Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • emmausz: Köszönöm szépen! (2018.04.18. 21:48) Lábadozva
 • emmausz: Valahogy dönteni jobb, mint sehogyan se dönteni. :) üdv mik (2018.04.05. 14:11) Mostanában…
 • exbikfic: A lényeget jól visszaadja a fordítás, tömörebben, mintha szolgaian lefordították volna. (2018.03.30. 22:11) Passió napja, nagypéntek
 • emmausz: Kicsit utal a képzettek távozása nyomán keletkezett űrre. Ha a tendencia felerősödne, jaj volna ne... (2018.03.27. 14:50) Normális???
 • emmausz: Holnap kolonoszkópos jelölés. Csüt. műtét. Üdv mik (2018.03.25. 17:39) ...ha már a témák nem keresnek engem

Utolsó kommentek

 • emmausz: Köszönöm szépen! (2018.04.18. 21:48) Lábadozva
 • exbikfic: Mielőbbi teljes felépülést kívánok! (2018.04.18. 20:05) Lábadozva
 • emmausz: Valahogy dönteni jobb, mint sehogyan se dönteni. :) üdv mik (2018.04.05. 14:11) Mostanában…
 • gond/ol/a: hát képzeld, én még mindig nem tudom, hogy ki(k)re fogok (fogjak?) szavazni...csak azt , hogy fogok... de a gyülölködésből nekem is abszolút elegem van, de minden oldalról! úgyhogy ez csak megnehezi... (2018.04.05. 12:58) Mostanában…
 • exbikfic: A lényeget jól visszaadja a fordítás, tömörebben, mintha szolgaian lefordították volna. (2018.03.30. 22:11) Passió napja, nagypéntek
 • Utolsó 20

2018.04.22. 06:12 emmausz

Ma szép nap van, csupa ragyogás …(Weöres S.)

A misén elhangzik egy rész Péter apostol beszédéből, tanúvallomásából. Így beszél a főtanács előtt a különben analfabéta halász, aki emberhalásszá lett:
…egy nyomorékkal jót tettünk: tudjátok meg…, hogy annak a názáreti Jézus Krisztusnak a nevében gyógyult meg, akit keresztre feszítettetek, és akit az Isten feltámasztott a halálból. Az ő nevében áll itt előttetek egészségesen. Ő az a kő, amelyet az építők elvetettetek, mégis szegletkővé lettNincs üdvösség senki másban. Mert nem adatott más név az ég alatt az embereknek, amelyben üdvözülhetnénk.”
Ez ilyen egyszerű.

Különben tagnap is gyönyörű idő volt, erősen sütött a nap, de a lenge déli szél kellemesre hűtötte. A kertekben, az utcákon virágoztak a fák, magasra nőtt a fű, és átsütött rajtuk a nap, mint a gyerek fülén. Szinte harsogott bennük az élet.
Ünnepeltünk. Mert ünnepelni jó. Élettel teli, noha az elmúlás letagadhatatlan jelei is jelen voltak beszédtémaként, információként és mindünk sorsaként. Igaz, hogy nem elmúlásnak, hanem a máslétbe való beleszületésnek hívjuk.
Ami engem illet, DI kérdi, hány év kell még, hogy elérjem a hetvenéves kort?
???
Mondom: most 72 vagyok.
Mutatok a FB-on néhány mobilfotót.

Szólj hozzá!


2018.04.21. 08:15 emmausz

Mi vaaaaan?

Fülemben egy régi sláger, a Runaway zúg tört akkordjaival, énekszólójával.
Közben eszembe jutnak Varga L. püspök gondolatai, közülük is egy, amely nem kevesebbet állít, mint hogy Isten a mi felfogásunk szerint szegény, mert nincs semmije, olyannyira nincs, hogy saját fiát is odaadta értünk. Persze gazdagsága paralel mérhetetlen, hiszen lelkek serege veszi körül és örvendenek egymásnak ilyen önkiüresítő szeretettel.

Aztán azon tűnődtem, hogy igaz-e ránk a pszichológusok által emlegetett félpohár víz, ami a pesszimisták szerint félig üres, a derűlátók szerint félig tele van. Ha a képre rávetítem Varga L. gondolatát, oda jutok, hogy a mi poharunk tele van vízzel, legfeljebb, ha ördögfiókák próbálnak benne tempózni, mint a muslicák.     
Ez különösen is érdekes mostanság, amikor a nagyvilág híreinek jelentős része az amerikai, a német, a francia, az olasz, a cseh, a magyar stb. parlamenti választások már-már hisztériába csapó tökéletlenkedéseiről szólnak.   
Olyan fontos ez?
Hiszen hisszük, vagy se, mindnyájan Isten kezében vagyunk, és ez nemcsak a legfontosabb, hanem a legvigasztelibb is. Ő nem kíván kijátszani minket, nem kíván kizsákmányolni minket, nem kíván sarat dobálni ránk, nem kívánja legyőzni akaratunkat, nem kíván megfosztani szabad akaratunktól, nem fondorkodik csúsztatásokkal, provokációkkal, övön aluli ütésekkel, sunyi manőverekkel, rágalmazásokkal, gyanúsítgatásokkal, ellenségképünk terjesztésével stb., stb., csupán szeret, merthogy ez nemcsak egyik attribútuma, hanem ő maga Szeretet.
Akkor most mi vaaan?      

Szólj hozzá!


2018.04.20. 05:41 emmausz

„Minden közgazdász egyforma. Az egyik ilyen, a másik olyan” (közhely)

A Kútvölgyiben készült fotók közül az egyikhez kaptam ezt a felhívást: Take some pictures of the nurses! Csinálj fényképet a nővérkékről. Nos, igen. Az infúziós állványnak nincsenek személyiségi jogai, a folyosórészletnek se, a felújítás alatt álló épületelemekről készült képeknek már némi politikai felhangja lehetne, a személyeknek meg végképp. Persze azért nem teljesen lehetetlen megemlékezni a nővérekről, ám név nélkül, csak néhány odavetett karakterjeggyel. Segítségül egy rájuk alkalmazott közhelyet hozok ide: Minden nővér egyforma. Az egyik ilyen, a másik olyan.
Az első nővérre pl. egyáltalán nem emlékszem, mert altatásból ébredve kissé kába voltam. Éjszakás lehetett a drága.
Gy. például nevetős fiatalasszony. Tapasztalata szerint a humoros emberek gyógyulnak meg, a nekikeseredettek sokkal kevéssé. Szerintem meg a humoros emberek örökké élnek, a nekikeseredettek pedig úgyszintén.
E. éjszakás. Egy percig keresi azt a helyet a csuklómon, ahonnan artériás vért vegyen. Arca közel hozzám. Békés, fegyelmezett szép arc, hosszú pillájú figyelő szemek. Nyakában szolid arany feszület. Az a benyomásom, hogy közben imádkozik. Majd rézsút megszúr. Alig érzem. A szúrás helyére gondosan nyomókötést tesz. El is felejthetem a beavatkozást.      
Y. már megint más. Merőlegesen megy neki eremnek a tűvel, keresgél. Úgy érzem, átszúrta a csuklómat. Fáj rendesen. Végül kezembe ad egy steril gézt: Nyomjam rá a sebre.
X. Vérnyomást mér. Roppant magas. Azzal vigasztal, hogy segítenek rajtam, ne féljek. Nem félek. Ő meg tíz perc múlva hazamegy. Letelt a műszakja.
XY éjszakás. Megméri a magas tenziót. Csóválja a fejét, a másik kezemen is próbálkozik, majd azt mondja: Ez nem igaz! Majd hoz egy kézi pumpás-higanyos mérőt. Megint mér. Immár 30-cal kevesebbet. Majd megjegyzi: az automata mérők nincsenek hitelesítve. Össze-vissza mutatnak.
OK. A probléma ott van, hogy kéretik napjában háromszor ellenőrizni a vny-t. Ám automata mérőnk van itthon. Nem hiteles. Csal-e vajon? Ha igen, hamis adatokat rögzítek. Ha csal, mennyit csal? És melyik tartományban? Tapasztalatom szerint a magas tartományban fordul elő a torzítás. Elképzelem, hogy ha akinek kilencvenet mérne, de valójában hatvan volna a vérnyomása, túl sem élné a mérést.
Már is sokat fecsegtem. Maradjunk abban, hogy:
Minden nővér egyforma. Az egyik ilyen, a másik olyan.
Köszönet illeti őket munkájukért.       

Szólj hozzá!


2018.04.19. 06:36 emmausz

Orwelli világ

Tegnap némileg megpróbáltam tájékozódni a világ dolgainak állásáról, és azt érzékeltem, hogy „a nemzetközi helyzet fokozódik”. Akárhogyan is csűröm-csavarom a dolgokat, orwelli világ a miénk. Aki nem hiszi, olvassa el az 1984. c. rémregényt. A political correct stílus és az orwelli „újbeszél” egymásnak rokonai. A világ gazdagabbik törtrésze és a hatalmas tömegek nyomora között fennálló „olló” egyre nyílik. Az EP-ben erőltetett megoldás nem megoldás. Igazából olyan az ottani légkör, mint a háborúban győztes felek diktált igazsága, amely leginkább a kanyarban sem találkozik az igazsággal.
Az alattomos tervek kiagyalói, bár simulékonyabban fogalmaznak, megfogalmazásaik valójában az illuminált gazdagok közönségességét rejtik: Megveszlek kilóra.
Ám minden híresztelés ellenére az emberi méltóság nem eladó. Meg vagyunk váltva, és az irgalmas igazságé a végső szó. Közben sok minden aljasság történhet, de írva van: „semmi sincs elrejtve, ami nyilvánosságra ne kerülne”, és még „a világban üldözést szenvedtek, de bízzatok, mert én legyőztem a világot”. Ámen.
Vörösmarty profétikus sorai illenek ide:
Tanulj dalt a zengő zivatartól,
Mint nyög, ordít, jajgat, sír és
bömböl,
Fákat tép ki és hajókat tördel,
Életet fojt, vadat és embert öl;
Háború van most a nagy világban,
Isten sírja reszket a szent honban.              

Szólj hozzá!


2018.04.18. 13:55 emmausz

Lábadozva

Reggel hazajöttem a kórházból. A műtét jól sikerült. Ami belőlem kikerült, annyival is könnyebb vagyok.
Mivel elszoktam a fehéremberi léttől, időt vesz igénybe a visszaállás a szokásos kerékvágásba. Kettősség uralkodik a szűkebb-bővebb társadalomban. Ilyenek, meg olyanok. Így van ez a világban, az országban, a kórházban is. Bennünket most elsősorban az ország érdekel. Immár többedszer idézem Szalay 1800-as évekbeli csasztuskáját:
Magyar magyart rontja, kár.
Bár több esze volna már
.

De hát ez olyan nehéz.
Lehet, hogy nehéz, de nem teljesen lehetetlen.
Huszonhárom éve írt szösszenetem sajnos ma is él:
Ez az!
Felőlem nézve azok azok, akik nem ezek. Azok felől nézve fordított a helyzet, és ezek az azok, miközben azok az ezek. Ha mindezt tisztáztuk, érthetőbbé lesz az új frazeológia.
Az ilyeneket (olyanokat) egy külön szigetre kellene... Igen, mert ezek (azok) miatt ment tönkre... Ezekkel (azokkal) nem lehet szót érteni. Ezektől (azoktól) ne várj semmi jót, mert ezeknek (azoknak) a szeme sem áll jól. Ezekről (azokról) megvan a véleményünk, s tűrhetetlen, hogy az ilyenek (olyanok) az irányítás közelébe kerüljenek, mert ezek (azok) tették rá a kezüket a kulcsfontosságú pozíciókra, s ezek (azok) herdálták el a közvagyont, ezek (azok) azok, akik csak szónokolnak, tehát ezektől (azoktól) mentsen meg minket az Isten!
Néhány tippel megkínáltalak tehát kedves olvasó, a többit találd ki magad!
Ha pedig nem kívánsz aktívan ezezni-azozni, elég, ha naponta felütöd valamelyik napilapunkat, bekapcsolod a rádiót, nézed a tévé műsorát. Ha még erre sem vagy kapható, meglásd, másról sem beszélnek a mozgólépcsőn. Sem pedig sorban állás közben. Ebbe (abba) a sorba azonban talán mégse kellene beállnunk.     (1995. 4.)
***
csúzóul egy blődli.
Mi a különbség a fürdőszoba és az árva gyerek között?
???
Az, hogy a fürdőben a kádnak van csapja, az árva gyereknek pedig nincs apja. 
 

2 komment


2018.04.11. 10:18 emmausz

Ma szép nap van

A háziasszonyok obligát kérdése: Mit főzzek ma?
A bloggereké: Miről szóljon a mai posztom?
Tekintettel arra, hogy különféle meggondolásokból az év csaknem minden napja valamiért nevezetes, könnyű olyan madzagra találni, amire kicsapódhat a szellemi kandiscukor. Pl. az egyháziaknak a napi perikópáról, a nap szentjéről lehet írni. A zsolozsmázók kiragadhatnak valamilyen zsoltáridézetet, s hozzá fűzhetik a gondolataikat.
Speciel ma a költészet napja van, és erre többen reflektáltak, megidézve kedvenc költeményüket. Csatlakozom hozzájuk, és a sok közül ideidézek egyet, mert magam is szeretem a humort miként a zseni Weöres Sándor, aki elkövette az alább idézett sorokat:


Téma és variációk

Ma szép nap van, csupa sugárzás, futkosnak a kutyák az árokszélen és mindenki remekül tölti az időt, még a rabkocsiból is nóta hangzik.

Ma szép sugárzás van, csupa idő, kutyáznak az árokszélek a futkosásban és a nap nótával tölt mindenkit, még a hangzásból is rabkocsi remekel.

Ma szép futkosás van, csupa mindenki, sugárzik az árokszél a kutyákra és az idő remekül tölti a napot, még a hangban is nóta rabkocsizik.

Ma szép kutya van, csupa futkosás, rabkocsi nótáz telten és mindenki hangosan remekel az árokszélen, még a napból is idő sugárzik.

Ma szép árokszél van, csupa nóta, remek hangzás a kutyákból és rabkocsiban tölti mindenki a napot, még az idő is sugarazva futkos.

Ma szép mindenki van, csupa remek, futkos a rabkocsi az árokszélen és a kutyák hangosan sugárzanak az időbe, még a nap is nótázva tölt.

Ma szép remek van, csupa hang, futkosás az árokszéli napon és idős rabkocsi sugárzik a kutyákra, még mindenki is töltésen nótázik.

Ma szép töltés van, csupa kutya, sugárzó nóta a napban és remekül időz mindenki a rabkocsiban, még a futkosás is hangosan árokszélezik.

Ma szép idő van, csupa rabkocsi, remek hang a futkosásban és kutyát tölt mindenki az árokszélen, még a nóta is sugárban napozik.

Ma szép rabkocsi van, csupa töltés, sugárzik a remek napba és kutyás árokszélek hangzanak a futkosásba, még az idő is nótázva mindenkizik.

Ma szép nóta van, csupa árokszél, kutyák remekelnek a töltésen és hangosan futkosva mindenki sugárzik, még a nap is rabkocsiban időz.

Ma szép hang van, csupa nap, futkos a nóta az árokszélen és remek rabkocsi sugárzik az időben, még a töltésen is mindenki kutyázik.      
***
Ma még én is vidáman sugárzok az árokszél közelében, és remekül időzöm a töltést, gondolataim futkosnak a nóták és rabkocsik között, szépen napozom, hangot is adok neki.
Holnaptól más világ lesz, a Kútvölgyiben folytatom életemet. Ha onnan szabadulok, majd jelzem.
***
Búcsúzóul egy régi vicc a Füles B.-ból:
Bemegy az ember a kocsmába és kér egy sört. A csapos kitölti: 120 ft lesz.
Az ember levág a pultra 120 db egyforintost. A csapos dühöng, de semmit se tehet. 
Másnap megint betér emberünk és megint kér egy sört. Megkapja és 200 forintossal fizet. A csapos kiszór neki 80 db egyforintost. Emberünk erre letesz még negyven forintot és azt mondja: Kérek még egy sört.Szólj hozzá!


2018.04.10. 07:13 emmausz

A választások után

- Nem tudom, ki hogy van vele, tudja-e, hogy a választáson induló 22 pártnak mi  a pontos neve, mit takar a SEM, és mit a SZEM elnevezés?
- Nem tudom, hogy volt-e, és mi ezeknek a pártoknak a programja, megfontolták-e, hogy elnökükön számon kérik a reklámköltséget, amennyiben nem érik el az 1%-os küszöböt?
- Nem látom, a rendszerváltó pártok között még szereplő Kisgazdapártot, az MDF-et, az SZDSZ-t. Így múlik el a világ dicsősége, illetve így lehetetlenül el sok induló mozgalom, párt, alakulat.  Ha délre néző szobaablakainkon kinézek, messzire ellátok. A töltés tövében a Pók utcán öles plakát hirdeti a Jobbikot. A választás után a Jobbik elnöke lemondását jelentette be.
- Kuriózumként álljon itt a 2018-as választások szavazólistájára került 22 párt neve:      
SEM, Momentum, Demokratikus Koalíció, SZEM, Közös Nevező, Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, Összefogás, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, MSzP, Párbeszéd, Iránytű, MIÉP, Magyarországi Cigánypárt, Fidesz, Kereszténydemokrata Néppárt, NET, Jobbik, Magyarországon Élő Dolgozó És Tanuló Emberek Pártja, Magyar Munkáspárt, Együtt, Családok Pártja, LMP, Tenni Akarás Mozgalom, Rend és Elszámoltatás, Kell az Összefogás Párt.
- OV az eredmények alakulását konstatálva lakonikusan szólt. Ennyit mondott: Győztünk. Persze aztán kifejtette kicsit. Mindenesetre elmondta, hogy itt az ideje a kellő szerénységnek, mer hogy van mire… Osztom a véleményét. Amit vallok:
- „BÜSZKE VAGYOK RÁ, HOGY SEMMIRE SE VAGYOK BÜSZKE.”
Persze ez inkább törekvés. Szent Pállal együtt firtatom: „Mid van, amit nem kaptál? Ha pedig kaptad, miért dicsekszel, mintha nem kaptad volna?” (1Kor 4,7)
Ha tehát belátom, hogy mindenemet kaptam, megalapozott-e a büszkélkedésem?

Szólj hozzá!


2018.04.09. 09:35 emmausz

Nehéz szülés után

Bevallom, nem sokat aludtunk. Éjjel fél egyig a parlamenti választás kimenetelével voltunk elfoglalva, engem pedig reggel már fél hatkor kidobott az ágy. Közben az igazak álmát aludtam, mélyen, zavartalanul. Késő este meghallgattam az ellenzéki vezetők értékelését (is), akik egyetértettek abban, hogy vesztettek. Szinte mindegyikük említette, hogy a munkát folytatniuk kell, türelmesebben kell felvilágosítani a népet arról, hogy mit tartson jónak. Ez azért meglepő.
Hát nem voksolt a nép arról, hogy számára mi felel meg? Miért nem mindjárt a népet akarják lecserélni?
Alig érthető ez a makacsság.
Mindegy.
Valamelyik elemző megjegyezte, hogy az internetes tanácsadásért felelősség terheli azokat a külföldieket, akik kívülről bele akartak piszkálni a csak ránk tartozó ügyekbe. (Vö. tegnapi posztom észrevétele.)
Valamennyire örülök annak is, hogy hasonló módon gondolkoznak elemzők, mint én, noha soha nem beszéltünk össze. Csókay prof. fontosnak tartaná, hogy a kormány kérjen bocsánatot azokért az intézkedésekért, amelyekben vétkesnek érezte magát. Igen, ez a gesztus szükséges.
Ami a jövőt illeti: nem lesz sétagalopp, de nem is számít arra senki.
Nekem a politikai helyzet a Honfoglalás c. tévéjátékot idézte meg. Abban indítanak az ellenfelek egymás ellen vártámadást. Hol sikerül ledönteni egy-egy bástyát, hol nem.
Van abban valami, hogy a V4-ek a zsidó-keresztény kultúra Európájának utolsó végvárai, bástyáikkal együtt.
Adja Isten, hogy ne sikerüljenek a folyamatos vártámadások, és a bástyák továbbra is szilárdan álljanak a helyükön.
Ha Párizs megér egy misét,
ez az ország,
ez a régió,
ez a földrész is megér … sőt többet is.         

Szólj hozzá!


2018.04.08. 10:48 emmausz

Trallala - trilla la

Ma reggel ahogy kinyitom a számítógépet, legnagyobb meglepetésemre a Google a parlamenti választások apropóján hoz egy részletes elemzést és taktikai ajánlatot arról, hogy hogyan váltsuk le az Orbán-kormányt. A meglepetést az egy kapura való játszás okozza bennem. (Na persze, mert itt nincs sajtószabadság.) Egy szóval se említi, hogy hogyan tartsuk meg az Orbán-kormányt.
Trallala.  
Nem ér sokat a téma, bár eléggé övön aluli ütésnek hat ez a kéretlen manőver.
Mit tehet a mór?  
Elmegy szavazni.
Elment.
A mór megtette kötelességét. A mór mehet.
Utánam az özönvíz. Lesz, ami lesz!
Eddig nem tettem, most megteszem: két napja posztot írtam ezzel a címmel: Vigyázz, ha jön a vonat!
Freudi elszólás lehetett részemről, mert valahogyan elmaradt a mondat végi t-betű. Így festett az eredeti szöveg:
Vigyázz, ha jön a vona!
Hát vigyázz!
A rigók trilláznak, fütyülnek hajnalban, ha a jobboldal győz ... és akkor is, ha a sokféle másik.  A petúnia is virágzik pártoktól függetlenül. Nekünk is virágozni kellene, és nem dühöngeni.
Próbáljuk, hátha sikerül.

Szólj hozzá!


2018.04.07. 10:48 emmausz

Gyerekszáj - felnőttszáj

Gyerekszájént emlegetjük a szófogadás egyes elemeinek az ötvenes évekbeli felsorolását:
Kést letettem,
csitt-csattot visszaadtam,
petróleumot nem bántottam…
Ennek a mintájára készült „felnőttszáj”-am:
Szombat reggel kávémat megittam,
misére elmentem,
orvosságaimat bevettem,
súlyomat ellenőriztem,
a lakást kiporszívóztam,
újabb adag kávémat megittam,
hétvégén bevásároltam,
cekkereket (bevásárló táska) felcipeltem,
megfelelő cerkaakkut nem kaptam,
adómat megfizettem,
telefonakkukat feltöltöttem,
virágzó fát lefotóztam,
olasz rejtvényt megfejtettem,       
üzeneteimet megnéztem
(válaszolnom nem kellett),
Szülinaposat meggratuláltam,
szókirakót legyőztem,
híreket meghallgattam,
Klondike solitaire-t kiraktam,
s lám – közben-közben posztomat is megírtam.
Holnap meg választunk.

Szólj hozzá!