Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.05.10. 08:51 emmausz

A magyar valóság úgy fest, hogy két társadalmi vonulata meghatározó. Az egyik a nemzeti értékekben gondolkodók köre, a másik a globalizmus hívei, kb. a nemzetközi nagytőke érdekeit képviselőké. Ugyanilyen sorrendben az egyik nagyjából szegény, a másik nagyjából gazdag. És ugyanilyen sorrendben az egyik nagyjából valláserkölcsi alapon áll, a másik erkölcse a siker. Utóbbi szemében valóságos erkölcstelenséggel ér fel a kudarc. Érdekérvényesítő képessége hasonlíthatatlanul nagyobb, mint az előbbié. Eszköze többek között a fojtás, amiről már említést tettem.
A 2006-os évben sokakban felmerül: hogyan tovább, vagy ha úgy tetszik, mi is keressük azokat a kapaszkodókat, melyek kapcsán Keresztelő Szent Jánoshoz ilyen kérdéssel fordultak a vámosok, a katonák, különféle emberek: „És mi mit tegyünk?”
Ő elmondta kinek-kinek, hogy mit tegyen. Más ízben Jézus is elmondta. Pl. ezt mondta: „Szerezzetek barátokat a hamis mammonból.”
Én is ilyesvalamit vélek felismerni. A nemzeti affinitású térfélen tartózkodók nem fedik le a gazdaság minden részét űzött foglalkozásukkal. Úgy látom, hogy elsősorban az igazságszolgáltatás (ügyvédek, ügyészek, bírók), a bank- és egyáltalán a pénzvilág, a menedzsment, a tömegtájékoztatás (média, sajtó), a politikusi pályán mozognak aránytalanul kevesen. Ha tehát azt akarjuk, hogy ráhatásunk legyen a társadalom, a gazdaság, a politika, a gazdasági és államigazgatási területekre, akkor gyakorolnunk kell, akkor el kell kezdeni képeznünk magunkat ezekben az irányokban. Akkor gyermekeinket küldenünk kell ezekre a pályákra, mert különben olyan kezdők maradunk bennük, mint az első generációs autóvezetők. Nincs modellünk, nincs előképünk, nincs rutinunk, nincs mondandónk, jószerével kérdéseket se tudunk megfogalmazni, nemhogy megválaszolni őket. Jelenlegi képzetségünk kevés ahhoz, hogy lefedjünk mindenféle gazdasági ágat, elsősorban tehát az irányításhoz szükségeseket. A vasfogú tőkésvilág pedig a fojtás többé-kevésbé tudatos nagymestere. Ellenszélben kell betörnünk a territóriumukra. Tetszésük ellenére. Ráadásul úgy, hogy értékőrzők maradjunk. (Ha te járnál ott, ahol én jártam, nem volnál már ártatlan - énekelte Szörényi egykor.)

Egyszerű volna is mindez, ha nem éreznénk, tapasztalnánk lépten-nyomon, milyen szalmaláng természetűek vagyunk. Márpedig a vázolt felismerés átfutási ideje egy vagy talán néhány emberöltő. Vajon van-e rá elég időnk, van-e rá elég kitartásunk, van-e elég tudatosság bennünk, hogy egyáltalán felismerjük, mit jó tennünk.

És addig? Addig folyvást küszködni kell, állapítja meg Petőfi, aki maga is úgy látta, hogy nem jött még el a Kánaán. Nos addig naponta meg kell vívni csatánkat önmagunkkal. Hogy mind alkalmasabbakká legyünk a jövőnkre. Aki egy szemetet eltakarít, az anarchiának ad vele egy pofont. Aki pedig szemetel, maga is anarchistává lett.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr835167243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása