkoztatott, hogy már megint meghalt egy korombéli. Igaz, hogy
korábban fiatal voltam és az is igaz, hogy
korábban nem éltünk információáradatban.
Korábban se a tévécsatornák százai, se internet, sem pedig facebook nem léteztek.
Ma már érzékenyebb vagyok az effajta közlésekre.
Most is érkezett egy emailen (részlet a 89. zsoltárból), amely így szól: „Éveink száma a hetven esztendőt, ha eléri, vagy az erőseké a nyolcvanat, és azok nagy része is munka és fájdalom, gyorsan elmúlnak, és mi elmegyünk... Taníts meg számba venni napjainkat úgy, hogy bölcsességgel telítsük szívünket.”
Persze, tudom.
Mégis két további gondolat éltet, mert él bennem.
Az egyik Szent II. János Páltól való: „Ne szabjunk határt az Isten kegyelmének (még a zsoltáros se?)”,
a másikat mostanában fogalmaztam meg magamnak célként: 110 évig fogok élni, ha közbe nem jön valami.
Mondják ugyan, hogy Hatvan után már csak Miskolc jön, de ez se igaz így. Hatvan után Gyöngyös jön (70), majd Eger (75) és csak utána Miskolc.   
Ízelítő az Ezekiel 13. f.-ből:
A hamis próféták és prófétanők ellen

...Emberfia, jövendölj Izrael prófétái ellen...: Jaj az esztelen prófétáknak, akik saját lelküket követik és semmit sem látnak! ... Látomásuk csalás, jövendölésük hazugság, amikor ezt mondják: „Az Úr mondja”, ... ezek miatt ellenetek fordulok – mondja az Úr, ..mert békét hirdettek, noha nincs béke. ...Ledöntöm a falat, amit bevakoltatok... és ti ott pusztultok el alatta ...
A hamis prófétaasszonyok
...Jaj azoknak, akik szalagot varrnak minden csuklóra, akik leplet készítenek mindenféle korúnak a fejére, hogy kelepcét állítsanak a lelkeknek... megölitek azokat az embereket, akiknek nem kellene meghalniuk, és életben hagyjátok azokat, akiknek nem kellene élniük, ... Széttépem fátylaitokat és kiszabadítom népemet kezetekből ..., mert meggyötörtétek az igaz szívét, amikor én nem gyötröm meg, és megerősítettétek a gonoszt, ... Kiszabadítom népemet kezetekből, és akkor megtudjátok, hogy én vagyok az Úr. Közöm. Aki hatalmat kap az Úrtól nem azért kapja, hogy félrevezesse az általa irányítottakat, hanem, hogy segítsen rajtuk. az álprófétáknak közük nem volt Istenhez, bálványaik után futkostak, és ártatlanokat hurcoltak meg. Ugyan, mire számíthatnának? A tiszta életvezetés, az átlátszó életmód minden békeszeretőnek kötelessége. Ránk is vonatkozik. Minden tettünknek következménye van.  

1 komment


2016.09.21. 11:53 emmausz

... a sok pazarlásnak meglesz a böjtje (Böjte Csaba gondolatai kivonatosan)

Meg kell tanítanunk a gyerekeket a jég hátán is megélni...
Javaslatok:
1. a konyhakert művelését vegyük komolyan. hagymát, paszulyt, a zöldségeket elrakni., paradicsomot befőzni, káposztát sarvalni,...
2. A gyermekeket megtanítani az önfenntartásra: krumplit, almát szedni, hogy legyen mit
enni, s a nagyobb gyerekek tanulják meg az anyagi javak megbecsülését...
3. ...meglátni a természet adta adományokat: pl. egy forrást. Tüzet rakni biztonságosan, üstben ételt készíteni ...az erdőben termett gyümölcsökből télire eltenni, jó, ehető gombát szépen felszárítani, hecserli lekvárt főzni...stb.
4. ...önfenntartóvá tenni a fűtést favásárlással... (így a kevés pénz a nép egyszerű fogatosainak,erdőmunkásainak adható, és nem távoli országok mágnásainak.)
5. takarékosság: ....nem kell a csapokat maximumra nyitni, a villanyokat le kell oltani ott, ahol nem vagyunk, a fűtés, szellőztetés arányaira vigyázni....
A közelgő gazdasági összeroppanástól sem kell pánikolni, de... fel kell készülni, mert biztos, hogy a sok pazarlásnak meglesz a böjtje.
Böjte Csaba másokkal együtt a világ jobbik felében történő pazarlás böjtjét, végét jövendöli. Bár ne lenne igaza. Akár bekövetkezik a társadalmakat meghaladó méretű regresszió, akár nem, a pazarlás Isten elleni vétek, és mint ilyen, kerülendő. A természet közeli dolgokkal való foglalkozáshoz való visszatérés sem kifogásolható, sőt. Csak az a probléma, hogy ha a romboló és esztelen sokaság találkozik olyan valakikkel, akik értéket hoznak létre, pl. ennivalójuk van, el fogják rabolni tőlük erőszakkal. Hacsak hallatlan erős lépéseket nem tesznek az önvédelemre. Bonyolult kérdéssor ez.  
Ízelítő az Ezekiel 12. f.-ből:
Az Úr: Emberfia, lázongó nemzedék körében élsz... emberfia, szedd össze az útra a holmidat, ...talán felfigyelnek rá... mint a száműzetésbe készülők a csomagjukkal ... menj el este, ...a falon keresztül... jellé tettelek Izrael háza számára. A kapott parancs szerint jártam el ... Így beszélj ...: én jel vagyok nektek. Amit én tettem, azt teszik majd ők is: száműzetésbe, fogságba mennek...Babilonba ... seregét szétszórom... De meghagyok közülük néhányat... Emberfia, remegve edd kenyeredet, s vizedet is nyugtalanul és szorongva idd, és mondd meg az ország népének...Kenyerüket szorongva eszik, vizüket félve isszák, mert lakóinak erőszakossága miatt elpusztul az ország és akik lakják ...

Népi mondások
...mit akartok azzal a mondással, amely Izrael földjén járja: A napok múlnak, s a látomások nem válnak valóra. Mondd meg ... nekik: Közel vannak a napok, amikor minden látomás valóra válik. ... Izrael háza így beszél: „A látomás, amit ez lát, csak távoli időre vonatkozik.” Mondd hát meg nekik: Ezt mondja az Úr, az Isten: Szavaim nem késnek tovább. Amit mondok, az beteljesedik. Közöm. Ki tudja, hányadik módon modelláltatja Ezekiellel az Úr, hogy mi vár Izraelre. Eljátssza előttük, elmondja nekik, de semmi nem használ. Vesztébe rohan a nép, királyostul együtt. Ez akkor is igaz, ha tudjuk, az Úr hosszan tűrő.  Türelmes, de türelmének is van határa. Nem bölcs dolog visszaélni vele, mert úgy jár vele mindenki, mint az, aki az oroszlán bajuszát huzigálja. Ugye nem szerencsés dolog az se.

Szólj hozzá!


2016.09.20. 12:03 emmausz

135 csatorna

Induláskor egy fekete-fehér tévéadást sugároztak a hét hat napján. Hétfő ugye huzamos ideig adásszüneti nap volt. Ma a mi készülékünk a kábelen érkező jelek 135 csatornát jelenítenek meg, ebből négy rádióállomás. A többi nézhető, illetve szerintem jó részük, bár látható, de nézhetetlen.
Tegnapelőtt indult az M5-ös közszolgálati adó. Népszerű ismeretterjesztéssel jellemezhető műsorszerkezete. Majd meglátjuk, miféle színvonalat képvisel.
A tévézés valóban tudatfejlesztő valami. Képpel és hanggal próbálja befolyásolni azokat, akik elé ülnek. Emlékeim szerint a sorkatonák egy része olyan kistelepülésről jött a 70-es évek elején, akiket épített minden adás. Ültek is előtte, amikor csak tehették. Ennek a tényét elfogadva is azt kell hangsúlyoznom, hogy egy szint elérése után visszájára fordul a dolog.
A tévézés olyan, mint a víz. Aszály idején ki vagyunk rá szomjazva, de árvíz idején mindent elborít „nedvességével”, akár szeretnénk, akár nem. Az egycsatornás időkben cocom-listára tett gondolatok nem jöhettek át a vasfüggöny mögé. Most, amikor több, mint száz adó kínálja portékáját, úgy eláraszt bennünket a töméntelen információ, hogy majd belefulladunk. És ahogyan már szokás, egyik infó kioltja a másikat, és alig akad olyan hiteles személy, aki segít szellemi machetével átvágni magunkat az információk bozótosán, hogy járható útra találjunk.
Nekem a rádióműsorok a tévéhez képest barátságosabb arculatúak. Futni hagyják látásunkat, de bekapcsolják képzeletünket, mert csak hangokat hallunk. Ezért aztán kevéssé zavar bennünket a rádióhallgatás, mint a tévénézés. Magam is szívesen kapcsolom be valamelyik kisrádiót, s hol pihenésképpen hallgatom, hol egyéb tevékenység közepette háttérrádióként.
Néha a kevesebb a több.
Szívesen ajánlom mindenkinek, hogy keresse meg a hozzá legközelebb álló hullámhosszakat, és inkább rádiózzon.
Ízelítő az Ezekiel 11. f.-ből:
Jeruzsálem bűnei
A lélek ... elvitt a templom keleti kapujához, ahol  huszonöt férfi volt, és ezek között láttam ... a nép vezetőit. Az Úr így szólt hozzám: „Emberfia, ezek a férfiak gonoszságot forralnak...Jövendölj hát ellenük emberfia!” ... Ezt mondja az Úr: ... Megsokszoroztátok a vérontást ebben a városban, és áldozataitokkal vannak tele az utcák..., azért kardot hozok rátok ..., az ellenség kezére adlak benneteket... Kard élén hulltok el Izrael határain belül, végrehajtom rajtatok az ítéletet, és megtudjátok, hogy én vagyok az Úr... nem tartottátok meg a törvényeimet és nem követtétek a parancsaimat... Míg jövendöltem, ...meghalt Pelatjahu...: felkiáltottam: „Jaj, Uramm, elpusztítod Izrael maradékát?”

Isten új szövetséget ígér a száműzötteknek
...Ezt mondja az Úr, az Isten, elküldtem őket messzire, a népek közé, ...de ...Összegyűjtelek benneteket a népek közül, ... ahová szétszóródtatok, és nektek adom Izrael földjét. Megérkeznek, s kiirtanak benne mindent, ami gyalázatos és utálatra méltó. ... kitépem testükből a kőszívet, és hússzívet adok nekik, hogy törvényeim szerint éljenek, tartsák szem előtt parancsaimat, és teljesítsék őket. Akkor a népem lesznek, én meg az Istenük leszek...

Az Úr dicsősége elhagyja Jeruzsálemet
Akkor a kerubok fölemelték szárnyukat, s a kerekek is követték őket. ... Az Úr dicsősége fölemelkedett, elhagyta a várost, és azon a hegyen állt meg, amely a várostól keletre van. A lélek ...elvitt a káldeusokhoz, a száműzöttek közé ..., azután eltűnt a látomás, s én mindent elmondtam a száműzötteknek, amit az Úr látnom engedett. Közöm. A földi történéseknek van égi vetülete. Ezekiel egyben láttatja a kettős valóságot. Még megjegyzem, hogy a lelkigyakorlatok merítenek Ezekiel szavaiból. Tudatosítják az Istenre vágyó emberekben, hogy átalakítja őket az Úr: „kitépem testükből a kőszívet, és hússzívet adok nekik..., a népem lesznek, én meg az Istenük leszek.” Jó érzés a megvilágosodás lehetőségének a tudatában élni. Tudni, hogy van Gondviselés, Aki üdvözíteni kíván mindenkit.

2 komment


2016.09.19. 10:25 emmausz

Vezérmondat (Adler)

Tartozom egy vallomással: A tegnap kidobott használt fecni-gyűjteményben akadt egy fel nem használt. Igaz, hogy nem poszthoz szántam, hanem kiránduláshoz. Felírtam a buszmenetrend indulási idejét Pomáztól Dobogókőre. Hátha egyszer vagy többször kedvünk szottyan kirándulni. Aztán elmúlt a kánikula, többször is. Aztán utánament a nyár, és mi maradtunk a földszinten. Nnem szotyogott eléggé kedvünk a szintemelkedéshez. Kidobtam hát a papírt, hiszen változik olykor a menetrend, és különben is, bármikor lehívható az internetről.
Mai témám egy Adlernek tulajdonított gondolat, amit Montágh Imre egyik előadásában emleget. Miszerint mindenkinek az életét meghatározza egy vezérmondat.
Elgondolkoztam én ezen a bölcsességen, és arra jutottam, hogy igaza van Montághnak, aki szerint sokan nem is ismerik fel saját életük vezérmondatát. De igazam van nekem is, aki azt gondolom, hogy nem egy, vagy nem feltétlenül csak egy, hanem alkalmasint több vezérmondat alapján éljük le életünket. Próbáltam a magamét megfogalmazni. Azt hiszem, hogy igazi pacifista vagyok. Igyekszem mindenkivel békességben élni, nyugodt maradni, a normalitás mezsgyéjén belül tartózkodni. De ha további lózungokat keresek, még számos ilyen meghatározó kijelentést regisztrálhatok. A Bibliából a legalapvetőbb kapaszkodóm: „A kő, amit az építők elvetettek, szegletkővé lett. Az Úr vitte végbe mindezt, csodálatos a mi szemünkben.”  A 117 zsoltárban, de Izajásnál és Zakariásnál is olvashatunk erről a Messiásról szóló jövendölésről, amit Jézus magára vonatkoztatott. A szegletkő, mindennek alfája és ómegája, ami/aki az én fix vonatkozási pontom. Olyan alapvetően igaz ez nekem, mint Archimédesznek, aki keresi ezt a pontot, hogy segítségével kimozdíthassa a földet.
Vannak aztán huszadrangú eligazító megállapítások, amelyek szintén befolyásolják hétköznapi gyakorlatomat. Éva lányunk egyszer értésünkre adta, hogy a HÉV-megállóba melyik a legrövidebb kanyargós út (egyenes nincs). Harminc éve ezen közlekedünk anélkül, hogy megmértük volna. Vannak olyan elvek is, amelyeket nem követek. Cs. pl. törekszik mindig más úton közlekedni autójával, hogy megismerje az útválasztási lehetőségeket. Én nem osztom ezt. Ha ismerem a legcélszerűbb útvonalat (az azért van, mert a sokból értelemszerűen a legjobbat választottam), akkor nem fogom lecserélni egy ócskábbra, még a kaland kedvéért se. Ami neki javára lehet, az nekem nem biztos, hogy hasznos, amíg az ellenkezőjét be nem látom. Pl. több benzin fogy, és elveim egyike szerint egy centit se szeretek feleslegesen autózni.
Végül is elmondható, hogy számos elv van, amelyek életem hajóját irányba navigálják, de hát mindet felsorolni képtelenség, és nem is fontos.
Ízelítő az Ezekiel 10. f.-ből:
... A kerubok a templom jobb oldalán álltak, ... és a felhő betöltötte a belső udvart. Az Úr dicsősége a kerubokról a templom küszöbéhez szállt, a templom tele lett a felhővel, és az udvart betöltötte az Úr dicsősége ragyogásával. ... .... Megfigyeltem: Négy kerék volt a kerubok mellett, mindegyik kerék egy kerub mellett, s a kerekek úgy ragyogtak, mint a krizolit. Úgy látszott, hogy mind a négy egyforma, s mintha az egyik kerék a másikban lett volna. Amikor mentek, négy irányban haladtak, s nem fordultak meg menet közben, hanem abban az irányban mentek, amerre a fej irányította őket, és nem fordultak meg menet közben. Egész testük, hátuk, kezük és szárnyuk, valamint a kerekek körös-körül tele voltak szemekkel, mind a négyüknek. Hallottam, hogy a kerekeknek ezt a nevet adták: „galgal”. Mindegyiknek négy arca volt: az első bikaarc volt, a második emberi arc, a harmadik oroszlánarc, a negyedik sasarc. A kerubok fölemelkedtek; ugyanaz az élőlény volt, amelyet a Kebár folyónál láttam. Amikor a kerubok járkáltak, a kerekek haladtak mellettük, amikor a kerubok fölemelték szárnyukat, hogy fölemelkedjenek a földről, a kerekek ottmaradtak mellettük. Amikor megálltak, azok is megálltak, amikor fölemelkedtek, azok is fölemelkedtek velük, mert az élőlény lelke volt bennük.

Az Úr dicsősége elhagyja a templomot
Az Úr dicsősége elhagyta a templom küszöbét és megállt a kerubok fölött. A kerubok fölemelték  szárnyukat, és szemem láttára fölemelkedtek a földről, s amikor eltávoztak, velük voltak a kerekek is, és megálltak az Isten háza keleti kapujának bejáratánál, s Izrael Istenének dicsősége ott volt fölöttük. Ez az az élőlény volt, amelyet Izrael Istene alatt láttam a Kebár folyó mellett, és megértettem, hogy kerubok voltak. Mindegyiknek négy arca és négy szárnya volt, s emberi kézhez hasonló valami volt a szárnya alatt. Arcuk olyan volt, mint azoknak az arca, amelyeket a Kebár folyó mellett láttam. Mindegyik egyenesen haladt, maga előtt. Közöm. A kép az első fejezet látomását ismétli (kerubok és kerekek), és egészíti ki. Észre kell venni, hogy az itt megjelenő szimbólumokat (az első bikaarc volt, a második emberi arc, a harmadik oroszlánarc, a negyedik sasarc) felhasználták az evangelisták attribútumaként. Szt. Iréneusztól ered a hagyomány, mely szerint Máté az ember, Lukács a bika, Márk az oroszlán és János a sas. Utóbbi csakugyan szárnyal.
  

Szólj hozzá!


2016.09.18. 11:34 emmausz

Ők adnak nekem témát

Asztalomon néhány papírfecni, egyik oldalukon nyomtatott szöveg, amelyeknek a hátuljára firkantom hirtelen támadt ötleteimet, hogy katalizátorai legyenek napi posztomnak. Baj akkor van, most is, amikor a témák jegyzékét olvasva azt látom, hogy valamennyiről írtam már. Ismételni nem akarom magamat, új témát pedig nem adnak.
Megértek a kidobásra.
Egyiken ugyan látom, hogy a nyáron mi is történt?
No, nézzük csak.
Mint ismeretes, vejem, Fr. aktív valaki, és rendszerető. Így fordult elő, hogy rendet csinált az általuk is lakott szobában. Aztán ők elmentek a Palatinusra, én meg kerestem fél napig az olvasószemüvegemet. Nagyon elegem lett az eredménytelen kutatgatásból, s mivel értelmes helyeken nem találtam, rövid fohászt intéztem az Égbe, hogy segítsen Mária, mert nekem nincs épkézláb ötletem a szemüveg hollétét illetően. Még be sem fejeztem a mondókámat, amikor egy polcra esett a tekintetem. Ott volt.
Idő se kellett megtalálásához.
Két észrevétel:
1. Írás közben jutott eszembe, amikor odáig jutottam: „értelmes helyeken nem találtam”, hátha valaki azt gondolja, hogy a fejem tetején kerestem mindhiába.
2. Karinthy egyik krokija arról szól, hogy valaki megzavarja a kávéházban. Feltartja, s ennek a mozzanatait az író feljegyzi. Majd részletesen kidolgozza ezzel a címmel: Ő ad nekem témát. Nos, ilyen nekem ma a sok slágvorttal összefirkált fecni. Ők adnak nekem témát, avagy ők maguk a mai nap témája.
Ezekiel 9. fejezet
A büntetés
Akkor hangosan felkiáltott a fülem hallatára: „Gyertek elő, város ostorai! Mindegyiktek tartsa kezében öldöklő szerszámait!” És lám, megjelent hat férfi a felső kapu felől... Közülük az egyik férfi fehér ruhába volt öltözve, oldalán meg íróeszközök voltak. Beléptek és helyet foglaltak a bronzoltár mellett. Izrael Istenének dicsősége a kerubokról, ahol volt, a templom küszöbéhez szállt. Ekkor a fehér ruhába öltözött férfit hívta, akinek íróeszközök voltak az oldalán ..., így szólt hozzá: „Járd be a várost, járd be egész Jeruzsálemet, és jelöld meg kereszttel azoknak az embereknek a homlokát, akik siránkoztak és bánkódtak a szörnyűségek miatt, amelyeket művelnek benne.” A többieknek meg ezt mondta a fülem hallatára: „... járjátok be a várost és pusztítsátok! Ne nézzetek rá irgalommal és ne könyörüljetek rajta! Öreget, ifjút, szüzet, gyereket és asszonyt egyaránt öljetek meg, és irtsatok ki mindenkit! Akinek azonban kereszt van a homlokán, azt ne bántsátok! Szentélyemmel kezdjétek!” ... Azok elindultak, bejárták a várost és pusztítottak. ...én így kiáltottam: „Jaj, Uram, Isten, teljesen el akarod pusztítani Izrael maradékát, amikor rázúdítod haragodat Jeruzsálemre?” „Izrael és Júda házának igen nagy a gonoszsága, az ország tele van vérrel, s a város törvényszegéssel... számon kérem rajtuk útjaikat.” ...a fehér ruhába öltözött ember ... jelentette: „Megtettem, amit parancsoltál.” Közöm. Aki nem volt megelégedve a hamisságokkal, az megmenekült, a többiek elpusztultak. A képlet viszonylag egyszerű. Az élet szeretet, s az igaz értékek mentén viszi az életet lelkiismeretünk. A talmi kihullik a rostán, elvész, megsemmisül, hiszen nincs benne élet. 

Szólj hozzá!


2016.09.17. 06:14 emmausz

Játszom

Mócok többen vannak, de a cókmók csak egy.
A Lilik többen vannak, de a lilik csak egy.
A várak több vár, de a vacak csak egy.
A ruszlik több hal, de a miszlik csak egy.
A lombok több fa részei, de a lombik csak egy.
A ruszkik sokan vannak, de a pruszlik csak egy.
A zombik többen vannak, de a ladik csak egy.
Japánok sokan vannak, de a pánik csak egy.
A rémlik az egy ige, de a piknik nem az.
A vakond csak egy állat, és a vakondok is csak egy.
***
Le akartam fotózni a reggeli napsütésben egy csillogó pókhálót, de nem tettem. Annyi pókhálós kép van a világhálón, minek eggyel több. Aztán egy még frissebb hálót vettem észre a visszapillantó tükörrel kombinálva. Ugyancsak fotótéma lehet.
De kinek tetszene egy ilyen?
Még gondolkozom rajta.  
Ízelítő az Ezekiel 8. f.-ből:
Látomás Jeruzsálem vétkeiről
... Ezt láttam: egy emberhez hasonló lény jelent meg. lefelé... tűz volt, derekától fölfelé meg.. érc. Egy kéz... megragadott..., fölemelt a lélek ég és föld közé, s isteni látomásban elvitt Jeruzsálembe a belső kapu bejáratához, ahol a féltékenység bálványa volt, amely féltékenységre ingere... ott volt Izrael Istenének dicsősége,... Így szólt hozzám: ... látod mit művelnek? Szörnyűség, amit Izrael háza itt végbevisz, miatta el kell hagynom szentélyemet. ... a falak körös-körül tele voltak mindenféle csúszómászó és visszataszító állat ábrázolásával és Izrael háza bálványainak képeivel. ... hetven férfi állt a bálványok előtt ... füstölővel a kezében, és szállt a tömjén füstje... Azt mondják: Az Úr nem lát minket, ... az Úr temploma kapujának a bejáratánál ... asszonyok ültek, és Tammuzt siratták. Így szólt hozzám: „Láttad ezt, emberfia? Látsz még szörnyűbb dolgokat is.” ...az előcsarnok és az oltár között mintegy huszonöt férfi állt az Úr szentélyének hátat fordítva; kelet felé néztek és leborultak kelet felé a Nap előtt... Tele az ország erőszakkal, és folyton-folyvást haragra ingerelnek... szólítgatnak majd, de nem hallgatom meg őket.” Közöm. Nem az megy be az Isten országába, aki azt mondja: „Uram, Uram”, hanem aki teljesíti Isten akaratát. Ezekiel a bálványok, léhaságok után való futkosás hiábavalóságára figyelmeztet.

3 komment


2016.09.16. 10:04 emmausz

Lourdes szentje

Időmbe belefért, hogy olvassak és olvassak. Olvasás közben kétféle érzés harcolt bennem. Mikor érek a végére a könyvnek, és vele csaknem párhuzamosan: Nem akarok a végére érni – ti. Franz Werfel Bernadette c. munkájának. A Steinbeck állította kategória (zöngicse) ebben a regényben is gyakorta előfordult. Amikor az ember hosszas leíráshoz, zöngicséhez ér, szívesen felgyorsítaná a történéseket. Ám Bach óta tudjuk, hogy a lángésznek joga van olykor kényelmesre venni a tempót, és el-elandalítani a hallgatót, ha kéri, ha nem.
Visszatérve a regényre: helyenként viszont olyan mélységeket mutat fel az írás, hogy ott szívesen lehorgonyozna az ember.
Most viszont vége. Bernadette Soubirous felnövekedett, a lourdes-i kegyhely az ő eszközként való közreműködésének is köszönhetően lett kegyhellyé.
Bernadette apácaként meghalt, utóbb pedig szentté avatták.
Werfel színvonalas regényt írt az életéről. Sajnos a korrektúra gyengére sikeredett. A regény megérné az átfésülést, hogy az ember el ne bizonytalanodjon: a nevers-i zárda helyes szóalakját illetően (háromféleképpen szedve olvastam a könyvben). Ez persze csak szerkesztőségi múltam morgolódása.
Végül is a könyv nagyszerű élmény. 
Ide most csak egy furcsa epizódját idézem:
Az író III. Napóleonnal kapcsolatban visz végig egy gondolatsort, amelynek során többek között a következőket írja: „aki a világot kormányozza, tudhatja, hogy a dolgok nem mennek hétköznapi rendben, ...bonyolódásuk nem tőle függ... Hogy a gyilkos golyója célba talál-e, nem annyira a ballisztikától függ, mint inkább azoktól a hatalmaktól, akiket akár Szentháromságnak nevezünk, akár a csillagok akaratának. Csak egy császár értheti meg igazán, mennyire benne él a csodában.”
Óhatatlanul Szent II. János Pál és Ali Agca esete jut eszembe Werfel sorait olvasva. Mint közismert, a török jól célzott, találata mégsem okozta a pápa halálát, aki Mária közbenjárásának tulajdonította megmenekülését. Életét ugyanis korábban az ő vezetésére bízta. Végül Fatimába vitte magával az életét kioltani akaró pisztolygolyót.
Két kegyhely és két uralkodó és két pisztoly szerepe.
Zseniális. 
***
Adalékok Ali Agca tette indítékához: az 1981-es merényletet illetőpen: 
A „Paradicsomot ígértek” című, a közelmúltban olaszul megjelent életrajzi könyvben Agca azt állítja, Khomeini így szólt hozzá: „Kedves Ali, nem szabad kételkedni, ez Allah akarata.” A merénylő szerint az iráni vallás vezető azt mondta neki, hogy a pápa megölése „Isten akarata”, mert II. János Pál halála megnyitja az utat az iszlám megváltó, a Mahdi eljövetele előtt. Khomeini állítólag azt is kijelentette, hogy a véres merénylet az iszlám világméretű győzelmének a bevezetése, a vértanúságot is vállaló merénylőt pedig jutalom várja az örök dicsőség Istenétől a paradicsomban.

Agca hosszabb vívódás után végül vállalta a megbízást. Mint könyvéből kiderül, arra a meggyőződésre jutott, hogy szüksége van a „megváltásra” ebből a nehéz és szegény világból, ami semmit nem nyújt a számára.  

„Kész vagyok feláldozni magam az iszlám érdekében”, jelentette ki a legtermészetesebb módon, és állítása szerint saját szavait hallva erősnek és bátornak érezte magát.

"Én, Mehmet Ali Agca, kész vagyok a vértanúságra. Igen, megölöm II. János Pál pápát, majd a következő pillanatban megnyerem az életet”, idézi a könyv a beszámolóját. Majd arról ír, hogy Agca képtelen volt feldolgozni a merénylet kudarcát, éveken keresztül gyötörte a kérdés: miért nem halt meg a pápa, miért vallott kudarcot a Khomeini szerint Allahtól származó küldetés. (ATV/La Stampa)               
Ízelítő az Ezekiel 7. f.-ből
Júdára elérkezett az Úr ítélete
Az Úr szózatot intézett hozzám... ... Csapás csapást ér ... a harag mindenkire rátör ...aki bűnben él, nem kap többé erőre. Fújjátok meg a harsonát, minden készen áll, és senki sem indul harcba, mert haragom mindenkire rátör.

Izrael bűnei
... mind halálba küldöm a bűne miatt. Minden kéz ellankad, s minden térd szétfolyik, mint a víz. Zsákruhába öltöznek, és félelem fogja el őket. Minden arc szégyentől ég, s minden fej kopasz lesz. Ezüstjüket az utakra szórják, az aranyat meg szemétnek tartják. Nem tudják velük éhségüket csillapítani, gyomrukat megtölteni, mert bűnbe vitték őket. Díszes ékszereiket ... szégyenletes képeiket, bálványaikat... Idegeneknek adom zsákmányul, s a föld istentelenjeinek prédául, azok majd meggyalázzák őket. ... ország tele van vérengzéssel, és a város tele van erőszakossággal. Elővezetem a legkegyetlenebb népeket, hadd foglalják el házaitokat... Tetteik szerint bánok velük, ítéleteik szerint ítélkezem fölöttük, és megtudják, hogy én vagyok az Úr. Közöm. Most egy fél mondat ragadott meg. Aki bűnben él, nem kap erőre többé. Félelmetes igazság. Az ember küszködik, és hallatlan önbizalommal teszi a dolgát. Úgy is néz ki többnyire. Míg ha elfogadja a felső vezetést, magasságokat élhet meg. N.B. Nélkülem semmit se tehettek (Jézus).

4 komment


2016.09.15. 10:13 emmausz

Néhány gyerekszáj

A gyerekszájak egy része hihetőleg a sokszerű nyelvi választéknak a tudatukban való összetorlódása miatt alakul úgy, ahogyan kibuggyan a gyerek fejéből. Mindent egyszerre szeretne kimondani.
Máig emlékezem rá, hogy kicsi koromban a szomszéd gyerek, G. azt akarta hadarni, hogy hadd csússzon mindig az, aki a leggyorsabban a csúszdához érkezik, de mondókáját így kezdte: „Hadd az, aki” ... és innen kezdve már nem lehetett értelmesen folytatni a mondatot. Azért megértettük.      
Tegnap Levi unoka (4,5) két megjegyzést is tett, ami nyelvújítási kísérletnek nevezhető. Az egyikkel kapcsolatban (gitárhangoló, amely csipeszes) azt találta mondani, hogy rá kell csipiszteni a fára. A másikkal saját akrobatamutatványát kívánta jellemezni. Kötélen lógaszkodva kérdezte tőlem: nagypapa, ez most ugye „úristen” mutatvány?
Magyarázzam?  Ti. olyan mutatvány, amit látva a nagyérdemű közönség kezét összecsapva kiáltja: Úr Isten!
Egyebekben – igen – ő volt az, aki a hintázáskor alkalmazott tréfás rákiabálásra, azaz az ütemes fenyegetésre, miszerint: Menj innen!, így invitált. Nagypapa gyere, menjinnenezzünk.
Öccse (bő 2) még eredetibb a maga babanyelvével: Hogy neki a circli a virsli, az érthető. De hogy miért fafu minden lámpa és miért nevezi Kükünek Ágostont, az még szülei előtt is rejtély.
Ízelítő az Ezekiel 6. f.-ből
Jövendölés Izrael hegyei ellen
Az Úr szózatot intézett hozzám... lerombolom magaslataitokat. Oltáraitok semmivé válnak, oszlopaitok ledőlnek, akik halálos döfést kapnak, azokat bálványaid elé vetem, s csontjaitokat oltáraitok köré terítem szét... Akiket közületek döfés ér, leroskadnak. .... Akik megmaradnak, szétszórom őket a népek közé..., amelyek közé fogolyként hurcolják őket...így majd megtudják, hogy én vagyok az Úr.

Izrael vétkei
... mondd: Jaj Izrael házának iszonyatos tettei miatt, mert ... van, aki pestisben vész el, aki közel van, azzal a kard végez, aki pedig megmarad és ostrom alá veszik, az éhen hal, ... holttestük ott hever a bálványok között, ...mindenütt, ahol áldozatot mutattak be bálványaiknak. ... Közöm. Mint oly sokszor e fejezet is rámutat: A bűn következménye a pusztulás, a romlás, a kilátástalanság és szenvedés.

Szólj hozzá!