Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • exbikfic: @emmausz: Köszönöm, én is ugyanezt kívánom Neked, Mick, aludj jól és eleget! (2018.03.16. 22:04) Nem az a nap, nem az a hold…
 • exbikfic: Kívánom, hogy legyen minden rendben, ha már így esett és elkerülhetetlen a beavatkozás. (2018.02.16. 16:20) Renoválás előtt
 • emmausz: köszönöm, köszönjük. (2018.02.09. 21:48) Rita, Anna
 • emmausz: Ez jó! Köszönöm. Nagy tereh esett le rólam. Hogy miért nem jutott eszembe ez az analógia. (2018.02.03. 11:52) Olvasás közben
 • emmausz: Pl. fantasztikus időrabló. Igen sok az ismétlődő hír. Nagyon sok felesleges közlés rabolja az o... (2018.01.31. 10:24) Összetartoznak

Utolsó kommentek

 • exbikfic: @emmausz: Köszönöm, én is ugyanezt kívánom Neked, Mick, aludj jól és eleget! (2018.03.16. 22:04) Nem az a nap, nem az a hold…
 • emmausz: Jó témájú írásom elég pongyolára sikerült. Tényleg az időjárás miatti alvatlanság, meg saját korom hatásai. Bár, hogy Aranyt is idecitáljam, „osztatlan száll s mindegyikre az egész nagy árvaság”, a... (2018.03.16. 21:16) Nem az a nap, nem az a hold…
 • exbikfic: Mennyire igaz ez az utolsó mondat! Én se az vagyok, aki vót, mert régen semmiféle front nem bántott, ma meg már fél 4 óta fenn vagyok és éjfélkor aludtam el. (2018.03.16. 19:46) Nem az a nap, nem az a hold…
 • exbikfic: Kívánom, hogy legyen minden rendben, ha már így esett és elkerülhetetlen a beavatkozás. (2018.02.16. 16:20) Renoválás előtt
 • emmausz: köszönöm, köszönjük. (2018.02.09. 21:48) Rita, Anna
 • Utolsó 20

2018.03.19. 10:46 emmausz

A napon legyen


Elindult a gőzhenger megegészségesedésem irányában. Legyőztem a mínuszokat, a szemergő havazást, a korai indulás okozta nehézséget, legyőztem a nyitástól való eredendő ódzkodásomat. Felkerestem a Kútvölgyit, ahol ma vért vettek, röntgent és EKG-t csináltak, téptem a sorszámokat, figyeltem a jelzéseket. Dossziémban van a házi orvos beutalója, eszemben tartom, hogy holnap az aneszteziológussal kell értekeznem, a sebészeten leadni az EKG-t, aztán ezzel az e hétre rendelt eü.-programomnak vége is. Folyt. köv. a jövő héten.

Tegnap sok szó esett a lakásvásárlások buktatóiról, a csaknem érthetetlen áremelésekről. Lehet, hogy ma megtalálták M.-ék a nekik megfelelő méretű és árú lakást jó helyen, méltányos árért, kicsi kertrésszel, nagy erkéllyel. Kellene a nagyobb tér az öt embernek.
Kívánom, hogy sikerüljön.
T. szervezi a közös nyaralást. Hely évek óta van, de az időpontegyeztetés egyre komplikáltabb. Ami tegnap még megfelelt, az mára már nem alkalmas.
Még szerencse, hogy mindenki okostelefonnal járkál, így akár konferenciabeszélgetést is tarthatnak közös nevezőre törekedve.

Csak egészség legyen, és nap, hogy telítődjenek az unokák D vitaminnal.
Az a fontos, hogy a gyerek a napon legyen! – tartják egyesek.
Én meg hozzáteszem: Napon legyen, napon legyen, de árnyékban egyen!   
    

Szólj hozzá!


2018.03.18. 07:18 emmausz

Szibériai

A meteorológiai intézet megmondta. Előre jelezte, hogy újabb sarkvidéki havazás érkezik a Kárpát-medence fölé. És újabb szibériai felhőtakaró lepte el az országot (is), és esett este, és esett éjjel és esett reggel. Mára elég rendes mennyiségű hó nehezíti a közlekedést. Viszont előmozdítja a fotózást, kitisztítja a levegőt, nem hagy éjszaka tisztességesen aludni, lehalkítja a városi zajokat, átrajzolja a tájat, takarja a vetéseket, „melegen” is tartja őket, gondoskodik a talaj megnedvesítéséről, olyakor kissé túlzó formában is. Nem jó arra gondolni, hogy mekkora vízszintemelkedést okozhat, ha ez a tömeg fagyos csapadék hamar elolvad. A lezúduló hó itt tapad, hóember építésére kiválóan alkalmas, no meg hógolyózásra. Alkalmas még a házak előtti járdákról való eltakarításra.
Autóm a fenyőfa alatt áll, részben annak oltalma alatt, egyelőre látszik a rendszám-táblája, nem kell aggódnom, hogy esetleg más kocsiját ásom ki a hóból a saját helyett.
Készítettem jó néhány fotót a tájváltozásról. Mégis a (teg)nap fotója Katáé, aki a kutyájukról festői életképet alkotott. Hallgatólagos beleegyezésével megosztom a FB-on.
***
Van még egy témám, amit nem fejtek ki. Talán egyszer majd, vagy se, mindenesetre megemlítem, hogy a létező demokráciák többsége olyan, mint a kaparós sorsjegy. Vakarod, vakarod, aztán olyasmit látsz, ami felejthető, amit legszívesebben nem látnál. Az ellehetetlenítések, a PC-beszéddel takart igazság (is) nagy károkat okoz, amit elég keserves ellensúlyozni, egyáltalán lehetséges?
***
Tegnap életének 88. évében meghalt P. Nagy Ferenc SJ. Kb. másfél évtizedet húztunk le együtt a jezsuita lap (Távlatok) szerkesztőségében.  Nyugodjék békében!
***             
Záró-Tömörkény (In: Öreg regruták)
A céklézés annyi, mint haszontalan időtöltés.
Aprópénz hogyha van, hát mért nincs? Ezzel szemben a megállapítás, hogy lönni van, de nem löhet kapni.
Régi katonamondás: Úr vagyok, nem parancsolok senkinek, oda megyek, ahova küldenek.

a góbé szerint a teknősbéka az vagy valami, vagy megy valahová… Tömörkény juhásza szerint „a villamosnak valami bizonyos tulajdonságának köll lönni”.  Másutt az öreg katona bizonygatja, hogy fémszóró (fényszóró) volt a háborúban. Az olyan valami, hogy ha fölizélik, akkor izél. Aki tud hozzá, az mindent tud. Értsd jól! De lehet-e jól érteni?

Szólj hozzá!


2018.03.17. 10:22 emmausz

Arany János versének aktualitása

Már gimnazista koromban tetszett mély gondolkozásra valló szüleménye, A régi panasz c. verse.  Mit sem vesztett aktualitásából. A kiegyezés után írta vagy tíz évvel. De gondolatisága ma éppen úgy él, mint megírásakor. Az első néhány szakasz gyorsan elintézhető azzal, amit költőtársa is pedzett korábban: „Régi kor árnya felé, visszamerengni mit ér?” És mégis. Őszinte érzések vibrálnak itt. Miként belőlünk is, ha visszamerengünk a rendszerváltás idejére. Mert mi is „hogy reméltünk! s mint csalódánk! / És magunkban mekkorát!...” Miért?  - kérdezhetnéd.
Elég visszalapozni a korabeli szimpóziumok egyikre. A nekünk előadó nyugatiak arról szónokoltak, hogy beemelnek bennünket a De Gasperi, Schuman és Adenauer által vízionált keresztény Közös Európába. Ebből nem lett semmi.  Helyette egy globalista, arc nélküli birodalommal akarják felváltani azt, ami bennünket európaivá tett. Adenauertől idézek: „Európa csak úgy lehetséges, hogyha az európai népek közösségét ismét helyre állítjuk, és ha minden nép saját tehetségével járul hozzá az európai gazdaság és kultúra felemeléséhez, … az európai kultúra közös alapokon nyugszik…. Ide tartozik Olaszország, a Benelux államok, Ausztria és Anglia. Európa integrációját el kell érnünk, hogyha meg akarjuk menteni a nyugati kultúrát, a keresztény Európát. Európa integrációja a keresztény Nyugat egyetlen megmentési lehetősége.”
Tessék összehasonlítani a mai állapotokkal. Nem ezt akartuk, nem ide igyekeztünk, nem ezzel kecsegtettek bennünket a Nyugatról küldöttek. „Hisz csak egy pontot kerestünk: / Megtalálva, onnan estünk; / Így bukásunk lelki vád. /
Megint Arany szavai jönnek: / Volt elég, /Kit nagy honszerelme vonzott / Megragadni minden koncot, / Nehogy más elkapja még. / Semmi új nincs benne. Különösen választások előtt indul a sárdobálás, a pocskondiázás, és a suttogó propaganda a háttérben gyanús ügyleteket sejttet. A korrupció egyidős az emberiséggel. Túl kellene lépni rajta, de nem lehet. A hatalmasokat megingatja a gazdagodás kísértete. Bródy J. szövege muzsikál bennem: „Ha te ott állnál, ahol én álltam, nem volnál már ártatlan…” Volt egyszer egy Ludas Matyi c. lap. Egyik állandó rovatának a címe: Le a bürokráciával. Nem ment. Írhatták volna azt is, hogy Le a korrupcióval. Úgy látszik ellene is marad az örökös harc.
„Mennyi szájhős! mennyi lárma!” – írja Arany a továbbiakban, de írhatná ma is.
A szájhősöknek idézem őt tovább: / Nem elég csak emlegetni: / Tudni is kell jól szeretni, / Tudni bölcsen, a hazát. /
Különben csakugyan „itt rohadunk el”.
Immár Európával együtt.
Lássuk akkor magát a verset:
Arany János
A RÉGI PANASZ

„Eh! mi gondod a jövőre?
Eh! a múlttal mi közöd?
Könnyel a múlt sirja dombját
S a reménynek száraz lombját
Hasztalan mit öntözöd?

Századoknak bűne, átka
Mind csak téged terhel-e?
Nem talán még sokkal érzőbb,
Nem talán még sokkal vérzőbb
Honfitársid kebele?...”

Oh, tudom; de bánatomban
Meg nem enyhit társaság;
Mint szülétlen több gyerekre
Osztatlan száll s mindegyikre
Az egész nagy árvaság.

Sőt azáltal súlyosb részem,
Hogy míg a tett melege
Más sebét enyhőbbé tészi:
Ő, szegény, csak kínját érzi -
A lant méla gyermeke.

Hogy reméltünk! s mint csalódánk!
És magunkban mekkorát!...
Hisz csak egy pontot kerestünk:
Megtalálva, onnan estünk;
Így bukásunk lelki vád.

Mennyi seprő a pezsgésben,
S mily kevés bor!... Volt elég,
Kit nagy honszerelme vonzott
Megragadni minden koncot,
Nehogy más elkapja még.

Mennyi szájhős! mennyi lárma!
S egyre sűlyedt a naszád;
Nem elég csak emlegetni:
Tudni is kell jól szeretni,
Tudni bölcsen, a hazát.

Vagy nekünk már így is, úgy is
Minden módon veszni kell?
Egy világ hogy ránk omoljon?
Kül-erőszak elsodorjon?...
Vagy itt-benn rohadni el?

Szólj hozzá!


2018.03.16. 18:27 emmausz

Nem az a nap, nem az a hold…

Tegnap cseréltem a könyvmegállóban. A nekem nem kellő 15 éves kapitány helyett a Panoráma-sorozatból a Kanadáról szólót, és a Minerva gondozásában sokszor kiadott Felső-Tiszavidéki keresztszemes hímzés mintafüzetét hoztam el. Az előzőt céllal, mert K&R gyűjtik. Az utóbbiról egyelőre nem tudom, hogy kinek a számára lesz értékes. Amit tudok, anyánk meglehetősen sokféle terítőt, párnát készített az ott található formakincsből szemezgetve.
A Kanada c. kötetbe belenéztem, és néhány érdekességre lettem figyelmes. Emlékezetem szerint azt írja, hogy 76 db nagyobb kiterjedésű tó található Kanadában, mint a Balaton. A föld második legnagyobb kiterjedésű államának a lakossága csupán néhány tízmillió. Földjének megművelt része nem éri el a terület 10%-át. Hatalmas lehetőségek országa ez, alighanem teljes mértékben egy ember életében kifürkészhetetlen, mert olyan sok.  
Tanuljunk inuitul!
Köszönés: Akszunáj! = Légy erős!
Maga az inuit szó az eszkimó nép neve
inuk = ember, eszkimó
iglu = jégkunyhó
kajak = fókabőr csónak
Vagy inkább ne is tanuljunk inuitul, tanuljunk régi magyarul. Tömörkény pl ilyet ír: karszügye = v.-kinek a hónalja.
Újra megereszt egy népi bölcsességet írván, hogy Megkapáltuk szőlőinket három ízben is… s azután: »Isszuk a levét«… Hiszen még a nóta is mondja, hogy nem az a nap süt az égen, nem az a nap, nem az a hold…
 Másutt: a barack magját föltörette mandulának. A keseréje úgyis jó, ha mádrája van valakinek. De mi az a mádra? A Dunántúli Napló jóvoltából arra is fény derült. Ezt írja: Ha valaki nagyon köhögött, arra azt mondták, „főgyütt a módrója, mádrája van". Van aztán, amit Tömörkény megmagyaráz: a duttyán sátor, amiben paprikás húst főznek, leveles cigánypecsenyét sütnek, és olyan „egynapra való” italt mérnek. De hogy miért telektálódnak ott a surbankók, azt már nem részletezi.
***
Itt abbahagyom. Erős fronthatások miatt-e, az eltelt éveim miatt-e, nem tudom, keveset aludtam az éjjel. Lehet, hogy ma is igaz: nem az a nap, nem az a hód… (nem az vagyok én se, ki vót).

3 komment


2018.03.15. 06:31 emmausz

Színhelyes kokárda

Kamaszkoromban sokszor eljátszottuk találkozásunk alkalmával:
- Fogjunk kezet!
- Nem jó. A bányászok bal kézzel fognak kezet. (váltás bal kézre)
- OK. De mi nem vagyunk bányászok. (váltás vissza jobb kézre)
Ezzel a problémák rendeződtek, s mi jobb kézzel fogtunk kezet.
Óhatatlanul ez jut eszembe, mert március 15-én évente előjön a kokárdakészítés helyes módja.  
Ami biztos, hogy a magyar zászlószínek: Vörös, fehér, zöld. A vexillológusok szerint
ha kör alakú a kokárda, akkor helyesen kívül zöldnek kell lennie. Ámde
ha két farkincában végződik a kokárda, akkor kívül a vörös színnek kell körbe futni.
Egyes történészvéleményekkel szemben Petőfinek szabályos kokárdája volt, kívül vörös két farkincával alul.
Ha kívül zöld futna, az iráni színrendű helytelen kokárda volna.
Akad olyan észrevétel is, hogy miszerint „őt nem érdeklik a szabályok, a vörös külsejű kokárda szebb, és tőle lehet ugyanolyan, mint pl. a velünk ellentétes színrendű olaszoké”.
Másvalaki pedig tagadja, hogy a piros az magyar zászlószín volna, szerinte a piros az nem szín, csak a vörös. Márpedig az értelmező szótár az élénk világos vörös színt pirosnak nevezi, és természetesen szerepelteti is zászlószínként: piros-fehér-zöld.
Végezetül mindenkinek azt kívánom, hogy a kokárda szabályosságát illető problémánál hangsúlyosabb baja ne legyen soha ebben az életben.
Amúgy pedig:
Éljen a magyar szabadság,
éljen a haza!

Szólj hozzá!


2018.03.14. 10:36 emmausz

Március idusa előtt

Ma sem szabályos sem különleges világnap nincs – mondta a rádió krónikása az 50-es években a hírek végén.
Az olaszmódra jellegű rejtvényfüzetet megfejtettem, majd szokás szerint ünnepélyesen széttéptem, s a szelektív kukába tettem.  
A zászlót kitettem a ház falára, a kokárdát kitűzte T. a piros dzsekim baloldalára.
Várjuk a nemzeti ünnepet. Majdnem elmentünk a hosszú időszakban a Balatonra, aztán mégsem.
Majdnem elmentünk Mosonmagyaróvárra, aztán mégsem.
Maradunk hát tisztelettel, kedvelt olvasmányaim társaságában.
***
Mondom feleségnek: Európa összes autójában baloldali a kormány, kivéve a briteket. Ott jobboldali.
***
Válogatás Tömörkény sziporkáiból
- A kocsis szól a lónak, hogy álljon meg. A ló, mint mondani szokás, nagy nehezen – egy szóra megáll.
- A suszter mind sokáig él, ha mög nem hal.
- Mondják, hogy mikor a pestbudai Lánchidat építeni akarták volna, a pozsonyi országgyűlésen fölszólalt egy ember, mondván, hogy: minek már erre a kis időre?
- Egy angol ki akarta tanulni az itteni szappanfőzést, s elment keverést tanulni. Kérdezte, hogy az asszony mérték szerint mennyit tesz a lúgból, a faggyúból és a töpörtőből a keverékbe. Azt mondja a menyecske. Nem mérjük mink azt mértékkel, hanem csak beleadunk egyikbűl mög a másikbúl is annyit, amennyi éppen mögkívántatódik. De hiszen nem is ez határoz, hanem a főzés. Mert abban mutatkozik mög az összeállás.
Mire az angol: És hány percig kell főzni, amíg az összeállás megtörténik?
A menyecske ránéz a gyüttmentre, mert nem érti a kérdést. Megrázza a vállát, azután csodálkozva feleli: Hiszen az magamagátúl mögutatja magamagát. 
[A képes nyelv használói nem tudnak elvonatkoztatni megszokott kategóriáiktól. Ezt az angol nem érti. A nem értés persze kölcsönös. Más a késhegynyi só gondolomformán, és más a mólnyi mennyiség.]
- A puszta embere a városról: „Mi az a város? Sok nyűglődő bolond egy rakáson, egymás tetejében, a homokja kőből van, amin feltörik a patkolatlan ló lába, a levegő szaga sem olyan, mint amilyennek az igazi levegőnek lenni kell …  

Szólj hozzá!


2018.03.13. 10:34 emmausz

Amikor tűz van

A harcművészetek oktatója azt tanította, hogy ha valaki megtámad a sötét lépcsőházban, ne azt kiabáld, hogy segítség, mert az emberek félősek. Eszük ágában sincs testi épségüket kockáztatni. Kiáltsd azt, hogy tűz van. Erre mindenki össze fog futni, mert félti a motyóját.
Néha azonban csakugyan tűz van.
Tegnap délután erős amperszag ütötte meg az orromat. Ég valahol valamiféle elektromos vezeték. Az égő PVC fojtogató szagát éreztem. Mivel a lakásunkban nem találtam okát, kimentem az erkélyre. Látom ám, hogy a szomszéd ház alsó szintjének erkélyéről fekete füst, majd szinte azonnal lángok csapnak fel, méghozzá egyre erősebb lángok. Beszóltam a szobába a feleségnek, hogy hívja a 112-t, mert TŰZ VAN.  Ő hívta a számot, elmondta, hogy hol van a tűz, és hogy segítséget kér. A tűzoltók öt percen belül megérkeztek, vízsugárral oltották a tüzet, majd talán porral is a makacsul fel-fellobbanó zsarátnokot. Ami eléghet, az elég, méghozzá elég hamar. Az erkélyről a megszenesedett szemetet lelapátolták a szakemberek. Faanyag, héjas dió, újságkötegek, redőny borító fém landoltak a grünbetonon.

Kiderült, hogy sokunk hívta a tűzoltókat (gondolom, mi legelőször).
Kiderült, hogy csak az erkély égett ki, de az nagyon, és a felső szint erkélyének a sarkát is megette a tűz.
Kiderült, hogy csikk okozhatta a tüzet, de
nem derült ki, hogy ki dobott csikket az erkélyre. Alulról nem lehet ekkorát dobni, a felső lakók pedig nem dohányoznak.
Számos érdeklődőt vonzott a szerencsére ritkás esemény.  

Egy erkély ára közelíthet a félmillióhoz. És két erkély rongálódott meg. Szerencsére emberéletet nem követelt a tűz.
A tűzoltók lefeketítették a tüzet, a nézők szép lassan eloldalogtak, a mobilosok fotózták a szenzációs témát, a tűzoltók feltöltötték a tűzcsapnál a „gépjárműfecskendő” tartályát, oviból kiváltott unokáink még megcsodálták az elvonulókat, megjegyezve, hogy nagyon nagy a tűzoltó autó kereke: akkora, mint ők jómaguk.   

Szólj hozzá!


2018.03.12. 10:55 emmausz

Ezek a zuhanyállványok se a régiek

Ha veszel egy lapra szerelt éjjeliszekrényt az IKEÁ-ban, kapsz hozzá egy minden részletre kiterjedő összeszerelési útmutatót képes ábrákkal. Sőt, kapsz hozzá egy imbusz-kulcsot is (belső kulcsnyílású csavarok betekeréséhez), ha nem volna ilyen otthon, ne jöjj zavarba.
A MOFÉM szerelvény nem ilyen. Nincs szerelési útmutató, nincs rajz, még papír sincs. Csak a zuhanyállvány van, két végén falra szerelést ígérő tárcsákkal, benne helyek tiplicsavaroknak. De nemcsak a termék mellett nincs ilyen, hanem a google sem tér ki a termék felszerelésének bemutatására.
Forgatom, ami hajlandó rajta forogni, de semmi. Végül feleségnek sikerült kihúznia a csővégi dugókat. A fene gondolta, hogy ez a megoldás, hiszen próbáltam magam is, de nem voltam elég erőszakos.
Mindent összevetve megállapítom, hogy nem túlságosan egyszerű a vízszerelvények szerelése, különösen azoknak, akiknek nem ez a szakmájuk.
Mindegy is már.
Új fejlesztésű fali zuhanyállványunk a helyén,
új gégecső a helyén,
új zuhanyozórózsa a helyén.
Hideg-melegvíz is van, a következő pusztulásig (műanyagalkatrészek elfáradása, törése).
Vízszerelés kipipálva.    

Szólj hozzá!


2018.03.11. 10:14 emmausz

Amivel még tartozom…

gigolvasva az 1800-as évek elején keletkezett hatkötetnyi üzenetet, amely az elvilágiasodás ellensúlyozására keletkezett egy apáca, Emmerick Katalin (és egy költő, aki öt éven keresztül jegyzetelte) jóvoltából, tartozom elmondani tőmondatokban, hogy miért olyan fontos korunkban ez a Jézus életét halálát és feltámadását részletező munka.
Az egyik meglepő üzenete:
- Jézust úgy megkínozták, hogy a kortársak közül sokan elszörnyedtek láttán. Isteni megerősítés nélkül a felébe is belehalt volna. Tehát mintegy két emberre való gyötrelmet zúdítottak rá. 
- A fentiek ellenére higgadt és korrekt válaszokat ad Pilátusnak. Megsiratja a vesztébe rohanó Jeruzsálemet, a kereszten anyjához és Jánoshoz szól életüket meghatározott mederbe terelve.
- A hatalmas természeti és term. feletti történések hatására igen sokan magukba szállnak, követőivé lesznek.    
- A halotti leple kirajzolta testvonásait, miközben a közbülső gyolcsok fehérek maradtak.
- A jelenéseket leíró költő megjegyzi: „Ha nem tévedek, hallottam, hogy Lucifert Krisztus után 2000 előtt 50 vagy 60 évvel egy időre szabadon kell engedni... Tehát néhány más gonosz lelket büntetésül vagy kísértésül a mi korunkban (19. sz. eleje!), másokat később engednek szabadon.” Akárhogy is, visszanézve a XX. sz. történelmét, elgondolkoztató megjegyzés.
- Szent II. János Pál E. K.-t boldoggá avatta. Volt oka rá.
- Ugyancsak Karol Wojtyla egy látomást osztott meg arról, hogy kemény invázió éri Európát, amely nagyon meg fogja gyötörni. Javasolja, hogy térjen vissza földrészünk keresztény gyökereihez, ha el akarja kerülni, hogy mások uralkodjanak felette.          
Felmerül a kérdés, hogy túl vagyunk-e a rosszon? És ha nem meddig fog tartani?
Hasonlatossága miatt ide citálok egy a piarista gimiben jó ötven éve előfordult esetet.
A matematikatanár P. Pogány: - Mától kezdve statárium! Ordítani fogok. Spalettákat becsukni!
Bátor diák: - Tanár úr! Meddig???
P. Pogány: - AMEDDIG ÉN AKAROM!!!  
Ez csak egy rossz hasonlat. Mégis felmerül az emberben: Meddig még?
***
J. hallgatja a Kat. rádiót. Bemondják, hogy nyertem egy könyvet. Jééé. Az esélytelenség nyugalmával csakugyan beküldtem egy nyelvi rejtvény megfejtését, aztán meg is feledkeztem róla. Most meg...     

 

 

Szólj hozzá!


2018.03.10. 07:26 emmausz

Kétezer éve…

„Amikor a főpapok és Jézus ellenségei látták, hogy Heródes nem teljesíti akaratukat, maguk közül néhányat pénzzel Akrába küldtek, a város azon részébe, ahol most sok farizeus tartózkodott, akiket felszólítottak, hogy közösségeikkel együtt jöjjenek Pilátus palotája környékére; sok pénzt is küldtek nekik azzal a paranccsal, hogy osszák szét a nép között, hogy Jézus halálát tüntetéssel követeljék… azt is terjesztették [propaganda], hogy ha nem hal meg, a rómaiakkal fog szövetkezni, ez volna az az ország, amelyről mindig beszélt, és akkor a zsidók elvesztek… s ha szabadlábra kerülne, követői és a rómaiak bosszút állnának az eddig történtekért. Így szórták szét a legzavarosabb, legnyugtalanítóbb híreszteléseket, hogy az egész népet elkeserítsék és föllázítsák. Közben többen pénzt adtak Heródes katonáinak, hogy Jézust még kegyetlenebbül, lehetőleg halálra gyötörjék, mert szeretnék, ha útközben meghalna, mielőtt Pilátus szabadon engedi.” (in: Emmerick K.: A mi Urunk, Jézus Krisztus keserves kínszenvedése.)
Megjegyzem még, hogy a Mel Gibson-féle Passiót azért nem néztem meg, mert az a hír járja, hogy a film arról szól, hogy Krisztust a film alatt csaknem folyamatosan verik. Nem akartam magamat ennek a borzalomnak kitenni. Ám megtudtam, hogy a film forgatókönyve e könyv alapján készült, s csakugyan embertelen annak kegyetlenkedéssorozatnak a részletezése, amelyet a könyvben olvashatunk.
Az idézet másik apropója pedig az, hogy bár azóta rengeteg víz lefolyt a Dunán, de Európa-szerte az előzőekben leírt nyomorúságos küzdelem folyik a hatalomért a parlamenti választás előtt. Ez történt a francia, a német, utóbb az olasz választások környékén is. Nem kellene egyszer már abbahagyni a sokszerű tömegvakítást?
A dőltbetűsek mozgatója a félelem: sok pénz, propaganda, tüntetés, elkeserítés, föllázítás, haljon meg (mozgatója a félelem).
Ps: Emmerick K.-t idézem még, mert a folytatásban ezt írja: „Azokat a beszédeket és jelenéseket, amelyek olyan helyeken történtek, ahol csak Kaifás vagy a papok észlelték, eltagadták, eltitkolták, és súlyos büntetés terhe mellett megtiltották, hogy beszéljenek róluk.” Ma úgy mondanám, tilos volt, ami nem PC, nem politikailag korrekt.
A PC-ről írtam már – emlékezetem szerint.  Egy analógiára hajaz ugyanis. (Íme: Egykori magyar tanárom kritizálta a HATÓSÁGILAG TILOS feliratokat. Hangsúlyozva, amit az ilyen kiírás sugall: hatóságilag ugyan tilos, de egyébként szabad. Óhatatlanul felmerül bennem a PC kapcsán is: POLITIKAILAG KORREKT, egyébként hazug állítás. Amikor az igazság kimondása bűn, a csúsztatás javallt. Vö. még Orwell, „újbeszél” in: 1984)   
Változik valami ezredévek során?  

Szólj hozzá!