Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.04.12. 08:51 emmausz

Két napja egy Vitrayval készült interjút hallagattam. A kisöreg azt mondta: valamikor a sportriporter szorgalmasan felkészült a közvetítésekre. A helyszínre sietett személyes motyójával és az általa összegyűjtött adatokkal, és élményszerűen beszámolt az eseményről. Ma beültetik egy kabinba a tévéközpontban, az eseményt monitoron nézi, mellette számítógép. Adatdömpinget szed le a netről, nincs jelen a helyszínen, nincs személyes felkészülés, nincs élmény, csak eredmény anélkül, hogy különösebben köze volna hozzá. Ez pedig nem vonzza őt. Elhiszem.
Ezt éltem meg tegnap. Váli Deske két szakaszt idézett egy versből naplójában, s kilátásba helyezte, hogy aki kitalálja ezt a nehezen megfejthető feladványt, ti. hogy ki írta a verset, azt névvel felteszi a dicsőségtáblára. Na kijelöltem a nehezen megfejthető vers első sorát, majd megkínáltam vele a google-keresőt. Az megmondta, hogy  Michelangelo verséről van szó, én meg megírtam Deskének, hogy Michelangelo verséről van szó. Ő föltett a dicsőségtáblára névvel. De mi itt az én érdemem? Az, hogy tudom, milyen műveletsor vége ad eredményt. Ez ugye nem azonos azzal, hogy a költő által haszált stíluselemek gondos tanulmányozása és olvasottságom erejénél fogva megkísérelem behatárolni, mikor élhetett, miért ezt a témát választotta, ki lehet, aki így írt. Az előző csak egy mechanikus sor, utóbbi pedig szellemi teljesítménynek számítana. Az eredmény tehát csak elvileg ugyanaz. Semmiképpen sem érdemel dicsőségtáblát. 

Ma reggel Júdás árulásának története volt az evangélium. A ferences barát prédikációjából néhány mondat megfogott. Jézus mondja: Még ezen az éjjel egyiketek elárul engem. Azt kérdezik tőle a tanítványok sorra: Csak nem én vagyok? Hát igen. Kérdezhették, mert valamennyien potenciális árulók voltak. És ne áltassuk magunkat, mi is valamennyien potenciális árulói vagyunk. Ugyanolyan veszélyeztetettek, mint amazok voltak. Nem véletlenül mondjuk: Ne vígy minket a kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr265167216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása