Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • Klári Bodó: Mick, dolgozunk a blog átmentésén. (2016.11.28. 22:42) Változások határán
 • emmausz: Szép helyen laktak. Szemnyugtató ez a táj. (2016.11.19. 12:04) A hajnali gyors
 • flora/ro: Az ember fia (és lánya) mindenféle jó tanáccsal el van látva, melyek sajnos néha ellentmondanak eg... (2016.11.17. 19:49) Telünk rosszkedve
 • emmausz: :) (2016.11.14. 18:09) Más nincs...
 • emmausz: Csakugyan :) (2016.11.13. 06:58) A „li”-nyelv

Utolsó kommentek

 • Klári Bodó: Mick, dolgozunk a blog átmentésén. (2016.11.28. 22:42) Változások határán
 • emmausz: Örülök jelentkezésednek, mert egy hete legalább, hogy nem látom a blogodat. Köszönöm a -li végű siflit. (2016.11.28. 21:35) Változások határán
 • Klári Bodó: sifli (zab alakúra vagdosott levestészta) (2016.11.28. 21:09) Változások határán
 • emmausz: Szép helyen laktak. Szemnyugtató ez a táj. (2016.11.19. 12:04) A hajnali gyors
 • flora/ro: Nekem viszont nagyon is ismerős Celldömölk, Boba még nyári vakációim idejéből dunántuli nagyszüleimnél! Nomeg a Somló, ahol többször jártam és a Sághegy is Bobához közel, ahol a családnak kis szőlej... (2016.11.19. 08:26) A hajnali gyors
 • Utolsó 20

2016.12.05. 10:44 emmausz

Nyakunkon vagy a szívünkben?

Minap az az abszurd mondat kívánkozott ki belőlem, hogy „Közeledik Jézus születésnapja, vegyen fúrógépet”. Hogy ez az asszociáció jött össze, egyáltalán nem véletlen. a reklámokban adventről először októberben hallottam. Karácsonyról nem sokkal utóbb, amikor is telepakolták az üzleteket mindenfélével, amiről az a képzetük támadt, hogy az emberek hajlandók karácsonyra megvásárolni. Ha nem karácsonyra, akkor mikulásra, ha nem mikulásra, akkor télapóra. Mindegy, csak „vegyen ma még, ne szórja szét az életét” – ahogyan az Illés együttes fújta jó negyven éve.  Vagy ahogyan a foxi-maxiban elhangzott: „Vegyen kefét, egyen drazsét; vagy inkább ne is egyen drazsét, csak vegyen kefét.”
Mi van itt?
Aki végigmegy a városon, talál világító gömböket, szikrázó fákat, habokat és hullámokat, de elég sokáig kell gyalogolnia, ameddig egy betlehemi jelenetre akad (pl. a Ferenciek terén). Hogy Európa évezred óta Krisztus születésnapját ünnepli, Assisi Szt. Ferenc óta betlehem-állítással is, az mintha nem lenne. Vásárcsarnokká tettétek Atyám házát, fakad ki Jézus.
Joggal kifakadhatunk mi is azon, hogy vásárlási őrületté tették Jézus szülinapját.
Most mégis inkább arra gondolok, hogy még sok időre van szükség ahhoz, hogy a kölcsönösség jegyében elfogadjuk egymás nézeteit. Legyen békesség a világban!
***
Olvasom a fb-on a szlogent:
„Nyakunkon a karácsony, pedig a szívünkben kéne lennie.” Tetszik. Bár szerintem így jobb:
„Nyakunkon a karácsony, pedig a szívünkben a helye.”
***
Mikszáthnál olvasom a már divatjamúlt -li végűt: cigaretli.
***
Drón. Levi (4,5) javaslata: Világnéző. Szerintem sokkal jobb, mint az a korcs angol eredetű szó.
Ízelítő Abdiás könyvéből
Címzés és bevezetés
Abdiás látomása Edomról. Üzenetet kaptam az Úrtól...: „Fel! Támadjuk meg ezt a népet! Harcra fel!”

Jövendölés Edom ellen
Ezt mondja az Úr, az Isten: ... Megcsalt szíved kevélysége... Hiába emelkedsz fel... a csillagok közé, bizony onnan is letaszítalak – mondja az Úr.

Edom megsemmisítése
...[eruzsálem] jó barátaid rászedtek. ...de kiirtom Edomban a bölcseket...

Edom bűne
Az öldöklés és az erőszak miatt, amelyet testvéred, Jákob ellen elkövettél... örökre elpusztulsz. ...Ne állj ki a keresztutakra, hogy megöld a menekülteket; a szökevényeket ne fogd el a szorongatás napján! Mert közel van az Úr napja minden nép számára. Úgy tesznek veled, mint te tettél: ...

Az Úr napján Izrael bosszút áll Edom felett
... Sion hegye szent hely lesz, és Jákob háza visszaszerzi tulajdonát... Nem menekül meg senki Ézsau házából – az Úr mondta ezt.

Az új Izrael
... Izrael fiai elfoglalják Kánaánt Száreptáig; ... elfoglalják Negeb városait. Győztesen vonulnak fel Sion hegyére, hogy ítéletet tartsanak Ézsau hegye felett, és az Úré lesz a királyi hatalom. Közöm. Abdiás könyve csupán egy tekercsnyi szöveg. Így nincsenek fejezetei a rövid próféciának. Tartalmazza a történelmi aktualitások mellett az aranyszabályt: Úgy tesznek veled, mint te tettél... Ha nagyon akarom, akkor a miatyánk passzusa is idevág: Bocsásd meg a vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek (mert ha mi nem tesszük, akkor ő se tud).  

Szólj hozzá!


2016.12.04. 11:49 emmausz

Varietas delectat?

Varietas delectat, a változatosság gyönyörködtet (Cicero, aki Euripidész nyomán...).
„Akármilyenek voltak is, szeretem őket” – olvasom BK. kommentjét a Mikulás és/vagy Télapó téma kapcsán. Nagyon megfogott engem ez a néhány szavas kijelentés. Olyan alapvetően pontos és lényeget fogó szavak, hogy életek vezérgondolatául szolgálhatnak.
Első megközelítésben feltétel nélküli szeretetet sugallnak. Mivel a fent jelzett téma a közelmúlt értékalakulásairól is szólt, érzésem szerint azt jelenti: egyszer már le kell zárni a megosztottságok miatti széthúzást, és élvezni azt a tényt, hogy egyáltalán szerethetünk. Hogy megadatott az elfogadás készsége az embernek.
Olyan ez az attitűd, mint az ép érzékű szülőké, akiknek édes kisfiam, édes kislányom (más tájegységekben: szívöm, bogaram) marad minden gyereke, unokája, létük okán.
Szeretlek, mert szeretlek.
Szeretlek, mert vagy(tok),
Szeretlek, mert hozzánk (hozzám) tartozol.
Nem kell viselkedned ahhoz, hogy szeresselek.
Nem kell verset szavalnod,
nem kell versenyeket megnyerned, sem a spanyol etikettnek megfelelned, hogy szeresselek, hogy szeressünk.
Hozzám szaladhatsz szurtosan is,
sírósan és nevetősen is,
hangoskodva, de némán is.
Próbállak megérteni,
és az se baj, ha végül is nem sikerül.
Jogod van másnak lenni.
Jogod van tőlem különbözni.
Azon gondolkoztam, hogy nem kellene-e áttenni az eddig megfogalmazottakat többes számba.
Lehetne, de értelme nem változna.
Végtére is el kell(ene) jutnunk oda, hogy örüljünk annak, hogy mások különböznek tőlünk.
Varietas delectat.
Ízelítő az Ámosz 9. f.-ből:
Ötödik látomás: a szentély pusztulása
Azt mondta az Úr: Sújts az oszlopfőre, rendüljön meg a mennyezet! Összetöröm mindannyiuk fejét, karddal ölöm meg, aki megmarad... Rajtuk lesz a szemem, de romlásukra, nem javukra.

Dicsőítés
Az Úr, a Seregek Istene... Ő hívja elő a tenger vizét, és ő önti a föld színére: az Úr az ő neve.

Izraelnek nincsenek előjogai
Izrael fiai, nem vagytok-e ti is olyanok, mint a kusiták fiai? – mondja az Úr. Nem én hoztam-e fel Izraelt Egyiptom földjéről, ...

Csak a bűnösök vesznek el
Jákob házát nem pusztítom el egészen – mondja az Úr... parancsot adok, és szétszórom Izrael fiait a különféle népek közé, mint amikor rostál az ember...

IV. AZ ÚJJÁSZÜLETÉS REMÉNYE. PARADICSOMI BOLDOGSÁG
...jönnek napok – mondja az Úr –, amikor együtt jár a szántóvető és az arató, a sajtoló és a magvető,...Népemet ... letelepítem ... többé nem tépik ki őket földjükből, amelyeket nekik adtam... Közöm. A történelmet nem nézi az Úr szenvtelenül. Az igazakat erősíti, hogy tartsanak ki minden lehúzó erő ellenére. Ma is ez a helyzet.

Szólj hozzá!


2016.12.02. 22:12 emmausz

Országok rongya! könyvtár a neved (Vörösmarty)

Balázs Géza húzza a vészharangot, és sajnos igaza van. Azt írja blogjában, hogy kezdik a könyvtárakat felszámolni, s bagóért vagy ingyen értékes műveket vihet boldog-boldogtalan. Bizony, hogy így van. Magam is kaptam már könyvtár felszámolásából származó anyagot, legutóbb a 100 kötetes Jókai sorozat egyik félbőr kötésű példányát.
A folyamat valamiképpen a könyvmegállók létesítésével elindult, és folytatódik is. Mielőtt kétségbeesnék a Gutenberg-galaxis effajta oszladozásán, megjegyzem, hogy a folyamat sokkal lázasabb tempóban megtörtént a kép- és hanghordozók modern világában. Arra gondolok, hogy fiatalkoromban fillérekért lehetett normállemezeket kapni, majd mikrobarázdásakat is, arra gondolok, hogy a stúdiókban készült hangkazettáknak milyen gyorsan befellegzett, és ugyanez várt a CD-kre, DVD-kre, hogy a videokazettákról már ne is beszéljünk.
A tapasztalatok ellenére az az érzésem, hogy az emberiség agyának a „gyökérkönyvtárába” van beégetve az olvasás és tárgyi eszközei, a könyvek, és ezért elmúlásuk, ha tényleg bekövetkezik, lényegesen lassúbb lefolyású lesz. Egyébként nem hiszem, hogy nyom nélkül elmúlik a könyvkultúra, mint olyan. Talán csak visszaszorul, mert túltermelési válság van. Az olvasók száma aligha nő, a könyvtermelésé viszont látványosan. A sok érdemes és érdemtelen kiadvány azután kevéssé fogy el a korábbiakhoz képest.
Codaként idemásolom hozzászólásomat, amit BG. posztja után írtam.
Kosztolányitól tudjuk: „Csak bot és vászon, de nem bot és vászon, hanem zászló.”
Adódik az analógia: csak papír és rongy, de nemcsak papír és rongy, hanem könyv.
A könyv éppen úgy magasztosabb az anyagi összetevőinél, mint a zászló.
Csak remélem, hogy továbbra is a kultúra hordozója marad. Annál is inkább, mivel hozzáértők kiszámították, hogy a könyveknek magas példányszámuknál fogva több esélyük van a megmaradásra, mint a világhálóra pakolt anyagoknak. Utóbbiak esetén elég egy szerverhiba ahhoz, hogy egyszer s mindenkorra törlődjenek értékes anyagok.
A legjobb minden valamire való virtuális tartalmat papíron is rögzíteni, és fordítva, a köteteket elektronikusan is tárolni.
Ízelítő Ámosz 8. f.-ből:
A negyedik látomás: érett gyümölccsel telt kosár
„Mit látsz, Ámosz?” Azt feleltem: „Egy kosarat, tele érett gyümölccsel.” Erre azt mondta nekem az Úr: Népem megérett a pusztulásra...

A csalók és kizsákmányolók ellen
... Csökkentjük a mértéket, növeljük a sékelt, meghamisítjuk a mérleget, hogy megvehessük pénzért a szegényt, egy pár saruért a szűkölködőt, és eladhassuk a gabona ocsúját.”Megesküdött az Úr ...Sose felejtem el egyetlen tettüket sem! ...

Titokzatos büntetés: sötétség és gyász
Azon a napon ... nappal is sötétséget borítok a földre. Gyászra fordítom ünnepeiteket, és siralomra minden dalotokat; mindenki derekára zsákruhát kötök, ...

Isten szavának szomjúhozása
Igen, jönnek napok ... amikor éhséget bocsátok a földre: ...az Úr szavának hallgatására. Vándorolnak az egyik tengertől a másikig, kóborolnak északtól délig, keresik az Úr szavát, de nem találják.

Újabb jövendölés a büntetésről
Azon a napon szomjúság gyötri majd a szép szüzeket és az ifjakat... Elesnek, és föl sem kelnek többé. Közöm. Nem mindig világos, mit akar mondani a próféta. Akkor esetleg aktuális volt. Nem tudom. Mindenesetre a züllés retorziójáról jövendöl. Tanulság. Tessék figyelni, hogy mit mond a Lélek, mit mond a lelkiismeretünk, és hallgassunk szavára. Az lesz életszerű és az vezet jó cél felé.

Szólj hozzá!


2016.12.02. 11:37 emmausz

Égi hálózatok

Kapcsolataink láthatatlan szálon gabalyodnak. Kiscsoportunkban vagy egy évtizede mindenki kihúzott egy nevet, akinek a gazdájára valamiféleképpen gondolni fog a jövőben. Pl. imával, mintegy ő volt a földi angyala társának. Senki nem tudja felmérni, hogy hogyan hatnak ezek az átgondolások, rágondolások. Oly régen történt a névválasztás, hogy nem mindenki emlékezett rá, kit is húzott. A közelmúltban megismételtük az akciót. Egy darabig emlékezni fogunk vállalásunkra. Ámbátor ... öregszünk. Akik rám voltak bízva, egyikük színdarabot írt. Meggratuláltam két és fél hónappal ezelőtt. Tegnap megköszönte. Nem járhat túl sokat az internetes felületen. Egy másik, aki rám volt bízva, eléggé makrancosnak bizonyult. Nem jól jártam közben érte?
Kapcsolatokra szükség van. Hogy ezek az égi összeköttetések mennyiben válnak üdvössé, ki tudja? De ha nem volnának, mi lenne akkor?
Mi lenne a világgal, ha békéjéért nem imádkoznának sokan több-kevesebb rendszerességgel?
Ki tudja? Hol tartana a bolygó elhasználódásban, miféle lélek lakna a világ nemzeteiben?
Nincs válasz.
Azt gyanítom, hogy rosszul venné ki magát, ha ezek a kérések elmaradnának.     
Újabb -li végű szó jutott eszembe: a kurfli (szellemi tekerés): Pl. van venne valami kurfli.      

Ízelítő az Ámosz 7. f.-ből:
II. A LÁTOMÁSOK
Az első látomás: a sáskák
..., sáskák érkeztek, nagy sáskák, miután a király lekaszált. ... így szóltam: „Uram, Isten, kérlek, irgalmazz! És az Úr megkönyörült. „Nem fog bekövetkezni” – mondja az Úr, az Isten.

A második látomás: a szárazság
Ezt mutatta nekem az Úr: a hőség a mezőt is fölperzselte. „Uram, Isten, kérlek...Ez sem fog bekövetkezni” – mondja az Úr, az Isten.

A harmadik látomás: a mérőón
...lemérem népemet, Izraelt mérőónnal, és többé nem kegyelmezek neki! ...

Ellentét Amacjával. Ámoszt elűzik Bételből
Amacja... Izrael királyának: „Ámosz összeesküvést sző ellened Izrael házában...Mert, lám, ezt mondja Ámosz: Jerobeámot karddal ölik meg, Izraelt meg fogságba hurcolják tulajdon földjéről.” Ámosznak azt mondta Amacja: „Látnok! Menj el innen..., mert Bétel királyi szentély...” Ámosz így felelt Amacjának: Nem voltam én próféta... pásztor voltam és szikomort gyűjtögettem. Az Úr azonban ... azt mondta: „...Feleséged a város cédája lesz, fiaid és lányaid kard élén vesznek el, felosztják földedet kötéllel, te magad tisztátalan földön halsz meg. Izraelt fogságba hurcolják tulajdon földjéről.” Közöm. A próféta nem ura kinyilatkoztatásainak. Azt kell mondania, amire az Úr kötelezi. Ez olykor élesen szemben áll azzal, amit szíve szerint prófétálna. A Bibliában elő-előfordul a szikomorfa név. Vadfügefa ez, ha minden igaz.

Szólj hozzá!


2016.12.01. 09:54 emmausz

Mikulás elé

 1. A) Egyszer elhatároztam, hogy összeszedem azokat a nótákat, amelyeket a családban szoktunk énekelni mikuláskor.  2006-ban sikeres elmesöprést végeztem, több ún. békebeli nóta összejött. Ide csak két mikulásnóta-szöveget applikálok. 
  Nagy süvege, nagy szakálla,

  puttonyt is vesz a vállára,
  Virgácsot fog a kezébe
  pajkos gyerek félelmére.
  De a jókat szereti,

  ajándékot hoz nekik.
  Találd ki, találd ki,
  hogy ki ez a valaki:

Nem lehet ez más,
csak a Mikulás.


 1. Bumm, bumm, bumm, bumm, bumm, bumm, bumm
  Ki zörög az ablakon?
  Jaj, jaj, a Mikulás, 
  szaladj el, pajtás.


Van zsákjában minden jó,
dió, alma, mogyoró
füge, datolya,
 jó gyerek kapja. 

Nini, nézd csak a Mikit,
tudja, hogy őt megverik
félve elugrik, 
ágy alá bújik.
A dolog érdekessége, hogy lányom kérte ezeket a szöveg-ereklyéket, hogy továbbvigye a családban, majd letett róla. Azt jelezte, hogy ma nincs Mikulástól való félelem, nincs szén a bakancsban, nincs virgács a csizmában, nem is veszi kezébe a virgácsot, a pajkos gyerek is ajándékot kap, így nincs oka veréstől való félelemre, sem arra, hogy ágy alá bújjon. 
B) Unokaöcsémék már télapósakat énekeltek – boldogan és poénkodva. Pattanj, pajtás, pattanj, Palkó. Nézd, lám nyílik már az ajtó. Kinn pelyhekben hull a hó, itt van, itt van Télapó! Attól lett remek ez a csasztuska, hogy elénekelték egyesével valamennyi magánhangzó közbeiktatásával. Mutatom „i”-vel: Pittinj, pijtis, pittinj, Pilki. Nizd, lim nyilik mir iz ijti. Kinn pilyhikbin hill i hi, itt vin, itt vin Tilipi!  
Jókat nevettek rajta.
C) A Mikulás-Télapó-Mikulás ünnepet illetően kultúrtörténeti váltást hozott Janikovszky Évának az a meséje, amelynek a címe: Jönnek a Télapók. Ebben óvodás gyerekek beszélgetnek a télapóról. „A  Télapó az nem Télapó - jelentette ki Ágika -, hanem Mikulás és büspög. A nagymama ismeri.
- Mi az, hogy büspög? - kérdezte Balázska.
Ágika a vállát vonogatta.
- Hát az a templomban szobor. De nagymamám mondta, hogy a jó gyerekeknek csomagot visz.
- Ha szoborból van, akkor nem tud járni - mondta Misu.
- Juj, ezt már megmondom - visította Ágika -, azt mondja, hogy a Mikulás nem tud járni! Tudd meg, hogy jár, és büspög!...”
D) Ma vegyes a kép. Vannak, akiknek a Mikulás, vannak akiknek a Télapó hozza, amit hoz. A világon mindenesetre a Coca-Cola rénszarvas repítette Télapó dizájn terjedt el legszélesebb körben, marha vastag övvel és Coca-Cola piros subában.
***
Ma újabb -li végűvel nem szolgálhatok, ha rábukkanok valahol, pl. az emlékezetemben, akkor még előhozakodom vele.
Ízelítő az Ámosz 6. f.-ből:
Azok ellen, akik vakmerően bizakodnak
Jaj, Sionban a gondtalanul élőknek... Késleltetitek az Úr napját, és siettetitek az erőszak uralmát ..., most a száműzöttek élén mennek a fogságba, és véget ér a henyélők tobzódása.

A büntetés rettenetes lesz
Azt mondja az Úr, a Seregek Istene: Jákob gőgjét utálom, palotáit gyűlölöm; a várost és lakóit kiszolgáltatom. ... Vágtáznak-e a lovak a kősziklákon? Ökrökkel szántják-e a tengert? Miért változtatjátok méregre a jogot, ürömre az igazság gyümölcseit? ... népet támasztok ellenetek, Izrael ..., hogy eltiporjon benneteket Hamat kapujától Araba patakjáig. Közöm. A gőg, a kevélység a főbűnök elseje. A normális erkölcsi érzékű ember első számú közellensége. Mindig rossz vért szül.
Feltűnt két költői kérdés: Vágtáznak-e a lovak a kősziklákon? Ökrökkel szántják-e a tengert? Ma így mondanák a „nehogy már a befőtt tegye el a nagymamát” mintájára: Nehogy már kősziklákon vágtázzanak a lovak! Nehogy már ökrök szántsák a tengert!

Szólj hozzá!


2016.11.30. 12:51 emmausz

Holnap már december


Holnap már december. Mondjátok meg igaz lelketekre, hová lett 11 hónap. Mindjárt 2017 jön. 
András napja van ma, november uccsó napja.  

Isten éltesse valamennyi Endrét, Andrist, Bandit, Andrejt, Andrew-t!
Ami pedig november utolsó (uccsó) napját illeti, egy gyerekkoromban belém ragadt mnemotechnikai szóra emlékezek miatta. A 30 napos hónapok neveiből képezett szó: az áp-jún-sze-nó. A töbi majdnem mind 31 napos, kivéve a februárt, ami 28(9) napos. Ezért aztán a zseniknek feltett furfangos kérdések egyike: Hány huszonnyolc napos hónap van? Az általános válasz szerint egy. A furfangos szerint tizenkettő, merthogy 28 napos minden hónap, csak általában még néhány nappal több is van bennük.    
***
Egyszer az ajándékba adott Bibliához könyvjelzőt és hozzá szöveget kértek tőlem. Ezt írtam a könyvjelzőre:
Az írás a legnémább beszéd,
Olykor mégis a leghangosabb.
EZ az Írás még ennél is több:
az Isten lenyomata

nevezzük kinyilatkoztatásnak.
Ez a lap csak könyvjelző,
de maga a Könyv az Élet jelzője,
iránymutatója.
Legyen a Ti életeteké is!

***
-li végűek mára: simli, sliferli (sliffentyű, szélhámos), slingli (hurokkötés), smirgli, snekkedli (hajcsiga), rumli, ruszli. 
Ízelítő az Ámosz 5. f.-ből:
Izrael siratása... Izrael háza! Elbukott, ... Százan térnek vissza a városba, amely ezret küldött, ...

A szabadulás feltétele a megtérés
... Keressétek az Urat, és élni fogtok, nehogy elpusztítsa József házát...

Dicsőítés
Ő alkotta a Fiastyúkot és az Oriont, hajnalra fordítja a sötétséget, ...: az Úr az ő neve. ...

Fenyegetés
... hiába építettétek a kőházakat, nem fogtok bennük lakni; hiába ültettetek nemes szőlőt, nem fogjátok inni a borát. ... ellenségei vagytok az igaznak, elfogadjátok a megvesztegetést, és a kapuban elnyomjátok az igazat. ... gonosz idő ez!

Buzdítás
A jót keressétek, ne a rosszat, hogy éljetek! Akkor valóban veletek lesz az Úr, a Seregek Istene, ... Talán megkegyelmez az Úr, a Seregek Istene József maradékának.

A büntetés közel van
... Minden szőlőskertben siralom hallik, mert átvonulok rajtad – mondja az Úr.

Az Úr napja
Jaj azoknak, akik az Úr napja után vágyakoznak! ... az Úr napja,homály, amelyen nem süt át a nap.

A képmutató istentiszteletek ellen
Megvetem, gyűlölöm ünnepeiteket, ünnepségeitek nem tetszenek nekem. ... száműzlek benneteket, túl Damaszkuszon.... Közöm. A nép hűtlenkedésein kesereg a próféta, s kénytelen a jövőben várható kellemetlenségekről prófétálni. A legoptimistább mondat a fejezetben tán ez: A jót keressétek, ne a rosszat, hogy éljetek!, ... Talán megkegyelmez az Úr. Ugyanis töretlen igazság, a jóban van az élet, a rosszban a romlás, a pusztulás. Jól tesszük, ha a jónak eredünk a nyomába, és kitartóan követjük.

Szólj hozzá!


2016.11.29. 10:32 emmausz

Hogy mik történnek?

Velem pl. az, hogy előző éjjel álmomban többek között egy könyvhirdetés jelentkezett: Három könyvet hirdettek, egyiknek a címe annyira sajátosnak bizonyult, hogy megjegyeztem. Fura érzéseim támadtak. A könyv címe: Czakógyörgyök. Elhatároztam, hogy megveszem, mert ez kérem, egy jelenségre utal, a czakógyörgy-jelenségre. Érdekelt, vajon mi is az? A dolog pikantériája, hogy egyik sógoromat éppen így hívják. Nem derült ki, hogy róla, vagy egy azonos alakú névvel rendelkező másvalakiről. Mindenesetre mire elhatároztam, hogy ezt a kötetet megveszem, felébredtem. Sose fogom hát megtudni, kik is azok a czakógyörgyök.
***
Szombaton éjfél előtt a rendőrök leállítottak okmányellenőrzésre. Egyedül vadonatúj jogosítványomra voltak kíváncsiak. Mivel még szűk három évig érvényes, nem tartott a procedúra fél percnél tovább. Nem akartam sokat vacakolni, magam mellé dobtam a plasztikkártyát az irattárcával együtt az anyósülésre. Hazaérve zsebre gyűrtem a brifkót. Legközelebb Ráckevére mentünkben vettem elő, fizetéskor. Alighanem akkor csúsztattam egy zárt rekeszbe a vezetői engedélyt, hogy ne legyen útban a nagyon ritkán használt dokumentum. Ma reggel tankoláskor látom, hogy a jogsimat nem látom. Keresem a berakós rekeszekben a többi kártya között. Nincs. A bankók között. Ott sincs. No, majd otthon alaposabban körülnézünk. Útközben próbáltuk kitalálni, hol csúszhatott ki a nyomorult. Az út menti bevásárlóközpontban, vendégségben, vagy utóbb itthon. De hát sehol nem találtuk. Feleség telefonált a bevásárlókp. vevőszolgálatának, kérve, hogy nézzenek utána, hátha... Aztán elkérte tárcámat, hogy alaposan megvizsgálja, hátha elkerülte a figyelmemet a lapocska. Visszaadta, mert nem került elő a dolog. Végső elkeseredésemben magam is újra nekiláttam, hogy a bőrerszény valamennyi rekeszét kirámoljam, mert nem mindegy, hogy a nemrég készített igazolványt eltűnése miatt újracsináltassam, vagy se. Ekkor találtam rá egy bőrrekesz mögött, amelybe oldalról lehet becsúsztatni a kártyát.
Elképzeltem, hogy bejelentkezem az ezzel foglalkozó irodába, előadom kérésemet, hogy elveszett jogosítványom helyett készítsenek újat, majd amikor kérik a szig-emet, előkotrom a jogsit is, mert odatéved a tekintetem.
Nem fog sor kerülni rá, legalábbis most nem, és jól is van ez így.
***
-li végűek: sramli, stampedli, starfli, stangli, stanicli, töppszli, stászli (szelepemelő), stikli, stimfli,  (csikk), strudli (örvény, de rétes is) BK-tól sifli (zabalakúra vágott tészta). A bambuli a bamba gyerekre használt szó, talán nem is igazán -li végű, csak amolyan ál-livégű.
Ízelítő az Ámosz 4. f.-ből:
A szamáriai asszonyok ellen
Básán tehenei, akik Szamária hegyén laktok,...  így szóltok férjetekhez: „Hozzál, hadd igyunk!” ... majd a Hermon felé üldöznek benneteket – mondja az Úr.

Izrael bűnhődik, mert nem tér meg
Menjetek csak Bételbe, és vétkezzetek! És Gilgalba, és kövessetek el még több bűnt! Mutassátok be reggel áldozataitokat, a harmadik napon a tizedeiteket. ... Mert ezt szeretitek tenni, Izrael fiai – ... kiszárítottam kertjeiteket és szőleiteket, fügefáitokat és olajfáitokat fölemésztette a sáska, és mégsem tértetek vissza hozzám – mondja az Úr. Pestist bocsátottam rátok... mégsem tértetek vissza hozzám – mondja az Úr. Felforgattalak titeket, miként az Isten felforgatta Szodomát és Gomorrát; olyanok lettetek, mint a tűzből kimentett üszök, és mégsem tértetek vissza hozzám – mondja az Úr. ... készülj fel, hogy találkozzál a te Isteneddel, Izrael!

Dicsőítés
Mert ő alkotta a hegyeket, s ő teremtette a szelet; az embernek tudtára adja terveit. Ő teremti a hajnalt és a sötétséget, fenn jár a föld magaslatai fölött: az Úr, a Seregek Istene az ő neve. Közöm. A rosszban való megátalkodás, a félszívvel végzett istentisztelet nem vezet jóra. Találkozást említ a próféta. Találkozásra mindenképpen sor kerül, és sorsdöntő lehet a találkozás kimenetele. 

Szólj hozzá!


2016.11.28. 17:16 emmausz

Változások határán

A nappal és este határán,
ősz és hideg tél határán,
az uzsonna és vacsoraidő határán,
a köztelező gépjármű-biztosítás változtatásának a határán,
a nyári gumi télire cserélése határán, koromat tekintve egy évtized-váltás határán,
az egyházi évzárás és újabb év nyitásának a határán,
az egészséges közérzet és a betegség határán,
a megtett és megteendő lépések határán,
a hazalátogatás és újabb unokázás határán,
az elvégzett feladatok és az előttem álló kihívások határán,
az esti gyógyszerbevétel időpontjának a határán,
a posztom elkészülésének a határán,
a kirakandó és ki nem rakandó fotók kiválasztásának a határán,
a fázás és a túlöltözés közötti mezsgye határán,
a hamarosan bekövetkező vacsorázás idejének a határán,
egy melegfront és egy ránk váró hidegfront-betörése határán,
az újabb -li végű szavak mai feltöltése időpontjának a határán s
a posztírási hajlandóságom, kontra „itt hagyjuk abba mára” határán állok.
Tudjátok, mit, itt el is szegem a további „határozásaimat”. Jöjjenek a -li végűek:
***
pepedli (ostorménfa), partedli, pitli, prézli, pudli, puszedli, rapli, ramsli kártyajáték), resztli, sőberli (fotelágy), spakli, spangli, spindli (orsó)     
Ízelítő az Ámosz 3. f.-ből:
I. FIGYELMEZTETÉS IZRAEL SZÁMÁRA
Kiválasztás és büntetés.
...megtorlom rajtatok minden gonoszságotokat.

A prófétai meghívásnak nem lehet ellenállni
... az Úr nem tesz semmit anélkül, hogy szándékát el ne árulná szolgáinak, a prófétáknak. Ki ne félne, ha ordít az oroszlán? Ki ne jövendölne, ha szól az Úr, az Isten?

Szamária romlottsága miatt pusztul el
...
Nem tudnak egyenes úton járni, erőszakot és pusztítást halmoztak fel palotáikban. ...Ellenség veszi körül az országot, elragadja hatalmadat, és kifosztják palotáidat. ...

Bétel és a fényűző lakások ellen
...amikor Izrael ellenem elkövetett vétkeit megtorlom Bétel oltárain, letörnek majd az oltár szarvai, és a földre hullanak. Lerombolom a téli házat a nyári házzal együtt, elpusztulnak az elefántcsont házak, eltűnnek az ébenfa házak – mondja az Úr. Közöm. Aki áll, vigyázzon, hogy el ne essen - inti övéit Pál apostol. Így van ez minden időkben. Lehet gazdagság, lehet álnok úton szerzett hírnév vagy akármi. Ma van, holnapra elfújja a szél, a nálunk hatalmasabb, az ellenség, az irigy mohóság. 

3 komment


2016.11.26. 11:11 emmausz

Nyíri. Vágod? Közöm.

Ezen a ködös hajnalon, majd az azt követő fényes napsütéstől világító reggelen és délelőttön nem teremtek bennem különleges, használható gondolatok, és nem értek élmények, amelyeket megoszthatnék veletek, olyanok semmi esetre sem, mint a befejezett Nyíri T. professzor könyvében rögzítettek. Ezekből szemezek néhányat a könyvétől való búcsúzásképpen is.
Isten adta azt a kiapadhatatlan forrást, amelyből merítve önmagad fölé emelkedhetsz.
Azért nem tudjuk szeretni felebarátainkat, mert nem tudjuk igazán szeretni önmagunkat... Milyen lenne a világ, ha az embereknek egy kis hányada szabadon merne önmaga lenni...
Hiszen jó vagy, szeretetreméltó vagy, ne szégyelld önmagadat, ne rejtőzz el, ne fuss el!
Isten kegyelme nem megszolgált adomány. Nem érdemelhető ki.
Feltétel nélkül szeret, akár megérdemeljük, akár nem.
Ez a kegyelem.
Tehát nem az a lényeg, hogy megdolgoztunk-e érte, hanem hogy válaszolunk-e rá.
Fel a fejjel!
***
Egy adag a -li végűekből: vádli, vándli, vafli (nápolyi), vinkli, vimedli (pörsenés), virbli, vukli (tincs), zeimerli (szegő, női ruhán), zokli (lábazat)
Ízelítő az Ámosz 2. f.-ből:
Moáb
Mivel szénné égette Edom királyának csontjait, tüzet bocsátok Moábra. A bírót elmozdítom körükből.

Júda
Mivel az Úr törvényét nem tartották meg... tévútra vezették őket hazug isteneik, tüzet bocsátok Júdára, hogy eméssze meg Jeruzsálem palotáit.

Izrael
... Eladják az igazat ezüstért, a szegényt meg egy pár saruért; a szegényeknek a fejükön gázolnak, és a gyöngéket eltérítik útjukról. Apa és fia egyazon lányhoz jár, hogy szent nevemre szégyent hozzon. ... ti a nazirokat borral itattátok, a prófétáknak megparancsoltátok: „Ne jövendöljetek!” Nos hát, rátok nehezedem, ...a hősök között a legbátrabb is ruhátlanul menekül azon a napon – mondja az Úr. Közöm. Az ember a paradicsomtól kezdve lázad. Lázadása furton furt bajt hoz rá, mégse tanul. Még meddig? – kérdem én. „Bárcsak hallgatnátok ma az Úr szavára, népem ne légy keményszívű!”

Világ társadalmai, okuljatok!  

 

Szólj hozzá!


2016.11.25. 16:38 emmausz

Hospitalizál(ód)ás

Szőnyi Zuzsa Rómában egyszer arról mesélt, hogy az átlag olasz csak akkor hajlandó egy szappanopera előtt üldögélni naponta, ha van benne kórház, és sűrűn műtenek. Valamiért ez vonzza az olaszok tekintetét. Ez a szent borzongás, vagy tán az, de jó, hogy nem én vagyok itt. Nem akarom kitalálni, hogy mit éreznek az olaszok, de azt elmondhatom, hogy mit érzek én, tapasztalva a hazai tévéadók felhozatalát. Most nem akarok azokra a krimikre kitérni, amelyekben valamennyi szereplő kézfejének szerves rése az erősen markolt pisztoly, sem arra, hogy mekkora kárt tesz a társadalomnak az, hogy a gazemberkedési módokat módszeresen bemutatja, ismerteti, ha nem is szándékoltan, de tanítja.
Inkább a kórházasoknál horgonyozok le egy röpke gondolat erejéig. Tény, hogy én az utóbbi hét év során négyszer kerültem kórházba, és noha az ellátás ellen nem támaszthatok kifogást, az emberi nyomorban, kiszolgáltatottságban valamelyest megfürödtem. Állapotom miatt nem szívesen gondolok az egészségügyi intézményekre, és úgy vélem, hogy még csak felidézésük is hospitalizál. Azért írom le mindezt, mert tegnap egy brazil sorozat teljes ideje alatt áthallatszott a másik szobába is egy szívritmust kihangosító szerkentyű bip-bipje. Nem voltam rá kíváncsi. Miként arra sem vagyok kíváncsi, hogy ötpercnyi reklám alatt tizenötször eldarálják nekem a kockázatokról szóló mantrát. Tudom, hogy hatalmas üzlet a gyógyszer-kereskedelem, azért mégis durvának tartom, hogy a tévénézők milliárdjainak naponta lenyomják a torkán azt, egy percre se higgye magát egészségesnek. Este a Maradj talpon! c. „játék”-ban elhangzó egyik kérdésre a magnyugtató válasz: A világ népességének a fele egészségtelenül étkezik. Gratulálok. Ha igaz ez a válasz, akkor mi a fenével foglalkoznak a világ vezetői, megkockáztatom, a dietetikusai is?
Miközben hangosan mondom: Nem akarok klinikákat, krimiket, pisztolyos némbereket látni, s nem akarom életem végéig hallgatni a kockázatos mantrát, van egy jó hírem is.
A cigarettázás visszaszorítása ügyében tett lépések eredményeseknek bizonyultak. Nagyon kevés bagós emberrel találkozhatni a városban, a köztereken. Eltűntek, mint a Trabant és Wartburg gépkocsik.
***

Békesség ennek a háznak! Éppen ezen a napon költöztünk ide huszonhét éve, ha jól számolom: 1989-ben.
***
-li végűek mára. Ki tudja, hányadik folytatás: szaletli, szingli, tartli (kártyajáték), tinglitangli, trampli, trottli, techtli-mechtli (összejátszás)
Ízelítő Ámosz könyve 1. fejezetéből:
Címzés
Egy tekoai pásztornak, Ámosznak a szavai, Uzija és Jerobeám királyának napjaiban, két évvel a földrengés előtt.

Bevezetés
Az Úr szózata zeng a Sionon

I. ÍTÉLET A SZOMSZÉDOS NÉPEK ÉS IZRAEL FELETT
Damaszkusz
Ezt mondja az Úr: Damaszkusznak ... tüzet bocsátok Hazael házára, ... Arám népét Kirbe hurcolják Gáza és a filiszteusok földje
Ezt mondja az Úr: Gázának ...Mivel az egész lakosságot elhurcolták, hogy kiszolgáltassák Edomnak, tüzet bocsátok Gáza falaira... elpusztul a filiszteusok maradéka – mondja az Úr.

Tírusz és Fönícia
Ezt mondja az Úr: Tírusznak ... mivel nem emlékezett meg a testvéri szövetségről, tüzet bocsátok Tírusz falaira, hogy eméssze meg palotáit.

Edom
Ezt mondja az Úr: Edomnak ...Mivel testvérét karddal üldözte, és megtagadta tőle az irgalmat, ..., tüzet bocsátok Temánra, hogy eméssze meg Boszra palotáit.

Ammon
Ezt mondja az Úr: Ammon fiainak ... Mivel kettévágta a gileádi várandós asszonyokat, hogy kiterjessze határait, tüzet gyújtok Rabba falán, hogy eméssze meg palotáit... Királyuk fogságba megy, a fejedelmeivel együtt – mondja az Úr. Közöm. Mint annyiszor, itt is a zsidó nép történetének egy szelete bontakozik ki: Az igazságtalanságok nem maradnak megtorlás nélkül. Az egymás elleni fenekedés, gyűlölet magában hordozza büntetését.  

Szólj hozzá!